Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Taiyo Yuden končí s optickými médii

Tak já bych klidně na placky ještě zálohoval, kdyby ta kapacita byla alespoň o řád vyšší. V dnešní době, kdy paměťové karty ve foťáku mají běžně 16G nemá smysl cokoli pálit na DVD ;( Díky tomu se zrovna chystám pořídit 2T disk na zálohy fotek a budu doufat, že trojitá záloha bude stačit ;/

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

IMHO placky odrovnalo to, ze po DVD neprislo "obratem" HD-DVD ale nejdriv dlouhe zdrzovacky na tema jak medium zabezpecit a nakonec Bluray. Mezitim se spousta lidi na placky vykaslala, takze se neprojevil pozitivni efekt velkeho zajmu na cenu, ze je Bluray mene spolehlivy taky nepomohlo ... no, a vyvoj dalsi velikosti optickeho media uz nezajima v podstate nikoho.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Bluray je oproti DVD prilis drahy aj po kope rokov... :o(

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Já kupuji BD-R Verbatim za 20Kč/ks ve spindlu po 10ks. To vám přijde hodně? Cena za GB vychází výhodněji než u HDD nemluvě o jejich nižší spolehlivosti (RAID pole, či offline záloha je u HDD nutnost)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Je to vzhladom na kapacitu zhruba ten isty pomer cena/kapacita ako u DVD-R...
Plus k tomu nutnost drahej mechaniky (oproti DVD zhruba 5 nasobne)

Jednoducho takto si vyhodnost nepredstavujem :o(
Nulova motivacia na prechod (nic neusetrim na zalohovani a este musim investovat do mechaniky, pricom je otazna ich kvalita kedze dnes uz tych referencii je malo z dovodu maleho rozsirenia)

Dalsia vec, jak je to s trvanlivostou pri hustejsom zazname - prilis vela otaznikov.

To je uz lepsi HDD a mat ho trvalo nepripojeny - nedavno sa mi napr. podarilo kupit 3TB za cca 60 eur aj so zarukou, co vychadza vyrazne vyhodnejsie ako BR aj DVD (o komforte, rychlosti a uchovaniu hodnoty ani nehovorim) ;o)

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

poměr cena kapacita je možná srovnatelný jako u DVD, jenže těch placek je potřeba víc než 5x tolik. Já mám třeba ve zvyku ukládat média do pouzder a tam jedno "místo" vyjde na 2-3Kč, takže na každé vypálené BD-R je nutno připočíst úsporu dalších 10Kč jen na uspořeném můstu v pouzdrech.
Další věc je kapacitní omezení na DVD. Není možné komfortně uložit např 10GB rip z HDTV a takových já mám hodně. Dalé ukládám video soubory o velikostech několika gigabytů a i když se na DVD jako takové vejdou, tak rozložit je tak aby byly DVD co nejvíc naplnění je docela problém. U BD-R je tento problém řádově menší. Spolehlivost BD-R je otázkou, nicméně vzhledem k tomu, že ukládám A/V záznamy, tak tam i když dojde potenciálně k nějaké chybě čtení, tak to není zas takový problém. Pár kostiček se ztratí :-) Jo u HDD, tak by to šlo do kopru celé... Jakous takous jistotu by člověk měl když by to uložil na dva trvale odpojené disky rozdílného typu v trezoru, ale stejně je nutné je průběžně kontrolovat zda ještě fungují...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Praveze u DVD (predpokladam ze pre BR je to to iste) plati, ze ak dojde k chybe citania, tak ten subor za tymto miestom jednoducho neokopirujes...

Argumenty, ktore uvadzas, prave platia mnohonasobne pre HDD (pretoze taky 3TB 3,5" HDD zabera ovela menej miesta ako 120 BRay placiek a zaroven mas s `napasovanim` vecsich suborov v podstate absolutnu slobodu)
Obrovska vyhoda je v moznosti menit strukturu, vyssej prehladnosti a co je uplne bomba je moznost updatovania na novsiu verziu casti archivu ;o)

Ked mas schopny kus HDD a nebuchnes s nim niekde, tak je pri obcasom pripajani prakticky nesmrtelny (velka vecsina diskov vydrzi mordovanie X hodin denne po mnoho rokov).
Jasne, ze mozes mat smolku a akurat ten tvoj zlyha.... no to je zivot

