Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Pitva odvařeného 40GB SSD Intel 320

Skvělý článek hodný DIIT. Kdyby vyšel o dva dny dřív, tak bych si řekl, že je to dárek čtenářům.

+1
+116
-1
Je komentář přínosný?

Původně to tak mělo být, ale ještě jsme dotahovali detaily. Věříme, že drobné časové zdržení výsledné podobě neuškodilo!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nikdy som sa nehrabal v niecom tak malom, ako je mozne prepajkovat takyto chip? Snad aj hrot mikropajky ma priemer tak 2 az 3 kontakty...

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by ses v tom hrabal tolik co my, tak se to naucis... a spravne tavidlo je zaklad (GME: 745-037)

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Jen se ptam, ten gel a k tomu horkovzdusna pistole? Nebo gel a mikropajkou po kontaktech? Diky za info. B.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Je více možností. V amatérských podmínkách asi nejednoduší je pájet takzvanou mikrovlnou - speciální hrot na ručku, nebo prostě použít dost tavidla (Flux nebo i obyčejná kalafuna) a ono si to sedne pokud je kvalitní pcb s nepájivou maskou.
Tady je tutorial jak na to:
http://youtu.be/b9FC9fAlfQE

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Dobré video o ručním pájení je i toto:
https://www.youtube.com/watch?v=5uiroWBkdFY

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Pouzivame oboji - gel zaruci ze se cin drzi jen na kontaktech - a jak psal pan vedle chce to kvalitni nepajivou masku. U horkovzdusky je lepsi pak ohrev z druhe strany pcb - protoze to neodfoukne to tavidlo...

+1
-37
-1
Je komentář přínosný?

Dik obema. Ten prohrev z druhe strany zkusim az budu neco bastlit, to jsem jeste netestoval. Diky!

+1
-41
-1
Je komentář přínosný?
+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Moc pěkný happy end ;-)

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

Zase tak happy není, když SSD umřelo, aniž by počet chyb byl ještě jakkoliv kritický. Stále mám za to, že to ještě mohlo vykazovat nějakou tu provozuschopnost za cenu ztráty kapacity a rychlosti...

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Ve skutečnosti to mělo vykazovat nějakou tu provozuschopnost za cenu ztráty schopnosti udržet data po odpojení napájení. Což se vlastně stalo. Kapacitu to ztratit nemůže, to je nesmysl, jak by se asi takové SSD chovalo? „Promiňte, ošoupaly se mi tyhle buňky, teď nemám 40, ale 39 GB“? To by z toho měl filesystem zcela jistě radost.

Spíš mě překvapuje, že jsme se nedostali do proklamovaného stádia „už toho mám dost, dál vám na to kašlu, teď budu read-only, abyste si mohli zazálohovat, co ještě chvilku udržím“. Očekával jsem, že se stane právě tohle, ale ona ta data rovnou všechna odešla na párek.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Chvili jsem nad tim taky premyslel - ale ono SSD s trimem se chova jako sparse-file... pamatuje si jen zmenena - zapsana data. Takze pokud by zrovna nebylo plne obsazene, mohlo by rici pres smart: "suggested capacity: 32GB" a dokud si user neudela resize2fs + zmenseni partition + set LBA max, tak by to tam viselo. Postupne by se to mohlo zmensovat a zmensovat, aby zustalo vyhrazene misto zachovano.

Dalsi zlepsovak by mohla byt funkce na nalezeni spatnych bloku (byt i s opravitelnou bitovou chybou) a vylouceni ze seznamu pouzitelnych bunek - ale zde muze byt problem ze soucasne SSD pocitaji s konecnym poctem takovych bloku - seznam nemuze rust donekonecna (a mel by odpovidat health %). Pak by se znova dostal do obliby trik s "low level format" (jen nevim co by to udelalo v second hand segmentu... je to temer jako pretaceni tachometru).

