Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test atomového serveru: SuperMicro 5015A-EHF-D525

inorder server... no nebudu vulgární

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Asi jsem natvrdlej, ale z článku jsem tak úplně nepochopil, k čemu je vlastně takový "server" na atomu dobrý. Za své peníze tady dostanete něco, co je sice malé, tiché a levné, ale..... nic relevantního na tom nerozjedete, nijak to už nerozšíříte a na elektřině taky moc neušetříte. Klobouk dolů, příště by mohli třeba postavit server na Sempronu - ten je totiž stejně dobře využitelný v serveru jako Atom. xD

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tohle dilo vzniklo na zaklade nerozvaznosti konstrukteru :))) vsak kazde PC je vlastne server... staci kdyz bude mit tu placatou skrinku bo ta vypada cool :))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jo, každé PC je vlastně server :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsme psali v článku, může celkem dobře posloužit třeba jako router nebo firewall, zvlášť na klíčových místech se v takových případech hodí vzdálená správa a možnosti "plného" linuxu, který na to na rozdíl od nejrůznějších routerových krabiček bez problémů nainstalujete.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To co pisete je samozrejme nesmysl. D525 ma podobny vykon jako starsi Pentium D nebo prvni dvoujadrove Opterony a spotrebuje vyrazne mene energie. Mozna byste se divil, kolik projektu na podobnem HW dodnes funguje. Ostatne nektere firmy porad nabizeji dedikovane servery s procesory jako je Opteron rady 14x nebo 12xx, ktere jsou ve stejne vykonostni kategorii jako prave tenhle Atom, ale za nesrovnatelne vetsi penize.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme ze pisu nesmysly..... postarsi Pentium D vsazene v nejake postarsi desce a midicasu za 100korun je na porizeni samozrejme drazsi a zcela nerozsiritelne oproti tomuto atomovemu skvostu v(pro router i cokoliv jineho) nepouzitelnem casu. xD

Ale ja jsem zde primarne narazel na nepouzitelnost tohoto jako serveru, cehoz jste si jiste vsiml a proto mi v tomto oponujete. xD

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jak se na MB s Pentium D nasazuje vzdálená správa obdobná jako BMC ?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jenže to tvé PentiumD bude žrát víc, nebude mít BMC/IPMI a finálně se v něm zaručeně bude točit více větráků, což je jistá zadělávka na potíže.

Jinak routery apod. se dělají buď ve formě rackmount (což preferuju) nebo "krabičkoidní" formě. Do midicase je strčí jen síťový analfabet.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak si to spočítej znovu. A zkus zapojit hlavu.
Jedná se o server - tzn použití 24/7. Sestava s Pentiem D má o více jak 100W vyšší spotřebu.
Pokud vezmeme jen cca 100W rozdíl, denně to dělá cca 2,5kWh, což je při ceně 5Kč za kWh 12,5Kč denně. To dělá 4500Kč ročně. Kolik to asi dělá za 2 roky? A co za 3 roky? Za 5 let?

A nepoužitelnost jako server? Kde žiješ? Běžně se pronajímají virtuální servery s hodnotou jako 1 jádro na 500MHz a 256MB RAM. Ty si asi pleteš server se superpočítačem. Pro spoustu věcí je i dedikovaný atom overkill.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No - realita v komercni servovne je 1kWh tak kolem 7 korun. A to vubec nepocitam, ze do 1U lze Atomy dostat i 4 ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

jj, už jsem viděl i blade řešení postavené na Atomech, a tam to vycházelo v přepočtu na 1U ještě lépe.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mám podobný Supermicro server jen v jiné krabici (SC503-200B), s jiným zdrojem (PWS-201-1H), se stejnou základní deskou a v PCIe slotu mám dvouportovou síťovou kartu (Intel 82574L), RAM mám 2GB Kingston CL6. Používám ho jako BGP a OSPF router. A mimochodem spotřebu ten server má 25 W. Nevím, kde v článku nabrali přes 40 W - na vině může být jedině ten zdroj.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Rozdíl ve spotřebě může dělat ještě disk. Já totiž používámm na místě disku 4GB CF kartu v SATA/CF redukci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V 19" case se to používá na routery. U Abacusu si to pořizují lidé, kteří chtějí někam nainstalovat Microtic. Dokážu si představit, že po podobném casu/serveru sahnu někde na místě, kde budu potřebovat převést nějaká technologická data a dál je transportovat po ethernetu. Podobný "server" není výkonný, ale má výhodu, že bude spolehlivější než 5 stará, vyřazená mašina (někde typický kompík pro "linux"). Proti takovému stroji se ti to možná za 2-3 roky vyplatí i na elektrice.

