Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test: Cherry G84-4100, miniklávesnice s mechanickými spínači Cherry ML

a kde taková Cherry MX roste? Heureka nenapověděla.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Předpokládám, že jste se přepsal a myslíte ML. Já to ani do textu raději nedával, ona to má Cherry s dostupností různých svých produktů v ČR dost divné. Tuhle konkrétní klávesnici G84-4100 registruje asi jeden jediný eshop, a to s cenou ~2300Kč za GER verzi. Nevím, nakolik to považovat za relevantní, ale spíš ne. A bez znalosti ceny ani nelze rozhodnout o (ne)udělení ocenění. Za 2300Kč by to každopádně bylo příliš, příliš drahé.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle peníze jsem před lety platil za MS Natural keyboard, která dneska stojí už pod tisícovku, ale kvalitou není to co bývala. Cenově mi to zvláštní nepřijde.
Nevím jestli jsem myslel ML, v textu je řeč i o MX a pochopil jsem to tak, že MX je klasika a ML je odvozenina s nižším zdvihem. Takže asi MX.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

U testu mechanické klávesnice bych čekal video s hlasovým projevem kláves ;)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

S tím "tuhle klávesnici si nekoupí ani kdyby měla nejgeniálnější spínače na trhu" je to trochem pravda, protože tento rozměr opravdu tak bezdrátově k televizi nebo obyvákovému barebone. S kabelem a takto divně rozmístěnýma tlačítkama určitě nebude na hry :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ted budu asi za blbce... ale presto se zeptam.
K cemu je dobra klavesnice s "mechanickymi spinaci"? Tak nejak nevidim duvod, proc vysolit za klavesnici dva litry. Ze by prekonala nejak vyrazne v zivotnosti klasickou klavesnici tak nejak pochybuju. A i kdyby vydrzela 10x delsi dobu (kdyz 10x tolik stoji), tak co z toho - tak dlouho na svete stejne nebudu. :D
V psani ani hrani her me membranova klavesnice nijak neomezuje, takze na co mechanicke spinace?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"Ze by prekonala nejak vyrazne v zivotnosti klasickou klavesnici tak nejak pochybuju."

no právě že tohle ale platí. ale samozřejmě je celková doba život závislá na tom, kolik toho za den napíšeš. já toho třeba píšu kotel, membránové klávesnice umím odrovnat za 0,5 - 2 roky.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Uz to bude skoro 10 let, co jsem kupoval svoji klavesnici a zatim naprosto bez problemu. Zase tak moc toho nepisu, to je pravda. Ale driv jsem dost hral hry, takze sipky dostaly hodne zabrat a presto se jejich chod nijak nelisi od klaves prakticky nepouzivanych - jako scrolllock a podobne.

Samozrejme exponovane klavesy maji dost vylesteny povrch a treba i smazany popisek, ovsem samotny spinaci mechanismus funguje porad dobre.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak já nevím, s počítačem dělám hodně, podle mě nepíšu nijak málo, píšu „kvazi-všemi-deseti“ :) (samo-naučeným způsobem, asi ne „správně“ a ne „soutěžní“ rychlostí, ale pořád nadprůměrně rychle)… Klávesnici mám Chicony z roku 199? (možná 1997, nevzpomínám si), takže už nemá daleko ke dvacetinám a pořád normálně funguje, jen barva se změnila z bílé na žlutou.

Neumím si představit, že by bylo fyzicky možné psát 40x víc textu, než píšu teď, takže až jednou odejde, bohatě by mi stačila membránová klávesnice s podobnou životností :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ten rozdíl je v použití. Na takovéto klávesnici můžeš psát 200+ úhozů/minutu klidně i několik hodin bez překlepů. Pokud píšeš na nanicovaté membránové klávesnici, tak nevíš, jestli už jsi tu klávesu stiskl, nebo ne a s tím klesá výkonnost a roste chybovost. Ale je to asi okrajová záležitost pro ty co píší všemi deseti.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Aha, psani vsema deseti rozhodne neni nic pro me.
Narustajici mnozstvi preklepu pri delsim psani pozoruju, ale vzdycky jsem chyby pripisoval spatnym rukam, ne klavesnici. :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

dobré mechanické klávesnice maj klávesy schválně hluboce klenuté a nahoře úzké (jsou vysoké proto, aby mohly bých konusové a tak úzké u vrchu a tak dále od sebe, s většími mezerami), to né aby jsi si neotlačil polštářky prstů :-)) , ale!, aby i přes větší rozestupy u vrchu, při zavadění o sousední klávesu, díky tomu klenutí - ostrou hranu, se tato vyklonila do strany a zablokovala! Neb dobré klávesnice maj systém blokování proti překlepům!!!

