Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k SSD je levnější než HDD

Moc hezka reklama na CZC, gratulace.

Jinak co se tyce vyroku: "30GB na Windows staci" - moje zkusenosti jsou takove, ze s kazdym updatem si Windows ulozi puvodni verze souboru atd, nejlepe s instalace Service Packu si to sezere dalsich par GB pro zalohy vseho moznyho, takze po roce pouzivani narostou Windows na docela neunosnou mez z pohledu zabraneho mista. Pripocteme 4GB swap a 4GB hyber file a mam pocit, ze avizovanych 30GB nebude tak uplne stacit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Budes sa divit ale na 32GB ssd s w7 fungujem uz viac nez rok a fakt to staci. Mam na tom o.i. i rozne fotoze, taham na to filmy, sem tam sa potuluje i nejaky mp3 album a proste pohoda.
Samozrejme, tahat 15GB BD ripy sa na to neda (moj notas by to aj tak vykonovo nedal), nicmenej pokial odsuvam GB fotoalbumy na DVD alebo videa po pozreni mazem, zit sa s tym viac nez da.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vlastne som chcel ine - pagefile sa da zmensit, hyberfile v pripade notasu i uplne zmazat, body obnovy redukovat/vypnut. System tak vobec ale vobec nebobtna tak ako to opisujes, za ten rok sa pohybujem stale na urovni cca 15GB volneho miesta ak odmazem tie svoje "multimedia".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je lez. W7 bobtnaji porad, s kazdou aktualizaci nebo instalaci noveho sw/hw. Viz ruzne odkazy na potrebu zredukovat slozku winsxs - treba http://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_7-hardware/wind... . Ta moje ma uz 22GB a nemuzu odtamtud odmazat vubec nic bez rizika.

Nicmene 32GB na system a prehravac filmu by melo bohate stacit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tohle se dá řešit tak, že data přesuneš na hdd a na původním umístění uděláš jenom link na ten přesunutý adresář pod původním názvem

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mch81: prosím o upřesnění jak se to dá udělat ten link na přesunutý adresář. Jedná se mi o Visty. Děkuji

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jedná se o stejný link jak je dělaná spětná kompatibilita ve Win64b s 32b systémem - vyhledej si junction.exe u microsoftu. Já linky používám u FTP a sdílení, nalinkuju si složky z různých disků do jedné složky a tu nasdílím

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

od Vist výše jde o CMD povel MKLINK

Jsou dva přístupy, buď JUNCTION (parametr /J) nebo symlink na složku (parametr /D)

Junction je v podstatě přesměrování složek a svazků, symlink je univerzálnější, jde přesměrovat v podstatě na cokoliv (na soubor, na místo v síti apod.)

Upřímně, raději používám Junction, ačkoliv se jistě najde důvod používat symlink (např. odkaz typu \\SERVER\SHARE\SLOZKA)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

chlapi trepete kktiny. Povedat, ze 30GB disk na system pri win7 staci kazdemu je, ako povedat, ze kazdy zabehne 100vku za 9,58sec. Ved Bolt to zabehol, tak musi kazdy. Ze priemerny clovek da 100vku za 15 (mozno trepem, mozno 20) sec, to je ine. Ja osobne na tomto pocitaci mam systemovu particiu 50GB, volne je 8GB a to mam vypnutu hibernaciu. Dnes je rozumne minimum aj s rezervou tak 100GB, cize najmensi SSD vhodny na system je 120GB. A nech si clanky a autori pisu co chcu, proste trepu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

