Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Mezitím v serverech: 80+ Bronze jako mainstream v roce 2010

Tyhle recenze mě baví. Jan tak dál.
Předpokládám plánujete postupně potrápit další a další výrobce ?

Nekompromisní hodnocení šmejd na konci je pecka. Držím palce, ať to národ probudí a začnou se šmejdům na poli zdrojů vyhýbat, byť to potom servisům ubere trochu práce :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Také sdílím stejný názor jak Cortez Rivera :-) Jen tak dál a více podobných recenzí ať víme kterým výrobců zdrojů se máme radši vyhnout :-).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jak se výtky autora projeví v praxi? Nepochybně někde tyto zdroje už nějakou dobu fungují nemusím dodávat že v 24h/365d serverovém nasazení...

Pokud jde o dodržování "standardu", nálepku "šmejd" si zaslouží prakticky komplet desktop produkce firem jako ASUS, Gigabyte, MSI, Western Digital, Seagate, a dalších...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Byval jsem trochu radioamater, ale jiz leta neaktivni co se tyce elekronavrhu apod. ale jiz v minulem clanku me uderila do cela tataz veta, cituji "Termistor potlačuje proudové nárazy (na síť) při startech zdroje". Termistor je prece soucastka s promenlivou rezistenci v zavislosti na teplote. Zaspal jsem nekde domu, ze se dnes pouziva ve zdrojich na potlacovani proudovych narazu ?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak si odpovim sam, existuje vice druhu termistoru :) Nicmene neexistuje jednoznacne oznaceni soucastky ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Termistor je prece soucastka s promenlivou rezistenci v zavislosti na teplote."

No však a když je to termistor, jehož odpor roste s jeho rostoucí teplotou, tak se stane co po zapnutí? ;)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tady se používá konkrétně negistor (NTC). Jeho odpor je zpočátku někde na úrovni jednotek ohmů. Při zapnutí zdroje vznikne špička, ovšem díky tomu, že v sérii s celým zdrojem je těchto několi ohmů, špička je do značné míry potlačena (tudíž, že tam njsou například desítky ampér, ale jen jednotky ampér). Termistor se pak zahřeje, jeho odpor klesne cca pod 0,1 ohmu a už nijak proudu nebrání.

Jen pro představu, měl jsem teď na opravu starý Enermax Liberty, 500W verze. Nevím, jestli to tak bylo normálně, nebo se jedná o starší revizi, můj 400W má již termistor Tady ne. Tady byla 16A pojistka (!), ovšem nikoli ta větší, byla to standardní trubičková, 5 mm v průměru (sežeňte to na 16 A! běžně všude 10 A max.). A k tomu jiskřiště :D

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

normalne (rack) servery mali aj vtedy redundantne zdroje a preto velmi na ucinnosti nezalezalo. pravdepodobne sa tam davali rovnako 80+ bronze.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

redundantne zdroje nemaju s ucinnostou nic spolocne a aj v tower serveroch su bezne. Uz niekolkorokov je v serveroch standard 80+gold a dnes je to casto aj 80+platinum.

V serveroch sa ta ucinnost prejavi viacej ako beznom PC. O co mensie stratove teplo, o to niekolkokrat mensie nahklady. Mensia spotreba elektriny servera a klimy, postacuje aj menej vykonna a tym padom aj lacnejsia klima.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

za prenajom serverovne sa plati bez ohladu na spotrebu ale s ohladom na pocet a rozmer rackov. :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to socket:

Priznam sa nemam aktualny prehlad ale v cene byva len server do urcitej spotreby (napr. vnet 450W). Za spotrebu navyse limitu sa plati. Takze na spotrebe zalezi.

Co prevadzkovatelia datacentier? Tym je to jedno, ze im to zerie viacej a potrebuju viacej chladit?
Tiez zabudas na vela serverov, ktore firmy maju vo vlastnych serverovniach.
Za tie watty navyse musi niekto platit.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Už jsou i první 3 vlaštovky 80+ Titanium :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Poslechnou Behemot, nechtej teda poslat na testy ten 200W 80plus Gold? Ve vlakne o EC smejdu to nejak zapadlo, resp. jsi se neozval. Pokud by zajem byl, muzu poslat 2 ruzne (s "gold" a "bez"). Pokud by zajem byl tak chewbacca(zavinac)peklo.biz a muzeme se domluvit.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nějak jsem tam odpovídal, že bych to vzal, proč ne. Napíší mi např. skrz kontakty na mém webu (tu v recenzi je odkaz na přehled, hned v úvodu kolem těch Cooler Master zdrojů).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Do not panic.

