Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Poslední evropský výrobce čipů, STMicro, zřejmě zavře krám

škoda... ukazuje se ale jak jsou přechody na nižšší node technologicky stále náročnější a hlavně o dost dražší . STMicro je poměrně malá firma a prostě to už samo nedávaj. Nepomohl tomu ani neúspěch první generace 28nm FD-SOI a krach projektu NovaThor L8580 od ST Ericsson a s ním spojené ztráty...

http://www.gsmarena.com/3ghz_novathor_l8580_cpu_to_debut_on_mwc_2013_flo...

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

To je docela na hovno tohle. Pořád se všechno přesouvá do těch asijských prdelí a to kolikrát včetně know-how. Co nám tady zbyde? To se nikdo nebojí, že to začně časem ovlivňovat i naší ekonomiku?

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Naší (evropskou) ekonomiku to ovlivńuje už dávno. A zbydou nám tu služby, na který stejně nebude mít nakonec většina peníze. A nakonec zajdou i ty. Evropa je mrtvej kontinent,kterej se ještě posmrtně škube. Vim,že přehánim,ale nakonec to tak dopadne.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Něco zanikne a něco nového vznikne.. to je přirozené :) To jak je koncipováno hospodaření ČR a nebo EU je prostě průšvih po všech stránkách. A pokud to dopadne tak, že lidé budou nezávislí na státu, montovnách a Asii bude to jen dobře.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Až konečně zanikne uhnije, tak pak bude vznikat zase hodně věcí. Do té doby to půjde jenom do análu zatímco se pitomečci z neziskovek budou plácat po ramenou jak hrozně vylepšujou ty lidský práva zatímco rozvrací ekonomiku a tradiční rodiny a dotují neproduktivní humanitní homokamarády a společně sem tahají desetitisíce negratmotnejch přistěhovalců. A to je s desítkama milionů úředníků všechno jenom zástěrka co zaměstnává pracující lidi kteří dřou 2/3 svýho času na to, aby tenhle pojízdnej cirkus zaplatili, zatímco pár oligarchů mezitím rozkrádá na co přijdou.

+1
+39
-1
Je komentář přínosný?

Ty se snad snazis narvat do jednoho prispevku co nejvic veci ktere muzou nekoho nastvat jenom abys nasbiral vic minusu. "Tradicni rodiny" nemaji s problemy EU nic spolecneho, maximalne tak to, ze si rodina nevystaci s jednim prijmem, takze musi pracovat dva, zatimco kdyby se neutratilo tolik penez na uredniky, mohl by pracovat jen chlap a zenska se starat o deti, tak jako tomu byvavalo v tradicni rodine.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

chybné myšlení, vyvíjet takhle pokročilou technologii není jako vyrábět auta. Zase bude evropský světadíl chudší a závislejší na USA a asijských velkovýrobnách....
Když může EU dotovat kdejakou blbost tak by mohla zadodovat i je aby pokračovali ve vývoji, bylo by to hodně užitečně.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Mám na věc úpně stejný názor.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Už jen to, že soukromá firma opouští trh je známkou toho, že to je nerentabilní.. co by na tom dostace změnili ?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

jenže některá odvětví jsou tak důležitá že dočasná nerentabilita je irelevantní. Ztráta schopnosti pak nejde vyvážit penězi....

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jenže to je hazard. Nikdo neví jestli to někdy rentabilní bude. Pokud je někdo schopný jak píšete žádnou nevratnou dávku ve formě dotací a podobně nepotřebuje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To máte pravdu. Zanikne Evropská unie, vzniknou Evropské emiráty.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Zas tak černě bych to neviděl. až někdo udělá slušný 10nm tak si ho klidně můžou koupit. Ono to hnaní se za nm nemá už moc smysl. frekvenčního maxima jsme dosáhli na 32nm procesu a teď už se k nižší spotřebě přidávají i další problémy, protože není pořádný EUV zdroj, aby se to dalo vyrobit nějak obstojně. Sice se zmenšuje rozměr prvků, ale hustota s tím úměrně nestoupá, takže ani cena čipu moc neklesne, spíš naopak.
Technologie u je u konce vývoje a třeba najít jinou, která bude mít podobný potenciál.
Oni v STMicro zase naskočí, až přijde nějaká jiná

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

jj, ja bych to taky tak cerne nevidel. pokud vim tak intel rekl, ze 10nm je posledni kremikovy. ale tech penez co sypou do vyvoje. toho se chce STMicro vyvarovat a je mozny, TSMC se tim neustalym honenim dost financne vycerpalo. GF taky na tom nebude kdo vi jak suprove. jedinymu Intelu se to hezky zaplati, protoze ma dobry marze na CPU a pak mozna i Samsungu, protoze je nejdal z techvolnych vyrobcu. Apple mu hezky plati i za vcelku zmatkovou vyteznost. Ja si myslim ze TSMicro si chce jen usetrit penize, ktere vi, ze bude stejnak muset narvat do uplne novyho vyrobniho ekosystemu.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Tak nějak se nedivím. Za prvé: všechny velké firmy outsourcují do Asijských zemí, protože tam si můžou dovolit zaplatit dělníkům několikrát méně než těm v Evropě.
Za druhé: ztrátou partnerů přišli o velké know-how a teď už jim prakticky zbývají jenom 2 možnosti: zaplatit velké licenční/patentové poplatky a využívat technologii jiných výrobců a nebo investovat ohromné peníze do vývoje úplně nové a nepatentované technologie výroby...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Třeba by EU mohla vývoj technologie 10nm finančně podpořit. Z evropských fondů se podporuje kdejaká ptákovina, tak proč nepodpořit také jednou i něco, co ptákovina není, že?
Třeba by šéfové STM mohli jemně pohrozit, že jim nezbude nic jiného, než výrobní linky prodat Putinovi, pokud je EU nezadotuje.
Putin by za to nepochybně zaplatil velmi štědře aby v následujících letech mohl sekat čipy do těch svých zbraní. Výrobní proces 14nm by mu zcela bezpečně vystačil na hodně dlouho. :p