jo a este 1 vec... kupovat ssd len na system je ako kupovat kamion na cestu do roboty, lebo ma silny motor :) SSD ocenite najma pri praci s programom co vyzaduje rychly disk, ci ten program nastartuje za 5sec alebo 10sec, je Uuuuuuuuuuuuuuuuuuplne jedno. Ale ked striham z 50 videi minutovu sekvenciu a kazde 2 sekundy to necaka na nacitanie zdroja hore dole po disku, tak na to je ssd.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Taky mám jednu věc... Ve článku jde o příklad HTPC (pokud jste tedy četl pozorně), na které bude připojeno externí úložiště, takže se ptám: "A proč ne tiché, chladné a nežravé SSD do HTPC?!?!?!" ...nechám se poučit ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Precital si si vobec clanok ? .. neviem ako ty ale na system ti skutocne bohate staci 30 giga ... hovorime o holom systeme ktory ani nepotrebujes aktualizovat lebo s nim na internet ani nikde nejdes ..raz funguje a to staci ... skusim ti to povedat inak ... ked pracujes na vzdialenej ploche tak ti na chod win7 staci 386 s 8 mega ram a 40 mega HDD .. ked uz sme pri extremoch a moznych rieseniach. sice v domacich podmienkach drahe riesenie lebo soft stoji viac ako zelezo ktore by to utiahlo ale to nie je predmetom ani clanku a ani diskusie ..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jo souhlasím, jen adresář windows mi u Vist po pár letech zabírá 41GB, z toho winsxs 21GB.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Můžu se zeptat, co s těma Windows děláte? Mám Win7 x64 a můj Winsxs má 7 GB.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Používáš MS Office, či něco velkého od MS? Pokud ne, tak je to jasné, pokud ano, tak jsi genius :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Používám Office 2003. Aktualizuju přes MS Update vše možné jednou za čas (ne pravidelně, ale až na výjimky tam dávám všechno). Mno .. vlastně si vzpomínám, že jsem odinstaloval Internet Explorer (ale tím to jistě nebude). Win7 jsem instaloval s integr. SP1. Aktualizací mám odhadem na 3 pageDowny při výšce okna na celý monitor 1200px). Aplikací nainstalováno tak na dva PegeDowny (většinou non-MS věci a v řadě případů asi i bordel, který by tam být už nemusel, ale když mám zatím HDD, tak to neřeším - koukám, že bych měl, už mám tu systémovou 60GB partition skoro plnou, holt něco zaberou image virtuálních PC ;).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Osobně nic zvláštního Win 7 x64 Ultimate, nemam na PC jedinou hru, jen pracovni sw, několik CAD aplikaci, nekolik matematickych programu a nekolik baliku pro vyvoj sw. Po roce ma winsx 14GB a řekl bych, že předsatuje největší problém Win7 , na TB HDD to možná nevadí , ale pro 128GB SSD to problem představuje, proč kupovat drahé disky a pak na nich skladovat nějaký nepotřebný bordel jen protože MS a ostatní sw firmy zaměstnavají misto programátorů klikaci dobytek.
Příkladem budiž nvidia , nainstalujete ovladač a 100MB v hajzlu jen protože si nový ovladač uloží soubory starého atd.
Věnoval jsme nějaký čas ve snaze najit nějaký zpusob jak pročistit Winsxs a nic rozumného jsem nenašel.
Na notebooku mam nově nainstalované Win7 a během tří měsícu se vypařil skoro jeden GB aniž bych něco nainstalova. a to jsme dusledně vymáz neškeré cache a zalohy po update systému.
Řekl bych, že toto MS hrubě nezvládl

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

je to jen pracovní PC, takže dvě verze visual studia, openoffice a sem tam nějaké to SDK a sem tam nějaká ta aplikace. Ani ovladače ke grafice tam moc často neupdatuju, Bobtná to samo :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No mám také Win7 x64 a můj Winsxs má po necelých 2 letech něco přes 11 GB a také mě krká že ten adresář stále bobtná.Jak to zredukovat netuším.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mam rocny notebook s Windows 7 professional. Teraz mi zabera 24GB iba system + Program Files a to BEZ swapu a hibernacneho suboru.
Bez zaratanych filmov a pod.
Mam nainstalovanych minimum programov (ziadny Photoshop a pod.).
Teda clanok o "postacujucom" SSD je len fantazia autora.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky mi 30 GB pripada jako malo na W7. Osobne bych to videl alespon na 64 GB. Docela by me lakal notebook s 64 GB SSD a 500-1000 GB 5400 otackovym HDD, ale v tomhůe je dnes vyber mizerny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