Co k tomu clanku rict.. zvlneni na 12V spojovat se stabilitou napajeni pameti je uz znacne scifi.

Zaprve - pameti opravdu nemaji 12V napajeni a je vysoce pravdepodobne, ze spinany zdroj na desce slouzici pro napajeni pameti bude napajen klidne i z jine vetve nez prave z 12V.

Zadruhe - kolisani napajeni pameti (vdd) nema nic do cineni se spolehlivosti, protoze je to uplne jina vetev, nez napr. napajeni komunikace (vddq), ktere i kdyz kmita tak to nevadi do doby kdy referencni napeti (vddt+vref) zustane na polovine napajeni komunikace.

Soude podle obrazku testovaci zateze, bych rekl ze zvlneni se muze chytat klidne ze vzduchu, protoze takovy bastl se opravdu neda prohlasit za referencni zatez k provadeni testu konformity s atx.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jenže autor jaksi nespojuje zvlnění 12V s napájením paměti, ale zvlnění obecně, chtělo by to se před kritikou nejprve naučit rozumět textu.

Autor nemluvil ani o vdd, ani o vddq, autor mluvil o napájení pamětí obecně a pokud chceš tvrdit, že riple dvojnásobně překračující specifikaci nemůže mít na funkci paměťového subsystému vliv.... :-( To cos předvedl je typické honění trika.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ano? Tak me prosim ukazte kondenzatory 10u a 100n, ktere specifikuje ATX12V rev. 2.01 [ http://www.formfactors.org/developer/specs/ATX12V%20PSDG2.01.pdf ] na autorove testovaci desce. Ony ty kondenzatory totiz neco udelaji. A kde mate zaruku ze autor meri to spravne spektrum? V predchozim clanku planuje upgradovat svuj 60M osciloskop za 100M :) Jako kdyby to melo na neco vliv, kdyz ATX specs rikaji o zvlneni na 10Hz - 20MHz. Kde bere autor jistotu ze odebira specifikovany proud? Nevsiml jsem si ze by ho meril a duveruje specifikaci zarovek, coz je neskutecna blbost.

Proste mereni je odflakle a neda se tomu duverovat. Hlavne aby mohl prohlasit ze je to smejd. Ano, kazda pouzita vec se casem odchyli od puvodnich parametru.

Je ten mereny zdroj v zaruce? Tesne. Muzete ho s radosti reklamovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vy opět nerozumíte psanému textu. Já jsem nikde nepsal, že autorova metodika je dokonalá, já pouze psal, že vaše připomínky jsou nesmyslné. A za tím si stojím, ono na to ukazuje i to, že ani nehájíte své výroky, ani nerozporujete mé tvrzení, ale odvádíte řeč jinam.

Jinak opět jste se dopustil dosti zavádějících až nepravdivých tvrzení, jako např. že plánuje upgradovat osciloskop (opět Vám dělá problém porozumění texu: on neplánuje upgradovat - pouze má současný osciloskop půjčený, takže redakce bude muset pořídit svůj), že zvýšení pásma osciloskopu nemá vliv na přesnost měření (osciloskopy přitom napětí na hranici svého pásma mohou mít toleranci až 30%, proto při zvýšení rozsahu osciloskopu lze očekávat vyšší přesnost měření), že neměří proud jdoucí skrz žárovky (to jako fakt myslíte, že účinnost počítá tak, že vezme "předpokládaný proud jdoucí žárovkama" a vydělí ho naměřeným proudem??) nebo že se z naměřených hodnot nedá odvodit, že je to šmejd (přitom pokud jiné zdroje steným zatížením prošly bez ripple a tendle to nezvládne, tak je prostě řádově horší než ty ostatní zdroje, i když měření není přesně dle specifikace) atd...

