Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k SpaceX začne dopravovat posádky na ISS v roce 2017

No, ja jsem strasne zvedavy co se bude dit az pri nejakem takovemhle "soukromem" letu posadka "zarve". A nejde o to jestli, jen kdy. Tim nezpochybnuju uspechy treba SpaceX, za to co dokazali kloboucek dolu - ale proste "shit happens" - a doprava do/z vesmiru NIKDY nebyla a nebude 100% bezpecna a spolehliva. Jede se porad na hrane moznosti technicke a materialove, a staci hrozne malo, drobnost kvuli ktere to konci tragedii. Dokud litala NASA, OK - zatruchlili jsme si, ale - holt, stane se - jinak to nejde, nikdo jiny to neumi. Az k necemu dojde u "soukromnika" muze to byt pro nej likvidacni. BTW - kde ze je konec Virgin Galactic po lonske havarce...? Deje se neco, sedne do toho nejaky platici "turista" a kdy?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

dopadne to podobne jako jakakoli jina havarie: bude se to vysetrovat a pokud se ukaze, ze tomu slo zabranit, tak spolecnost dostane tucnou pokutu a zaplati pozustalym, plus tam muze byt samozree trestni odpovednost jednotlivych pracovniku spacex. Soud urcite zohledni, ze jde vesmes stale o vysoce rizikove lety a ze kosmonaute s tim tak trochu museli pocitat,

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak naštěstí je u SpaceX možnost provést abort, vyřešená po celou dobu letu. Díky 8 motorům SuperDraco v budoucím DragonRideru získává posádka, zatím nikdy nerealizovaný bezpečnostní bonus.
Falcon 9 už jednou ukázal, že umí splnit primární cíl i případě exploze jednoho z motorů. Poslední Falcon9 havárie naopak posadila lidi v SpaceX hezky na zem a snad do budoucna bude díky tomuto hodně problémů zažehnáno.
Mne by hlavně zajímalo, kdy nahoru poletí Musk a jestli bude prvním pozemšťanem co jeho noha spočine na Marsu :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně i v případě minulé havárie to dragon přežil, ale bohužel nikoho nenapadlo ho naprogramovat, aby po havárii vyhodil padáky. Pak by nepřišli ani o náklad :) Tak z chyb se člověk učí. Škoda, že ten omyl s padáky nešel pořešit na dálku.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vím, tak lidi se zabíjejí i v autech

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že to jasný. Každý astronaut bude muset odsouhlasit EULA a tam bude, že společnost/firma neručí za škody způsobené špatnou funkcí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja sa neviem zbavit pocitu, ze Musk ma nadstandardne politicke konexie a jeho firmy su ciastocne pracky vladnych penazi. Tu grant, tu nenavratna pozicka, tu nizkourocna pozicka, tu danova ulava, dotacie elektromobilov na federalnej urovni, datacie na statnej urovni, dotacie pre Solarcity, NASA outsourcuje vesmirne lety za miliardy dolarov, 2,6mld bol len posledny kontrakt za vynesenie ludskej posadky do vesmiru,...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ber to tak, že sú tie peniaze použité trochu rozumnejšie, ako na podporu zbrojárskych koncernov.

A čo sa týka prúserov, čím je firma väčšia, vlastník anonymnejší, tým skôr jej to prejde. Keď prebaloval staré mäso/injektoval slanou vodou supermarket dostal pokutu a funguje ďalej. Keby to urobil nejaký Franta Plecko, tak už od neho nikto nič nekúpi a jeho to položí. Tak nejak to bude aj s firmou v stroji ktorej sa niekto zabije.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak Musk hlavně vzal svých osobních cca 2 000 000 000 USD z prodeje Paypal a nainvestoval je něčeho co za prvé neexistovalo a za druhé tomu nikdo nedával šanci na úspěch. V případě Tesly to bylo podobně jen s tím rozdílem že Tesla už existovala a on jí koupil.
Šel do šíleného rizika, chvílema doslova ryl držkou v zemi. V okamžiku kdy předvedl že něco dokáže, tak ho stát začal vytěžovat a kupovat si u něj nějaké služby. Stát by mu nikdy nedal ani USD kdyby si za to něco nemohl koupit.
Tedy se toho pocitu zbav a ber to jako zasloužený fakt.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ma svetovou proslulost a ta je extra lakava pro naprosto libovolneho politika a lobistu. Nemusel by uz delat vubec nic a mel by konexe. Druha vec je potom to, ze umi zjevne chodit v systemu po podporu prumyslu a podnikani v USA. Vinit podnikatele, ze pouzije statni podporu a politicke konexe v legalni mire je popirani podstaty podnikani ... cilem je vydelat penize. Navic si myslim, ze jeste pred 3-4 roky mel konexe naprosto minimalni, ale to je muj dohad.

