Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Specifikace nových procesorů Kaby Lake

A zase vám v den uvedení neposlali nic na otestování. :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Do vydání Zenu mi s padesátou evolucí core můžou políbit moji zarostlou............tvář.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty vole, to je husty, ustalili vyrobni proces Skylaku, cimz ho dokazali nataktovat, pridali podporu HEVC 10 bit a vole je nova procesorova rada Kaby Lake.
Co bude priste? Pridaj to HDCP 2.2 a bude zas potreba premalovat krabicku?

Intel si z lidi dela proste srandu. (A pekne zakernou, pac pridali i teplonevodivou pastu, aby meli lidi pocit, ze ten procak fakt maka ze to vic topi.)

---

Jinak ale sledujme za jak dlouho od oficialniho uvedeni zvladne logisticke oddeleni Intelu dodat procaky do prodejen a jak dlouho to same bude trvat logistickemu oddeleni AMDecka.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Záleží, jak se na to díváte. Osobně bych si uměl reálně představit i7-7567U s 64MB eDRAM, nejlépe Core i7-7920HQ osazeného do 14" provedení. Nové modely vítám, protože na tom mám vlastní zájem. Už v prosinci jsem měl nahlásit náhradu za stárnoucí E743 (https://i.imgur.com/pAsfV1m.png - konfigurace), kterému 20. tohoto měsíce vyprší servis. Doufám, že výrobci jako Dell a Fujitsu dostanou rozum a vrátí možnost nakonfigurovat notebook s výkonem minimálně na úrovni i7-3540M a speciálně Dell vrátí Latitude původní rozložení klávesnice.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dell klávesnice prasí jinak každou generaci a hlavně mají nepoužitelný TrackPoint.

Já mám aktuálně ThinkPad W530 s i7-3720QM ES sample a pohoda, když se zblázním, nacpu tam i i7-3940XM a je po ptákách. Vy máte navíc jen dual-core CPU.

Co myslíte původním rozložením klávesnice?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neviem ako sprasili Trackpoint ale na mojom Dell Latitude E6400 je super.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že jakákoliv odpověď bude zbytečnou. Na klávesnici si evidentně nepotrpíte a nepovažujete jí ani za nejdůležitější součást. Soudím na základě rozložení W530. Právě proto asi nepohrdáte změnou, kterou Dell zavedl v posledních modelech např. E7270, E7470 apod. ze kterých záhadně zmizely klávesy Home, End, Sys Req a bohužel změny se nevyhnuly ani směrovým šipkám. Zpětný podhled na předchozí model E7440, E6440 napoví. Jestli vám vyhovuje Printscreen na místě, kde bývala klávesa kontextové nabídky a místo ovládání např.: Visual Studio, DelftShip, The Bat!, ... potřebujete neustále fotit obsah pracovní plochy, tak prosím. Kdo by přeci dnes potřeboval psát elegantně čísla prostým použitím přepínače a ocenil zástupný numerický blok. Drobná ochutnávka tragédie značky Lenovo.

P.S.: Ano, ale stydět se nebudu. Procesor i7-3540M stále drží výkon nad odporností i7-6600U, který bohužel začal razit cestu do 14" notebooků, včetně aktuálního modelu Fujitsu E746. Praktické srovnání obou procesorů vyplynulo jednoznačně ve prospěch i7-3540M. Možná si nakonec budu muset z důvodu servisu, tragédii i7-6600U pořídit, neboť nelze najít jediný nástroj, který by splňoval větší část elementárních požadavků.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No zrovna W530 je prvni generace s novou zprasenou klavesnici. Proto mam W520 a jeste asi hodne dlouho mit budu...
Jinak trackpointem na Dellu mam podobnou zkusenost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ani náhodou. Opak bude pravdou. A když smysluplná konfigurace tak za dvojnásobnou cenu, no nekup to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu co víc byste ještě mohl od obyč. desktop procesorů chtít, než to co Intel nabízí.
- zvedat rychlost už moc nelze
- pasta nemá vliv na výkon u neodemčených a nepřetaktovaných procesorů, takže si taky nemáte na co stěžovat

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak já bych chtěl víc jader a nižší cenu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak pro tebe tu máme 8jadrove amd FX8320 za fantastických 3900,-

