Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Spam v roce 2011: Přizpůsobuje se, ale celkově ubývá

Spam náš perex
V prvních měsících nového roku vždy zaplavují naše emailové schránky různé reporty od antivirových firem, které předkládají statistiky bezpečnostních hrozeb za uplynulý rok a snaží se je nějakým způsobem globalizovat, měřit a porovnávat.

I dali jsme grafy, informace a statistická čísla dohromady; můžeme si tak udělat obrázek o uplynulém roce 2011. Dnešním článkem se podíváme na téma "Spam", které se jeví jako velmi dynamické a jako nejzajímavější zdroj k porovnávání napříč všemi zdroji.

Spamu je méně, nebezpečí ale více

Cílené tažení proti botnetům (například odstavení botnetu Rustock) přináší své ovoce a jeví se jako velmi účinné. Jak vyplývá z tiskové zprávy společnosti Kaspersky Lab, podíl spamu v roce 2011 se celosvětově snížil o několik jednotek na cca 80%. Ze studie Cisco Annual Security Report 2011 lze vyčíst přímo konkrétní čísla - množství spamu kleslo z 379 miliard zpráv v srpnu roku 2010 na 124 miliard zpráv v listopadu 2011. Na druhou stranu, i když celkový objem spamu má klesající tendence, procento spamu se škodlivou přílohou se za rok 2011 zvýšil a činí 3,8% veškeré emailové komunikace. Za spamové náměty si nejčastěji distributoři spamu vybírají aktuální témata. (V tzv. nigerijských e-mailech výrazně figurovalo japonské zemětřesení nebo smrt diktátorů Kaddáfího a Kim-Čong-Ila.)

Spam však v dnešní době není jen pojmem vztahující se výhradně k emailové komunikaci. Objevují se principy tzv. sociální spamu, tedy spamu šířícího se prostřednictvím sociálních sítí. Výzkum sociálního spamu, který sestavili bývalí spolupracovníci antispamového oddělení vyhledávače Yahoo, byl založen na zkoumání více než 104 milionů příspěvků, které byly vytvořeny více než 90 miliony uživateli v 72 zemích po celém světě. A co se například zjistilo?

  • Spam se zaměřením na módu, celebrity, novinky nebo gadgety je třikrát úspěšnější než erotický (porno) spam.
  • Falešné spam účty tvoří na některých stránkách až 40% uživatelských účtů.
  • Černý trh například s FB účty exponenciálně narůstá – cena jedné stovky spamových účtů se za rok snížila ze 135 USD na 15 USD.
  • Nejvíce soc. spamu pochází z Ruska (30%), druhé místo patří USA (28%).

Spamové techniky, ať už na sociálních sítích či v emailové komunikaci, se také vyvíjí. Společnost Symantec v polovině minulého roku varovala před novým trendem, který se začal hojně mezi spammery uplatňovat. Jde o použití zkracovačů odkazů, které obalí výchozí odkaz do směsi znaků, že není na první pohled jasné, kam odkaz vede. Jelikož ale lze ještě před samotným kliknutím na zkrácený odkaz zjistit, kam vlastně odkazuje, využívají spammeři tzv. dvoustupňový model. Spamový odkaz obalí na svém vlastním zkracovači a ten pak následně nechají "zkrátit" na nějaké známé již zaběhnuté službě k tomu určené. U tohoto odkazu pak uživatel na první pohled nepozná, kam odkaz vlastně přesně vede.

Zdroje a množství spamu

Velmi výrazné rozdíly a změny se odehrávají na poli mezi hlavními zdroji spamových zpráv. V roce 2010 to byly právě Spojené státy, které byly epicentrem hlavního zdroje spamu. V roce 2011 však v pomyslném žebříčku TOP 10 hlavních center spamu úplně zmizely – první nezáviděníhodné místo připadlo Indii, které ostatně v předchozím roce náleželo druhé místo. Druhé místo pak obsadila Brazílie a třetí Indonésie. Rusko si i se trochu polepšilo, ovšem v TOP 10 stále zůstalo, a to na deváté příčce.

Co se do množství spamu týče, můžeme si zcela upřímně pogratulovat. V České republice dle výše zmíněné Cisco studie poklesl spam v roce 2011 o neuvěřitelných 88%. Studie Kasperskeho Labu pak k tomuto dodává, že se Česko umístilo v TOP 5 mezi zeměmi s nejmenším počtem napadených počítačů. Zde první místo s nejnižším procentem infikovaných počítačů 20,6% náleží Dánsku, které je následováno Japonskem (21,1%) a Německem (25,3%). ČR patří s 27% poměrem pátá příčka. Nejhůře jsou na tom v Súdánu, který skončil na posledním místě, kde je 19 z 20 počítačů infikovaných.

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Spam v roce 2011: Přizpůsobuje se, ale celkově ubývá

Čtvrtek, 8 Březen 2012 - 13:26 | Ondřej Zuzaňák | presne tak, na tento omyl jsem uz taky davno...
Úterý, 6 Březen 2012 - 09:36 | Tomáš Neuwirth | :D "thumb up" jj, je to tak. Na spam...
Úterý, 6 Březen 2012 - 09:34 | Tomáš Neuwirth | Taky je spousta lidí, kteří mají dva, tři konta...
Úterý, 6 Březen 2012 - 08:40 | Kecal | njn, potvrdil jsi, že je adresa funkční :-)
Úterý, 6 Březen 2012 - 08:40 | Jiří Molnár | Cena za práci to nebude - účty jsou vytvářeny v...
Úterý, 6 Březen 2012 - 08:11 | Tomcat2 | Mám poslední dobou pocit, že když mi přijde...
Úterý, 6 Březen 2012 - 08:10 | Max Power | Co se myslí tou cenou za spamové FB účty, je to...

Zobrazit diskusi