Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Zkušenosti s ASUS Transformer Book T100

ASUS Transformer Book T100
Koncem ledna jsem popisoval své první setkání s Windows RT, a to na tabletu ASUS VivoTab RT. Dnes se podíváme na produkt podobný i jiný zároveň. ASUS Transformer Book T100 s Bay Trail Atomem a Windows 8…

Jestli mě něco překvapilo až vyděsilo na celé instalaci Windows 8.1, pak to byla skutečnost, že na hlavním úložišti nikde nebyl recovery oddíl s image souborem pro obnovu do továrního nastavení a k Transformer Booku se ani nedodává záložní médium. V podstatě tak nebylo jak vyrobit si vlastní záložní médium a na webu ASUSu jsem se dozvěděl, že se dá záložní médium doobjednat. To mi samo o sobě přišlo dost drsné, chtít platit za záložní instalační médium navíc. A tak jsem si řekl, že si vyrobím záložní instalační médium vlastní a že si na tomto produktu rovnou odladím jeho tvorbu a sepíšu článek o tom, jak se to dělá. Zatím se mi nepodařilo dotáhnout to do zdárného konce, protože jsem někde udělal chybu, která mi znemožnila úspěšně vytvořit recovery médium. Recovery oddíl jsem ale udělal úspěšně a ten i fungoval (s výjimkou vytvoření funkční recovery flešky).

Nicméně zpět k jádru problému: image systému přesně tak, jak byl na interním úložišti přímo od výroby připravený k prvnímu spuštění, se mi nepodařilo udělat, protože jsem ještě netušil, že bude takový problém nabootovat jiný operační systém, natož pak x86, který jsem měl již připravený vedle na flešce. Spustil jsem tedy nainstalovaný operační systém a ve fázi OOBE jsem se přepnul do audit režimu známou kombinací Ctrl+Shift+F3. Systém se restartoval a přihlásil lokálního administrátora.

Konečně jsem si mohl udělat aspoň jednoduchou recovery USB flešku, která na tomto počítači bootovala (je to ta verze recovery flešky, kde jsou jen startovací soubory a WinRE prostředí, ale chybí tam samotná recovery image). Když jsem z ní nabootoval, mohl jsem si konečně DISMem udělat zálohu do image soubor. Udělal jsem v systému nejprve kompletní Windows Update a ukončil audit mód. Pak jsem z toho udělal install.wim, tedy použitelnou image pro případ potřeby obnovení do (skoro) továrního nastavení (vlastně lepšího než továrního, protože jsem tam strčil do té doby vyšedší aktualizace).

Zkoušel jsem pak udělat i recovery oddíl, a to nejprve na přídavném pevném 500GB disku v klávesnici, protože na vnitřním eMMC 32GB úložišti je po instalaci systému už tak málo místa, takže recovery oddíl by ho ještě zmenšil o dalších skoro 6 GB. Recovery oddíl se povedl v tom smyslu, že se podařilo úspěšně vestavěnými funkcemi Windows 8.1 provést obnovení do továrního nastavení. Bohužel to mělo dvě chybky, z nichž ta první byla někde ve mě (vytvořená recovery fleška nedělala, co měla dělat) a ta druhá je asi z části ve mě a z části kdesi ve Windows. Totiž aby to fungovalo, musel by být pevný disk neustále připojený, což ale boří podstatu Transformer Booku. Jakmile se totiž disk odpojí a systém Windows si toho dostatečně všimne, zruší vazbu na recovery image a už ji nikdy neobnoví. Přestane se k celému tomu recovery oddílu mít, zkrátka si myslí, že žádný nemá, ani když ho znovu připojíte.

Když jsem neúspěšně zkoušel tu svou recovery flešku, smazal jsem přitom kompletně celé eMMC úložiště. Protože fleška neudělala, co měla dělat (smazala pouze úložiště a nevytvořila již nové oddíly a nenahrála tam zpět instalaci systému v továrním nastavení), musel jsem obnovit systém ručně v příkazovém řádku DISMem a disk nakouskovat DISKPARTem. A v tom mi něco přestalo hrát do not.

