Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Testujeme AMD Athlon 5350 Kabini na Linuxu #1: Ubuntu 14.04.1 LTS

Steam jsem kdysi nainstalovany mel na svem Ubuntu, ale registraci na Ubuntu One nemam. Asi to bude tim, ze misto centra software v Ubuntu pouzivam Synaptic.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Mě to také překvapilo, jsem zvyklý instalovat aplikace přes apt-get, což je podstatně rychlejší než nějaké klikátko a Steam se instaluje stejně jako jakýkoliv jiný balík. Asi ta registrace bude nějaké specifikum centra softwaru v Ubuntu.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

mě to přišlo tak blbý, že jsem si do toho prostě musel rejpnout. tak mi to projednou promiň :-).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kto by nahodou planoval k tejto konfiguracii Kabini/linux wifi modul, tak neodporucam Broadcom. Na debiane s E-1800 som mal len jednu palicku signalu 2 metre od routra, kym na W7 plny signal.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

jj, tiež sa pridám Broadcomu sa radšej vynúť, mám od Broadcomu wifi v notebooku a kým som to ako tak rozbehal tak skúsil mnoho možností a aj tak to nie je úplne dokonalé :(

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

INTEL AC-7260 dualband tam funguje skvěle. Ale cca 600Kč.. Samozřejmě přes pigtail připojeny 2 externí antény co my zbyly z nepoužívaného routru.. Obě pásma OK.. Ovšem netestováno na Ubuntu.. WIN 8.1

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Jestlipak nebude problém spíš v linuxovejch driverech. Pro vokna je to občas taky porod, to né že né, ale v Linuxu mám zkušenost DOST blbou.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Pravda je někde uprostřed. Broadcom neposkytuje dokumentaci ani nevydává ovladače pro Linux, takže Linuxové ovladače jsou vytvářené reverzním inženýrstvím a výsledek není úplně ideální. Na druhou stranu jsou ty jejich WiFi dost mizerné i pod Windows.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1. čo sa týka vytvorenia flash disku s Ubuntu, odporúčam pouźiť buď Tvorcu štartovacieho disku v Ubuntu alebo unetbootin alebo čosi podobné, grafických klikátok je plno, nechápem prečo pouźiť postup cez konzolu...
2. Steam - mohli ste proste spustiť Synaptic a nainštalovať rovno balíček a bol by pokoj, netreba sa nikde registrovať (sám mám Steam na Debiane (sid/unstable))
3. čo sa týka hier na Linux a ich odladenosti tak mne tie ktoré mám idú perfektne, ale to bude asi tým že mám Nvidiu
4. System Shock 2 - ide to cez wine ak som sa dobre dočítal takže to Linuxový port nie je ani náhodou, je to proste program pre Windows rozbehaný cez Wine, čo som tak prešiel internet tak komunita vie s Wine skoro z=azraky zatiaľ čo výrobca čo s tým "portuje" hru to nezvláda...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

jj, steam SS2 ide cez wine, nativny linux port nebude mozny pokial nebudu oficialne uvolnene kompletne zdrojaky (z tych co boli leaknute este par drobnosti chyba, a prave tychto par drobnosti de fakto znemoznuje vytvorenie linuxoveho portu, ako som pocul). tiez je treba dodat, ze Dark engine je ku hw renderingu pomerne nepriatelsky (je to jeden z tych enginov ktore boli vyvijane pre software mode, a podpora hw bola priplacnuta velmi narychlo), a jeho naroky na hardware s rozlisenim rastu geometricky (obzvlast cpu).

ten problem s rozlisenim je znama vec, pod linuxom sa musi pouzit windowed mode (cfg edit) alebo wine emulacia desktopu pokial uzivatel chce hrat v nenativnom rozliseni. co som testoval tak 2GHz cpu+HD7750/gf7600 s uzavretym ovladacom bola tazka pohoda.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

