Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Uřízli jsme z Pentia 4 připájený heatspreader a změřili rozdíl

takze mozno haswell/ivy bridge s pripajkovanym ihs by sa zahrieval podobne ako teraz s pastou, kedze v tomto pripade po odstraneni pripajkovaneho ihs je dost vyrazny rozdiel v teplote. Teraz mam ntb s haswell 4 jadrom (bez ihs) a ten procesor sa v poriadnej zatazi vie velmi rychlo zahriat az k 90°, a to by som chladenie tohoto ntb neoznacil za slabe. Starsi ntb so sandy bridge 4 jadrom sa zahrieva podstatne menej, tak do 75°, a to ma v zatazi vacsiu spotrebu ako ten haswell. (cca 57W oproti haswellu ktory ma 47W TDP a pri prekroceni znizi frekvenciu aby sa do tdp vosiel. Sandy ma odomknuty casovy limit pre prekrocenie tdp, takze na tych 57W bezi hocijako dlho, pokial sa neprehrieva.)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Super článek, WIFTe, kvůli takovým sem ještě chodím. K tomu uchycení, nenapadlo Tě udělat plechový rámeček o šířce heatspreaderu co by se dal okolo jádra a mohl se tak CPU do socketu uchytit klasickým mechanismem? I když teď už je to fuk, je fakt, že i tak by to jádro bylo "pod" úrovní chladiče a ten se musel taky nějak přizpůsobit. Mno chudák CPU, ať odpočívá v pokoji.

PS: a za "máka"/"wizzarda" dávám +1 ;-)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Stačily by i plíšky do rohu, ale nic by se nevyřešilo, protože je třeba dostat do kontaktu chladič a tělo čipu, rámeček by zavazel.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Skvěle, velice děkuji za bezvadný článek a téma!

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

O5 krásný článek !

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Díky za skvělý článek.

Nevíte někdo o testu sundaného/přepastovaného procesoru, kde by změřili i příkon?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Fíha, tohle je drsné! To musím zkusit.

Napadá mě zkusit to třeba u některých AMD K6-2 :D
Taky mě napadlo zkusit to u Semprona 145, mám nějaký pěkný kousek do zvládne 4GHz bez zvýšení napětí.

Nicméně LGAčka nemám rád, zlaté piny u AMD. Když je ohnu, vezmu šroubovák a opraveno. Ohlé piny v LGA patici > koš

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych skutecne poprosil redakcii diit.cz aby odstranila tu blbou listu ala Facebook, CDR a podobne. vase clanku ctu na 1024x768 zobrazovadlu a to se proste neda cist! kdyz uz posunte to vyse ale takhle kdyz zaroluju na stred clanku tahle prkotina mi prekazi v cteni a je to des! Nevim naco takova pitomost, Facebooku je vsude plna ryt a cdr.cz vime ze existuje(sou tu odkazy na clanky), misto toho abyste konecne nasadili edit vlastnych komentaru nam tu cpete takvehle pitomnosti, pisu to i z duvodu ocekavane recencze AMD R9 290X na kterou se tesim ale ne ze mi ji zprasi tahle pitomost, proste tu listu odstrante dekuji!

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

HTML element který při jakémkoli rozlišení překrývá informační část webu je jasný Faux pas. Tohle by se nemělo stávat ani na webech amatérů, natož na renomovaném IT webu ;(

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pod toto sa podpisujem. Tiež ma to dosť vytáča.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

+1. Přitom je to očividně jen chyba v definici CSS na diit.cz, u cdr.cz se mi tento problém neprojevuje (tam je ta lišta vždy vlevo od hlavního obsahu, takže do něj nezasahuje, naproti tomu na diit.cz je vždy "natvrdo" na levém okraji okna).
Případně té liště nastavte záporný z-order... díky.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Blbnu, myslím z-index...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý den, ano, byla to chyba v kaskádovém stylu, která vznikla nedopatřením při nasazování aktuální reklamní kampaně pro klienta. Problém jsme hned obratem reportovali, už by mělo být vše ok.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Je to pořád stejné (Opera) - stačí si zmenšit okno prohlížeče.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Čistě statisticky vás s rozlišením 1024×768 bude ze všech čtenářů tak kolem deseti. Zajdětě si na skládku a za pivo si tam vytáhněte jakýkoli 19'' CRT monitor, budete na tom lépe. Každopádně snad chápete, že optimalizace pro malá rozlišení už dneska nemá pražádný smysl, tak malá rozlišení už skoro vymřela. Snažím se tuto informaci propagovat už několik let, nicméně křiklouni, co jsou technologicky deset let za zenitem, stále brání webům jít do nového tisíciletí, i kdyby byli jen dva, a kvůli nim o dva až tři řády víc lidí zase musí čumět na uzoučký pásek uprostřed monitoru.