PS: Nejsem člen redakce ani nejsem s redakcí nikterak ve spojení, jen mi vadí lidi jako Vy, kteří pytlíkovsky a navíc nepravdive haní cizí práci. Koukněte se, jak povětšinou vypadají testy zdrojů: vzali jsme ho zapojili, líbil se nám.... Oproti tomu je tento test profesionální, byť samozřejmě své limity má. Kdybyste na ně slušně upozornil, nebudu mít proti ani ň.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Predpokladany proud zarovkou a tim padem ztratovy vykon zarovky nemusi vubec sedet s tim co je na zarovce napsano. Navic se oboji silne meni v zavislosti na napeti nelinearne, protoze je to zarovna a ne vykonovy odpor s garantovanou presnosti. Nemel jsem na mysli spojeni s vypoctem ucinnosti.

Pokud ma osciloskop toleranci 30% tak je to smejd. Ten muj ukazuje Vpp stejne na 1Hz i 100MHz a je to obycejny cinsky smejd (owon).

Muj pristup je podobny zaverum autora. Odflakle mereni = f*ck off. Proc bych ho obhajoval? Lidi co neco dokazou je spousta, ale ne kazdy ma potrebu preudonovinarit (blogovat na zajetem webu).

A kdyz uz jsme u te obhajoby mych nazoru. Vysvetlete me cemu vadi neadekvatni +-1% ripple (100mVpp z 5V), kdyz je vetsina soucastek spokojena s toleranci 10%, nemluvne o tom ze 5V ani 12V se nepouziva v soucasne elektronice primo!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Opět prosím, naučte se česky. Váš první odstavec nijak nikde nerozporuji, rozporuji to, že autor článku neměřil proud protékající skrze žárovky. Jak jinak by asi měřil efektivitu zdroje? Odhadem?

Tolerance 30% je dána definicí frekvenčního pásma osciloskopu. To, že se reálné přístroje chovají lépe je jasné, ale nic to nemění na principu: čím se měření blíží k limitu zařízení, tím bývá nepřesnější. V tomto případě např. osciloskop s širším pásmem musí být schopen častějšího vzorkování a tedy je předpoklad lepšího měření (že to u konkrétních modelů osciloskopů tak úplně neplatilo je pak irelevantní, neboť autor výměnu osciloskopů nikterak neprezentoval jako upgrade, pouze konstatoval, že i nový osciloskop bude dostatečný).

To, že autor zdroj nezměřil přesně dle specifikace ATX (a nedal tam kondíky) jako problém nevidím, ono naopak občas měření přesně dle "normovaných postupů" může být na škodu, protože zdroj může být vyladěn na "testovací zátěž" a při jiných zátěžích selhávat. To, že něco neměřil a pouze odhadl (což by opravdu problém byl) je jak píšu v prvním odstavci pouze vaše projekce a nikoli realita.

A v posledním odstavce jste opět přidal další kus dezinterpretovaného textu, u ripple 100mw nikde autor přímo nepsal, že to bude vadit, to psal až v odstavci, kde předpokládá (u serverového zdroje vcelku oprávněně) selhání levných nekvalitních kondíků a z toho plynoucího výrazného zvětšení ripple.

Proč se asi používají ECC paměti? Protože v HW dochází k chybám. A troufnete si tvrdit, že horší průběh napájení na pravděpodobnost těchto chyb nemá vliv? Pak se zeptejte extrémních overclockerů, proč tedy zbytečně kupují ty předražené zdroje, které tu ATX specifikaci nejen splňují, ale drží se hluboko v jejích hranicích.

Navíc ono to ripple není problém sám o sobě, ale ukazuje na nedostatečné oddělení větví. A to se v reálu může projevovat i dalšími, horšími jevy. A v každém případě: pokud ten zdroj nedostačuje specifikaci v jedné věci, je velká pravděpodobnost, že to nebude jeho jediný problém.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A neni to tak ze autor proste vzal sadu zarovek a secetl jejich [W] rating ? A meril jenom vstup. Takto se to rozhodne nedela.

