Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Opravujeme UPS: Sweex PP210 + analýza aktuálního trhu čínských UPS

V posledni kapitole me strasne drasa, neznalost ohledne materialu na vyrobu PCB.
"deska je totální odpad z něčeho, co možná ani není tak úplně čistá měď, protože malé cesty jsou schopny se částečně utavit/utrhnout"

Deska je klasicky CEM-1, coz je kompozitni material, kde je jedna vrstva sklolaminat, ostatni vrstvy jsou na celulosovem zaklade, vse spojene epoxidovym lepidlem. Samozrejme epoxid ma jista teplotni omezeni. U FR-4 je maximum 140 stupnu (dle vyrobce ruzne).
Takze male cesticky se proste utrhnou, protoze zahrejete epoxidove pojidlo a snizi se adheze medi k podkladu. To je problem u vas, ta deska rozhodne neni odpad a vubec tak nelze oznacit zadny takovyto druh materialu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

OK, není to odpad, je to kurvítko, vhodné k pájení kovem o teplotě tání max. 140 C.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

FR-4 je vicevrstvy sklolaminat, ktery mate v kazde elektronice. Ta ma max 140 C. Typicky 110 C. V teto ups je CEM-1, ktera ma typicky 90-110 C. Nema to nic spolecneho s teplotou tavidla/cinu.
Jste tedy dalsi, kdo tomu nerozumi. Material plosneho spoje neni a z principu nebude kurvitko.
Kurvitko je spise bezolovnata pajka viz "tin whiskering"

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Proc se ten epoxid neroztece pri zahrati desky na teplotu 200 stupnu? Je to tak zahrate i nekolik desitek minut, a nic.

Tech 140 stupnu muze byt vevnitr i provozni teplota.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

A kde jako je tech 200 C? A jak to zvladaj kondenzatory (na 95C)?

Strasne placate. Prectete si nejake datasheety k materialum plosnych spoju, zacnete u nekterych z vyrobcu: Isola, Rogers, Getek, Nanyan, Nelco.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já nemám ani tak problém s tím, že se to odtrhne z desky, to ještě unesu. Mě spíš překvapuje to, že s páječkou na 300-350 °C kus té „měděné“ cesty (resp. většinou očka když z toho člověk tahá kondenzátory se všelijak pokroucenými elektrodami) prostě ZMIZÍ. Není to ani na páječce, ani na elektrodě. Vono se to nejspíš asi rozpouští, snad to není tak špatný, že by se to odpařovalo, takže to rozhodně nebude čistá měď, ta má teplotu tání někde na 1100 °C co se zhruba pamatuju.

Každopádně je to sračka, ani čínské zdroje z 90. let nebyly takový odpad, tam se dalo bez problémů pájet i trafačkou.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Deska není odpad?
Tak jak to, že desky před 30-40ti lety vydržely daleko více.
Možná je dnes problém v tom, že chceme tu věc používat. Kdybychom ji dali do skříně vydržely by věci tolik jako dříve a někdy i více.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Mozna je to tim, ze desky pred 30 a 40 lety uz nikde nejsou. Poruchovost nebyla nizsi.
Nepajive masky jeste nefrceli a i dnes muzete najit ukazky, jak spoje koroduji pod nepajivou maskou, masky samotne jsou porusene. Funkcnost nebyla tak ovlivnena, protoze spoje byly tluste jak krava.
Krasny priklad je treba apple II, lisa.
A muzete to mit rovnou z vyroby ve skrini jak dlouho chcete, degraduje to "samo od sebe".

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

No, tak to teda ani náhodou. Opravoval jsem nějaké stroje z 80. let, a tahal ven pájené eprom (po těch letech s poškozenými daty) a po přeprogramování je dával do patic. S moderní kvalitní deskou se to nedá srovnat, i při velmi šetrném pájení mi šly ven i prokovy.
Také záleží jakou desku máte a kdo a jak ji vyrobí. Kvalita laminované mědi se může hodně lišit, stejně tak i kvalita prokovů nebo masky. Osobně vše nechávám dělat na high tg FR4, protože do těch desek často ještě šaháme pájkou. Navíc opravu extrémně závisí i na kvalitě výroby a výrobci jako takovém, klidně se stává, že po pár letech začnou praskat prokovy, zvláště třeba na ne úplně standardním stacku, třeba s Rogersem. Jinak třeba na Tchaj-wanu se dají pořídit takové technologie, na které můžete v Evropě zapomenout, není tu nikdo, kdo by to uměl vyrobit.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

"Yuasa ovšem dělá podstatně lepší kyselinové nalévací (případně vápníkové) akumulátory než SLA, tudíž (alespoň zde) vydrží stejně tak do tří let."
Nedávno jsem tahal mrtvé Yuasy z pár UPS (většinou BackUPS 500EI) a všechny byly více jak 10let staré. Alespoň podle vyraženého data na obalu. Jak dlouho byly v UPS ...