V první části článku hovoří autor o SSD a pak instaluje na HDD. Proč?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

doporučuji s tím používat ssd, ale na redakčním ssd mám teď w81, s nimiž testuji souběžně jistou novou grafiku (pšššššt!), takže pro kabini jsem zvolil záložní variantu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A co nová grafika, je fakt tak dobrá, jak se čeká? ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mohl bych se zeptat pana Ježka, proč tak zarytě na všechny úkony používá konzoli ? Na vytvoření bootovací flashky je daleko lepší unetbootin, tam se v podstatě nejde splést. Dál instalace Steamu a spuštění v konzoli. Chápu že to vypadá impozantně, ale pokud by to někdo bral jako návod pro nováčka, je to zbytečně složité, až odstrašující a pokročilý uživatel toto samozřejmě nepotřebuje.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

já se přiznám, že tyhle věci už jsem zvyklý dělat s dd, poněvadž ty gui záležitosti mě přijdou otravnější, zatímco dd je všude. je to jen příklad postupu, iso samozřejmě může každý vpáchat na dvd či flashku preferovaným způsobme, dle vkusu každého soudruha. neni to žádný elitářství.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ma ten "okovjogurtu" pravdu, clanek je psanej tak, ze by ho mohli pouzit i lajci jako navod a potom tam to dd je jako pest na oko, kdyz je moznost pouzit unetbootin. Proc delat veci slozite, kdyz existuje nastroj na jeden klik, ze. ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ad unetbootin:
zrovna ted jsem zkousel pres Unetbootin nahrat obraz PCBSD 10.0.2 na flash 4GB :-/
rikal jsem si - prece to nebudu jak starej paprda delat z konzole, kdyz uz mam tu MX510

no... ojeb
rozuzleni bylo takove, ze jsem opet musel oprasit "dd" a libovat si, jak je to z te konzole vsecko krasne, rychle, pohodlne

jde jen o zvyk, "dd" je uzasny nastroj, to naklikani mi rozhodne neprijde v unetbootin rychlejsi, nez napsani cest "if=..." a "of=..." v "dd" - pokud ovsem clovek pouziva tabulator, ze...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A dobře děláš. Až do konce vesmíru a pravděpodobně ještě ani potom nepochopím, jak může být instalace a spouštění grafické utility rychlejší, než dvakrát zmáčknout klávesu D.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jó, rychlost terminálu:

*stáhnout soubor*
*Terminál*
> cd /home/joker
> ls
*zkopírovat název souboru*
> install-bla bla bla-Linux-x64-12.34.56.run
chybný příkaz
> "install-bla bla bla-Linux-x64-12.34.56.run"
chybný příkaz
*grr*
> ./"install-bla bla bla-Linux-x64-12.34.56.pkg1.run"
permission denied
*Aááá!*
> chmod u+x "install-bla bla bla-Linux-x64-12.34.56.pkg1.run"
> ./"install-bla bla bla-Linux-x64-12.34.56.pkg1.run"
Vítejte v instalátoru! Ale nejste root, takže sbohem.
*@#&@☠&#%!*
> sudo ./"install-bla bla bla-Linux-x64-12.34.56.pkg1.run"

Doplnění:
Zejména vtipné je to pro uživatele, který netuší, jak v terminálu funguje kopírovat/vložit.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jenže pro ostatní kromě hardcore Linuxáků to degraduje zkušenost s tím systémem.

Často dokonce i pro mě, a to mám Ubuntu od verze 7.10.

Resp. on je strašný rozdíl, jestli ten konkrétní příkaz znáte, nebo ne. Když ho znáte, je to rychlejší a univerzálnější. Když ne, je to vopruz.

Ostatně si přečtěte ten návod na vytvoření spouštěcí flashky očima běžného uživatele. Návod na půl stránky (plus ukázkový výpis zařízení) a v kostce to je: „Otevřte terminál, napište tam příkaz, do kterého musíte doplnit správný název zařízení (které mají tvar sda, sda1, sda2, sdb, sdc, …) a když si spletete písmenko, zničíte veškerá data na disku.“
Z pohledu běžného uživatele: Jako… Cože?! Takhle se v Linuxu dává ISO na flashku?!

Přitom druhá možnost je:
Spustíte Tvůrce spouštěcího disku, vyberete stažený .iso soubor a kliknete na „Vytvořit spouštěcí disk“. (Popř. ještě vyberete flashku, pokud jich zrovna máte zapojených víc.)

