Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Souboj titánů: Noctua NH-D15S vs 220W osmijádro AMD FX-9590

Nejsem si zcela jist zda odebrani vetraku v cene cca 550 Kc a snizeni ceny cca o 350 Kc je plus. Samozrejme ze ten vetracek sel pouzit jinde. Napriklad jako systemovy fan pro odvod tepleho vzduchu ze skrine.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Netušíte jak je na tom takto hmotný chladič s dlouhodobým rovnoměrným tlakem na pouzdro procesoru? Kdyby základní deska ležela horizontálně, tak by to pochopitelně nebyl žádný problém, ale vzhledem k tomu, že v naprosté většině případů dnes základní deska je instalována vertikálně v nějaké krabici typu věž, tak ten chladič přece musí mít tendenci na spodní část přítlačné plochy tlačit, zatímco horní část se odtlačuje od povrchu procesoru. Zároveň to přece i musí celkem slušně deformovat základní desku. Věřím, že je toto dneska nějak vyřešeno, ale jak konkrétně a jak se projevuje taková asymetrická zátěž dlouhodobě (rok a déle)? Vzpomínám si, že dříve se chladiče z tohoto důvodu různě přivazovaly ke skříni. Je tohle nutné i dnes?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

No tak toto mě také znervózňuje. I když je použito výztuže desky, stejně ten pákový tlak v základně toho chladiče musí být hodně velký. Já považuji jako limitní váhu u vysokého chladiče kde dochází k velkému pákovému efektu 750 gramů. Nakonec jsem koupil Scythe SCKC-3000 Kama Cross 2, který je o 10 gramů těžší než můj limit, ale je o kousek díky konstrukci nižší a tak snižuje pákový tlak.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tipuji, že nerovnoměrný tlak od momentu vyvozovaného vlastní hmotností chladiče bude násobně až řádově menší než je tlak od uchycení k backplate. Pouzdro CPU vydrží v tlaku docela dost. Spíš bych se bál o MB. Už jsem viděl desky se standardními chladiči a plechovými backplate jak vytvořili po letech trvalou deformaci MB +-1mm i víc.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Stačí se podívat na staré desky s 775, které byly pěkně prohnuté dozadu, při použití box chladiče. Jednou jsem se takhle bál na jednu desku od GA nasadit box. Ta deska by se musela prohnout tak o 1cm, nakonec jsem to vyřešil podložkama. Obecně je řešení intel box chladičů otřesné.

Pokud je použitý pořádný plát kovu, za který se to uchycuje (například u mého Mugen4 se toho nebojím), tak se obávám, že strach o deformaci desky je to minimální, co by mi vadilo. Spíš pohledem na grafickou kartu, která jde "z kopce" mne zaráží víc. Vzhledem k přítomnosti mnohem větší hustoty vývodů, všechny pájené RoHS pájkou a ještě "zakroucenou" kartou kvůli délce a váze chladiče. To se myslím prostě projevit musí nějakým studeňákem pod GPU, po nějaké době.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vlastní backplate je nezbytnou podmínkou pro použití těžších chladičů a je nanejvýš vhodné vyměnit i boxované plechové backplate. Ty přítlaky jsou brutální a už při nasazování jsou patrné pružné deformace, které se pak časem mění dotvarováním na trvalé.
Ale 1kg chladič bych snad už i přichytil ke case aspoň jako jsou GK jedním šroubkem nebo nějak podobně, aby nezatěžovali MB prostým ohybovým momentem. Právě velké množství vývodů z PCIe slotu pro GK je zárukou, že se namáhání roznese ze slotu na MB rovnoměrněji .

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Asi za rok a půl provozu chladiče Scythe Mine 2 (1291g s dokoupenym extra ventilátorem) jsem na desce Asus M4A88T-V EVO/USB3 nezpozoroval jakoukoliv deformaci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Předpokládám, že takový kousek je dodávaný s vlastní backplate.
Pozorování bylo ve skříni nebo po demontáži na rovné podložce?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tak vlastní backplate má snad každej slušnej chladič.

http://www.cnews.cz/galerie/oldcnews/clanky/ehw/2012/08srpen/scythe-mine...
http://www.cnews.cz/galerie/oldcnews/clanky/ehw/2012/08srpen/scythe-mine...