30% myslite jako pokles o 3dB ? To platilo mozna tak u analogovych osciloskopu, dnes neni problem udelat frontend ktery ma zanedbatelny pokles, hlavni omezeni digitalnich osciloskopu je digitalni cast a pak marketingove deleni do kategorii. Kdyz si vezmete nejaky profi zarizeni (napr. Agilent) muzete si dokoupit upgrade pasma. A je to jen otazka jedneho bitu, zda vam to pojede na 100 nebo 200MHz. Ostatne, MSPS rating tam mate vzdy vyssi (ale nekdy je bohuzel jen virtualni, platny pro periodicke signaly).

Jinak ty kondiky tam ted zrejme jiz dal, v predchozim clanku na fotkach nebyly, takze se alespon snazil - je videt ze cetl tu specifikaci :)

O ripple 100mV nepsal, psal o 102mV, ale zaokrouhlil jsem to na 100mV, coz je +- 50mV a je to pro 5V vetvi takze +-1%. Toto nic neovlivni, s pametma to nema nic spolecneho a autor si vymysli.

ECC je primarne urceno k zabraneni chybam selhani pametoveho cipu, resp. nekolika bunek na nem, coz se pri zmensujicim se procesu muze jednoduse stat. Pokud s ECC chcete zachranovat blbe navrzenou desku, ktera propadla v signal integrity, nebo nekvalitni zdroj pro napajeni pameti, tak jste pitomec.

Ale pojdme si to overit.. at autor clanku v pristim testu, nebo klidne tady na prislusne serverove desce zmeri ripple i na vdd/vddq/vref pameti, pri danem 1% ripple z napajeni (at ale napise take z ktere vetve je pametovy zdroj napajen).

Extremni overclockeri kupuji zdroje ktere maji dostatecny vykon. A jakakoliv 1kW+ svarecka je predrazena.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zvlnění tam vidím na +5V větvi až 110 mV, což je o 120 % nad normou.

Dělal jsem doposud recenze tří základních desek (jedna tu a dvě ještě v dřívější redakci) a u všech tří byly paměti napájeny z větve +5 V. Jednalo se o desktopové desky, ano, nicméně nevidím důvod, proč v serverech nejít stejnou cestou a nedávat alespoň minimální zátěž na všechny větve. Spousta zdrojů, hlavně starších bez DC-DC měničů, nemá úplně ráda nulovou zátěž na dvou větvích a všechno ostatní na +12 V.

In telecommunication, information theory, and coding theory, forward error correction (FEC) or channel coding[1] is a technique used for controlling errors in data transmission over unreliable or noisy communication channels. Nějak vám to nesedí zdá se mi.

Navíc, vadné buňky se odhalí ještě v továrně a místo nich použijí záložní. Pokud se průběžně objeví několik vadných při používání, buď se musí opět vyřadit (což paměti s ECC ovšem tuším umí), nebo vyměnit modul. Spoléhat jen na ECC je nesmysl, při 100% zaplnění paměti by se to zacyklylo neb by se zapisovalo stále do vadné buňky, což by algorytmus odhalil a vyžádal nové zaslání, a tak do nekonečna.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Takto funguje ECC u diskov (ako platnovych, tak aj ssd).

Ak ma modul chybne bunky, tak sa ma vymenit. Treba si prejst logy (ak mate ECC pamat) a zistit, ktory modul failuje. CPU ma chybne bunky v cache, ze sa tam pouziva ECC ? T.j. ten dovod bude predsa len asi iny...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak prohlásili ostatní diskutují, opravdu nejspíše nerozumíte psanému textu, jinak si to nedovedu vysvětlit. Jestli jste to vůbec četl, protože jsem u zátěže jednoznačně zmiňoval, že jsem na zátěži provedl úpravy právě dle specifikací Intelu pro výrobce zdrojů. Tudíž tam JE 0,1 uF keramika, pouze elektrolyt jsem použil 22uF (srovnával jsem parametry s doporučeným, což byl tantal, já použil hliníkový a 22uF verze se z hlediska ESR/proudu více blížila). Pokud si vezmete brýle, tak tam ty kondenzátory i uvidíte připájené.