Tvůrce spouštěcího disku je ve všech v dnešní době relevantních verzích Ubuntu a jeho použití bude pro běžného uživatele podstatně rychlejší, když započítám, jak dlouho potrvá běžnému uživateli dostat správný název souboru do parametru if u dd.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Kdo se boji prikazove radky, tak na linux at ve vlastnim zajmu nesaha.

V dobach DOSu s tim nikdo problem mit nemohl.
To nas i pani ucitelky ucily zakladni dosove prikazy a bylo to normalni, zvladali to vsichni z generace lidi, kteri k PC v 90.letech pricuchli a neco chteli delat.

Je zbytecne prikazovou radku dramatizovat a delat z ni neco neskutecne narocneho.
A pokud to pro nekoho neskutecne narocne je, tak at hraje nintendo a tetris. Sorry.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

O kolik je tato generace lepsi nez E350? (pouziti na NAS, vidim ze to ma 4 SATA...) Skoda toho neosazeneho mpcie/msata slotu... na system by se hodil patej port :)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

nějak mi to sežralo koment, tak znova, více telegraficky:

- E350 je ekvivalent Atomu D525
- Kabini je ve výkonu na jádro někde u prvních Core2Duo, takže neporovnatelné

Osobně jsem na kabini postavil už několik nenáročných PC, se SSD coby systémovým diskem je to skvěle použitelný kancelářský/multimediální PC. Na NAS IMHO taky v pohodě, až na to aktivní chlazení.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

V clanku mi prijdu dve nevyvazene volby

>4GB DDR3-1600 modul

co znamena 4GiB modul
a
>dd if=ubuntu-14.04.1-desktop-amd64.iso of=/dev/sd(x) bs=1M

parameter block size (bs) davat na 1 MB (nie MiB) je luxus. Ide totiz o parameter, ktory hovori po akych kusoch dat sa kopiruje.. Kludne by som tam dal bs=1G
tym padom by sa clee CD dalo do RAM a poslalo na instalcku...
To je podla ma rychlejsie ako nacitat 1M z HDD a poslat 1M na CD a takato dookola cca. 700x

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

v pripade parametru block size paradoxne neplati ze vice=lepe
doporucuju o tom neco nacist a az pote publikovat do fora/komentaru
1M je vice nez dostatecny...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ked som to meral, talk mi vysli vykony (na mojich strojoch s HDD, lebo je to device specific) zhruba
v tvare normalneho rozdelenia s maximom na urovni 1/2 kapacity RAM. Zavisi to aj od zapojenia, ja som skusal EIDE/ATA5 single radic s DVD +R/W aj HDD na jednom kabli. V pripade viacerych radicov by to malo byt tak, ze maximum je v pripade, ze bs je na urovn nasobkov velkosti sektorov disku. Pri SSD samozrejme inak... Par veci som prehliadol..

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

O stavbě podobného zařízení jsem uvažoval, takže za mě super článek. Pokud uvažuju případ, že na tom poběží jen XMBC zajímaly by mě zkušenosti - když tam místo 5350 dám Sempron, půjdou HD filmy pořád OK?

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Běžné HD asi ano, zvláště pokud bude akcelerováno, ale já bych doporučil si připlatit za tu 5350.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No tak me to nadchlo takovym zpusobem, ze jsem si to distro stahl a chtel nainstalovat na HTPC, pres Unetbootin vyrobil bootvaci flashku, nabootoval, ale po obrazovce s logem ubuntu to skonci grafickou chybou - rozsypanym obrazem a hotovo. Konfiguraci mam Llano A4-3400, 4GB ram, Asrock A75M-ITX, 320GB 2,5" disk, k tomu je pripojen pres HDMI projektor. Nema nekdo tuseni, proc to konci tou chybou? Za kazdou odpoved budu vdecny.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

https://sites.google.com/site/easylinuxtipsproject/display

Zkus failsafe a provést update systému.

edit: aha, tobě padá už ten instalátor..
V takovém případě viz: https://help.ubuntu.com/lts/installation-guide/amd64/install.en.pdf (kap. 5.4.3.)

zejména bych předal jádru parametry jako vga=788 nebo rovnou fb=false

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Pěkný článek. Ještě by nebylo špatné otestovat NUC za podobné peníze. A porovnat tyto dvě řešení :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.