Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak stáhnout instalačku Windows 8.1 (skoro oficiálně)

Instalátor Windows 8.1 - stahování
Pokud máte zájem o Windows 8.1 z oficiálních zdrojů, ale nechce se vám stahovat upgrade přes Windows Store, nabízí Microsoft možnost, která je sice trošku krkolomná, ale v zásadě oficiální…

Kapitoly článků

2.  Trik s instalátorem pro Windows 8

Předstíráme, že stahujeme Windows 8

Nyní nastává ta pravá chvíle pro použití instalátoru Windows 8. Spusťte tedy Windows8-Setup.exe a zadejte do něj váš instalační klíč k Windows 8. Pozor, nepoužívejte klíč k OEM verzi Windows 8 (vytažený např. z existující instalace nebo z firmwaru vašeho počítače, na němž byl předinstalován systém Windows 8). Nebude fungovat. Já použil klíč, který jsem pořídil kdysi elektronickou cestou. Samozřejmě vám nebude chodit ani upgrade kód třeba pro Media Center Pack ;-).

Instalátor Windows 8 - kód prošel

Na další obrazovce budete moci stáhnout požadovaný produkt. V mém případě Windows 8 Pro (pozná se podle klíče).

Instalátor Windows 8 - stažení Windows 8 Pro

Normálně zahajte jeho stahování kliknutím na tlačítko Další.

Instalátor Windows 8 - průběh stahování

Jakmile je stahování skutečně zahájeno, přerušte ho, klikněte na zavírací křížek vpravo nahoře.

Instalátor Windows 8 - přerušení stahování

Potvrďte, že určitě chcete skončit. Instalátor se ukončí.

Stahujeme Windows 8.1

Teď přichází ta pravá chvíle opět spustit instalátor Windows 8.1, tedy WindowsSetupBox.exe. Mělo by nastat milé překvapení.

Instalátor Windows 8.1 - stahování

Ano, instalátor rovnou bez dotazu na cokoliv začne stahovat instalačku Windows 8.1. A skutečně ji nakonec stáhne (ověřeno započetím pokusné instalace).

Instalace Windows 8.1 Pro

Po stažení ještě nějaký čas probíhá kontrola souborů, poté příprava souborů a pak už se vás instalátor zeptá, co s tím chcete dělat.

Instalátor Windows 8.1 - nainstalovat

Je dobré si prostě vytvořit instalační médium. Na tomto místě bych rád upozornil na skutečnost, že se opět tradičně nevytváří klasická pohodlně editovatelná instalačka se souborem install.wim, ale jakási instalačka elektronické distribuce softwaru se souborem install.esd, což je zašifrovaná verze install.wim, s níž se nedá dělat nic, než ji prostě nainstalovat. Převést do install.wim ji můžete tak, že spustíte instalaci a po prvním restartu místo toho aby naběhl nový systém, si tuto instalaci opět uložíte do image, třeba dismem nebo imagexem. Opět komplikace nade vše :).

Takže opět a znovu: chcete-li to mít všechno opravdu jednoduché, poohlédněte se po instalační image někde na netu a pohlídejte si, aby šlo nejlépe o nedotčenou kopii originálu.

Nemusím snad připomínat, že pro instalaci Windows 8.1 budete potřebovat patřičný instalační klíč pro Windows 8.1. Instalační klíč z Windows 8 vám Windows 8.1 nenainstaluje, ale prý je možné jím instalaci Windows 8.1 následně aktivovat (říkají uživatelé různě ve fórech, co to už vyzkoušeli). Zadání instalačního klíče pro instalaci můžete také obejít tím, že do složky sources na instalačním médiu umístíte soubor ei.cfg s tímto obsahem:

[EditionID]
Professional
[Channel]
Retail
[VL]
0

V takovém případě instalátor nebude chtít klíč vůbec a nainstaluje systém bez něj (na klíč budete dotázáni až při prvním spuštění systému a i tehdy to můžete přeskočit). Systém pak můžete zkusit aktivovat vaším zakoupeným klíčem od Windows 8 (neříkám, že to projde, nezkoušel jsem to).


PS: malý tip na zavírání Metro-aplikací ve Windows 8.1: Asi víte, že ve Windows 8 stačilo vzít Metro-aplikaci za horní okraj a stáhnout na spodní okraj obrazovky a pustit. Aplikaci to zavřelo stejně jako třeba při použití známé klávesové zkratky Alt+F4.

Ve Windows 8.1 je to jinak. Stažení aplikace dolů aplikaci ve skutečnosti nezavře. Můžete se o tom přesvědčit ve správci úloh, aplikace je tam stále a zabírá svou paměť.

Abyste aplikaci skutečně zavřeli, musíte ji vzít za horní okraj, přetáhnout dolů, ale nepouštět. Chvilku ji držte. Její zmenšenina se v dolní části obrazovky otočí zády k vám (zobrazí se její úvodní obrazovka). Teprve nyní jste aplikaci zavřeli, můžete ji pustit. Když se ihned podíváte do správce úloh, ještě ji tam možná chviličku uvidíte, pak zmizí jako potvrzení toho, že je skutečně zavřená. Pokud ji po otočení místo puštění opět přetáhnete nahoru, znovu se spustí, provedete tak v podstatě její restartování.

Windows 8.1 - přetažení aplikace dolůWindows 8.1 - podržení aplikace doleWindows 8.1 - zavřená aplikace

Anebo můžete použít osvědčenou kombinaci Alt+F4, to tu aplikaci skutečně zavře také ;).

Tagy: 
Kapitoly článků
2.  Trik s instalátorem pro Windows 8

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jak stáhnout instalačku Windows 8.1 (skoro oficiálně)

Středa, 5 Únor 2014 - 11:03 | Anton Soukup | Hmm divne ja som spravil presne to iste vcera a...
Čtvrtek, 12 Prosinec 2013 - 11:31 | rheingold | Tak jen doplněk pro ty, kteří by se s tím snad...
Neděle, 3 Listopad 2013 - 16:15 | Nick | Dotykové ovládání je specializovaná kravinka se...
Neděle, 3 Listopad 2013 - 15:21 | Ludek Jelinek | Ale součástí práce je třeba i prezentace. Sice...
Sobota, 2 Listopad 2013 - 15:26 | Ludek Jelinek | Ale má pravdu. Minimálně to poukazuje na to, že...
Sobota, 2 Listopad 2013 - 12:43 | Nick | Ne, můj komentář jasně odsuzoval propagaci...
Sobota, 2 Listopad 2013 - 10:57 | Ludek Jelinek | Počítač mám z 90 % NA PRÁCI a dle Vašeho...
Neděle, 27 Říjen 2013 - 14:03 | Nick | A co slepci, kteří nepoznají velký průser? O těch...
Sobota, 26 Říjen 2013 - 20:06 | Fotobob | No je teda fakt, že udělat si záložní instalační...
Sobota, 26 Říjen 2013 - 17:17 | Anonym | Kašli na to, to je zbytečné. Když někdo...

Zobrazit diskusi