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

<i>Kapacitu to ztratit nemůže, to je nesmysl, jak by se asi takové SSD chovalo? „Promiňte, ošoupaly se mi tyhle buňky, teď nemám 40, ale 39 GB“? To by z toho měl filesystem zcela jistě radost.</i>

Vadné bloky, resp. jejich přemapování atd. zvládají filesystémy už roky. Možná že mé "zmenšení kapacity" bylo trochu moc zjednodušené, myslel jsem že kapacita bude stále 40G, ale třeba 1G v špatných blocích bude obsazeno...
S tím filesystémy pracovat umí, byť nadšené z toho zcela jistě nejsou.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda, filesystémy umí s vadnými bloky pracovat, ale je to podle mě nouzovka. Dnes se výskyt byť jediného vadného bloku bere za poukázku na výměnu disku. Vzhledem k faktu, že fyzicky nejsou bloky mapovány na logickou strukturu (u SSD), by si muselo SSD pozici těch vadných bloků přímo vymýšlet.

Na druhou stranu dokážu si představit, že SSD za vadný blok logicky označí nějakou otrimovanou část, tedy oblast, kde data nejsou (a tedy ani OS nepočítá s tím, že by tam něco bylo), a při pokusu na tuto oblast něco zapsat bude rovnou vracet chyby odpovídající vadnému bloku pevného disku, takže OS to ve filesystému zohlední.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Kapacita 8MB - to bude ten jejich bug:
https://communities.intel.com/thread/24205
http://www.techspot.com/news/44694-intel-confirms-8mb-bug-in-320-series-...
Bohužel i s novým firmwarem nám jich z 6 umřely 2. A s napájením to alespoň v jednom případě nemělo souviset - byl v notebooku a ten mi nikdy nechcípl na vybitou baterku.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Techgasm :-)

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Konecne poriadny clanok deep in IT

+1
+42
-1
Je komentář přínosný?

Hypercool (musím se brzdit) článek! Děkuji! Jeden z nej "Deep Insights" co jsem četl...

Víc takových. Tohle je co nikdo jiný pořádně nedělá.

Prosím, udělejte z kolegy alespoň "honorary" redaktora.

Takovéto analýzy si budu vždy vážit (a asi se i vracet).

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

...jsem fakt na Diitu?.... nebo se divam do minulosti?... proc v tom clanku neni ani jedina zminka o vitezstvi Linuxu nebo nepouzitelnosti Apple!... prosim redakci o opravu! B. p. s... bude takovych clanku vice, nebo prez rok Jezek a na vanoce jeden OPRAVDU EXLUSIVNI darecek:-(

+1
-93
-1
Je komentář přínosný?

iSpirit is back! :-D

+1
-38
-1
Je komentář přínosný?

Moc dekuji za tento clanek, je opravdu vyborny!

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Sklanam sa pred takymto levelom kutilstva, sam dokazem pomerne dost, ale toto je uz top level. Pripomina mi to udalost spred niekolkych rokov, ked som pri rozoberani a oprave zaseknutych plastovych zakrytiek na objektive FullHD kamery Panasonic HDC-HS300 nechtiac natrhol ohybny prepojovaci pasik medzi hlavnou logickou doskou a vyklopnym displejom. Sirka pasika cca 1.2 cm, na kazdy milimeter asi 3 vodive spoje. Mikropajku som mal, ale na toto bola beznadejne privelka. Nahradny pasik bol prakticky nezohnatelny, kameru som povazoval za odpisanu. Az mi znamy navrhol pomoc, ze on sa to pokusi opravit. Stratit som uz nemal co, natrhnuty pasik som mu poslal (z Noveho Zelandu do Irska), a po cca mesiaci ho dostal spat. Opraveny! Podla jeho vyjadrenia: "poskodene miesto zafixoval na keramicky substrat, laserom a zlatym drotom prepojil pretrhnute spoje, otestoval, zalial epoxidom a obrusil substrat aj epoxit tak tesne, ako sa len dalo, aby to voslo do kamery". Inkriminovane miesto bolo asi o necely milimeter hrubsie a samozrejme neohybne, ale nastastie to nevadilo. Ked som po poskladani zapol kameru a ono to ozaj fungovalo, padla mi sanka! Kameru som v tom case uz tak nepotreboval a (aj trochu z vypocitavosti) som sa jej rychlo zbavil a predal ju. Ved co keby... Kazdopadne som jej noveho majitela stretol nahodou asi po roku a pol a medzi recou sa zmienil, ze kamera slape ako hodinky. Pred takymito carodejnikmi sa hlboko sklanam. Tesim sa na dalsie podobne clanky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Novy majitel kamery vedel, ze je tam zbastleny kabel, ktery muze kdykoliv prasknout a novy se neda sehnat?