30GB nebude stacit ani nahodou, ani 40GB, 60tkovej disk je tak +- minimum pro tuhle rozezranou parodii na system. Jen adresar Windows mam velkej 25GB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aby taky ne, kdyz jsou tam takovy "vtipny" adresare jako winsxs nebo Installer. Kdyz jsem poprvy nasel ten druhej, tak jsem myslel ze me svihne. Jak mohlo nejakyho *** napadnout, ze by si mohl pri instalaci programu pro jistotu ulozit celej instalator, kterej ma klidne nekolik set mega, to fakt nechapu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mam jednu vytku k clanku, rychlejsie SSD absolutne straca zmysel v pripade takto velkych diskov. Nehrozi aby na tom niekto pracoval tak seriozne aby vyssie rychlosti zmysluplne vyuzil. A v pripade wordov, internetu, windowsov a podobnych blbosti su rozdiely medzi 60MB/s a 250MB/s radovo v desatinach sekundy, skoro v stotinach. To nema nikto sancu realne postrehnut.
Argument, ze tam niekto nieco bude kopirovat je tiez dost mimo, klasicke disky nedosahuju o nic vacsie rychlosti ani pre read a ani pre zapis a mat druhe SSD - to je trochu blbost nie, naco v systeme 2?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

problem tychto malych SSD diskov by som videl skor v tom, ze su to casto zastupcovia najstarich radicov, ktore trpeli kopou detskych chorob.
Teda ano, rozdiel 60 vs 250 moze byt zanedbatelny, ale hlavne treba vybrat dobry typ / radic.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Problem je jeden, ze ty ses hlupak, protoze rychlost cteni nebo zapisu neni ani zdaleka primarni vyhoda SSD. Podstatny parametru jsou IO/s, kde je SSD o nekolik radu lepsi nez HDD a projevi se to mnohonasobne vic nez par MB/s.

HDD ma neco mezi 100 - 300 (plati pro nejvykonejsi 15k serverove disky), obycejne SDD vpohode atakuje 10 000.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vymenil jsem drive koupeny 2,5" 7,2krpm Samsung za lowend SSD Verbatim 64GB v HTPC a musim vam dat za pravdu, ticho a zvysena rychlost a odezvy, super :) kdyz se zakaze hyberfil a swap, tak staci i polovicni, na co taky takove veci mit, kdyz holy system bootuje rychleji nez se probouzi a pri 4GB ram swap nehrozi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

záleží na tom, co děláš, doma mi 8GB občas nestačilo. Na 16 je to ale v klidu. U hiberfil nesouhlasím, nejde jenom o naběhnutí OS, ale taky dalších aplikací a otevírat všechno znovu je fakt pomalejší než hibernovat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

vyhoda hibernacie nieje v rychlosti startu (ano aj to) ale v tom, ze nemusis vypinat aplikacie a mas ich v stave ako pred hibernaciou. To je ohromny rozdiel a ani 5 SSD diskov by som nevymenil za nemoznost hibernovat system ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Před SSD mám už roky nedůvěru. Jsou tam problémy s opotřebováváním buněk, a myslím, že je i reálná hrozba ztráty dat. Navíc používám Windows XP, které najsou na SSD vůbec stavěné. O SSD začnu uvažovat až přejdu na Windows 8 nebo která verze to bude, a taky si velmi pohlídám, jestli to bude SSD, které má záruku aspoň na 5 let, kdyby došlo ke ztrátě dat. Už jsem se totiž spálil s jedním slavným USB flash od A-Data. A SSD používá v principu podobné technologie (i když ne úplně stejné).