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To CPU uz ma dnes svuj zenith za sebou..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak Zen je datem výroby dnešku mnohem blíže než FX8320, takže FX8320 snad do toho není nutné zatahovat. (Ovšem ta cena výběhového čipu může být pro některé vláknité aplikace samozřejmě příjemná.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja zas nechapu proc nechtit vyssi vykon ? :)
- zvedat rychlost lze
- pasta ma vliv na provozni parametry cele sestavy ze ji davaji do non-K verzi se da jeste tolerovat:) navic kdyz neco intel prodava za premiovou cenu s odemcenym nasobicem ocekavam ze nebudu muset zbytecne riskovat a delidovat abych dostal o desitky procent lepsi parametry :) to je asi jako kdybych si koupil Veyrona a aby nejezdil 150 km/h a mel dobre jizdni vlastnosti tak bych se v tom musel vrtat a jeste dokoupit prislusenstvi a modifikovat co se da :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Procesory jsou jeden velký kompromis mezi cenou, spotřebou a výkonem. Samozřejmě že je možné zvednout na dvojnásobek velikost cache a výpočetních jednotek, spotřeba by vzrostla na dvojnásobek, výkon řekněme pouze o 20%. Vy byste si možná takový procesor koupil, ovšem většině ostatních uživatelů výkon dostačuje a více ocení nižší spotřebu.

Nikdo vás nenutí vás nenutí kupovat si K verze procesorů nebo nedejbože je nějak tůnit. Navíc v nabídce Intelu je i procesor jako dělaný pro Vás, 6800k, s letovaným IHS, 4 kanálový řadič pamětí, cena prakticky stejná jako 7700K. Fakt nechápu, na co si tu stěžujete.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no spotreba je v dnesni umerna potrebnemu vykonu ktery se dynamicky meni :) takze jestli mi zpracuje ulohy dvakrat rychleji i kdyby s mirne vetsi spotrebou budu jen rad a pri bezne praci me kratkodobe vystrelky spotreby netrapi ale naopak budu rad za rychlejsi odezvy :) ( no ze by spotreba vzrostla na dvojnasobek a vykon jen o 20% to by musel byt sakra spatny navrh CPU ....ale tak vsechno je mozne ) ....

taky si ho nekoupim :) jen nemam potrebu obhajovat produkt ktery ma zrejme nedostatky ... mam prehlizet nedostatky jen proto ze existuje obstojna alternativa ac je drazsi a EOL ? :) >>> navic je tu i fakt ze jak s a bez K dostanu horsi provozni parametry nez by mohl dany produkt mit takovy pristup bych chapal u Pentii nebo i3 apod. ale u TOP modelu dane rady za premiovou cenu opravdu ne ...
fakt nechapu proc ma nekdo nutkani obhajovat zrejme nedostatky a vymyslet okolo nejakou omacku ...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"Samozřejmě že je možné zvednout na dvojnásobek velikost cache a výpočetních jednotek, spotřeba by vzrostla na dvojnásobek, výkon řekněme pouze o 20%."

To máte ty vztahy zjevně nějaké pomotané. Spotřeba by asi těžko vzrostla na dvojnásobek, protože to byste neuchladil. Takže by to muselo být nataktované a navoltované o něco níže. Což by znamenalo výkon menší než dvojnásobek, ale zase určitě ne navýšený o pouhých dvacet procent. A při stejném daném výkonu by to mělo menší spotřebu (viz zkušenosti ze Serva), takže by to bylo v průměru mírně tišší, ale ještě s tou výkonnostní rezervou pro případ potřeby.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k cenám, za které tyto "obyč. desktop procesory" Intel prodává, chci TOP kvalitu.
Nechť tam dává Intel třeba zubní pastu, ale ať takový procesor nestojí víc než 800 Kč.
Za 3-4-5 tisíc chci více !