Musk mimochodem nechce penize, ale podivat se na Mars. Jen pro prachy by nikdo tak tvrde nepracoval :-D.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Já zase Muska velice obdivuju za to, že dokázal "uplést z ho*na bič". Chytil se módních věcí, které politici rádi podporují (soláry, eko...). A klobouk dolů za to, že dokázal rozdmýchat zájem Američanů o vesmír, když NASA už od konce letů Apollo jen živoří.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono je samozřejmě divácky poutavé, když se někdo vystřelí v plechovce na oběžnou dráhu, proto může široké vyřejnosti připadat, že NASA živoří, i když opak je pravdou. Ono ten přínos pro vědu se dělá trošku někde jinde. Vynášení lidské posádky je z velké části atrakce, je to soutěž, která je vzhledem k přínosu neúměrně ekonomicky nákladná. Musk má svého koníčka, nutno dodat, že hezkého.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

k těm státním příspěvkům: koukněte na https://www.youtube.com/watch?v=sTIH6ncIXYc
tady Elon popisuje jak vlastně takový bonusy vypadaj... ve zkratce, Nevada prej přispěla 1,5 miliardy $, ale v této částce je zahrnut pozemek (poušť, takže by ho stejně jinak neudali), příjezdová cesta (která se měla tak jako tak postavit) a nějaký další "odpustky", takže reálný příspěvek je mnohem menší... Každopádně jsem přesvědčenej, že by měl dostat i 100x víc, protože prostě Elon :D

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

O jaké ruské vrtochy jde? Mohli byste to trochu objasnit? SSA dnes již nejsou schpny vyrobit kvalitní raketový motor a od Rusů je kupují, aby mohly vůbec létat do vesmíru - včetně mise k Plutu!
Protiprávní sankce, které se například značně dotýkají našeho vývozu, pro SSA v tomto ohledu neplatí... Kromě motorů Rusové dodali veškeré výrobní informace k nim - SSA nezvládly výrobu.
Jediný vrtoch je na straně SSA, je to senátor McCain - válečný štváč, jeden z tvůrců ISIS!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neztrapňuj se tu už víc ano? To, že Rusko v dobývání vesmíru předhoní i Čína a Indie je jisté. Američani si ruské motory kupují, protože jsou levné a rus zoufalý a hladový.
A zkus si spočítat ruské vědecké sondy mimo oběžnou dráhu země. Napočítáš nulu.. Tohle je prostě ruský trapas. A klidně se vztekej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

SSA parazit, který jehož měna se po roce 1945 stala hlavní rezervní měnou světa a velká většina obchodu se musí realizovat přes US$ z jehož výměny teče nekonečný proud peněz do SSA, měly dost peněz na částečně úspěšný výzkum vesmíru. Nehodlám polemizovat o velkém podvodu s měsícem, kde nikdy nebyly, důkazů je všude dost. Přesto všechno parazitování jsou nesmírně zadlužené:
Americký státní dluh v roce 2016 činí 107,49 % HDP, na každého Američana připadá 59.980 US dolarů (1 449 716 Kč ano skoro 1,5 miliónu Kč!!!):
http://www.statista.com/statistics/268177/countries-with-the-highest-pub...
V SSA žije 319 mil obyvatel, z toho 35,4% pobírá sociální zabezpečení - na podpoře je 10,200,000 občanů, 41,700,000 dostává potravinové známky = hladoví a zoufalí, ne?
http://www.statisticbrain.com/welfare-statistics/
Naproti tomu Rusko, které po pádu SSSR bylo okradeno téměř o všechno (podobně jako Česká republika, mělo ale štěstí se z toho postupně vymanit), je opatrné a hledí na to, aby neuvedlo své občany do propasti, tak jak to provedli SSA.
Ruský státní dluh (National Debt) v roce 2016 činí 18,39 % HDP (hrubého domácího produktu GDP), na každého Rusa připadá 1.030 US dolarů (24.895 Kč):
http://www.statista.com/statistics/273488/countries-with-the-lowest-nati...
Ruská ekonomie na nikom neparazituje, je sice mnohem slabší než Americká, ale je zdravá. Přičteme-li nutné výdaje na obranu, ke kterým je Rusko nuceno obkličováním základnami NATO (které jsou nejméně 10x nižší než výdaje SSA), je pravdou, že si momentálně nemůže dovolit výzkum hlubokého vesmíru - konečně proč by mělo zdvojovat již známé výsledky? Stejně však nemáte pravdu, v roce 2015 by Ruský podíl na všech startech na oběžnou dráhu nejvyšší na světě - 25 startů. SSA 20 startů (mnohé s ruskými motory), Čína 19, Evropa 9, Indie 5. Pokud jde o lidskou posádku Rusko 100%:
http://spaceflight101.com/2015-space-launch-statistics/
Čili nejsou to Rusové, kteří se musí obávat, že budou předhoněni.
K té vaší odpovědi: Komu tykáš ty trolle? Ve vaší reakci nebyla jediná odpověď týkající se obsahu mého příspěvku. Jistě by byla, kdybych neměl pravdu, že?
Zřejmě to ale bude tak, že anglicky neumíte a tak vaše informace pocházejí z českého tisku a TV, kde ovšem pravda není v módě…

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.