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

to je reklama na CZC? o bez diskovejch stanicich s netbootem jste neslyseli? to pak clovek nepotrebuje zadnej disk a taky to funguje. A kdyz uz doma nekdo tu NAS ma tak proc ji nevyuzit i na system? navic pokud ma clovek disky v mirroru tak ma rovnou i zalohu. To sem necekal takovejhle clanek na diitu ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

...a když si chceš pustit film, čekáš deset minut, než to potý síti nabootuje...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zas o tolik dyl to nebootuje, ale je fakt ze v tomhle ma ssd na sata sbernici vyhodu, ja spis pocital s variantu to nevipinat vubec tam te boot zas tolik netrapi

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale houby zálohu, na to rychle zapomeň. Mirrorem maximálně získáš lepší dostupnost dat, zálohu určitě ne ;-)
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale houby zálohu, na to rychle zapomeň. Mirrorem maximálně získáš lepší dostupnost dat, zálohu určitě ne ;-)
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podla mna kto chce usetrit kazdy cent, kludne si moze kupit aj 16 GB SSD a dat nanho WIN XP (aj ked si myslim ,ze sa neoplati setrit lebo za relativne maly doplatok ziskame lepsiu kapacitu a vykon). V praci mam vertex 3 a nanom windows XP uz nejaky ten mesiac a nevidim ziaden problem ani spomalenie ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

problem muze byt, ze WinXp nepodporuji novejsi funkce SSD disku
ten SSD ti pod WinXP trpi vic nez pod Win7. Samozrejme nejlepsi bude na SSD Win8

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro me to levnejsi bude az 160GB SSD bude stat mene nez 160GB HDD, do te doby mi to prijde lehce zavadejici info, a to ze SSD je rychlejsi mi ten nadpis moc neospravedlnuje :(

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že se nedočkáte, pokud by cena 160 GB SSD měla spadnout pod cenu 160 GB HDD, přestanou se ty HDD vyrábět. Takže leda v nějakém výprodeji?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jisté je jedno rotační HDD se rozhodně nepřestanou vyrábět v příštích 5 letech , pokud jde o flash SSD ty se v příštích 5 letech vyrábět přestanou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

O to nejde, jde o to, že jakmile cena 160 GB SSD spadne pod cenu 160 GB HDD, bude 160 GB HDD neprodejný, takže nebude důvod jej vyrábět. Ono k tomu možná dokonce dojde i dřív - až se vyrovná cena 128 GB SSD s cenou 160 GB HDD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z mého pohledu je HDD zastaralá technologie na konci evolučního cyklu.... už toho nemá moc co nabídnout... nebudu hodnotit co ho nahradi atd... ta diskuse je k tomuto tematu bezpredmetna...

Je logické že pokud se SSD dostane na cenu HDD tak se HDD přestane více méně prodávat, komu to ale vadí?

Takže opakuji, dokud nedám za 160GB SSD stejne jako za stejne velky HDD přijde mi ten nadpis i téma článku tak nějak mimo mísu...

je to jako říct mám starý nákladák kterým všechno odvezu ale ten je moc pomalý, a tak si za podobný mrzký peníz koupím malé osobní auto, které je o něco ryhlejší i když musím jet vícekrát... a pak napíšu že Octavia Combi stojí stejně jako Tatra V3S

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

HDD zastarale ..hmm skusme si zobrat obnovu dat z odideneho HDD a SSD ? .. data z HDD sa za urcitych okolnosti a samozrejme financii daju obnovit vlastne vsetky .. SSD hmm smola ... ale zase clanok bol o urcitom specifickom ucele kde dist staci a netreba ist vysie ..poznam pani co ma XP-cka a odkedy som jej nainstaloval system(nema aktualizacie ) tak je pribudlo asi 5 MB textov vo worde a nic ine ..a to uz to ma roky nainstalovane ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

absolutne presne!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a co na linuxe? napr take ubuntu podporuje TRIM? ked uz htpc tak by som to chcel na linuxe a hodit tam XBMC tam by som bral nejaky SSD pre miniPCIe nemate typ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přímo zkušenost s SSD pod linuxem nemám, ale mělo by to normálně fungovat tuším od Ubuntu 10.10. Mimochodem, taky mi přijde daleko rozumnější tam dát linux, už proto, že zabere zlomek toho, co windows (fakt netuším, proč jsou tak rozežraný).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

v linuxu je podpora TRIM od jadra 2.6.33, otazka je jestli je to v ubuntu defaultne zapnuty, kdyz ne, staci pridat parametr discard do /etc/fstab