Ako BR by som rad zaviedol, ale nech si teda vyberu -> bud drahe media, alebo draha mechanika... takto sa BR totiz drzi v segmente `luxusneho archivovania` spolu s roznymi velkokapacitnymi paskami (ktore su tiez velmi zaujimave no jednoducho sa takisto neoplatia)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jak u BD-R, zatím jsem neměl potřebu to dělat, ale DVD šly kopírovat pomocí speciálního softwaru včetně možnosti přeskakovat chyby čtení.
Nesrovnávám optické disky s HDD, jsou to zcela jiné kategorie, tedy těžko nesrovnatelné. Já HDD i na základě osobních zkušeností nevěřím a vše co mám uložené na HDD a na čem mi záleží, tak jen v RAIDu a ještě zálohované na druhý stroj. Používat HDD jako archivační médium je nonsens.
2000,- za mechaniku nepovažuji za nějaký luxus, zvláště když bych to měl srovnávat s nákupem HDD.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Nehovorim o kopirovani s ignorovanim chyb - hovorim o citani dat z medii, ked narazenie na neopravitelnu chybu bohuzial znamena useknutie zbytku suboru...
(ak vies o sposobe, ako to precitat, budem ti vdacny)

Ano, HDD je jak stavit vsetko na jeden tah v kasine ---> ked zlyha, tak obcas skutocne dojdes o vsetko...
-> preto mi je luto za znackou Samsung, pretoze tam som z desiatok kusov za dlhe roky reklamoval len jediny (a ten som si posral sam)...

Cenu mechaniky treba brat relativne a nie absolutne (stylom `ja na to mam`) ---> za tu cenu mam 3TB HDD (alebo 5 DVD napalovaciek, ktore su v principe na 99% to iste jak BR)

A to neratam media - ak zaratam cenu 120 medii (3tb) tak uz mam zato dokopy mozno aj 9 TB HDD :o(

Uz chapes, preco nikto racionalny za takych podmienok BD nepouziva?
BD je okrajovy prepadak, a pri takych cenach nim aj zostane.... (bohuzial)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Naposledy jsem dělal ISO metodou sector copy s ignorováním vadných sectorů, které se vyplnily nulami. Jakým softem už nevím, ale řekl bych že to bude běžná funkce vypalovacích programů.
Já do kasina nechodím a ani nemám v úmyslu hrát ruletu se svými daty. Tedy HDD ne.
No ale když už jsme u těch peněz. 2ks 4TB HDD vyjdou na 8000, Za to koupím mechaniku (2000,-) a BD-R média (300ks po 20kč) s kapacitou 7,5TB. Ty HDD mají využitelnou kapacitu ale jen 4TB, protože vše musím ukládat pro jistotu dvakrát. Další poměrně nepříjemná věc je nutnost pokaždé investovat cca 6000,- (2ks 3TB) disků, když mi dojde místo. Ty BD-R dokupuju po 200 Kč za 10ks a to si u manželky fakt obhajovat nemusím :-D
Teď koukám, že BD-R se dají sehnat dokonce za 15Kč. Verbatim stojí 760,- za 50ks.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

O tomto sposobe viem, no je to velmi komplikovane a zdlhave - preto som sa pytal na moznost priameho citania s ignorovanim chyby (na taku som nedosiel).

Ja ukladam vsetko 2xDVD (a rozdielnej znacky)- to ze neratas s redundanciou u BR je mnohonasobne vecsie kasino jak mat to na pripajatelnom HDD ;o)

Obhajovanie vydavkov u manzelky ako argument fakt radsej komentovat nebudem :o)))

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Zdlouhavé to je, ale pokud o ta data skutečně člověk stojí, tak si počká. Přímé čtení s ignorováním chyby bych řekl, že není možné, protože firmware mechaniky se prostě pokusí ten sektor číst třeba pět minut a pak to odmítne a OS na to samozřejmě adekvátně zareaguje.
Už jednou jsem napsal, že optické médium nepovažuji za loterii jako HDD. Pokud je s ním už nějaký problém, tak se dá většina dat přečíst a u A/V dat to není zas taková katastrofa a já osobně na BD-R ani nic jiného nepálím. Takže žádná loterie ve které člověk prohraje kalhoty, ale spíš to, že když už je v nouzi, tak je ochoten nést přijatelné ztráty, což pár kostiček ve videu je.
To s manželkou je samozřejmě nadnesené, ale bohužel je to tak, že když dojde místo na HDD, tak to jsou náklady v řádech více tisíců proti pár stokorunám za média a zde bych opět připomněl, že GB na BD-R je levnější než na HDD.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