Jsem Intelista, ale Bože prosím, ať se AMD se Zenem zadaří, jinak jsme v pr*** všichni.
Klidně by AMD mohlo drtit Intel i několik let, on to stejně ustojí. Ale to se nestane. :-/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak vela stastia, aby AMD zatial ten svoj papierovy CPU predavala max za tych 799.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bude. V dolarech. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> obyč. desktop procesorů chtít

S obycejnymi i3/i5 problem nemam. S i7 bych navrhoval zhruba tohle:

1) vyhodit tu idiotskou grafiku (nebo alespon omezit max na 1/20 plochy cipu)
2) pridat 2-4 jadra
3) 4 pametove kanaly
4) linky pro 2x plne 16x PCIe3
5) zbytek uvolneneho mista vyuzit na zvetseni L2/L3

...ale chapu ze chci po Intelu nemozne.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Čili v podstatě chcete serverový procesor? Tak si ho kupte, nabídka serverových CPU Intelu je dost bohatá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

On by to chcel za 5E max.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím s Franzzzem. Když vyhodí Intel tu jejich amatérskou grafiku z i7, tak ušetří zhruba 40% křemíku, který tvoří prakticky cenu produktu (ať již jako hi-tech materiál, nebo jako podíl inženýringu).
Cena produktu je více než lineárně závislá na ploše křemíku (kvůli zmetkovitosti).

Takže by klidně nejvýkonnější procesor i7 v taktovatelné K verzi stál do 5 kKč, což by bylo paráda.
Vývoj integrované grafiky ať si zaplatí ti, co jej chtějí. Ne ti, co chtějí pouze CPU.

Jenže protože je AMD před krachem, Intel má monopol, a dělá si, co vyhovuje jemu. Ne, co bychom si přáli my.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Presne. Bohuzel diky neexistujici AMD konkurenci v performance a vyssim segmentu, se posledni 4 roky na poli CPU vlastne nic, krome "nutne evoluce v mezich zakona" neudalo. Intel nemel potrebu nic delat a ryzuje na zakaznicich co to da. Lidi s pohledem jako Jack FX jim v tom uspesne sekunduji hlaskami typu..kupte si "Serverove CPU" ;)
DOkud neprijde AMD s necim, co prinuti Intel se zase trochu zvetnout, nelze nic moc ocekavat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel má dlouhodobě problémy s vytížením továren, a vlastně je to i důvod, proč před pár lety začal vyvíjet vlastní integrované GPU. Náklady na výstavbu a provoz továren Intel do ceny chipů musí započítat ať už fabrika jede nebo ne. Při zmenšení chipů by náklady zůstaly prakticky stejné, berte to tedy tak, že integrovaná grafika od Intelu je bonus, který dostáváte zadarmo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tam bych žádnou konspiraci neviděl... "Máme málo zakázek => vymyslíme iGPU".... škoda že si neřekli, máme málo zakázek, postavíme základnu na Marsu....zeptáme se tady v diskuzi... cokoliv

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nie a nie, naklady su rovnake na "cokoladu" a nie na kocku. Je rozdiel vyrobit z identickeho wafru 10 cipov alebo 200 cipov, cena na cip bude rozdielna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Muze byt, ale spis bych v tom videl i pokus Intelu, ukrojit z kolace grafickych akceleratoru a tim se do tohoto trhu navest. Zaroven je to i rys integrace, kdy se vsechno spojuje do jednoho "SOC". Tim ze integruje reseni do CPU, klesaji automaticky zakazky NV a AMD na jejich nejelevnejsi karty, ktere dnes de-facto uz ani neexistuji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkuste mi rict, proc by si clovek mel kupovat serverove CPU nebo predrazenou X99 platformu (coz je vlastne taky serverovka) kdyz chce 6+ jader, kdyz ty 4 jadra tady jsou s nama v performance segmentu uz nejakych 10 let... Priblble ARM SOCky maji dnes 8 jader s frekvenci k 2,5Ghz a to jsou mobily...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spíš mi napište, proč tak moc toužíte po více než 4 jádrech, stejně byste o moc víc výkonu nedostal (při zachování stejné spotřeby). Tipuju to tak na 15-25% nárůst výkonu u hypotetického 8mijádra vs současná 4jádra. To je taky důvod, proč X99 má o 50% vyšší TDP, letovaný IHS a taky vyšší cenu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je jednoduche :) Prevadite videa..v tom pripade cim vice jader tim vice adidas ;)
Vemte si prevody H264,H265 napr ve 4k formatu v rozumne (mysleno lepsi kvalite).. to jsou hodiny a hodiny, ktere na tom pri pouziti vice jader usetrite. Dalsi priklad jsou napriklad virtualky, pokud napriklad simulujete servery na desktopu, atd..Prikladu se najde vice, kde je vyuziti vice jader velmi znat. Nerikam, ze to vyuzije kazdy, ale doba k tomu je, tak proc ne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč pouštíte konverzi videa na CPU? Proč radši nepoužijete SW, který provádí konverzi přes GPU nebo nějaký HW akcelerátor? Na CPU to vždy bude hoodně pomalé se výrazně vyšší spotřebou elektrické energie.