Pozorování samozřejmě bylo s vymontovanou deskou. Akorát jsem nevěděl jak to pořádně posoudit. Tak jsem na to plácnul kovovou šupleru (tou dlohou rovnou částí), která by snad měla bejt rovná a zdálo se to bejt rovný.
Pak už mě akorát napadlo zkusit žiletku jako u styčný plochy chladiče nebo IHS procesoru. Tu jsem přikládal všude možně (hlavně kolem šroubů), ale pravda je, že vzhledem k tomu jak je krátká, tak to asi není úplně nejlepší způsob.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je dobrá zpráva - zatížení se od vlastní váhy chladiče rozkládá lépe a zatěžuje MB míň než tlak od mechanismů na přítlak boxovaných chladičů k CPU. Dík za odpověď.
Skoro uvažuji o tom, kde sehnat tlakové čidlo a zkusit změřit jakou sílu vlastně ty mechanismy vytváří, že ohnou boxované backplate i s deskou.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

mi napadlo(brutal offtopic) preco nikde na cz strankach sa netestovali nove AMD r9 380(mainstream)?
ked vychadzali gtx960, tak co tyzden, to nove testy
a teraz cz internet drzi bobrika mlcania

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

v podstate take iste vysledky ako vsade vo svete...
len preco ta vseobecna ignoracia na cz webe?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?
+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

U takmer vsetkych novsich AMD CPU nefunguje spravne interne cidlo teploty v CPU, hlavne pri nizsich hodnotach. To priznalo aj AMD a neni k tomu ziadna oprava. Netreba sa teda spoliehat na tieto hodnoty, ale radsej sledovat CPU socket temperature, co na tejto doske bude zrejme pod ITE senzorom (to je urcite aj hodnota ktoru zobrazuje BIOS).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

mne bios a amd overdrive ukazuju cca tie iste teplotne hodnoty

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

-------------- -------------- -------------- --------------
Kedze v HWinfo64 sa nepozeram na grafy kazdy den, z toto grafu teploty (aj otacok) som jasny. Ten stvorcek na vysku je 10 stupnov merane na osi Y od 0 C? To mi tak vychadza. Potom vo full load to ma medzi 70-75 C. Len tie 3 C na ziaciatku a 10 C na konci je uplna hovadina (o com sa v clanku aj pise). Dementnu chybu ale udelali soudrzuzi programatori. To doprdele menohli dat na graf aj legendu/mierku aby bolo vidno cisla? Chuji dementni prihoreti.

Este k DIIT.
Zaverecne klady/zapory/zvazte jaksik postradaju tuto legendu vo forme vysvetlujucich slov "klady/zapory/zvazte". Ja viem o co sa jedna, lebo viem ze tam tato "legenda" na DIIT bola. Ale tie (tipujem) politicke xichty nepoznam a kedy som DIIT necital roky a kedy som nevedel ze tam kedysi bolo legenda vo forme slovicok "klady/zapory/zvazte", tak ani poradne nevim wo co go a jedine co by ma usmernilo su piktogramy plus inus .... Pretoze mne ozaj tie xichta absolutne ale absolutne nic nehorovia a nevim kto je kladas a kto zaporak a kto diskutabilnej. Detto ne kazdy pozna ST Voyager a 7 z 9 ze ano :) Obrazocky xichtov/postav pokojne (a ST Voyager bol super), ale prosim LEGENDU "klady/zapory/zvazte" ! Setrime miesto na pejdzi?
-------------- -------------- -------------- --------------