Ohledně proudu, no vy jste opravdu mimo mísu. Ten klešťový ampermetr tam asi mám pro srandu králíkům a všechny hodnoty proudu v tabulkách jsem si půjčil od DD St(r)acha?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jen pro doplnění, testovaný zdroj byl zakoupen v říjnu/listopadu 2012, rozhodně se tedy nejedná o nějaký "výběhový typ", přestože by se podle data výroby zmíněné v úvodu článku mohlo zdát. Zdroj byl zakoupený v miditower Supermicro, marketingové materiály slibovaly provoz kolem 21dB.

http://www.supermicro.com/products/chassis/tower/?chs=732
Cena při zakoupení: cca 3000 Kč bez DPH

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Čím a kde jste těch 21dB ověřovali? Já jen, že jsem si měření hlučnosti nevšiml už minule. Myslel jsem, že je to z toho důvodu, že změřit 21dB (bez A) je v polních podmínkách nemožné a tahat zdroj do nahrávacícho studia se Behemotovi nechtělo. Každopádně bych testy hlučnosti uvítal, nejlépe s grafem a samplem v mp3 (+ nahrát "absolutní ticho" v místnosti z které by se potom dala hladina hluku odečíst). Stačí na to slušnější mikrofon a nemusíte pořizovat hlukoměr za desetitisíce ;)

PS: U toho zdroje výrobce garantuje akorát tak certifikaci, těch 21dB platí pro celou skříň (parametr uveden u položky Fans zde http://bit.ly/ZL5dIZ). Skříň (resp. leták) pochází z 25-03-2011 takže to taky není žádná novinka http://bit.ly/VWs1os. Jaktěživ jsem nikdy u SuperMicra neviděl položku "noise" ani v manuálech tak mě těch 21dB bylo podezřelých od začátku. Mno takže Behemot bude muset muset asi měřit zdroj ve skříni :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už minule jsem psal, že meřění hluku postrádá smysl. Že zátěž dělá randál jsem si myslel už tenkrát s tím jedním Papstem. Ovšem každý jeden z těch Sun Ace přeruší ten papst dvakrát :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jak souvisí hlučnost zdroje s hlučností chlazení měřícího přístroje (ta IMHO nikoho nezajímá)?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Hlučnost zdroje má smysl měřit při plné zátěži, ne? A tu zátěž musím nějak chladit, jinak by to chytlo plamenem…

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Hlučnost bych asi měřil při různých zátěžích aby z toho vylezla nějaká rozumná křivka. Měřit samozřejmě budeš zdroj a ne přístroj, který se o tu zátěž stará.

To, že ten "žrout" vypadá tak jak vypadá je věc druhá (kdysi jsem měl zkonstruované podobné monstrum na generování tepla pro chladiče cpu takže je mi úplně jasný proč to tak vypadá a jak moc se to dá použít k měření hluku - já to vyřešil hodně velkým alu profilem takže to vypadalo jako malý topení).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyžtak místo těch žárovek můžeš použít světla na diskotéku (běžně 12v s výkony kolem 200-400w, stroboskopy a scany taky žerou slušně...), není pak problém s délkou šňůry takže ten přístroj můžeš klidně mít v jiné místnosti ;)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nebo si muze koupit 100m+ LED pasku, pri spotrebe zhruba 5W na metr to dava 500W :) Levneji ale mozna vyjde pouziti malych 10-20w dekorativnich halogenu na 12V - jsou stavane na provoz bez nutnosti aktivniho chlazeni.

Ono problem u autora je ten, ze se snazi narvat veskery ten vykon do maleho prostoru, coz pak vyzaduje aktivni chlazeni (1kw na plose 1-2 dm^2 je ekvivalent plotynkoveho varice). Kdyby to roztahl do prostoru, uchladi se to samozrejme pasivne.

Kdybych mel takovouto zatez resit from scratch, udelam obrovsky plosny rezistor na 50x50 cm PCB, vcetne digitalniho spinani a mereni proudu/napeti. A pak se to pouzije jako podlahove topeni. Nebo svisle a s mezerama jako ohrivac. Pri vhodne povrchove uprave to lze pak ponorit do kapaliny a treba si pripravit horkou koupel :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já bych volil nejspíš dvě-tři venkovní lampy (led panely), které mají chladiče již namontované. Ty ledky v páscích mají totiž tendenci "odpajovat" se z toho pásku když to přeženeš a nechci vidět Behemotovo nadšení až mu vylítá 5m světýlek :D

Já tu konstrukci plně chápu, funkční to je, ale pak člověk postupem času přijde na "maličkosti" kdy je pak výhodnější to celý udělat jinak (já to topení nakonec taky vyměnil za normální vařič - náklady na alu heatsinky byly několikanásobně dražší než ten vařič).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A pořídit si na to mám garáž, ne? :D Byl jsem tu mj. limitován velikostí kuprexitu, větší než mám se normálně nedělá.