Běžně mám puštěné několik virtuálek kvůli nějakému testování atd. Na to mi ale stačí s přehledem 4jádro, spíš bych si měl rozšířit RAM z 16 na 32GB.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Historicky vzato, je to nejjistejsi metoda. Kdyz jsem se v tom trochu pred 2 lety vrtal, tak konverze pres QuickSync, CUDA, OpenCL byli v plenkach. Z toho co jsem tak ruzne vycetl v diskusich ted, tak porad X264 implementace je co do kvality/velikosti lepsi, nez jine implementace. K tomu QuicSync je pry kvalitou na tom docela blbe a na CUDA, OpenCL zase musite resit software a tu kterou implementaci, atd. Tudiz CPU encoding je stale univerzalni a kvalitativne dobra volba.
Co se tyce zminenych virtualu, ano, RAM neni nikdy dost :)) Na druhou stranu, nekdy treba potrebujete nasimulovat nejaky zatezovy test pro specificke aplikace, a pak se Vam pocet jader opravdu projevi, kdyz se ty virtualky neflakaji.
A jinak k tem 4jadrum..pro vetsina lidi jeto opravdu dostacujici, ale to stale neni duvod, aby to na tom ustrnulo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

do notebooku ???

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť máte socket 2011 kde jsou všechny tyto požadavky splněny - můžeme se bavit o cenové politice, ale technicky to máte splněno (a ty paměťové kanály a PCIe linky navíc fakt nejdou dostat do 15xx pinů)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě jim chybí HDCP2.2 a HDMI2.0a(HDR). Takže to můžou natáhnout o dvě generace. Mě spíš ale zarazilo, že Iris dávají do 15W procesoru. Čekal jsem, že s Iris to Intel rozehraje trochu víc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen upřesním, že ceny v tabulce jsou pro velkoodběratele (1000ks) Retail cena 7700K je cca 350$

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jeste jsem na to nekoukal takze muzeme ocekavat cenu 11k a vic ? = minimalni narust vykonu za vyssi cenu ...hmmm zajimave ze je cim dal tim horsi posun v pomeru vykon/cena :) jestli to pujde takhle dal tak za mainstream budeme casem platit 15k za CPU a 30k za GPU :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mají teda odemčený taktování BCLK i pro ne-K modely nebo ne? ...na slajdu to mají. To by byla nirvána.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že Intel ještě nikdy v historii nevydal zbytečnější řadu procesorů. Káčkové procesory i5-i7, které se díky "pastě" nedají taktovat a zbytečný i3, který nikdo nebude chtít. Vypadá to tak, jakoby záměrně dával šanci soupeři a mezi řádky říkal "Polevili jsme, tak ukažte, co tam máte". ☺

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To bude jen jejich neschopnost. Kdyby to delali zamerne, tak je jejich vlastni akcionari sezerou zaziva. :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, buďto je to sabotáž, nebo prostě totální neschopnost - zvlášť ta prasopasta. :)
Jestli tohle teď AMD nevyužije, tak už asi nikdy....:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Všichni víme, co znamená to "K". (Končí to na "-ítko", že? :D)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kazítko?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jako mě osobně by malé krůčky ve zlepšování nevadily ..ale jen za předpokladu že by se tyto procesory s malým nárustem výkonu (do 10%) byly levnější a levnější ....skylake ->Kabylake (výkon +8% cena -5%) a byl bych spokojenej

kdyby to takhle bylo od Sandy bridge ...každá následující generace -5% ceny (tzn i7 7700K by teď vyšla na cca 8500Kč) a byl bych naprosto spokojenej ...intel by rozhodně netratil a nemusel by ani tolik investovat do reklamy ...ale je mi jasný že to by tu AMD už nebylo ...a tudíž by antimonopolní ůřady rozsekaly intel na malilinkatý kousíčky