A to kde si nabral, ze u optickych medii prides tak o par bajtov??? Hovori ti nieco napr. degradacia farbiva? (obvykly problem)

Z takto postihnuteho media neprecitas prakticky vobec nic, a otazka bohuzial u beznych medii nie je `ci sa to stane`, ale `keby sa to stane` :o(
(preto robim zalohu dvojmo vzdy na rozdielne znacky media, pretoze som sa poucil a desiatky medii som musel za tie roky vyhodit - pravdepodobnost zlej serie ci rovno zleho typu je takto minimalizovana)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Asi mám štěstí, ještě se mi nestalo, že bych měl tak nečitelné médium, že by bylo zcela nepoužitelné :-) Tedy vlastně ano, jeden disk mi ležel někde na poličce v dosahu denního světla poněkud delší dobu (rok minimálně) až viditelně "změnil barvu". Něco se z toho přečíst ještě dalo, ale jinak byl na vyhození. Prakticky všechny disky uložené v pouzdrech jsou čitelné až do dnes včetně CD kousků starých 20 let. HDD starý dvacet let nevím jak bych dnes do PC připojoval a jestli by se vůbec roztočil :-)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

hdd stary 20 rokov tj z roku 1995 Maxtor 7270AV sa pripaja cez IDE ktore dnes nieje problem zohnat redukciu na usb za 3 dolare :)

staci ked si to kupis a potom ti staci redukcia z usb10 na usb2 :) (predpokladam ze nebudu kompatibilne konektory :) )

skoda ze ten disk bol naformatovany
chcel by som vediet ci by som z neho cosi precital po 10r ;)

uvidime o 10 rokov

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Prosím smazat. Díky.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Nj, jenze v dobe kdy se zacina ransomware ukryvat do firmware disku zustava zaloha na opticka stale variantou se kterou je nutno pocitat (i pres ty zoufale kapacity).

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

OT: dneska dostávám při pokusu o přístup do diskusí v cca 50% "pětistovky", máte někdo podobné trable? Co DIIT, víte o tom?

Jinak k mediím, minulý měsíc jsem procházel své zálohy z roku 2001 pálené na nechvalně známých MULTIDISC médiích a světe div se, šly přečíst. Některé sice šnečí rychlostí, ale šly. :-) Jinak už dlouho pálíme na originál Yudeny (v poslední době pod značkou JVC) a spokojenost. Co bude za rok, zatím neřeším. Přinejhorším uděláme nějakou tu větší zásobičku...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kde je beres?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

brněnská Terra Computer.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

jop, cena + postovny stejny jako v praglu. cca 14kc/ks. asi prejdu na BD (21kc).

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Takisto od rana pozorujem HTTP Error 500 pri mnohych pristupoch na diskusie...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tak já to pozoruji už delší dobu, buď se diskuze nenačte vůbec a nebo se nenačte s errorem... a to jak v práci tak i doma, přitom články se načítají normálně.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tolko paranoje na konci clanku sa len tak bezne nevidi :D Najradsej mam slova - nikdy, vsetci, kazdy ... Mozno pre vas nebudu "Moderne" media nikdy plnohodnotnou nahradou! pre mna napr. uz su, a davno. DVD som nevypalil uz peknych par rokov, vsetko mam zalohovane na overenych hdd a za 15r neodisiel jediny disk ktory som mal v ruke takze to musi byt OBROVSKA nahoda, aby 3-nasobna zaloha na tychto diskoch nebola dostatocna, zato optickych medii mam ciastocne necitatelnych habadej. Nechapem naco sa tu hned pletu SMR a TLC ako vzor na zalohovanie, este stale tu mame na vyber overene techologie, ktore su rozhodne spolahlivejsie ako nejake DVD ... o tom by vam vedeli porozpravat este moje stare stale funkcne 4,3 - 40 -160 GB HDD