Druhou verzi, která se bude už trochu blížit profesionálním přístrojům, už roztahám na víc desek, během příštích měsíců musím ovšem hlavně vymyslet, jak ten krám následně smontovat dohromady, ať to nějak vypadá. Během toho ale mám aspoň první verzi a můžu ji používat, že?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já to právě v garáži (dílně) měl v poloviční velikosti (250w) a beztak to byl dost horkej macek :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ono kdyz si vezmete kolik hreje slunce (do 1000W/m^2), tak pokud ten kilowatt nerozlozite pres ten metr, bude to "neprirozene" horke. A tech 1000W je spis hodnota pro teple krajiny, kde je pak 50 ve stinu :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Všechny halogeny tak nějak zvládnou fungovat bez aktivního chlazení, ovšem do té doby, než se jich dá deset na jedno místo, že ano. Možná ty samotné žárovky vydrží i tak, ale ta deska by chytla plamenem…

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud chces pouzivat halogeny, je potreba to teplo trocha odstinit. Podivej se na konstrukci dnesnich "cool" elektronkovych zesilovacu: PCB/soucastky uvnitr kovove krabice a elektronky vystavaji vne. Pouzi neco podobneho a jeste tam muzes pridat alu folii na odraz primeho IR. Pak by se deska nemela prehrivat, pokud mas spravne spocteny prurezy (a pokud ne, muzes po cele desce pripajet dalsi Cu vodice).

A kdyz se podivas na vykonove konstrukce, PCB tam neuvidis. Protoze jakykoliv plast je nachylny na zvysenou teplotu - idealni by bylo tudiz to cele zkontruovat pouzitim kovu a keramiky (objimky, distancni sloupky), a sroubovanych/nasunutych kontaktu, ne pajeni. Si to pak muze hrat kolik chce (klidne v provozu kolem 200+ st.C) a jedine co musis vyresit aby se horka cast nedostala do kontaktu s okolim :)

Pokud to planujes chladit priste pasivne, zkusil bych umistit ty zarovky do svislych trubek s lesklym vnitrkem. Aby se to chladilo proudenim vzduchu (ohraty od zarovky pojede nahor a nasaje se novy studeny).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"jedine co musis vyresit aby se horka cast nedostala do kontaktu s okolim :)"

Lampa z okna a namířit na letadla, problem solved. Když vyndá redakce nějakou tu kačku tak z toho můžou mít poměrně originální reklamu ;)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jako že pak budeme koukat z éra jak z gauče péra a říkat: "Vidíš Honzíku ten veliký nápis DIIT.CZ, to Behemot testuje zdroje!"? :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak pořád lepší než tu číst ódy na linux nebo amd bez jedinýho testu - to pak vždycky koukáme jak péra z gauče :) Narozdíl od těch dvou tu Behemot dělá něco co běžně nebo pravidelně české weby nedělají takže by si to nějakou tu reklamu koneckonců i zasloužilo ;) Obávám se, že z neustále se opakujícího plivání na cokoliv co není amd/linux/ťamťung se toho už moc vymlátit nedá...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Rimchondovi: 21 dB jsme neověřovali, ten údaj z letáků je podle mně k hlučnosti celého case.

Komentoval jsem to, protože mně zaujalo, že v článku Behemot psal: " Maximální průtok vzduchu činí 158 m3/h při 2700 otáčkách za minutu. Hluk pak činí 40,5 dBA. Hodnota je to vysoká, nicméně alespoň vypadá reálně, kolikrát běžně udávaných méně jak 30 dBA při 2000 otáčkách by bylo těžko uvěřitelných."

