Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Soud nařídil Oraclu dál podporovat Intel Itanium

Kdyby v Oracle začali dělat tak špatný programy nebo to mělo špatnou podporu, tak by to HP přestalo bavit...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tyjo, ty pálky od HP do Intelu nejsou žádná symbolická platba...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mozna, ze kdyz HP prihodi dalsich 100M$, tak Kittson bude ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Itánie je škoda, nebyla to vůbec špatná architektura. Dříve jsem doufal, že jednou nahradí x86 i na desktopech, takový byl plán Intelu. Bohužel AMD přišlo s x86-64 a vývoj šel jiným směrem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Architektura Itanií nikdy nebyla vhodná pro desktopové nasazení-
ať už z hlediska komplikované instrukční sady nebo nutnosti optimálně kompilovat aplikace. Jsem rád, že žiju ve světě, kde se prosadila sada x64 a ne ta itanická (podle vzoru Itanic).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, Itanium je prostě exotické - nemá ani jednoduchost RISCu, ani výkon a možnosti úprav a "tunění" x86. Jediné, co se s tím dá architektonicky dělat, je přidávat další cache. Takto divný procesor bych teda v desktopu nechtěl.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vlastne s tim "bohuzel" souhlasim. Kdyby AMD neprislo s x86-64, mohli jsme uz mit na desktopu 64bitove ARMy.

IA64 je dukaz toho, ze dokonce i ten bordel 64bitove extenze 32bitove extenze 16bitoveho procesoru zalozeneho na 8bitovem lze prekonat necim jeste horsim.

Krome toho bych se nedivil, kdyby to byl pokus o ziskani monopolu na kompilatory, protoze IA64 kod bez optimalizaci temer nebezi a na optimalizaci potrebujete velice dobrou znalost architektury ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nevím, kde se vzalo to myšlení, že ARm je něco super do deskotopu. Není. To už je lepší MISP. A nebo ještě lépe PPC.
ARM nikdy nebyl cílen jako desktopový procesor, nebo obecně jako procesor pro vysoký výpočetní výkon, ale pro co nejlepší poměr výkon/spotřeba.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na desktopu máme atomy, které jsou armům dost podobné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Atom je in-order x86....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zato ARM je rozený out-of-order. :-) Pokud chceš levný a nenáročný out-of-order x86, můžeš jít vždycky do AMD.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A co na ní bylo dobrého? A do desktopu už naprosto nevhodná.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Preco Oracle cele vyvojove oddelenie v tejto oblasti nepreda za hubicku HP. Oracle sa toho zbavi (nechce to uz robit), hp dostane devs a moze to robit dokial bude chciet.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je jednoduché - zdrojáky Oracle jsou jenom jedny a jsou uzavřené, přece by je "neexportovali" do HP.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Panove, ja nevim kde jste prisli na to, ze HP itanium2 je spatny CPU ?

Ja uz delal s PA-RISC a i GCC s nim nemelo moc problemu, Itanium2, jakozto jeho nastupce je samozrejme dobry CPU, MIPS mu nesaha ani po kotniky.

Jinak pro Oracle to znamena jen zkompilovat, nebot Oracle se na Itanium2 nejcasteji pouziva pod Linuxem, RHEL. HP-UX je oprvady SHIT, ale linux na tom slape skvele.

Samozrejme, ze jsou lepsi CPU, TOP byla Digital Alpha rady 2xxxx (64bit), pak IBM Power, pak AMD x86_64 a dnes uz i intel, pak je asi Itanium2 a nakonci SPARC, ktery se stal pozitelny az ted, nebot pred niagarou to bylo hodne slabe a vykon se tahal velkym mnozstvim CPU.

MIPS byl shit a duvod proc se pouzival byla SGI, ktera ovsem na MIPS nic nepocitala, na tom bezel jen OS, vypocet bezel na grafikach, max dali 500 CPU do NUMA, aby to melo vykon, ale graficke veci pocitali zasadne na grafikach a SW s tim umel delat, vcetne skalovani vykonu pres vice nodu, nebo skalovatelneho HW ... CRAY zase pouzival hodne CPU .... ale dnes CRAY nema ani na 1RAIC s mnoha 1U x86_64 pres PVM ... tot vse.

Jinak IBM Power je skvely CPU, zatimco osekany Apple G3,G4,G5 byly smejdy, ze jim nebylo rovno, slabsi nez x86 a x86_64

No a proc se pouziva Itanium2 ... protoze nekdo mel misto IBM HP, coz byla 2jka a 3jak byl v RISC SUN a Itanium2 nabizi garanci provedeni instrukci, proto jsme je instaloval na kriticke systemy prave s RHEL a casto Oracle ci Progress.

Itanium2 masiny neni problem koupit s vice CPU, coz x86_64 problem je, dnes se delaji vetsinou 2 procesorove, max 4 procesorove x86_servery ... pokud chcete CPU vice, mate hold smulu, pak nastupuje IBM Power, HP Itanium2 a SUN/Oracle ...

Jinak dnes uz ma garanci instrukci i x86_64, takze se asi ustalime na IBM Power a x86_64 ... SPARC uz je mrtvy ... no jinak ja instaloval Unxove Itanium2 masiny, takze bez grafiky, pres seriovou konzoli v text. rezimu ;-)))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.