Pokud ne, tak je to obchod patrici do stejne kategorie jako vykukove prodavaji na Aukru upecene grafickce karty jakozto plne funkcni.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Zdravim. Ano, vedel. Kamera sla do predaja ako repas a kupca sa pytal na popis zavady, ja som nic nezatajoval. Ze by kabel praskol, bola miziva sanca, opravovany bol v mieste kde sa neohyba a mal dostatok vole. Akurat ja som jej uz neveril (kvoli pokazenym zaclonkam na objektive, nie kabelu). Predpokladam, ze to na odpoved staci. Alebo chcete pre spokojnost duse aj kontakt aj na toho kupujuceho? :P

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

moc hezký článek.

a k tomu nerovnoměrnému opotřebení (levá vs pravá strana mapy). Neměl by se ten diskový řadič starat o to, aby paměťový prostor byl opotřeben rovnoměrně? Zajímá mě, jestli za to spíš může uživatel se špatným nastavením a nebo ten řadič prostě nemůže zvládnout svou praci na 100%?

+1
-52
-1
Je komentář přínosný?

V článku je toto vysvětleno, je to způsobeno různou kvalitou chipů z různých sérii. Méně kvalitní chipy opotřebují dříve i přesto, že na ně řadič zapíše stejné množství dat jako na jiné chipy. Výrobce SSD by sice mohl testovat skutečnou kvalitu flash chipů a podle toho přizpůsobit množství zapsaných dat na jednotlivé chipy, v praxi by to ale nejspíš nemělo moc velký vliv.

Chyba v tomto případě byla na straně uživatele, který nedbal na upozornění řadiče SSD o tom, že byla překročena očekávaná životnost flash chipů a SSD tedy může kdykoliv přestat fungovat.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Pěkné, pěkné.

Nicméně z praktické stránky jsme stále tam kde jsme byli - případná obnova dat z takto "zrušeného" SSD je stále nemožná, a tedy kdož máte SSD, zálohujte!

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Mám v různých počítačích SSD od Intelu a Kigstonu a zatím žádné neodešlo. Nejstarší z nich jsou 40GB Kingstony bez podpory TRIMu a běží asi 5 let. Zatímco mrtvých HDD jsem viděl snad už desítky. Ona právě u toho modelu Intel 320 je možná záchrana třeba v datahelpu, ale podobně jako u HDD, něco to stojí. Takže podle mě: zálohujte HDD, SSD ať už do cloudu, nebo offline, protože je to levnější, než něco zachraňovat, ale že by HDD byly spolehlivější, to si nemyslím.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

HDD není spolehlivější, ale většinou umírá způsobem, že se něco zachránit dá.

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

Příklad z praxe: někdo mi přinese PC s tím, že nefunguje. Sundám bočnici, zapnu a slyším, že HDD se trápí, třeba se snaží opakovaně rozběhnout. A potom to pošlu dál, protože jak chcete něco zachraňovat, když vám disk nedá ani bajt. Ano, když disk mechanicky umírá a ještě lze použít utility na záchranu dat, tak to udělám, ale většinou už je pozdě. U HDD je minimum případů, kdy to umře na závadu elektroniky, nebo kdy shoří zdroj a vezme HDD sebou, ale mechanicky umírají všechny plotnové disky, všech velikostí, otáček a cenových kategorií.

+1
-47
-1
Je komentář přínosný?

To, že "se HDD trápí a snaží se opakovaně rozběhnout" zdaleka neznamená, že harddisk je odepsaný a data nenavrátně ztracená. Zatím jsem neviděl moc disků, které by odešel "mechanicky" s tím, že jejich plotny měly už takovou chybovost, že se z nich data nedala zachránit.

Většinou odcházejí elektronické blbosti, aspoň to je má osobní statistika. Je možné, že ve vašem případě se setkávate s jinými problémy, asi bude dost záležet na výrobci, konkrétním modelu, atd.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Plotny vyndat a zapojit mi přijde dost komplikované. Data tam jsou a běžně lze zachránit i 100% dat, ale také to není nic na doma. Myslím tím, že v tomhle si stejně nikdo sám neporadí, nebo ano?

