Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Fázové nebo kontrastní ostření? Sony NEX-6 zvládne obojí.

Sony NEX-5R 01
K oficiálnímu uvedení zatím nedošlo, ale stejně jako v minulém roce se známému výrobci nepodařilo udržet informace pod pokličkou a část specifikací utekla. Krom šestkové řady je v plánu i NEX-5R…

První generace fotoaparátů řady NEX jistě byla zajímavým počinem, ale skutečný zájem vyvolaly inovované loňské produkty, konkrétně NEX-C3, NEX-5N a NEX-7. Sony se s nimi trefila do černého a dokázala velice dobře zmaterializovat to, po čem uživatelé odrostlí kompaktům skutečně touží (ne, teď opravdu nemluvíme o 24 megapixelech NEX-7 ;-).

Pokud Sony něco vysloveně nezkazí, bude další vlna NEXů přinejmenším podobně úspěšná. Proč? Vezměme to po pořádku: NEX-5N přinesl oproti původní pětce 2 MPix navíc (snímač se zhustil ze 14 na 16), což je i s ohledem na možnosti konzumní optiky „tak nějak akorát“, zvýšil rozsah citlivosti ISO (na obě strany) a přidal dotykový displej. Změn bylo o něco více, ale pro připomenutí stačí tyto.

NEX-6

Co uživatelům scházelo? V porovnání s dražším NEX-7 to mohl být elektronický hledáček (EVF) nebo integrovaný blesk, oproti polozrcadlovkám SLT zase fázové ostření. A právě to jsou tři zásadní novinky, které NEX-6 nabídne. K tomu ještě nový snímač - byť (díkybohu) 16MPix. Zda krom podpory fázového ostření přinese i nějaké další výhody, zatím není zcela jasné, ale určité zlepšení co do dynamického rozsahu nebo šumu, by se dostavit mohlo.

Sony NEX-6 01
Sony NEX-6

NEX-6 bude vypadat velmi podobně jako NEX-7, největším rozdílem po stránce ovládání se zdá být absence systému Tri-Navi, což ale může být pro uživatele, kterým na NEX-7 nesedl, výhodou. Poslední dosud známou novinkou je integrované Wi-Fi rozhraní. Cena zatím zveřejněna není - očekáváme něco napůl cesty mezi NEX-5N a NEX-7, tedy zhruba 20 000 Kč včetně daní.

NEX-5R

Nižší cenovou příčku (hádáme kolem 16 000 Kč) obsadí NEX-5R. Stejně jako dražší kolega nabídne nový 16MPix snímač s podporou fázového ostření, zůstane však tělo podobné pětkové řadě - tedy bez EVF. I 5R nabídne integrovaný blesk a Wi-Fi (plnohodnotné včetně rozhraní pro přístup na internet) - pokud se ptáte, zda bude použit Google Android, pak je odpověď ne.

Sony NEX-5R 01Sony NEX-5R 02
Sony NEX-5R

Jako první uvede Sony NEX-5R - mělo by se tak stát v polovině příštího týdne. NEX-6 bude následovat v polovině září.

Diskuse ke článku Fázové nebo kontrastní ostření? Sony NEX-6 zvládne obojí.

Neděle, 26 Srpen 2012 - 14:28 | Pety | Inu, možné je všechno. Ovšem kompatibilitu s...
Neděle, 26 Srpen 2012 - 04:40 | Predseda3D | Ano, Sony přechází na standartní patici pro blesk...
Sobota, 25 Srpen 2012 - 13:21 | Pety | Že by Sony zahodila kompatibilitu se spoustou...

Zobrazit diskusi