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ehm...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, buďme objektívny. Táto recenzia mi pripadá nejaká nedotiahnutá, urobená narýchlo, len aby bola. Do počtu. Chýba jej niečo. To svoj blog o mobile bol urobený profesionálnejšie. Ja sa budem venovať len fotkám. Pane Ježku, robíte sa fotografickým poradcom, a mysliteľom tohoto webu, ale také biedne fotky ste už dávno nevyprodukoval. To ste fotili Nokiou 112???. Úplne to przní celý výsledok. Som zvyknutý u Vás na omnoho profesionálnejší výstup z klávesnice. Niekedy menej je viac (recenzie). Ak sa polepšíte s tým vodníkom bude Vám odpustené.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

na recenziu som sa tesil, sam ten chladic na Haswell-E mam, ale som z nej sklamany
porovnanie s inymi chladicmi, ktore ale chladia ine procesory na roznych frekvenciach a napatiach a teda produkuju rozne mnozstvo tepla, neudana teplota prostredia a asi aj nie konstantna pre vsetky testy
stredovy ventilator nedolieha kvoli hluku k prvej vezi, tahom ju chladi kvoli medzere horsie - bolo by fajn otestovat s druhym rovnakym (aj to bude narocne, samostatne predavane nie su 1500rpm, ale 1200rpm verzie) ventilatorom, aky prinos to moze mat

chvalim vyber zravejsieho CPU

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1200 vs 1500 by nemelo mit vliv, na techto otackach to snad nikdo provozovat nebude. Bylo by to hlucne, tedy presny opak duvodu proc se toto cele kupuje.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

to sice hej, ale vdaka PWM jeden ide na 550, druhy na 650 (aj ked som na ten "rychlejsi" dal LNA)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prvni das ten pomaleji otacejici a druhy ten rychlejsi. Opacne by to nedelalo dobrotu. Tako zapojene si to dotahne chybejici vzduch z boku.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Do článku by to chtělo doplnit, že když firmě Noctua pošlete fakturu, tak Vám pošle i podporu na Socket 775 (např.), tedy podpora je ne jen na budoucí sockety, ale i na minulé, které nejsou oficielně podporované, jako v případě Noctua NH-C12P SE14.

http://postimg.org/image/7jpvyeuzb/
http://postimg.org/image/d2ozqd4tf/

Po dotazu na Socket 775 podporu (overclockerský projekt) jsem dostal tyto informace:

<i>In order to send you the required part I need a copy of your purchase invoice (JPG, PDF, max. 1MB) of your Noctua hardware and your shipping address. After receiving those datas I will gladly send you the needed part free of charge (shipping time 4-8 working days).

Kind regards, Mit freundlichen Grüßen,
Fr./Mrs. Michaela Pfeifer
Noctua support team</i>

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ten chladič vypadá jak múj 100 ročný Asus Triton 88 . Rád bych vedel jaký je mezi nima rozdíl.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Shodou okolností mám tento chladič také doma. No, jestli se budu nudit, mohl bych test na FX-9590 udělat ;-)...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Bez kompletní sestavy, zamontované do skříně je měření k ničemu. Tenhle CPU je velký problém uchladit i s Akasa Venom Medusa, který má ještě o 2 heatpipe více (8) a druhý ventilátor standardně. I když to bylo zabudované do celkem slušné skříně Fractal R5 s několika HDD a výkonnou grafikou k tomu, přesto CPU asi po hodině v plné zátěži skokově snižoval frekvenci. Tohle fakt nikomu nedoporučuji ani se slevou. ☺

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

---- AMD FX-9590 ----

On ty 9xxx AMD skutecne nekdo kupuje? Kdyz vysly, kolega koupil tri ruzne typy do vystavky v ksefte. Ty 3 roky tam jen tak lezi a neprodal jediny kus.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

muj -) HELLION

CPU Name AMD FX(tm)-9590 Eight-Core Processor
Threading 1 CPU - 8 Core - 8 Thread
Frequency 4689.65 MHz (23.5 * 199.56 MHz) - Uncore: 2195.2 MHz
Multiplier Current: 23.5 / Min: 7 / Max: 25
Architecture Vishera / OR-C0-Step (32 nm)
Cpuid / Ext. F.2.0 / 15.2
IA Extensions MMX(+), SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE4.1, SSE4.2, SSE4A, x86-64, AMD-V, AES, AVX, XOP, FMA3, FMA4
Caches L1D : 16 KB / L2 : 2048 KB / L3 : 8192 KB
Caches Assoc. L1D : 4-way / L2 : 16-way / L3 : 64-way
TDP / Vcore 219.76 Watts / 1.472 Volts
Type Retail (Original Frequency : 4700 MHz)

