Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test: Fractal Design Define S, skříň jako stvořená pro vodníka

Sice na jiné bedně (taky Fractal), ale ta instalace 3,5" HDD bez těch košů je pěkně naprd. Sice tam jsou rádoby gumové silentbloky, ale ty vibrace se přenáší do celé skříně!

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

já to fakt beru tak, že tohle je primárně pro lidi co mají ssd, případně nějakej jeden pomalejší hdd. s vibracemi jsem problém nezaznamenal, ale to bude pochopitelně tím, že mám novej 2TB 5700rpm disk. kdo chce koše, koupí define R5, to je asi jasný.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mam tuto skrinku a WD RE4 mi rozhodne ziadne vibracie neprenasa.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Seagate Barracuda 1TB (ST1000DM003) naprosto bez vibrací.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Docela zklamani... zacatek slibnej, ale skrin bez moznosti chlazeni disku bych nekoupil..

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, tuto skříň bych ani já nekoupil. Pro zajištění bezproblémového provozu HDD považuji chlazení za nutné. Jinak sám mám Fractal Design ARC XL R2, a to jsem ještě některé věci uvnitř předělal.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Většina lidí má jeden disk a tam s chlazením problém rozhodně není. Respektive mám o 2°C horší teploty než v klasické skříni, kde je disk přímo ofukován ventilátorem. V případě třech disků to asi problém bude.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím s ostatními. Asi to bude tím, že počítač používám hlavně na editaci fotek a ne na hry, takže nepotřebuju kdovíjak chladit CPU a grafiku (tu mám dokonce pasivní), ale zato mám v PC 5 disků + BDR mechaniku a mám to slušně chlazené.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vy odmítnete Define S a jiný zase doporučí BitFenix Prodigy. Mě třeba plně postačuje jeden disk, který zavřu do odhlučňovacího boxu, položím na dno skříně na molitan a je klid. Takže pro mě je zase Define S naprosto ideální.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

otazka na ventilatory dodavane k skrini. su to pwm? alebo obycajne 3 vodicove? ake su hlucne?
bolo by mozne video ako to bezi?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Su celkom tiche, myslim ze su PWM ale mrknem ti pre potvrdenie doma. Kazdopadne kde jaka doska dnes dokaze regulovat metodou Direct Voltage, takze je jedno aky fan tam mas.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nejsou PNW, jsou ale velice tiché maximální otáčky 1000 - papírově, reálně o něco málo méně. Samostatně se prodávají kolem 400.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

mam skusenost s NZXT H230. na moj vkus hlucne vetraky uz od 600ot. nie som spokojny.
v PC inak Silentium Fera2 na 600ot tichy, na 1000ot stale v pohode.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Od 600rpm jsou pro mě hlučné všechny ventilátory. S těmi v recenzované skříni nemám problém (po snížení otáček).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Wow, pekné spomienky na obdobie Radeon 4850...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

jj, byly to dobrý časy, kdy na hry v tehdejších rozlišeních stačila jednoslotová grafika. Tohle konkrétně pak je 3850 256MB od safírů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A jaký na tom jede OS? Na Radeon 4850 a starší ovladače na win8.1, win10 prostě nejsou.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ber to jako easter egg, v testu nebyla 3850 použita, jen na u fotku, počítač jel s mou gtx750ti (která už je o trošku hlučnější než ta 3850). jak je na tom 3850 pod window nevím, naposledy jsem tuhle kombinaci provozoval s wxp, pak už jen linux.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak som sa sekol, 4850 a3850 mali veľmi podobné chladiče.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Velmi dlho som vyberal peknu, kvalitnu a logicky navrhnutu skrinku, do ktorej by slo bezproblemovo osadit Corsair h110i do vrchnej casti bez toho, aby to kolidovalo s pasivmi PWM kaskady zakladovky a zaroven, aby som nevyplacol viac nez 5 tisic. Nic som vazeni nenasiel, okrem tejto jednej. A musim uznat, ze je naozaj skvela. Vsetko je prehladne, prakticke a ma svoju logiku. Dodavane fany su slusnej kvality, celkovo je mozne osadit az 8 14cm fanov. Ja mam 3x INtake v prednej sachte, 1x INtake na spodku a 2x OUTtake na vrchu na radiatore od Corsair vodnika a 1x OUTtake klasicky hore na zadnej stene. Vsetky fany reguluje doska podla teploty CPU, ktora je ale vdaka vode vzdy krasne nizka. Takze vetracky tocia 500rpm a cele to je krasne tiche. Musim sa pozriet na power LED aby som zistil, ci je komp vypnuty/zapnuty alebo uspany. Za tie prachy bozska skrinka!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