Budoucí verze webu už snad bude optimalizovaná pro něco solidnějšího. Překryv prvků je ale samozřejmě zlo, má se to maximálně roztáhnout a nabídnout posuvník.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ale co na to můj ThinkPad X61s? D:

Nicméně alebrž 1024x768 je orpavdu za zenitem.

V práci se mi zrovna válí asi 22" Viewsonic co umí určitě 1600x1200/85Hz, nechtěl by někdo? Daruji za odvoz.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Váš ThinkPad na to to, že si máte v bazaru koupit panel SXGA+, válí se jich tam všude jak cigánů v ghettu.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

To není tak jednoduché, když koupím 1400x1050 12" panel, je vysoká šance, že ho X61s zaignoruje, jelikož BIOS a elektronika na displeji :F
Mě by se to líbilo, ale obávám se, že možnosti Intel X3100 jsou omezené a nevím kdo by mi helfnul to rozchodit.
btw mám X61s, tedy ne Tčkovou verzi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Uh? To by měl být LVDS výstup na grafice, nic víc do toho nemá moc co mluvit.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Právě že má, VGA BIOS v tom ThinkPadu počítá přes LVDS s XGA displejem, musí se modifikovat BIOS a dokonce i nějaké čachry s kabelem. Displej ještě musí sedět v rámečku, atd.

Což mě trošku odrazuje, nerad bych koupil panel, který bdue ve výsledku k ničemu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jak počítá? Drtivá většina panelů zvládne nižší rozlišení přes interpolaci, BIOS obvykle nemá ani 1024×768, spíš 640×480.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Lidi co vyměnili ten displej získali SXGA+ panel co zobrazoval 1024x768 max. Museli modifikovat BIOS.

A cena 4,4k za panel se mi moc nelíbí:
http://www.ebay.com/itm/12-1-LCD-SCREEN-HV121P01-100-FOR-Lenovo-thinkpad...

Tady je i o tom celé vlákno: http://www.thinkpads.com/forum/viewtopic.php?f=30&t=82314&view=previous

Nicméně pokud by mi někdo dokázal poradit správný panel a rozchodit to, tak by to bylo super :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Nevypadá to nijak extrémně složitě…

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nechcete mi nacpat 19" CRT do mobilu? :-) Obsah by se měl přizpůsobit zobrazovadlu a 1024x768 není nic zas tak exotického.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Na tady ty telefonní srágory by měl být separátní frontend, bavíme se snad o zařízení typu IBM x86 PC.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?
+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Behemote, proboha PROČ? Hodně si vážím tvé práce tady, ale vnucovat někomu svůj názor jako jediný správný je na úrovni puberťáka.

Klidně můžu jmenovat důvody, proč je vysoké rozlišení pro hromadu (a nebál bych se říct většinu) lidí naprosto zbytečné až kontraproduktivní.

Faktem ale je, že pokud někdo něco používá, má k tomu určitě rozumný důvod (finanční, ekologický, nostalgický - pro danou osobu to rozhodně důležité je nebo třeba morální) a snaha kohokoli takového jedince shazovat a posílat ho na skládku je, a nezlob se na mě, ubohost. Zvlášť od redaktora.

Prosazovat technologické novinky je fajn, ale jednak by se to mělo dělat citlivě s respektem k názoru ostatních a jednak by také dotyčný neměl mít na zřeteli jen své vlastní potřeby které ho k tomu vedou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ať si používají, co chtějí, ale měli by si uvědomit, že mají střep a nehulákat, že voni chtějí ať se pro ně optimalizuje. Taky jsem měl na laptopu 1024×768 (teď je tam SXGA+ panel, ale nějak jsem nepotřeboval laptop posledního půl roku, tak jsem si k tomu ani nepořídil správný LVDS kabel a leží to na hromadě), stěžoval jsem si někde? Ne, držel jsem hubu, protože vím, že jsem byl v menšině.

Hlavně jsou webaři pitomci, že jim to žerou, protože tím trpí násobně víc lidí. Člověk se slušným rozlišením pak kolikrát ani nepřečte text, a to mám osobně v Opeře vynucené zvěšení textu na maximum, kde pak ještě nedochází k distorzi webů. A stejně na to vobčas nevidím ani z půl metru. Přičemž stále rostoucí počet lidí má ještě o třetinu vyšší rozlišení, jak já, a širokoúhlé nudle, ti tam musí mít deseticentimetrový proužek…

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono clovek se slusnym rozlisenim precte vsechno - jen to chce mit OS co umi resit DPI a browser co zna rozdil mezi typografickym bodem a pixelem. No a taky webare co pouziva body a ne pixely pro absolutni miry.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

A co uděláš s fotkama a obrázkama? Buď budou malé, nebo rozmazané, nebo budeš muset řešit ke každé fotce víc variant v různém rozlišení, nebo lidem s malým rozlišením budeš zbytečně natahovat obrovské obrázky které bude zmenšovat přímo prohlížeč. Podle mě ani jedno z toho není ideální.