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Tak samozřejmě, "normální" uživatel to nezvládne, ale ve většině případů se data dají zachránit.
Ale když odejde SSD, tak už se většinou se svými daty neshledáte (i když v některých případech se data dají zachránit)

"Zatímco mrtvých HDD jsem viděl snad už desítky."

A k tomu, že vidíte tak často "mrtvé" HDD : měl by jste se zamyslet nad absolutními počty.
Kdo má dnes HDD? Každý uživatel má minimálně jeden.
Kdo má dnes SSD? Jenom minimum lidí.
Co z toho vyplívá? Logicky uvidíte více "mrtvých" HDD než mrtvých SSD.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Mrtvý harddisk jsem viděl všeho všudy 2x. Jednou to byl nějaký Seagate Medalist 1 GB co už od počátku měl vadné sektory a ten mi namontoval jistý ňouma co skládal a prodával PC na VŠ (cca rok 1997), druhý pak byl ten co jiný ňouma poslal poštou v bublinkové obálce (!!!). Jinak neznám případ že by magnetický disk byl mrtvý. Ono koneckonců ani ty 2 mrtvé nikdy nebyly, pořád se z nich data daly načíst. Jen měly poškozené sektory. Ale jistě, chápu, že v zařízeních jako notebooky mají SSD své pevné místo, Sám mám od května ve svém notebooku Kingston V300 120 GB (jestli to cituji správně) a těším se na jeho recenzi po 2 letech... samozřejmě že ho nešetřím a přepisuji a přepisuji rozbalováním nejrůznějších xGB stažených archivů co to jde... buď si budou oni dělat srandu z nás nebo my z nich.. ale pravda je a bude jen jedna a to žádný ňouma nepřeonačí! A O tom to je!

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Tak bohužel já mám dva naprosto mrtvé 40GB 2.5" disky stejného typu. U obou ložiska.

+1
-38
-1
Je komentář přínosný?

To je problém statistiky, jsou podmínky, za kterých budou spolehlivější klasické harddisky a zase někde můžou být spolelivější SSD-čka. SSD-čka budou určitě odolnější vůči pádu/nárazu a to je zrovna případ mechnického poškození, kdy by se asi ty data z HDD získávaly obtížně.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak zálohovat je snad normální lhostejno zda mám HDD nebo SSD, ne?! :-O

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle je přersně ten hard core článek, kterých bych na tomto serveru chtěl znovu čítat mnohem více.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Rozsnyó, neni to nahodou absolvent FIT VUT v Brne? Vybavuje se mi jeden clovek, o kterem bylo docela slyset :)

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

To bude on :)

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Tuto vetu jsem uplne nepochopil ?
"Protože jsem nechtěl smazat obsah obvodů, je použité místo označeno šedě, smazané pak bílou barvou a stránky obsahující výjimečně nulu v jinak jedničkové posloupnosti jsou tmavé body – vadné bloky. Kvůli lepší přehlednosti jsou na náhledovém obrázku ještě zesíleny."

Nevim ale pokud jsi to nesmazal (pripadne nezkusil zapsat) tak jak vis ze je neco spatne ??? nebo je to jen nejakej obrz ktery rika co je vadne zjisteno na urovni cipu?, pripadne proc to nezkusis do toho zapsat a precist pro kontrolu zda je to opravdu tak vadne nebo jen to jednou vykazalo chybu a tak je to oznacene za nespolehlive? je tu dle meho jeste spousta otazek ktere by bylo vhodne zodpovedet. Jinac mam v praci par vadnych SSD (pokud je tedy nikdo nevyhodil) a mohu je poskytnout na testovani a rozhodne neodesly tim ze by na ne bylo moc zapsano.

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

Nechtel jsem je mazat protoze jeste chci stahnout data - kdyby se nahodou povedlo nekomu prolomit FTL pro tuto radu SSD at je na cem zkouset. WIFT tam nakonec pouzil mirne upraveny obrazek a nezesilil ty body (ja je mel zvetsene). Oblasti jsou: sede (data), bile (smazane bloky) a chyby ktere v obrazku jsou jsou nulove bity ve smazane casti = nesmazatelne bity. A ano, chybi tam pak druhy druh chyb - nemoznost nastavit bit na 0, ale to muzu provest az se data stahnou (resp. se muzu o to pokusit v oblastech bez dat).