Nepláct překlep - nechtěné zavadění o sousední klávesu s chybou volby špatného písmenka - zmáčknutím jiného znaku celou plochou, což je chybou v mozku, ne překlep, natož s gramatickou chybou, to je zase chyba malého IQ... a ne klávesnice, to není překlep ;-) (někdy ale spletu y/i i tak, že nejprve na začátku psaní ve slovese bylY myslím , ženy , ale ke konci věty to zbrkle změním na - úředníci a jsem za negramotu, neb se nevrátím opravit i přísudek ke změněnému předmětu :-( ... )

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Dva a pul litru za ochuzenou malou klavesnici s ubohym layoutem? Kdo je cilova skupina notebookovych klavesnic?:o) Zadna tahle notebookova klavesnice nema stejny layout jako zadny notebook, takze proboha proc??? Kdyz si kupuju externi klavesnici, tak snad na to, ze bude lezet na stole a bude pohodlna se standarnim rozvrzenim!

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Staci samolepka s nakousnutym jablkem a cilovka je jasna.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

„Kdo je cilova skupina notebookovych klavesnic?“

HTPC, ale to by to nesmělo mít drát.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pasuje to do racku.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Nevis na co by byla klavesnice za takove prachy s (udajne kvalitnimi) mechanickymi spinaci v racku? Aby ji 2x do roka nekdo na 10 minut pouzil? Nebo ty snad pises romany s zidlickou u racku?:o)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Můžeme se podívat přímo na web Cherry Corp. – najdeme tam tohle:

> Durable Ultraslim Keyboards with Mechanical Keyswitch Technology for Industrial and Commercial Applications

...a k tomu seznam Main Applications: Rack Mount Systems, Airlines, Banking, Education/Schools, Manufacturing, Medical Equipment, Automotive Equipment, Office/Data Entry, White Box PCs, Field Services, Test Equipment, Kiosk Applications, POS/POT, Transport

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Cekal jsem jeste fotku PCB i z druhe strany, tam kde jsou ty spinace.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Ha, dorazil davkol, budou kecy. Tákžééé…

Řada G84 jsou kompaktní mechanické klávesnice se spínači Cherry ML. Časté konkrétní modely jsou 3700 (numerický blok), 4100 (diskutovaná 75% klávesnice) a 4400 (75% klávesnice s trackballem). Ceny pro koncové zákazníky jsou naprosto nesmyslné, ale pokud nejste instituce a nepotřebujete nové věci s certifikacemi, 4100 jsou na eBay za cca 500 korun velmi dobrá koupě.

Mimochodem, návrh matice žádné ze jmenovaných klávesnic nepodporuje nic lepšího než 2KRO. Také se používá menší než standardní rozestup mezi klávesami – vhodné např. pro děti a šikovné uživatele.

Spínače ML jsou vždy uchycené přímo na PCB, nikdy na plátu (musely by se na něj přilepit). Díky tomu je ale jde poměrně snadno otevřít bez pájení. Po otevření doporučuji lubrikaci a příp. můžete zkusit odstranit plíšek, který způsobuje odezvu – dostanete lineární spínač.

Co se průběhu stisku spínače týče, je někde mezi Cherry MX Brown až skoro MX Clear. S trochou zvykání si se na tom velmi dobře píše bez mačkání kláves nadoraz. Akorát to drhne (podobně jako všechny moderní Cherry MX, dlouhodobé používání pomáhá s vyhlazením) a jak OP zmiňuje, je problém se stiskem mimo střed (pár historických klávesnic mělo „sférické“ kloboučky kláves, které opět pomáhaly). Proto ta lubrikace zmíněná výše. Zvuk je podobný jako výše zmíněných MX Brown/Clear.

Co je zajímavé, to jsou klávesy. U G84-4100 se mohou v kódu¹ modelu vyskytnout na první pozici tři písmenka: P (světlé pad-printed ABS), L (černý laser-etched POM) nebo S (světlé dye-sublimated PBT). Zatímco první jsou klasický hnus, který se leskne, lepí a slézá z něj potisk, další dvě varianty jsou zajímavější. Jednak jsou výrazně chemicky odolnější, jednak dye sublimation je velmi kvalitní metoda tvorby popisků.

¹ http://deskthority.net/wiki/Cherry_article_numbers

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Říkal jsem si, kdy se objevíš. Díky za doplnění :-)...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jen připomínám k té poznámce o zablokování klávesy při vyosení (zmáčknutí na vystouplý okraj), že kdysi měly mechanické profi klávesnice schválně!!! mechnické blokování domačknutí při jen zavadění o sousední klávesu nechtěně a tedy právě při jejím již mírném! vyklonění do strany, jako ochrana proti překlepům!!!

Dnes se na to prdí a dokonce tady čtu že je to vada??? :-() ... To mě tedy přijde docela komické tvrzení, podobně jak se nějakou dobu propaguje - lesklá obrazovka nejen TV ale dokonce i PC monitorů a notebooků, jakože prej lepší :-))

Achjo., "Svět" se ř í t í do pěkné ř i t i :-( ...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.