Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Software na ochranu před Hadopi má dohru: šlo skrze něj šířit malware

Dřívější HADOPI logo s neoprávněně užitým fontem Bonjour
Včera jsme vás informovali o „báječné“ ochraně před odpojením internetu vládním úřadem Hadopi, který si prolobboval zábavní průmysl do francouzské legislativy. Nejenže si za €2 měsíčně můžete takto nechat od Orange zcenzurovat internet a omezit spouštění aplikací (přičemž obsah „blacklistu“ zůstává uživateli nepřístupný), ale ještě navíc bylo zjištěno, že nedostatečnou ochranou serverů, s nimiž tento software komunikuje, je možné vpravit libovolný (typicky škodlivý) kód do počítačů uživatelů této aplikace…

Software byl poskytovatelem (Orange) proklamován jako pomůcka pro rodiče, aby jeho instalací na svoje počítače předešli riziku odpojení od internetu z důvodu ilegální činnosti, kterou mohou nevědomky (nebo vědomě) provozovat na PC jejich děti. Paradoxně může být nyní zneužit proti nim, neboť provozovatele serveru, z něhož se aktualizace blacklistu tahají, nenapadlo nic horšího než ponechat na nich výchozí přístupové jméno a heslo na oblíbenou „dvojici za ruce se držících administrátorů“ (prostě admin/admin). Pak už není pro zkušeného útočníka problém server přesvědčit, aby namísto aktualizace blacklistu poslal uživatelům nějakého e-zlořáda. Dlužno ovšem dodat, že díra už je opravena, admin/admin už nefunguje.

Hadopi Technical Servlet - screenshot

Pikantní je, že v dobách, kdy se o přijetí ještě původní verze Hadopi jednalo, stála v čele ministerstva kultury jistá Christine Albanel. Z definitivního přijetí upravené verze Hadopi se pak už radoval Frederic Mitterrand. Christine Albanel prý momentálně dělá šéfku přes komunikaci … právě v Orange ;-).

Tagy: 
Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Software na ochranu před Hadopi má dohru: šlo skrze něj šířit malware

Úterý, 15 Červen 2010 - 18:23 | Alexandra Stanovska | Jedneho dna to zacnu Pomarance ponukat zadarmo,...
Úterý, 15 Červen 2010 - 17:29 | ZdenekJi | Snad se to z Francie nebude šířit tak, jako...
Úterý, 15 Červen 2010 - 16:59 | nereus | Prave ma naplo...

Zobrazit diskusi