Motherboard
Model ASRock 990FX Extreme9
Socket Socket AM3+ (942)
North Bridge AMD RD9x0 rev 02
South Bridge AMD SB910/950 rev 40
BIOS American Megatrends Inc. P1.70 (06/04/2014)

Memory (RAM)
Total Size 32768 MB
Type Dual Channel (128 bit) DDR3-SDRAM
Slot #1 Module G.Skill 8192 MB (DDR3-2133) - XMP 1.3
Slot #2 Module G.Skill 8192 MB (DDR3-2133) - XMP 1.3
Slot #3 Module G.Skill 8192 MB (DDR3-2133) - XMP 1.3
Slot #4 Module G.Skill 8192 MB (DDR3-2133) - XMP 1.3

Graphic Card (GPU)
GPU #1 Type NVIDIA GeForce GTX 970 (GM204) @ 135 MHz
GPU #1 Brand EVGA Corp.
VRAM #1 Type 4096 MB @ 324 MHz

GPU #2 Type NVIDIA GeForce GTX 970 (GM204) @ 135 MHz
GPU #2 Brand EVGA Corp.
VRAM #2 Type 4096 MB @ 324 MHz
DirectX 11.0\12.0

Storage (HDD/SSD)
Model #1 Western Digital WDC WD25 00HHTZ-04N21V1
Capacity #1 250 GB

Model #2 G.SKILL FM-PCx8G2R4-480G
Capacity #1 480 GB
PCI-Express 2.0 x8
Max Read Speed: 2000 MB/s
Max Write Speed: 2000 MB/s
Sequential Read: 1900 MB/s
Sequential Write: 1050 MB/s

Model #3
Capacity #1 4 TB
WD4003FZEX SATA 6 Gb/s 3,5 palců 7.200 4 TB 64 MB

Power supply #1

Model
Brand Super Flower
Series Leadex
Model SF-1200F-14MP
Type ATX
Maximum Power 1200W (1500W)
Fans 1 x 14cm
PFC Active
+12V Rails 1
Modular Cable Yes 100% modular cable design
Input Voltage Full Ranage - 100V~240V
Input Frequency Range 50 ± 3 Hz / 60 ± 3 Hz
Output +3.3V@20A ; +5V@20.0A ; +12V@99.9A ; -12V@0.5A ; +5Vsb@2.5A
Protection OVP、OCP、OPP、SCP、UVP

Display
Screen #1 Samsung SAMSUNG (SAM07E8)
Screen #1 Spec 43 inches (109.2)

Cooling units complete Aqua computer germany.

Zatím je sestava v testovací stanici v planu je komplet nerezová desktop case přímo navržena pro tenhle HW návrh vznikl cca před rokem 3D tech. dokumentace me vysla na 123h cisteho casu:D protoze kdyz vidim ty case co se ted prodavaji to je na pobl....... a dat za kus plechu 5000-10 000

Co na to rict ja jsem spokojen mam rad AMD, AsRock,EVGA (Nvidia) ,G.skill, Super flower, Aqua computer, EK Supremacy podle meho jsou to znacky co si hledi sveho kopyta a tak to ma bejt.

Napr . takovej corsair omg za ty ceny at si na to sednou:D ten Super Flower zdroj me vysel na 6500.- corsair 1200w by me prisel na 11 000.- a prito je to srac oproti Flower zdrojum a o ram no co na to rict proste predrazene

cela sestava do posledniho sroubku me vysla cca na 160 000.- dph +

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem 3 týdny čerstvým majitelem tohoto CPU a když potřebuji vytopit pokoj garsonky než přijdu domů, nechám zapnout BOINC se Seti/Rosettou...Asteroids@ home,atd a do hodiny mám při venkovní teplotě 1C, příjemných 20C(+/- 1C). K topení používám jak procesor(220W) tak grafiku(95W).

Užitek+zábava+topení=super PC :))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.