Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Synopsys počítá s HBM2 i pro 7nm GPU

" V souvislosti s tím vyzdvihuje o řád vyšší energetickou efektivitu svého HBM rozhraní oproti DDR4"

To jakoze by se HBM zacalo pouzivat misto DDR4? A to dokazou tak snizit ceny nebo pameti tak zdrazi a navic AM4 platforma je podle AMD na 10 let a minimalne 5 let na ni budou vychazet procesory. A AM4 jede prave na DDR4, tudiz to je nemozne, ze by se HBM prosadila tak brzo v pametech.

U grafik vubec neni jiste, kdy se NVidia (rozumej dominantni vyrobce grafik) rozhodne pouzivat HBM mimo profi sektor, co kdyz pujdou do GDDR6?

A pak tu mame mobilni sektor, tam asi ok, pokud to bude generovat energetickou uspornost, zase ale jestli nepujde vyrazne dolu cena, tak to bude zajimat malokoho, mozna Apple.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pokud bude poptávka a vzroste nabídka -> sníží se ceny.
Pokud bude poptávka a nabídka bude stejná -> zvýší se ceny.
atd atd...

Vcelku jednoduše řečeno - čím více se bude HBM používat, tím větší počet výrobců by se mohl začít snažit o jejich výrobu zajímat. Aktuálně ale cenově vychází DDR4 levněji, ač je teď brutálně předražené.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co bych z toho vyvodil je, že HBM2 chtějí protlačit do mobilní sféry, proto ten důraz na spotřebu - dovedu si představit nějaké APU, které nemá DDR4 jako operační paměť, ale vše běží na sdílené HBM2 - jak GPU, tak CPU, to by mohlo celkem dost pohnout s výkony noťasů, kde právě sdílená DDR4 je pro GPU část úzké hrdlo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rekl bych ze cena HBM bude nizsi nez cena externiho DDR4 modulu s 8 cipama.

Blby je, ze snaha protlacit HBM do consumer marketu znamena zmrseni celeho principu, viz slajdy, kde se 1024x2Gbps zmenilo na 512x3Gbps. To uz jsme zas zpet v honeni frekvence na ukor paralelismu - protoze za tim stoji snaha o zvetseni roztece pajecich kulicek u pameti a prechod z kremikoveho interposeru na organicky (tj. lowcost, stejny na jaky se bezne davaj cpu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.