V jiných casech stejný Atom najdeš v NAS-ech. Často se diskutuje použití desky s Atomem do "domácího serveru" (kvůli spotřebě, je fakt že na doma bych si E3-12xx asi nekupoval.

V předchozích recenzích někdo z čtenářů stál o porovnání s Atomem, proto jsme si tenhle kousek půjčili.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Atom do NASu - proc ne, tam by asi slabsi xeon zustaval nevuzit a asi by si vzal i neco proudu navic. Jinak ale tohle opravdu povazuju za vykrik do prazdna. NAS je NAS, ale tohle ma byt server...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ok, možná to byl "nadsazený" titulek. Jinak věř nebo nevěř, občas se najde hosting, který podobné stroje nabízí:
- jako mezistupeň mezi virtuálními a dedikovanými servery
- jako náhradu místo "repasovaných serveů" (tam to může výrazně ušetřit elektriku).

Na druhou stranu, testovaná varianta case nebyla ani na tento účel ideální

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

a NAS snad ze své podstaty server není? OMFG.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

nam tu staci presne takovyhle sunky, mame tu dva stary desktopy jako routery, dokud fungujou tak neni duvod to resit, az prestanou, tak by to byla pekna nahrada ktera pasuje do racku, akorat bych tu cekal spis aspon 4 sitovky, to prece nemuze bejt problem pridat dalsi dve na desku

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím, další dvě síťové karty by se vzhledem k zacílení velmi hodily. Ale i v tomto případě se dá využít PCI-E slot, případně jako další síťovou kartu se dá použít i ta, která je defaultně vyhrazena pro vzdálenou správu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

USB sitovka to jisti :D za 100kc jedna
na paterni spoje idealni ;)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ta druha se da vyuzit, neni vyhrazena na vzdalenou spravu, pci-e slot samozrejmne lze vyuzit ale proc kupovat dalsi sitovku kdyz to tam mohli dat, i malej mikrotik ma sitovky 3 a 3 sloty na mini-pci, ten by tu ostatne mohl byt taky a rovnou by z toho mohlo byt AP, podle mne se tohle supermicru moc nepovedlo, nasloupnout tam vic sitovek a nejakou wiwi, tak je stoho solidni router pro maly firmy s velkym narokem na kvalitu site

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

O ten test jsem stál já a moc děkuji za něj.

Ptal jsem se na něj proto, že hostingy jej nabízejí za relativně rozumnou cenu. Vychází mi to po velmi hrubém přepočtu tak, že s mou aplikaci zvládne zhruba 60 uživatelů/s a disková kapacita je 250GB, 2GB RAM, cena 999 bez DPH.

Nejvyšší virtuální server je na serveru, kde jich běží 10. To znamená že pokud je stejný jako Vámi testovaný, pak ma obslužnost 42uživatelů/s disk jen 20GB a zaručen 1GB RAM. Cena je ovšem 1200,= bez DPH.

Takže suma sumárum mi to vyjde výhodněji a levněji. Ovšem mé odhady jsou jen velmi hrubé a chce si to vyzkoušet.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, dělají se navíc i verze s LAN porty vepředu (tak jako u switche), to je na routery úplně ideální.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"recenze" zapoměla jaksi dodat, že ten case je pěkně blbě řešenej a neprofukuje se větráky tak jak má jelikož má větrák pouze ve zdroji takže si pěkně zatopí a je to v jednom ohni = na houby. V jední firmě máme přesně tenhle servřík na intanetový webový software a je to luxus protože jim to stačí a nežere to tak jako nějakej xeon. Nicméně aktuálně máme přesně tuhle desku v jinym case pro 4xhotswap disky v racku a po naběhnutí systemu (windows2008serverR2) žere s jednim 2TB diskem a dvěmi raptory 38W i se zapnutym IPMI modulem na desce ale ten case má certifikovaný 80+ gold zdroj takže to bude asi kvůli němu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Teploty jsme měřili při dlouhodobém 100% vytížení procesoru a nejvyšší teploty jsme dosáhly 72 ℃ (na procesoru), jak je v článku uvedeno. Na to, že test probíhal v létě v neklimatizované místnosti a server je chlazen prakticky celý pasivně to není zase tak špatné :)

Místo pro nějaký dodatečný ventilátor ve skříni skutečně není.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Proc by tam nebylo misto pro ventilator? Do 1U serveru se jich vleze mraky. Pokud z hlavy dobre pocitam, treba Sun X4100 jich ma snad 16... a ze umi zafunet :D nastesti uz 1U moc nekupujeme :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

16 vetraku v U1ce, to bude solidni cirkularka. Vetracky typuju 40x40x32 s dvojima lopatkama a otackama k cert vi kolika tisicum.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

72°C je na Atom sakra hodně.