Nebylo předmětem recenze, ale osazený narozdíl od jiných "serverových case" funguje tiše. Uvedený ventilátor za běžného fungování evidentně naplno netočí. Prostě mně zaujalo srovnání tabulkové hodnoty 40,5 dBA pro ventilátor a 21 dB "Whisper Quiet Operation" o kterých píše výrobce pod zelenou ikonkou s ouškem vedle obrázku case (tvoje odkazy). Zdroj se prostě za běžného provozu se naplno chladit "nenechá".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám otázku pro autora: neuměl byste změřit i holdup time zdroje? Tj. čas, který vydrží dodávat napětí při krátkodobém výpadku proudu? Měří to málo testerů a přitom to i některé zdroje (např. seasonicy) maj mimo specifikace ATX.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

U tohoto to není úplně v plánu. Silně jsem rozmýšlel zda a jak upravovat současnou verzi zátěže a rozhodl se, že to nemá smysl a veškeré úpravy pak zahrnu přímo do nové verze. Každopádně, nezahazoval bych flintu do žita, jelikož druhá verze se jistě rozleze na několik samostatných desek, možný začnu tímto. Předřadit se to dá už k této zátěži, byla by to stejně opět samostatná deska.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Z dnesniho clanku usuzuji, ze zdroje splnujiciho ATX normu se asi nedockame :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na cestě jsou nějaké zápůjčky, jen mezitím jsem vzal jako zajímavost tady ten, ať to nestojí…a holt se poznal AcBel, no :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel mám také takový pocit :-(

Na druhou stranu, oprav mne jestli se pletu, ten "dnešní" zdroj byl o mnoho lepší než ten minulý. Takže nemusíš souhlasit, ale v optice "nekompromisní" vyjadřování behemota pro mně tenhle zdroj "skoro obstál".

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Naprosto souhlasim, ze tenhle zdroj a ten minuly jsou nebe a dudy. Bohuzel pokud je nekde definovan nejaky standard, tak ocekavam ze vsechny vyrobky jej budou splnovat a cokoliv jineho je u me podvod na zakaznika. Osobne jse nejvice zvedav na Fortrony a Seasonicy z bezne cenove relace, kde clovek obvykle nakupuje.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

tak by mě zajímal názor autora na zmíněné Seasonicy X a jestli nějaký vevnitř zkoumal ;-) mimochodem, já svůj X650 kupoval v září 2010 takže půl roku a ne rok od uvedeného data ;-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Byly už v září? Fíha, no jo, vzal jsem to trochu víc od oka :)

Neměl jsem tu čest osobně, dle recenzí kterým věřím to je kousek excelentní, je to jeden z těch, co mají slušnou naději fungovat 8+ let, ovšem to výrobce dává najevo už i zárukou, je tam 5 let jestli se nemýlím.

Jen tak se k němu už nedostanu, výroba už skončila a jedou se teď géčka, tudíž to nemá smysl brát, navíc jsou proprány všude skrz naskrz. Ale na nějaké géčko bych rád mrknul.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak v září 2010 jsem ho kupoval, k dostání dokonce od září 2009! http://www.czc.cz/seasonic-x-650-ss-650km-650w/71429/produkt
Géčka ;-) oni ty písmenka nějak přeskakujou.... :-D

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Byly fakt k dostání tou dobou? Matně se mi zdá, že nějakou dobu trvalo než reálně přišly do obchodů, tak jestli to tam nebylo dlouho v režimu k předobjednání?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

někde v diskusích se tam tehdy na to ptali, reálně to tedy asi fakt bylo později, ale furt se psal rok 2009...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

no ja uz 3 tyzdne vlastnim najslabsiu verziu Seasonic G-360 (SSR-360GP), 80plus GOLD.
Lisi sa od vykonnejsich dvoma vecami
pevna kabelaz (ostatne uz maju modularnu kabelaz)
G-360 ma menej ochran oproti silnejsim kolegom

Prvy kus vydrzal bezat tak 5 minut. Reklamacia trvala expresne kratko (3 dni ) a tento druhy kus zatial drzi.

Mna zaujima aj jeho OEM verzia SSP-350GT, 80+GOLD ako zaujimavy kandidat do zostav, ktore si firma, v ktorej pracujem sama montuje. Teraz pouzivame OEM 350W F3 80+Brozne. Kupim jeden kus na skusku.

X seriu nahradzuje seria platinum-400W az 520W

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.