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Proč paranoia? Je to prostě Davidův styl - kdo sem chodí častěji, ten ho zná a už nekomentuje.
Optická média na zálohy rodinných fotografií používám také (i když pravda už jen na zálohy fotografií) - ve foťáku mám 4GB SD kartu, čili 1 plná karta = 1 placka DVD-RAM. Plus záloha na HDD, plus sem-tam, když se chce :-) záloha i na DVD-R.
Já už pár HDD, které doslova "zdechly" měl, takže už vůči nim nejsem tak důvěřivý. Pravda, bylo to v záruce - ale data byla fuč. Nejvíc mě štval 80 GB Seagate, ten jsem měl na stahování z netu (přes dial-up!), takže tam mě to mrzelo moc.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Preco na DVD-RAM? Ak som teda dobre pochopil, ze jedna zo zaloh ide na DVD-RAM.
Ak zaloha na optiku, tak preco prepisovatelnu? Bud si to chcem nechat, alebo nie. :)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Protoze zivotnost. Ja "RAM" media nemam duvod je cena, ale zalohuju na "RW" a to ma taky zivotnost o dost vetsi nez "R" media. Jeste se mi nestalo ze bych neco neprecetl na "RW" mediich, ale necitelnych eRek mam spoustu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já měl spíš problém se čtení RW než R. U R mi odešly akorát kdysi ony slavné Multidisky, nové Multidisky, které za ně měnili, jsou čitelné dodnes.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak samo "RW" ma mensi odrazivost nez "R" media, ale precist jde vzdy i kdyz pomaleji. U "RW" nemam problem medium naplnit po okraj, naopak u "R" medii je poslednich par stovek Mega necitelnych temer pravidlem.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Co to máte za média nebo vypalovačku? Špatně čitelný konec jsem měl u Princa před 10 lety (ale přečíst jde i dnes), dokonce ani ty Multidisky na to netrpěly. U Verbatimek a Sony se mi to prakticky nestalo. Ale pro jistotu je pálím jen 12x, ne 16x nebo 20x.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Protože jsou DVD-RAM nejspolehlivější média, která při zápisu zároveň verifikují co se zapsalo, takže je tam docela jistota že je vše v pořádku. A matně si vzpomínám že při testu datatrezor disku tady na diitu DVD-RAM vydrželo z "obyčejných" placek nejvíc.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Aj dnes by som kludne palil napriklad na bluray. Keby mechaniky nestali od 80€ hore. Keby bola cena podobna ako ako pri dvd-r tak by som nevahal. Takto je to pre mna predrazena sranda a aj dovod preco som na bluray nepresiel. Zial, co sa da robit. A to ci za to moze sony alebo nejaky laser by ma fakt zaujimalo preco je to aj dnes take drahe.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ceny jsou vysoké, to je fakt. Už jsem o tom uvažoval - ale nakonec jsem si řekl - proč?
Mě zas mrzí, že se vůbec Blu-ray prosadilo - tedy jako jediný formát. V době vrcholícího konkurenčního boje mezi Blu-ray a HD-DVD už jsem si dělal pomyšlení na novou mechaniku, která uměla zápis obou formátů. Kvůli výsledku došlo k tomu, že jsem nekoupil nic. Pro výrobce taky výhra :-).

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Mechanika je dražší, ale to byly DVD palírny v té době taky. Média se dají sehnat, že cena je podobná jako u DVD. Problém je akorát s tím, že kvalitu vypálení DVD jsem si schopen otestovat, u BD nikoliv - umí to snad jen jedna řada vypalovaček.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Presne moj nazor a situacia...Bohuzial prechod na BR sa nekonal :o(

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

ne uplne offtopic: je skoda ze cdr.cz zazdila( totalne) vse co se tocilo kolem cd-r, dvd+/-r, bd-r apd. .... kde pak je databaze vypalovacek s firmwary ?