O ty SSD bych mel rozhodne zajem - mohla by to byt dobra vyzva pro vytvoreni lepsi desky a zaroven by dostatek obvodu mohl poslouzit jako experimentalni SSD pro nasi 4K kameru.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

K tomu stažení dat: tipuju, že v DataHelpu vědí, jak to dešifrovat, takže tohle řešit netřeba. Navrhuju data rovnou smazat a testovat čipy jako celek :).

+1
-38
-1
Je komentář přínosný?

tak jsem nasel nakonec jen jeden, ostatni se asi vyhodily :-( ale nevim kam ho poslat.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Alespon neco! - muzes me kontaktovat na daniel (at) rozsnyo (dot) com

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

zdravim vas,

mam tu jedno intel-acke 120GB ssd 330 series, ktore po zapisani cca 3TB zacalo pisat chybu v smarte > E8 - available reserved space, da sa s tym este nieco robit?(RMA nieje mozna) Co som studoval stranku intelu tak pisu:
"E8 Available Reserved Space This attribute reports the number of reserve blocks remaining. The attribute value
begins at 100 (64h), which indicates that the reserved space is 100 percent available. The threshold value for this attribute is 10 percent availability, which indicates that the drive is close to its end of life. Use the Normalized value for this attribute."

full diag v intel ssd toolboxe prejde bez problemov, kapacita ok

dik

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Bude take navod na to jak pridelat DP k Retina displeji z jablecneho produktu?

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Jako bezvadná práce, pájecí a návrhové dovednosti o dvě ligy výš než jsem já... přesto to ve mně vyvolává převažující dojem, který ve své servisácké práci mám dost často: opravovat dnešní elektroniku je jako probírat se v cizích odpadcích. Ten číňan co tam ty kurvítka navrhl už dávno dělá na něčem úplně jiném, na trhu jsou produkty o tři generace mladší, které možná odstranily některé z těch původních bugů, možná ne, každopádně mnoho nových fičur a bugů přidávají... Techonologický vývoj v některých ohledech spěje od deseti k pěti (trvanlivost a spolehlivost produktů), na trhu převládá šunt (zcela v souladu s jednou základní ekonomickou poučkou) a člověk nemá šanci většinu věcí na koleně opravit, neřku-li sám si něco zbastlit :-( Je mi smutno ze vší té globalizace a specializace... Držíme krátký konec klacku.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Zbastlit si toho můžete spoustu, a relativně levně a dostupně ( dostupnost součástek, výroba PCB v kusovkách za pár korun).
Spíš není čas, resp. je rozumnější si danou věc prostě koupit, pokud je dostupná.

+1
+34
-1
Je komentář přínosný?

Velmi pekny pokus. Skoda ale, ze si to SSD takto barbarsky rozobral (mohol si mat funkcny SSD). Ja som sa stretol uz s dvoma takymyto SSD - Intel 320 Series, oba boli 160 GB, oba boli 8mb. Jeden z nich mam akurat v mojom notebooku a normalne ho pouzivam... :D Druhy je sifrovany EEPC (McAfee Full Disk Endpoint Encryption for PCs). Ciel: nacitat data, ako som to robil, o tom niekedy inokedy. Ked je ale encryptovany aj na software urovni, tak je to troska problem.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Neni to az tak barbarsky rozebrano, kdykoliv to muzeme slozit zpet, obvody jsou oznaceny. Otazka je co na to rekne disk, kdyz tam zadne servisni data nebudou...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ano, mal si to pekne oznacene, ale keby si to letoval naspat, tak uz by si presne tie piny netrafil (vlastna skusenost). Pri takychto crash testoch ma hneva iba, ked sa len-tak nicia veci, ale zas 40gb SSD nie je az vela... Zaujimave by bolo, ze ci by sa dali obnovit data z toho povodneho ssd po presunuti cipov.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Proc bych se netrefil na piny? Plosky jsou presne tam kde byly.. a na me desce jsou stejne velike, takze uz jsme se jednou trefit museli. Hledate problem tam kde neni...

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Tak piny trafis, len ci sa ti nespoji nejaka noha, neohne. Asi nemam taku preciznost. :) Na tom obrazku to vyzera dost solidne naletovane.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.