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Taháme je mrtvé tak po třech letech v průměru, ale je fakt, že to je tady z těch plasťáků. Bůhví, co jim tyhle věci dělají, navíc v tom plastu je teplo…

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

V Eatonech mi drží bežně 5 let.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

S podobnou závadou jsem se setkal u velice výkonné horkovzdušné pistole. Měl jsem ji doma rok (mrtvola) a nepřišel jsem na zvadu.
Po zapnutí vyhodila pojistky a vyhořel diodový můstek k spínanému zdroji, ochranné odpory k transformátoru logiky, později i budící tranzistor a BTAčka na výstupu (bez zátěže), nepočítám další součástky zasažené špičkou (filtry, cívky, kondenzátory)

Transformátor to nebyl, ručně jsem si ho převinul. Tipoval jsem to na zkrat někde ve vrstvách desky.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Řekněte mi?
O kolik dražší by byla ta UPS při použití kvalitnějšího návrhu a součástek?

To se těm rádoby značkovým firmám nevyplatí přidat na výrobě pár dolarů?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Vidíte to ze špatného úhlu. Výrobci nekupují součástky po jedné, ale po "kontejnerech" (to asi přeháním, ale kupují toho hodně). Takže z našeho spotřebního pohledu se ušetří pár dolarů na kondenzátorech, ale z pohledu manažera katujícího kosty má "kontejner kondíků" za (plácnu husnumero) 150 000 dolarů místo 300 000. Takže on vidí úsporu obrovskou. Že vyrobí šunt jim evidentně nevadí.

Já zase nechápu jak jim může být ukradená pověst značky a výrobku. Asi věří marketingu, že prodají cokoliv, co při prvním spuštění nevybouchne.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Chápu jak to myslíte.

Jenže jestliže je výrobní cena cca 50$ a prodejní cca 150$. to by se jim nevyplatilo doladit výrobu i součástky tak, aby výrobní cena byla 65$ a prodejní 165$.
Zisk výrobce by byl stejný, a navíc by se vzhledem ke kvalitě výrobku i lépe prodával. Lidi by si řekli, že to či ono se výrobci povedlo.
Nebo ne?

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Jejich cílem ovšem je spíš aby to za pár let zdechlo a zákazník šel koupit novou. A lidi jsou tak blbí, že jdou zase koupit tenhle šunt s dojmem, že to je normální.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Lidi nejsou blbi, jsou jen neinformovani. Zkus se nekdy v obchode zeptat, jake soucastky dana vec obsahuje a jaka je prumerna zivotnost vyrobku. Naproti tomu cenu muze zhodnotit i naprosty laik a na to aby clovek kupoval vzdy jen to nejdrazsi vetsina populace nema.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To si myslíte, že predajca tieto informácie má ? Že mu výrobca povie, akú má jeho výrobok životnosť ? To aké je to kvalitné sa zistí, až keď to začne kaziť. A predajca sa to dnes už ani nemusí dozvedieť. Väčšina ľudí to chápe tak, že keď sa to po záruke pokazí, majú to zaniesť na zberný dvor. Už sa mi stalo, že v separovanom zbere bola UPS len preto, že sa v nej odišli batérie. Jediný, kto vám môže dať relevantné informácie je ten, kto ich opravuje. Predajca, výrobca potrebuje predať...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kvalita zajíma minoritu kupců. Navíc se špatně zjišťuje, protože ověření životnosti potřebuje čas. Důležité jsou proužky Adidas (nálepky Green Power, Smart Button, Ultra../Super.../Hyper... a podobný chujovinky) a výrobcí cílí na to aby to do roka, dvou morálně zastaralo (bože taková nemožná vykopávka). Pokud se někdo smíří s nemožně zastaralým výrobkem s klesajícím výkonem, měl by mu zavčas chcípnout.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Problem je, ze vyrobni cena vyssi o 15$ neznamena prodejni cenu vyssi o 15$, ale spis o 45$. Ono totiz marze (malo/velko)obchodu jsou v procentach, a ne fixni castka... Takze soucastka drazsi o 10Kc klidne udela 1$ ve vysledne cene..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Třeba značka Trust si kupovala reklamu i ve Formuli 1...