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je škoda, že to zmizelo. Stejně tak i databáze médií, na které by bylo pěkně vidět, jak dnes i spousta značkových médií degradovala.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, dokonce bych šel tak daleko, že za úpadek optických medií v ČR může nový web CDR.cz :-)

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

kdysi jsem tu Wiftovy navrhoval, že by nebylo od věci zkusit nějaký test mechaniky, ať se vidí co se dnes prodává. Odpověď byla, že to už dnes z diitu nikdo neumí, takže si můžeme nechat zdát ;/ Dost možná už ani nemají vybavení, které na to tehdy potřebovali ;)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

nevím jestli si to pamatuju dobře, už je to řadu let, ale poslední recenze vypalovaček/médií měly už tak špatnou čtenost, že to bylo ekonomicky neúnosný. to víte že i já bych rád dnes věděl, jestli jsou vypalovačky pořád aspoň trochu kvalitní a jestli současná CD, DVD, BD média vydrží aspoň pár let. jenže dělat tyhle testy je NESKUTEČNĚ časově náročné, že se to prostě nevyplatí. Vy byste jistě také nedělali řekněmě 1-2 týdny na supertestu, který vám s bídou vydělá "na slaný chléb a vodu" - ano, trochu to přeháním, ale tak špatné to prostě bylo.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Nejsou (ty vypalovačky). Většina těch dnešních ledva čte klasická CD/DVD, s "etalony" typu starých plexů, pincků nebo prvních DVD modelů LG se to srovnat vůbec nedá. Nojo, když ona ta mechanika je taky vykostkatovaná na 400 Kč, takže se nelze divit, že když se točí, tak vydává hluk jak startující letadlo..

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Já už někokrát uvažoval jestli nepořídít i na to občasné pálení něco nového. Ale nakonec jsem vždycky vzal šroubovák a čistý hadřík a svou 12 roků starou LG GSA-4120 znovu vyčistil a jede dodnes...

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Já to chápu. Jen je to škoda ;) Možná by to dnes bylo lepší - asi by to byla po dlouhých letech vůbec první recenze nějaké mechaniky na webu ;) Nebo to i dnes ještě někdo ve světě dělá?

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

.. koukam ze ten muj kometar byl z pulky ci spis ze 3/4 zakecanej - celkem nedbale ... .. 1/4 ja se treba vubec nezminil o tom ze by se mely delat testy ci dokonce nejake supertesty .. tady se neobjevi skoro aspon kratkej clanek ci preview a ad 1/2 o te dadabazy se uz radsi koukam ani nemluvi ... proc pak asi ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, třeba ta databáze vypalovaček je už celkem zbytečná, když nic z toho nejde koupit. Podobné to bude asi i databáze médií ;(

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Já pálím na DVD+R a to hodně. Důvodem je to, že nevěřím externímu připojování pevných disků a stabilní NAS a s tím související disky jsou pro mě neúnosně drahé (bavíme se tu o investici 20 a více tisíc Kč...).

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Dodnes mam funkcni palirnu NEC ND-3520AW, posledni poctiva palirna CD a DVD nosicu, nasledne to uz byli jenom ND-4000 smejdy a pote jeste vetsi smejdovina prodavana pod znackou spolecneho ditete Sony a NEC-u, Optiarc.

Tez mam v skladu novucicke DVD+R media Plextor, dale ti Verbatimy DVD nosice s dizajnem filmoveho kotouce :-), poctiva CD media TDK(CD-R80), DVD+R Traxdaty(16x) a pote mnoho desitek DVD-R Verbatimu + k nim 50 kusu CD Pastel tez Verbatim, dale original Verbatim CD-Audio media(10ks) a 3 kusy DVD-RAM tez znacky Verbatim, okrem tech DVD-RAM medii sou to vsechno produkty z let 2004-2007.

Jako muzou mi tu saskovat s nevim jakyma velikyma fleskama, SSD nebo SD kartickami, ten pocit kdyz zasunu CD/DVD disk do radia, hifi-systemu/veze nebo domaciho kina proste nic nenahradi.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Řadu 3550/4550 bych jako šmejd rozhodně neoznačoval.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Správný rozhodnutí, dyť tohle dneska už nemůže bejt absolutně výdělečný! Sám jsem původně zvažoval BD menchaniku do noťasu, ale k čemu??? Jen abych ji tam měl??? Stejně mám DVD mech. v devicemanageru zakázanou a ještě jsem neměl důvod to měnit... Na data mám 2TB disk a raději jsem zvedl RAMku na 8GB, v budoucnu bych vyměnil 5400rpm disk za 7200rpm a dál mě užitečněj upgrade nenapadá... Možná CPU, ale notebook...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.