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Aktuální tunely co v uhniji jsou pánovi nestačí nebo co že by zas rozhazoval cizí prachy? Uhnije má zaniknout a to co po ní zbude snížit daně nejmíň na polovinu současného stavu, ne všechno rozházet a ještě zavést další, protože zas došly prachy.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Cpát peníze do černé díry není ptákovina ? :) Doufám tedy, že jim zašlete všechny své úspory a příjmy, já to z daní platit nechci.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

pulka penez unie jde na dotace zemedelcum. kdyby tyhle penize sly na podporu vyzkumu tak se za chvili evropa stane technologickou velmoci

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

A nebo se peníze rozplynou kdo ví kam a vznikne hromada zbytečných výzkumů, středisek a pracovních míst: A všechno to budou živit ti občané co ráno v pět vstávají do rachoty nehledě na to jestli to je zaměstnanec, živnostník nebo podnikatel..

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Které pracovní místo dnes není zbytečné ?

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

1) kdyby sefove STM zkouseli timhle pohrozit, dostali by par nasr**ych telefonatu z Washingtonu, nasledovano nabidku kterou nelze odmitnout... aby si mohli neco takoveho dovolovat, by museli mit trochu jine $$$ na uctech nez maji...

2) armady maji vlastni na vyrobni procesy drobet jine pozadavky, namatkou treba
a) nepotrebuji delat 100 mega kusu rocne, takze muzou zmensit svuj stavajici proces, i s mnohem horsi vyteznosti to postaci na vyrobu tech par kusu...
b) potrebuji aby ty cipy fungovali i v drobet horsich podminkach, jako treba aby se nepodelal kdyz nahodou kolem proleti 10 castic radiace...
c) potrebuji mit jakou takou jistotu ze to neni "cinknute"

Jo a rusove AFAIK uz maji 28nm. Takze bych si dovolil tipnout, ze Putin by se nad takovu nabidkou akorat zasmal....

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Že jsem tak smělej, odkud konkrétně čerpáš tu svou informaci o tom, že Rusové mají výrobní proces 28nm? Předpokládám, že sis to nevymyslel, ale odněkud jsi to převzal.
Já totiž všude našel info pouze o tom, že v současnosti mají nakoupené staré výrobní linky na 90nm s budoucím výhledem na modernizaci na 65nm - využití pouze pro potřeby armády, jak jinak v Rusku, že?
O výrobním processu 28nm v Rusku jsem teda nikde nic nenašel.
AFAIK Číňani mají zvládnutý proces 28nm. Nespletl sis to teda spíš s Čínou?
Ad. Putinův smích - Dovolil bych si odhadnout, že pokud by se Putin nad takovou nabídkou zasmál, tak leda proto, že by on ani lidi kolem něj vůbec netušili k čemu jsou taková složitá a drahá zařízení vlastně dobrá. :-p

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

„Tato slova fakticky znamenají, že s okamžikem ukončení 14nm výroby nebude mít STMicro důvody provozovat vlastní továrnu a patrně dojde na přesunutí výroby k některé z partnerských firem (např. GlobalFoundries, TSMC, Samsung). Evropa tím přichází o posledního zbývajícího výrobce čipů. Toto rozhodnutí jde zároveň proti filozofii předešlého CEO firmy: Pasquale Pistorio tvrdil, že každý kontinent (region) by měl disponovat vlastní pokročilou výrobní technologií.“

WTF? Ta „14nm výroba“ (hádám výroba 14nm technologií?) po desítkách prodloužení sotva začíná a vona má někde končit? Za prvné, 14 nm s náma už tentokrát bude minimálně deset let, tak i proto budou muset spíš optimalizovat; za druhé, tak 80 % sortimentu STMicro tvoří (výkonové a analogové) součástky vyráběné na řadově větších procesech, těm to je úplně jedno; a za třetí, těch 10 nm už nepřinese kdovíjakej skok a hlavně jaksi tam litografie končí, zatímco i tento poslední krok bude stát tolik, co většina před tím dohromady, tak nevím, vo co jako jde, v podstatě o nic nepřijdou. Tak nechápu co tady maluješ za tragický scénáře.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Počítám, že do 10 let bude Rusko největší producent polovodičů v Evropě.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To leda, že by je začali sekat z pohanky.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Mají tam Skoltech, ruské „Silicon Valley“. Otázka jestli to není jen žrout peněz.. :)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Skolkovo je zase jen další způsob, jak podojit státní rozpočet. Respektive rusové jsou určitě dobří ve vědě, ale ten bordel a korupce co tam mají tomu moc nepomáhá a díky současnému Putinovskému režimu, kdo má něco v hlavě nebo na kontě a může, tak bere roha.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Skoltech, které jim intenzivně pomáhalo založit MIT, jenže to bylo ještě v dobách, kdy si Amíci mysleli, že je Rusko civilizované dle západních standardů a tedy je možné s ním spolupracovat. Jenže tento předpoklad se následně ukázal jako naivní a tak se od té doby časy změnily, takže mám takové tušení, že Skoltech s pomocí MIT už moc počítat nemůže.... A Rusové sami? Ti schopní odcházejí pracovat do USA...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

jedine co sa tam hovori je ze nebude investovat do vyvoja. to neznamena ze si nekupi licenciu a nebude robit aj na 10nm

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Smazáno autorem - špatné vlákno.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.