Mám doma server s Atomem (nahradil jsem jím K6/2@550MHz se 128MB RAM, která byla na hranici použitelnosti, takže žádná honba za výkonem, jen malé linuxové domácí úložiště, webserver, pošta, NFS atd...)

Teplota CPU se drží dlouhodobě max okolo 39°C a teplota čipsetu zhruba okolo 23°C. Celé to je uzavřené v nevětraném špajzu (možná max 2.2m3), teplota uvnitř se přítomností zapnutého serveru zvyšuje zhruba o 1 - 2°C oproti stavu, kdy tam nic neběží.

Nacpané to je ve staré ATX skříni a prufukuje tím jediný 120mm ventilátor ve zdroji Fortron.

Přesné parametry sestavy zde
http://cygnus.speccy.cz/srovnani_spotreby.php

Mimochodem i jedno z mých PC se Sempronem 2800+ v socketu 754 se drží teplotou CPU pod 40°C (box chladič od AMD). Nemluvě o notebooku s Atomem atd...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Skusím napísať malú recenziu k tomuto servríku aj ja, pretože presne toto sme kúpili na firmu pred 2 mesiacmi. Zámer bol jednoduchý: Beží u nás na tom linuxacky firewall "SmothWall" Pred tým bez akéhokoľvek problémov bežiaci na starom Celeronu 633MHz s 192MB. Takže na dvojjadrovom Atome to beží BP. Dali sme tomu 1GB Ramky a 500-ku 2,5" HDD. Marienka s Magdou si tam z času na čas uložia nejaký ten dokumentík a hlavne si to bezhlučne čučí v malom racku so switchami. Ale 2 chybičky by som tomu vytkol :/ Konkrétne náš kus, zdroj nepríjemne vrčal (nie je to pritom vrtuľka, tá je tichá, asi cievky alebo čo). Ďalšia vec neviem či si to všimol autor ale pri otvorenom kryte po 10-15min chladič atomu dosahoval teplotu "tavenia" Uf. Čo potom keď sa to zavrie a nacpe sa to racku?! Pristúpilo amatérske "doladzovanie" systému a pricapil som na to 12V ventilátor zo starého AMDčka pripojený na 5V vetvu a všetko je teraz cool.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Budu rád, pokud nám svůj text pošleš a určitě najdeme způsob, jak ho zveřejnit.

Z mého hlediska tenhle článek vzbudil víc diskusí než jsem očekával. Je celkem jasné, že někdo ho za server nepovažuje, někdo jiný by stejnou desku namontoval do jiného case (aby tam byly hotswap disky), někdo by chtěl rovnou 3/více síťovek onboard.

Pro mně jsem si z testování odnesl:
- pro mně Atom 525 se vzdálenou správou zajímavá a asi lepší varianta než 5 a víceletý repasovaný server se spotřebou kolem 100W a cenou kolem 2000 Kč. Celkové náklady na provoz (pořízení + elektrika) budou i při ceně Atomového serveru kolem 10 000 Kč s perspektivou používání několik let nižší než toho starého kousku.
- co se týká "hostingu" (a také provozu několika menších "serverů" třeba i v kanceláři najednou), po proměření v recenzi bych za sebe preferoval téměř základní SandyBridg E3-1230 rozdělený na více virtuálů v odpovídajícím case (cenu tipuji někde kolem 24 000 Kč). Tahle volba je pro mně zajímavá, že E3-1230 nebude mít v klidu příliš vyšší spotřebu (maximálně do 10W) a v případě zátěže nabídne podstatně větší potenciál výkonu. Ale jak píše Naith, jsou situace kdy tenhle potenciál nevyužijete a pak je Atom lepším řešením.
- co se týká NASů, jsou pro mně NASy s Atomem 525 tím lepším, co se na tomhle trhu dá sehnat. Nechci dělat zbytečný marketing, ale Filip má zrovna rozepsaný článek s jedním podobným NASem.
- co se týká "domácího serveru", nejsem 100% rozhodnutý, jestli bych nezkusil něco bez "vzdálené správy" na desce kvůli nižší spotřebě v klidu (přidá na elektrice zhruba 500-700 Kč/rok. Jinak to bude ale tichý stroj, který uspokojí mnoho jiných uživatelů.
- hlavní použití podobného case jsou routery, ať už s deskou otočenou dopředu nebo dozadu. V našem case další větráky nebyly, nicméně dá se najít i casy, které jsou do mělkého racku a jsou provedené odlišně:
http://www.supermicro.com/products/chassis/1U/?chs=512
http://www.supermicro.com/products/chassis/1U/515/SC515-280U.cfm

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas s tím, že leckdy Atom může být dobrou variantou.

