Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Sony Alpha SLT-A99 - první full-frame s polopropustným zrcadlem

Včera ohlášený Nikon D600 s všeobecným závěrem hodnotitelů v duchu Neffova

"Každopádně se ale full frame přístroje sunou do cenově přijatelnější sféry. Troufl bych si předvídat, že za pět let zrcadlovky pro amatéry budou full frame a místo APS-C DSLR budou mirrorlessy."

Vám tu za zmínku nestojí?

http://digineff.cz/art/nikon/nikon-d600.html

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O D600 samozřejmě napíšeme, neboj. Jinak k Neffovi: trochu příliš optimismu myslím. Tyhle prorocké řeči o levném ff se vedou už nějakých 7+ let a skutek utek. Vsadím se o flašku kvalitního chlastu, že ani za 5 let nebude ff na cenové pozici současných (nej)lepších apsc těl, tedy kolem 20 tisíc. D600 možná spadne pod 40k hranici, ale k pásu z 60k na 40k (tj. ze 100% na 67%) bylo potřeba těch zhruba 7 let. a pan Neff prorokuje pád z 40 na 20k, tedy z 100% na 50% (a ve vztahu k 60k pád na 33%)? nevěřím tomu ani co by se za nehet vešlo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nechci předbíhat vlákno, ale např. i Rockwell na to reaguje slovy

"Is Rockwell's foolish affair with the Canon 5D Mark III finally over?"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neznám souvislosti, takže se ke konkrétnímu tvrzení nebudu vyjadřovat, ale Rockwella považuju za jednoho z nejmimóznějších lidí píšících o fototechnice. Před pár lety jsem kupoval jeden starší manuální objektiv, náhodou jsem narazil na jeho článek, kde popisoval optické vlastnosti - a překvapení, uváděl tam úplně něco jiného, než všichni uživatelé různě po netu (kteří se celkem shodovali). Nakonec jsem nedbal jeho posudků, objektiv koupil a - musel jsem souhlasit se všemi ostatními fotografy a nesouhlasit s Rockwellem. Ze zvědavosti jsem si přečetl ještě pár jeho článků k fototechnice, kterou jsem znal z osobní zkušenosti a opět mi přišlo, jako kdyby mluvil úplně o něčem jiném, než jsem měl v rukou. Neznám sice jeho názory na situaci kolem FF, ale domnívám se, že ať tvrdí cokoli, nemusí to nic znamenat :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souvislosti? CMOS od SONY identický s tím v A99 + tělo D7000 + cena $2100/£1955/€2149 = "D600 is significantly cheaper than its big brother the D800, and in fact every other current full-frame DSLR. "

http://www.dpreview.com/previews/nikon-d600/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslel jsem souvislost s Rockwellem a jeho názory :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tam byla idea snad (?) v tom, že se v jednom výrobku spojuje současně FF čip, "do ruky padnoucí" tělo a překvapivě atraktivní cena...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já vám nevím pánové, mně se to nelíbí (ta A99). Jsem spokojeným uživatelem A700 a nevím co bude se mnou dál. Uvažoval jsem o upgradu na FF, ale toto? Koukal jsem do hledáčku A77 a jsem jedním z těch, kteří s ním mají i přes neoddiskutovatelné výhody velký problém. Nikdy jsem nepotřeboval live view, ani 10+ fps (což ani ta A99 nemá, nechápu proč při stejném rozlišení jako A77), ani video. Ale vždy mě naplní štěstím pohled do nefalšovaného hranolového hledáčku.
Nebudu se rozohňovat, ale ještě detail: změnu sáněk jsem nepochopil vůbec - všechny blesky budou dělat nanovo s novým konektorem a uživatelé si prosím dokoupí ke svým bleskům redukci. To vše kvůli možnosti připojit mikrofon...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To rozlišení 1280x960 je pro ten displej, ne?
1280x960 je s jednoduchým násobením zrovna těch 1,229 Mpix....
na to EVF to bude něco "ostřejšího", 2,4Mpix při 3:2 (takový poměr stran by měl mít snímač ne?) vychází na cosi okolo 1897x1265....
pokud jsem to teda pochopil správně a tím 1280x960 myslíte EVF... ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tím rozlišením je poslední dobou problém :D
Výrobci totiž proti dřívějšku uvádí "jinou pravdu" ;)
Tato Sonka má LCD o rozlišení 640*480 (VGA) - *4 pro odpovídající počet bodů (používá RGBW)
EFV má 1024*768 (*3 bodů RGB)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, počítal jsem s AMOLED, nikoli s OLED. Pak je tedy EVF skutečně "jen" 1024*768 - doplním.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lepší APS-C pod sklápěcím zrcátkem, než fulfrejm pod polopropustným. Polopropustné zrcátko sežere světlo navíc, které by větší senzor mohl pochytat a druhá velká výhoda FF DSLR ve větších optických hledáčcích vyjde taky naprázdno...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevíte někdo, proč mají soňáky ten displej výklopný takhle nahoru a ne na stranu jako třeba canóny? Je to v něčem lepší, nebo za tím stojí třeba patenty?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neslyšem jsem, že by vyklopení na stranu bylo patentované. I když dneska se dá v USA patent pomalu i na kolo od vozu. ;-) Takže prostě jen jiné řešení.

P.S. A podle mého osobního názoru lepší, dává více možností, na své A77 si ho nemůžu vynachválit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

obvykle recenzich pisou ze ten vyklopny displej ala canon je lepsi.
Napriklad http://www.dpreview.com/reviews/sony-alpha-slt-a57/3

Nicmene radeji mam ten Sony system (mam Alfa 65 - ta ma pouze jeden kloub). Libi se mi ze i po vyklopeni LCD, zustava osa foceni v ose objektivu - lepe se mi pak udrzuje kompozice.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže my se u modelu A99 bavíme o výklopném systému se třemi klouby (stejném jako u A77), zatímco ostatní modely od Sony mají buď dva klouby nebo jen jeden. A tedy odkazované srovnání Canon EOS 650D se Sony SLT-A57 je irelevantní.

P.S. Nechce se mi to hledat, ale A65 má dva klouby, ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.