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Těch pár dolarů na výrobě možná přidá APC a ti ostatní prostě reagují na poptávku po něčem levnějším. Já nevím, ale pro číňana je asi fakt rozdíl, jestli použije domací kondík za cent, nebo japonský za dolar...
Problém je, že po nekvalitním zboží je velká poptávka. Spoustě lidí ani nevadí, že to po dvou letech odešlo, prostě koupí novou a je to.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Mam doma http://www.czc.cz/eaton-protection-station-500-fr/83055/produkt dobrej kup, nebo mam rasi vymenit? :-) Napajim tim NAS s odberem 60-80W + switch 20W + router 15W.
Nemam to na x-hodinovy vypadky, spis jako prepetovou ochranu + aby se vsechno nevyplo kvuli tomu, ze mi mikrovlnka vyhodila jistice.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Nic moc, ale tady těm malým zdrojům to nevadí (jsou-li spínané), pro ně jsou právě dobré i všelijaké ty 10-15leté stařičké slabé APC. Tam není PFC, takže se to hned na začátku usměrní a vyhladí, tudíž tvar vstupní vlny tomu je celkem jedno.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

No NAS je normalni PC s 350W Seasonicem. :-) Akorat potuneny aby zralo co nejmin. Takze tomu se to libit nebude? Uz nekolik vypadku proudu v pohode ustal, tak snad je vsechno relativne v norme...

A co teda jineho vzit na domaci pouziti? Poukud potrebuji (chci) i ochranu proti prepeti na RJ45. Tohle : http://www.czc.cz/apc-back-ups-hs-500va/61870/produkt ?

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Tohle všechno má modifikovanej sinus. Nicméně na malých odběrech to zpravidla většina zdrojů zvládá bez problémů. Vyzkoušejte to s maximální zátěží, jestli to bude chodit, neřešil bych.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud nejaka nema ochranu na RJ45 tak resenim je moznost koupit samostatne za par stovek, nebo pouzit z nektere nefunkcni kde je to reseno samostatnou pasivni destickou s konektory a jen zemnici kablik.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Tak, jsou tam jen nějaké diody, případně varistory/transily, nic víc. Nějaké ty destičky budu mít v kalfasu se šrotem.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

clanek super, vsemu samozrejme nerozumim, ale krom rad cemu se vyhnout, coz clovek zjisti jedine rozebranim, cemu se da v dnesni dobe "verit"? kdyz byste si kupovali domu, co byste poridili? preci jen nemam problem dat za ups neco navic, kdyz za ni jsou dulezitejsi a drazsi zarizeni..

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Dal bych Smart-UPS (ale ne ty malé SC, ty odchází). Klidně dobrý repas jak to dělám, tomu se dá věřit. Jednu tisícovku tu mám i volnou, případně tu pak mám nějaké ty G-TECy, vypadá to, že recap pomohl (s nafouklými kondenzátory to nenabíjí).

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Co AEG Protect.A serie?

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

U serverů používám AEG C-čkovou řadu do racku a už pár let spokojenost. Kromě výměny baterek po pár letech to nic dalšího nepotřebovalo. Ale ta A-čková řada může být něco úplně jiného.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

AEG vůbec neznám. Měl jsem tu z tohoto typu výrobců jen starou General Electric asi před půl rokem, to byl Victron, tam akorát nějaká výměna kondenzátorů a akumulátorů, mělo by to ještě chodit, pán si zatím nestěžoval :-)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Mam 4 roky Protect.A 1400, jeste s puvodnimi accu, ktere maji porad jeste asi pul nadrze.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

V manuálu píšou modifikovaná sinusovka, bůhví, co to je…mít to sinusovku, tak už je to hodně zajímavý, takhle se akorát uvidí, jestli to bude natolik kvalitnější, aby se na životnosti UPS i baterií zaplatila vyšší PC.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Je to stejny jako bys asi cekal

vystup
http://pcworld.hu/hardver/szunetmentes-tapegysegek-tesztje-20100103.html

vnitrni fotka
http://www.ixbt.com/power/ups/aeg_a1400.shtml

Jak ted tak koukam na ten primarni kondik oblozenej chladicema, mozna si u tebe necham udelat preventivni repas :)

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

EDIT: tak uz nemaj :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Máte někdo zkušenost s tímhle?
http://www.alza.cz/eaton-ups-5p-1550i-d507523.htm

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tahle https://www.tsbohemia.cz/eaton-ups-powerware-9130i_d126093.html je levnější, je online, má jenom o 200W míň, nechají se k ní připojit 3 přídavné bateriové moduly. Mám na ní pověšené 2 počítače, jeden úsporný, druhý neúsporný a 27" eizo, vytížená je na 30%, s jedním přídavným BM mám uptime 1h 50minut, když vypnu monitor, tak lehce přes 2h. Jediný, co je na těhle UPS na hovno, je ten větrák, co do toho dávaj, takže první co vždycky udělám je, že to otevřu a vyměním ho za noctuu.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Není špatná.