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

At jdou do prdele s tema drahyma diskama, drahe jsou jak krava, dle meho nazoru nejslapsi clanek vsech pc, kdyz pominu TB. Proste kdy na neco cekam tak je to HDD. Nez se to roztoci, najde to co chci atd...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když je kritérium číslo 1 cena, pak tam nacpu flashku - takto mám postaven freenas server, operační systém je právě na té flash (o velikosti 2GB v ceně 120 Kč). Rychlost zcela v pohodě, stejně se při bootu v podstatě celý systém načte do RAM. Ale jestli by na tom běželo HTPC, to nevím, nezkoušel jsem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jde o kapacitu SSD mohlo by s kartama zamíchat racetrack nebo memristory. Nějaké zprávy o postupu na frontě?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

32GB je opravdu natesno, ja to tak mam, ale W7 neaktualizuju a jen s nekolika programy je zabrano 11GB, taky nezapominejte, ze SSD potrebuje hodne volneho mista, jinak se drasticky zpomali...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ak je ssd zaplnene na vela % hlavne odide do kremikoveho neba, lebo nema kam kopirovat obsah "vela pouzivanych" buniek :) Proste vyrobci ssd sa vas snazia presvedcit, ze tie male a drahe ssd su pouzivatelne. Neverte im, niesu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale na win98 s vypnutým swapákem by to mohlo stačit, ni ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Taky mne to překvapilo, odešel mi starej komp na surfovaní tak jsem byl nucenej pomontovat novej. A mel jsem založní desku kam šlo narvat jen 2 GB ram. Mám na tom XP32 prof ENG a bylo to líné jako prasatko. Ale co by člověk čekal od takovýho krumplíku za 3 tisíce. Po týdnu používání mne to dost štvalo tak jsem začal hledat řešení. No a našel SSD OCZ Vertex3 60 GB za 1999,- , fouknul to tam, vytvořil 4 GB Swap, přesměroval cache s browserů a dalších programů a je z něj letadlo .

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hmm je to už víc než rok co jsem pořizoval SSD do stolního počítače a říkal si "počkám rok až cena klesne na rozumnou mez, nebo se zvedne kapacita a dám to i do NB" a skutek utek, ceny jsou u SSD zamrzlé jak voda na severním pólu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

30GB bude určitě stačit pro linuxové distro, WXP, možná pro x32 W7, pro x64 to bude málo z důvodu bobtnajícího winsxs (windows side by side) kde bok po boku přežívají dynamicky linkované knihovny různých verzí a "někdy" i jazykových mutací.
U x64 je problém s bobtnáním umocněn tím, že se uchovávájí jak x32b tak x64b varianty knihoven, nelze sice říci, že je objem přesně dvojnásobný ale bobtnání je na x64 znatelně rychlejší a dosahuje vyšších objemů.
Já osobně jsem potkal w7 x64 kde jen samotný winsxs měl přes 40GB po roce a půl používání :-D
Už si přesně nepamatuji kolik měl software windir/distribution/download a windir/installer ale byly to řádově opět další giga, suma ca 10G v obou. Samotné W7 mají po stroje a základních apliací kolem 6GB ... windir\sysnative mívá tak 4BG, .NET s prislusenstvim 2GB takže se dostáváme na hodnotu
40+10+6+4+2= 62G po roce a půl ...
Moje kancelářské W7 x64 mají po čtyřech měsících od instalce (nový stroj) 32GB :-D

Z toho odvozuji, že nemá smysl tam instalovat W7 a chce to obrátit pozornost k nějaké pěkné linuxové distribuci ;-)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.