BitFenix Prodigy (a odvozeniny) je podle me universalnejsi a kompaktnejsi nez fractal. A levnejsi.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, za ty many to vypadá jako pěkný nedodělek.
Osobně jsem několik let čekal, až vyjde nějaký case, který by mi 100% vyhovoval a mohl tak zahodit case z roku 1999, který nedostačoval výbavou, pozicema, chlazením, tuhostí apod.
Nakonec jsem skončil u Centurion 590 :
http://www.coolermaster.com/case/mid-tower/centurion-590/

Moje požadavky byly :
- 120x120 větráky minimálně vepředu i vzadu
- předek plný 5,25" pozic, aby se mi tam vešlo bez problémů případné čerpadlo a další věci
- strohý design s prachovýma filtrama
- odpružené uchycení hdd
- zapínání nahoře na čele + výstupy na USB na témže místě (usb dole je pěkně na pytek, usb na horní straně se zase zanáší prachem, je možnost, že do nich něco zateče apod.)
- příprava na případného vodníka

Nakonec jsem plně spokojen. První, co jsem udělal, že jsem vyměnil svítící větráky za Noctuy a tím to i skončilo.
Z dnešního pohledu mi na skříni chybí dvě věci:
1) prostor za deskou pro vedení kabelů, ale to je vesměs detail a nevadí mi to, je to jen nice to have
2) USB3 výstupy na čele, ale to mně ve finále také zas tak moc netrápí, na kopírování dat na externí hdd nikdy nechvátám

Zdar Max

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

taky jsem nakonec šel do skříně od Coolermasteru. Jenom mám model bez odpruženého uchycení hdd :-(

a výměna ventilátorů za modely od Noctua je samozřejmostí :)

PS: svítící ventilátory jsou ohavnost. A pokud se vám to náhodou líbí a je vám 13let, tak je vše v pořádku... ale pokud už jsme starší, tak by jsme měli preferovat praktičnost.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jako požadavek máte přípravu na vodníka... co ta vámi vybraná skříň? Define S nemá smysl pro toho kdo nechce právě toho vodníka.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nemám vodníka a v Define S teploty lepší než kde jinde, jsem spokojen.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

to je možné, ale v R5 na tom budete stejně, v základu jsou to stejné bedny, R5 má dvířka a šachty, S má zase stěnu na snadné uchycení expanzky

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Víceméně stejně, ale připlatím si za to abych vyndal všechny 3,5 i 5,25" "koše" a hodil je do šuplíku. Navíc dopředu nedám 3x 140mm větroně.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