Jak jsem tak pracoval s DISKPARTem, všiml jsem si, že vidím v systému jeden disk navíc. Znovu jsem si spočítal, kolik disků by v systému mělo být: eMMC úložiště, pevný disk v klávesnici a fleška v USB portu, ze které jsem nabootoval. Jenže tu bylo něco dalšího a já neměl tušení, kde se to tam vzalo. Protože jsem zrovna neměl lepší možnost, jak to zdokumentovat, vycvakl jsem to mobilem.

ASUS Transformer Book T100 - tajný USB disk (USB fleška, ze které jsem nabootoval, byla v době focení už odpojená)

Zkrátka se zničehonic jako kouzelný Beefeater objevil USB DISK 2.0 s kapacitou něco přes 7 GB a na něm skrytý recovery oddíl. Celý disk se tvářil jako Read-only a jako fixed, tedy nikoli výměnné médium. Skoro to vypadá, že sám svým zjevením se zareagoval na skutečnost, že bylo celé hlavní eMMC úložiště smazáno. Disk byl pak ještě chvíli přístupný i v hotové instalaci Windows a pak se zase za nějaký čas ztratil jak pára nad hrncem a nezbylo po něm nic než údaj v registru, že byl někdy k systému připojen.

ASUS Transformer Book T100 - tajný USB disk ve správci zařízení

Mezitím jsem si prohlédl (a zazálohoval) jeho obsah:

Přiznám se, že na tohle jsem přišel až krátce před předávkou vlastníkovi, takže jsem to neměl moc možnost testovat, ale ani z obsahu tohoto recovery disku mi není úplně jasné, jak se to používá. Neobsahuje to totiž bootovací soubory (hlavně \EFI\BOOT\bootia32.efi). Pokud by tam byly, pak rozumím tomu, že z toho jde v případě nouze bootnout nějakou tajnou klávesou (veřejně tajná je F9), ale takhle fakt nevím.

Mimochodem soubor AsDiskLayout.dat je ve skutečnosti spustitelným souborem, jeho popis je Asus Windows 8 Factory Tool, zde konkrétně již ve verzi 3.0.0.0 (dřívější verze se jmenovaly např. FixVol2.exe) a kromě spousty dalšího obsahuje i známý skript pro DISKPART na rozdělení disku do továrního nastavení. Soubor PQA.CMD obsahuje jen hromadu nastavení nějakých proměnných (SET něco=něco_dalšího).

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Zkušenosti s ASUS Transformer Book T100 s Atomem Bay Trail

Sobota, 22 Březen 2014 - 05:42 | Eso Rimmer | Tento netbook jsem si koupil před Vánoci asi za...
Středa, 19 Březen 2014 - 13:08 | aa bb | Trochu som poobzeral sa co je na trhu, lebo...
Úterý, 18 Březen 2014 - 14:59 | aa bb | Priznam sa neviem aka je dostupnost aplikacii pre...
Úterý, 18 Březen 2014 - 09:11 | 007 | S tymto produktom Asus zabodoval. Sice prve kusky...
Úterý, 18 Březen 2014 - 08:35 | Fred1 | V cem neni table s Win 8 vhodny na konzumaci...
Úterý, 18 Březen 2014 - 02:33 | aa bb | Priznam sa stale mi na tom nieco chyba. Tak isto...
Pondělí, 17 Březen 2014 - 22:47 | WIFT | V novém to není, nicméně opraveno a díky :)
Pondělí, 17 Březen 2014 - 19:41 | _ | Dá se v novém designu DIIT upozornit na překlep v...
Pondělí, 17 Březen 2014 - 16:17 | WIFT | Hmm, to vypadá, že by mohl být původní Bulldozer...
Pondělí, 17 Březen 2014 - 13:43 | Paul MuadDib | 32bitový OS tam tuším narvali, protože v době kdy...

Zobrazit diskusi