Přinejmenším proto, že do starých strojů s DDR1 (nebo dokonce SDRAM) jsou velmi drahé paměti a do Atomu s DDR2/3 stojí zlomek ceny starých typů.

Je lepší sestavit za 3.5kKč do staré skříně server s Atomem a 2GB RAM než za 1kKč do téže staré skříně třeba Sempron 3000+ s 1GB RAM a prakticky stejným výkonem, omezením atd... a nejméně dvojnásobnou spotřebou (měřeno, sestavy se Semprony se pohybují okolo 70W až 90W dle zátěže, grafiky a další výbavy).

Jediný problém desek např. od Gigabyte, Intelu atd... je pouze jediná sběrnice a jediná síťová karta onboard. Ale raději oželím rezervu (2 karty mi stačí a v nouzi se dají sehnat dvouportové), než platit 2x více peněz za desky Supermikro.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já bych to ještě doplnil.
Spotřeba mě vlastně nezajímá, protože to je v serverovně mého providera a ten si účty za elektriku řeší sám :).

VH (Virtuální Hosting) je na Xeonech, ale pokud je to obdoba Vámi testovaného Xeonu, tak Atom vychází lépe pro 10 VH na server. Ono webové aplikace, mají podobný průběh zátěže v čase a tak vlastně výkon navíc mít nemusíte. Záleží na tom, co jede na těch ostatních VH a ovlivnit to nemůžete.

Dále disková kapacita je o řád větší, takže se dá o něm uvažovat i jako o zálohovacím stroji pro DB a obrázky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ve většině housingů za elektřinu platíte, někde vám změří přesně co spotřebujete, podle reálného příkonu, někde platíte podle příkonu uvedeném na zdroji. S podobnými úspornými servery se snáze můžete vejít do levnějších tarifů, zvlášť v případech, kdy máte serverů více.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jde o domácí server (NAS - samba+NFS, Wiki, DLNA) Intel Atom řešení doporučuji. Provozuji rok a půl domácí server s D945GSEJT s 2x1,5TB , 2GB RAM, pod FreeNAS. Jelikož jsem zvolil ZFS filesystém, tak přeci jen výkon není oslnivý, ale postačující - 264/220 mbps (čtení/zápis). Pokud jsem testoval sestavu na D525 (AT5IONT-I s 2GB RAM) pak výkon je 416/220 na ZFS a 560/320 mbps na UFS filesystému.

Byť se zdá být problémem sehnat desku pro vícediskový nas - většina má jen 2xSATA II a pouze PCI, pak vězte, že SATA I řadič do PCI plně postačí. Všichni se honí za co nejrychlejší disky a jejich rozhraní, ale uvědomte si, pro co je systém určen - domácí NAS pro sdílení médií a občasný zápis při přírůstku do knihovny, zálohování adresářů profilu atd.

Pro mne z posledních měření tedy vyplynul možný upgrade - D525MW, 2x2GB RAM a případně PCI SATAI řadič pro další disk(y), pro domácí NAS ideální řešení.

Mimochodem - když jsem upgradoval dětem PC, tak jsem jim dal právě ony Atomy s ION2 (AT5IONT-I a vyřešil problém pamětí) a je pohoda a elektroměr si oddechl. Ano, není to na herní supersystém - ale pro to, co od toho požaduji, to vystačuje.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nejak jsem prehlednul cenu. Kolik ze tahle legrace stoji? Jedine vyuziti ktere mne napada, je vetsi router. Teda za predpokladu, ze se do toho da narvat 4 portova sitovka. Na mensi (jednoduchy router) pouzivame tohle:
http://pcengines.ch/alix.htm

Nevyhoda jsou jenom 3 LAN porty...

Jako NAS si to dost dobre nedokazu predstavit. Na domu si to nikdo neporidi (rack provedeni) a do firmy je to naprd, nevejdou se do toho zadny disky.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle server mam a je fajn. Nad procesor jsem dal maly vetracek .. v ipmi ted vidim ze ma 4840 rpm a cpu ma teplotu 36°C.
Spotrebu i se dvema 2,5 Savvy disky ma kolem 35W v bezném provozu.
Vykonostne je to docela slusna masinka. Vzdycky me pobavi kdyz vidim nejaky projekt se 1000UIP denne na 4jadrovym xeonu a na masine co stala 50kKc..

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.