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

kde porad chodite na ty nesmysly o antimonopolnich uradech... to je jako virus.. a blbost k tomu jako vrata

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Chce se mi z toho zvracet. Z celýho Intelu a jeho nažehlených markeťáků. Přesně takhle to dopadá, když není adekvátní konkurence.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kaby je jeste v pohode. Sranda je v tom, ze na uplne novou architekturu Intelu mame cekat jeste minimalne 18 mesicu a realisticky spis o rok dele u desktopovych chipu. To je 8-9 let od posledni zasadni zmeny v architekture Intelich CPU, kterou prinesl Sandy Bridge. Vsechno od Sandyho jsou vylepseni srovnatelna s tim co delalo AMD s Bulldozerem.

Nejde rict, ze jsou to spatna CPU, protoze vsechno od Sandyho dal jsou vyborna CPU, ale ten pokrok v IPC za poslednich 6 let je nevelky. Skoro mam podezreni, ze se Intelu pri vyvoji nastupce Bridge/Lake CPU neco zasadne nepovedlo a proto jim to trva tak dlouho. Druha moznost je prilisne soustredeni na vyrobni proces.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to ja zase chapu, je treba si uvedomit, ze Sandy Bridge se Intelu opravdu povedl a kolikrat za zivot vymyslite neco opravdu genialniho?
Tady jde spis o to, ze vykon muzete pridavat vypilovavanim architektury, coz se jiste deje, potom navysovanim frekvence coz se take deje a potom pridavanim jader, coz se nedeje.
Dokazete si nekdo predstavit, jakej by to byl vykon, kdyby i7 mela 8+8jader? Uvedomme si, ze dochazi ke zmensovani vyrobniho procesu, takze prostoru na pridavani jader ma Intel mnoho. A uvedomme si, ze pres zmensovani vyrobniho procesu nedochazi ke zlevnovani, takze nas Intel neuveritelne oskubava.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem jeste zapomnel dodat, ze my uz z roadmap vime, ze i pridavani jader je v planu. Intel proste planuje zit z jedne a te same architektury, ne 6-7 let, to jest od zacatku po ted, ale jeste dalsich druhych 6-7 let prave navysovanim poctu jader. Proste nam presne davkuje navysovani vykonu v rozmezi 2-5% na kazdou generaci, desive.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když se podívám na test historických procesorů, tak pro mě se "praktický" výkon zvedl za 15 let 10 krát: Athlon XP 2400+ @2400 za 3350Kč vs. Core i3-6100 za 3350Kč... to je každý rok 16,6 % nárůst. Ono Moorův zákon platí, když se ovšem odmyslí peníze. Nůžky se totiž rozšiřují, protože nové procesory vyrábí nové továrny a ty staré pořád jedou a zakázky mají. Dnes bych musel vysolit 80k Kč, abych měl výkon 2 na sedmou z roku 2002... 128x větší. A to kdoví jestli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Akorat ten narust vykonu neni prubeznej ale skokovej, takze treba mezi P4 Northwood a P4 Prescott narust vykonu temer zadny. Mezi P4 D a Core2Duo obrovsky narust vykonu, mezi Core2Quad a core i5-700 Nehalem minimalni narust, ale mezi Nehalem a Sandy Bridge zase skok obrovsky. Ovsem mezi SandyBridge, IvyBridge, Haswell, Skylake, KabyLake narusty mezi kazdou radou naprosto minimalni a da se rici, ze nikdy v historii jeste tak dlouhou dobu netrval minimalni vyvoj k dalsimu vyraznemu skoku. A co vic, my dnes vime, ze Intel ma skokovy narust vykonu pripraven a odklada ho, jak muze. Staci totiz k tomu navysit pocet jader na soucasne procesorove architekture, vubec netreba delat novy navrh.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak ukazuje AMD, tak by mohlo jít snad i třikrát. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.