článek jsem nečetl ale nějak se mi nezdá, že by nebyla možnost přidat přidat do case šachtu na HDD, místo tam je, tak jsem koukl na video od výrobce a dané místo je určeno pro zásobník na chladicí kapalinu. Sice mám doma starší verzi Define XL R2 Black Pearl, ale je podle mě dostačující, Sice jsem vyndal už 2 HDD 3,5" a 5,25" (kvůli přehřívání má pasivní chladič proto je označen jako 5,25"). Co se týče DVD či Blu-ray mechaniky tak ty jsou už nějak zastaralé když lze koupit dražší USB Flash a mít větší kapacitu a kdykoliv si nahrát nové věci, bohužel nejedná se o trvalé uložení na to poslouží dnes asi Cloud uložiště. To že mám velký Case vedl problém s Midtower case, který byl dalo by se říct velice podobný k Case které se používali pro 486, kde se dal dát jen jeden větráček ještě malinký dozadu a dopředu 2 malé které vůbec nechladili lehce pomohla otevřená bočnice, také konstrukce starého case byla opravdu na hlavu kdy teplý vzduch ze zdroje šel přímo na chladič procesoru, což je jedním důvodem proč bych nikomu nedoporučil Case se zdrojem který je nahoře. Asi nevýhodou case od fractal design je ten že case vypadá vždy úplně stejně jako předešlá verze, pro ty co mají rádi jednoduchost je fractal design je jednou z mála značek o které by měli uvažovat. Velké + má fractal design oproti levným Case pevné plechy, ano case je sám o době pěkně těžký proto bych jej nedával na stůl. Bočníce jsou znatelně těžké a nemusí 100% pasovat aspoň u mě musím přišroubovat první šroub a pak přimáčknout bočnici abych se trefil do závitu pro druhý šroub, ale to je asi jen menší nedostatek který se všude neobjevuje.
Co se týče Define Nano S tak ten je asi navržen jen pro lidi kteří primárně využijí jen SSD takže klasický hdd musí mít větší kapacitu asi 3TB a víc. Co se týče kabelů tak většinou SATA kabel je lomený jen z jedné strany a na druhé je rovný, aspoň většinou je u základní desky místo a lze použít lomený kabel na desce a není třeba jej cpát k HDD a SSD.
Define má asi nevýhodu v 1 další věci USB které jsou na vrchu case, někteří lidé kupují takzvané Počítačové stoly (nejsou navržené pro počítač, ale pro ... který netuší ani co to PC je, jsou to čáry a černá magie, proto nikdy PC nevytáhnou ze stolu a volají odborníka na opravu i když se jedná o povytažený kabel) u niž může dojít k problému kdy nelze zastrčit USB Flash jelikož překáží deska stolu, kdyby usb bylo směrem dopředu bylo by to možná lepší ale co kdyby vám omylem něco spadlo ze stolu a daná USB flash se zlomila, Ano je to možné i teď.
Osobně jsem spokojen s Define XL R2 Black Pearl ale ten je určen pro mé potřeby, S je určen pro potřeby jiných lidí.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ad HDD, mám jen jeden, který byl ještě vyrabovaný z staršího externího disku, takže nijak extra nehřeje.

Bedna je primárně určená pro vodníkáře, ostatní si koupí R5...

Výhoda Define S je právě v tom že nemá žádné zbytečnosti jako jsou koše na mechaniky a disky. Obvykle stačí systémový disk a jeden větší na data apod. Většina uživatelům to stačí.

Osobně mám pravda 3 SSD disky a ten výše zmíněný mechanický. I když je počítač (4790k na 4.6GHz+GTX980@1500Mhz) v plné zátěži (dle zdroje cca 360W výstupní výkon) tak nejteplejší disk má nějakých 35-36°C a to právě autorem doporučené SSD umístěné za MB, tam je ta teplota poměrně velká. Disky v těch pozicích vpředu nemají ani 30°C

Teplota v "hlavním prostoru" bedny je cca 32-33°C... to je nějaké přehřívání?

Samozřejmě mám vodu, která efektivně to vyzářené teplo odvádí mimo bednu (a to mám jeden - 360RAD v předu, takže vzduch při vstupu ještě ohřívám) výstup dělají jen dva větráky na 280mm RADu umístěném nahoře. Klasický zadní exhaust větrák jsem dal pryč, neb tam byl zcela zbytečný.

Ta skříň je neskutečně vzdušná, s vodním chlazením, pro které je navržená nehrozí že by se cokoli přehřívalo, odpadní teplo nevisí v bedně ale je vyzářené ven přes radiátory.

Neznám lepší bednu v téhle kategorii - midtower - který by uměl vodní chazení lépe. samozřejmě že Obsidian 900D je na vodníka nejlepší bedna, ale stojí více než 3x víc a je podstatně větší - bigtower... zrovna velikost té 900D mě domutila ke koupi Define S.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ohledně mínusů:

- kvůli čištění čelního filtru nutné demontovat obě bočnice a čelní panel

Kvůli čištění předního filtru stačí jen celkem lehce sundat přední panel.
A velké mínus u verze s oknem je kvalita materiálu "prosklení". Značně se poškrábe jen přejetím hadříkem z mikrovlákna a například nehtem se tam udělá velmi velká rýha.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.