Budeme teď mít pár vyřazených 3kVA on-line, rackmount (ale dá se to psotavit, 2U), externí pack se ta dá připojit taky. K některým jsou i karty pro netmanagement.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

neni uz lepsi si ten menic zbastlit a dodat naky AKU?

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Pro elektronika jednotlivce bez rozsahleho knohow je to nemozne, stejne jako ubastlit spolehlivy PC zdroj. Pro jednotlivce s knowhow z praxe je to uz pouze zcela neekonomicke.
Zde je dobre upozornit, ze pojisteni proti pozaru zpravidla nekryje prilis dobre vlastni blbost.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Není problém postavit dobrý zdroj. Ale cena bude dost extrémní. Plus vlastní práce.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

je to tak.

Pokud si ups postavite jen pro PC, staci to postavit jako zvysujici DC-DC menic. treba tohle http://danyk.cz/dcdc.html samozrejme s adekvatnim vykonem. Muzete ze zdroje odstranit vstupni mustek a celkove to bude mit lepsi ucinnost.
K tomu staci dodelat, prepinani faze/zaloha, pridat dobijeni dle vaseho typu baterek a muzete frcet.
Je to prace na jeden, dva vecery.

Kdybych mel stavet skutecnou sinusovou ups, sahl bych po vyrobku ze solarniho sektoru. Tam maji slusne firmy 20let zaruku na invertor a taky se tam hledi na ucinnost.

Ale je to jako vsude, lide chteji kvalitu, ale malokdo je ji ochoten zaplatit.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Relativně solidně zatím vypadají např. ty Powerbanky EH-500L http://diit.cz/clanek/databaze-tvaru-vystupniho-napeti-zaloznich-zdroju-...

Je to primárně pro čerpadla, ale strčit bych se tam nebál cokoli. Dělají je až ve výkonech do 6 kVA, tam se pak láduje větší napětí. Má to i relativně silný nabíječ a je to připravané na velké akumulátory, zvládne to třeba 150 Ah akumulátory. Za něco přes 4k mi to nepřijde tak špatný, ale je potřeba počítat baterku extra. S velkou ale pak člověk může fakt zálohovat, ne jen vypnout počítač a zhasnout :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Super tip, takze pokud koupim jakoukoliv pro obehova cerpadla, tak mam jistotu ze to bude cistej sinus.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

No, nevim. Zrovna u toho v článku popisovanýho Integra Tech F200 bych za to nedal ruku do ohně. Ale zkusím po tom zapátrat nebo vyžebrat jednu k pučení.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem likvidoval transformátor z jedné té vadné PP210, kam zatekl elektrolyt. Vinutí se tvářilo v pořádku, zkorodované byly hlavně plechy. Ale ten návin lecos vysvětluje. Je to totiž kompletně hlína!!

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Vady UPS lze tedy rozdělit na "vyměním co je očouzené" a " neopravitelná poblázněná logika"? :-) No chápu že se v tom vrtat moc dlouho zákazník nezaplatí, ale dovolím si radu k "poblázněný logice": když detekuju odpálený výkonový tranzistory v měniči, mrknu i na ev. budící tranzistory výkonových a pár diod kolem, mají tendenci odpochodovat taky a pouhá výměna výkonových rozhodně nezabrání "větváku" (zkrat způsobený současným sepnutím dolního a horního tranzistoru). Spousta "poblázněný logiky" taky vychází z nakopnutýho měření proudu/napětí. Procesor obvykle má tři stavy. Funguju, nefunguju vůbec a "odprásknul se mi jeden pin", což je asi jediná skutečně "neopravitelná poblázněná logika".
Dále: tvary výstupního napětí co jsem tak zahlíd v databázi autora vypadají ovlivněné různou zátěží, nebo měřené bez zátěže, takže možná bych se zeptal - nestálo by za to je měřit vždycky za stejných podmínek, třeba do odporu? Omlouvám se pokud tomu tak je, ale nevypadá to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.