Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Sony vidí budoucnost v 1000fps snímačích

Tak už aby tu bylo 3D XPoint, jinak nevím, jak s GoPro 7 budu stíhat zaznamenávat ten dat. tok.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak nam Sony vnucuje v kozolovych hrach 30 fps a tady najednou 1000 fps :))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Njn megapixely už tak rychle nahoru nejdou, tak další na řadě je FPS. By mě opravdu zajímalo, na co bude 1kFPS kamera ve zpětným zrcátku :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Budete si moci pustit hodně zpomaleně, jak jste naboural do toho kamionu, například. :-)

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Megapixly jsou limitovány tím, že velikost pixlíku se začíná blížit vlnové délce světla. Vám osobně bude možná takový senzor k ničemu, ale systém řídící auto určitě využije, pokud bude mít informace ze senzorů o řád přesnější.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A The Slow Mo Guys nebudou mít co žrát :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Opravte me, ale ono snad nebylo nikdy problem dostat ze snimace data rychleji. Jde prece o to, jak ty data budou z cipu dostavana, ty drazsi maji treba nejaky buffer po radcich atd ... ja mam asi 4 roky starou kameru za cca 10k, ktera rychlost zaverky 1/4000s, mozna dokonce 8000 .... chapu to tak, ze proste za 0.25ms dostane data z toho cipu, protoze tam neni nic, co by ho zakrylo jak v pripade DLSR a podobne. Ale to jen tak odbocuju ...... proste dosahnout 1000fps bude spis problem nejakeho DSP, co z toho rychle udela H.265 nez problem samotneho snimace ..... problem samotneho snimace a alfouomegou celeho odvetvi je citlivost, ktera samozrejme bude u 1000fps obrovsky problem. Kdyz se nataci vysokorychlostni video v radu stovek tisic fps nebo milionu, tak se to osvetluje ruznyma vykonnyma laserama, aby tam vubec bylo neco videt. Jinak kolik je vlastne maximalni legalni FPS u nas? Tusim, ze v USA, vse co ma nad 5k FPS, tak musi byt prodavano s military licenci, stejne jako treba gen2+ noktovizory.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

no a ja mam fotak, co umi v jeho plnem rozliseni (12Mpx) 40fps! a 1/40.000s!!! Ne neupsal jsem se a je to spravne!, slovy: jednu ctyricetitisicinu!!! s. Jde o nejrychlejsi kompaktni UZ: Tusim je to model Casio FH-20 a FH-25. 1000fps umi take ale jen ve VGA...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rychlost závěrky a FPS jsou dost odlišné věci. Třeba závěrka 1/4000 s vůbec nemusí znamenat, že se celá plocha dokážeexponovat najednou v tomto čase (obvykle nedokáže). Každopádně pak (po expozici) je třeba data z čipu analogově vyčíst a upravit pro A/D převodník a vzhledem k tomu, že to je matricový systém, tak to určitě nejde jedním šlehem. Takže základní problém bude v tom, jak hodnoty z matrice čipu co nejrychleji načítat. DSP komprese, to už je jen částečný problém, takové, které zvládnou vysoké datové nároky už budou realizovatelné dnes.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zaverka je u techto extremne kratkych casu samozrejme jen elektronicka! Jasne ze fps a zaverka nesouvisi , vsak taky ta 1/40.000s je myslena pro fotky pripadne fotosekvenci a silene fps zase jen pro video bez moznosti ridit cas zaverky.

A jak uvadi nekdo nize u obojiho je treba silne svetlo! Nebo se to da vyuzit i naopak - napr. zatmeni Slunce jsem diky ultrakratke zaverce mohl fotit i bez cerneho filtru! ;-) Ale jen kratce aby mi nesfajroval snimac!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je uplně jedno jestli jezávěrka elektronická nebo mechanická. Důležité je, jak rychle se daří vyčítat exponované buňky. Z efektů s rolling shutter vidíme, že to zase tak moc rychle nejde.

Co se týče množství světla, tak to je věc expozice, na tom pochopitelně nic okecat nejde. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

RS i GS senzor se vycita stejne rychle, takze ten efekt tam nemusi byt. Pokud se spokojite s 12 dB poklesem DR / navyseni sumu.

Samotny charge transfer trva (u jednoho konkretniho snimace) asi 4.3 us - pak lze bunku pouzit na expozici dalsiho frame (tj. nikdy se nedosahne uplne 360deg. zaverky, je to mene)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Momentalne nejrychlejsi komercne dostupny snimac (vhodny na video) ma 12MPx a umi 2592 radku @ 240 fps (rolling shutter), to je 622tis radku/s. Snizenim vertikalniho rozliseni se da dostat na vyssi FPS. Ve "VGA" rozliseni to bude delat 972 fps. Nezalezi na snimane sirce - vsechny tyto snimace maji tolik prevodniku, ze dokazou zkonvertovat 2 snimane radky naraz. A delka konverze je zavisla na poctu bitu, takze v high speed to jede jen v 8 az 10 bitech.

Osvetleni je vzdy problem.. proste kratky cas (max 1/fps) vyzaduje adekvatni davku svetla.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mi by se líbilo tímto snímačem řešit motion blur, např. při focení tanečního divadla, a v post processingu si pak vybrat sadu framů pro krásný motion blur anebo naopak pro co nejostřejší obraz.

Případně by tímto šlo krásně řešit HDR, pomocí skládání méně exponovaných snímků, a stačil by i méněbitový ADC, když se to pak pronásobí třeba 100 snímků.

Víceméně se tak foťák stává vysokorychlostní kamerou a myslím, že není daleko doba, kdy bude kontinuální recording v XY fps s YZ Mpix a budou se snímat jen časové značky, kdy se fotografovi zazdálo, že by tento okamžik stál za to. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.