Ano, jsem spátečník, ale pořád mi nikdo nevysvětlil k čemu je lidem dobré vysoké rozlišení na brouzdání webem a čtení pošty. Určitě jsou odvětví (a jedinci), která vysoké rozlišené spolu s velkou plochou využijí, ale hulákat že je jich většina, když jich nebude ani procento... Drtivá většina lidí má totiž počítač na poštu a web. A zbytek se jen nechává masírovat PR firem co potřebují prodávat pořád nové a nové produkty a vlastně o tom nic neví. Ale když jim to obchodník v eworldu tak pěkně vysvětlil...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Člověče, neblábolte nesmysly. Celosvětově už za loňský rok podíl 1024×768 a menší spadl pod 10 %, letos to bude kolem 5 %. Přímo tvrdá data z EHW jsou, že to nebylo ani procento návštěvníků, kde tenkrát konečně dali na moje slova, když jsem je donutil se vůbec do statistiky podívat.

Zkuste se podívat po nějakých aktuálních údajích, 1024×768 a menší v podstatě vymřelo. A snad máte trochu soudnosti, aby kvůli pár procentům lidí nemuselo ostatních téměř 100 % trpět.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, já se svým EIZO S2100 1600x1200 trpím už od roku 2006 a fakt nechápu že tihle fosilové ještě dokonce vykřikují. No na mobilech máme fullhd, na hodinkách bude za chvíli asi taky, tak se snad za pár let dočkáme. :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Si kúpte zobrazovadlo s vyšším rozlíšením, ako mi doporučil istý čitateľ "wed" keď som sa pred pár dňami sťažovala na to isté :-/

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

S tím lámáním by to nemělo být tak horké. Pamatuji se, jak jsem nějakou dobu montoval počítače a většina z nich měla tehdy ještě AMD CPU bez heatsprederu (Duron, Athlon).
I když jsme jich dělali i 100 denně a byl to opravdu fofr, takže žádné mazlení, tak poškozených CPU vinou montáže jsem viděl naprosté minimum. Možná 1 z 1000.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Skus sa ale poriadne analyticky zamysliet, preco tomu asi tak bolo.....

(hint - pozri sa poriadne na cooleri z dob `nahych` CPU ;o)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Nikdy sem nepochopil nac bylo dobre predelat cdr.cz na diit.cz! a ted nechapu nac nam sem davaji nasilne rychly klik pro Facebook, Tweet a cdr.cz! mam CRT a ostatni tez dokonca i autori tohoto webu uzivaj CRT co vim tak na kterou prdel sem davaji listu ktera mi neumoznuje ani cist web zhora ani zdola s obrazkem v stredu monitora protoze nevidim pismena textu, kdyby tahle volovina byla aspon prehledna ale ne! Editace komentaru to ne! ale ptakoviny ano, horsi je ze ani Adblock tohle svinstvo zatim nezna ale uz pracuju na tomhle pripade, jasny crapware na diit.cz!!! ty vole

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

No ono satačí si to pozerať na dnes bežných notebookoch s mizerným rozlíšením.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Zkus v Adblocku tenhle vlastní filtr: diit.cz##div#block-block-23

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

skvele, diky ;)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Velke diky kamarade(mp07) za tenhle tip, lista sla bobkem do zenitu. Redakce namisto akce zruseni posunula tuhle sragoru vyse co jenom dokazuje jak dementni praktiky vladnou u nich, ne pro uzivatele ale magory.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Víte, kdyby to bylo o redakci, tak je všechno úplně jinak. Bohužel ale nejen my musíme něco jíst, takže je teď nasazena jedna lepší reklama, která si s ohledem na umístění banneru vlevo vynutila přesunutí té zbytečné (pro mě určitě zbytečné) lišty zcela vpravo, což při menším rozlišení na šířku překryje obsah (před tím se ta lišta logicky schovávala za roh, pokud byl browser užší, což bylo uživatelsky v každém případě OK - buďto lišta nepřekážela, nebo zajela mimo zorné pole ;).

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

No vidíš, já mám zablokovanou celou reklamní adresu a tady ty věci jdou mimo mě, vůbec o nich nevím a může si tam kdo chce dávat a přešoupávat co chce :D

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Wifte, a opravdu by to bez toho jídla nešlo? Aspoň třebas bez toho Tvého... :D Ne, teď vážně. Naprosto čuprovej článek! Až zas budeš někdy takhle "blbnout" s testováním chlazení, mne by naopak zajímalo, co by udělalo připájení procesoru přímo na základnu chladiče.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

„…mne by naopak zajímalo, co by udělalo připájení procesoru přímo na základnu chladiče.“

Mě by zase zajímalo, jak to udělat :D

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Chápu reklamní praktiky. Pokud je reklama viditelná, nic nás nenutí nasazovat hide elementy. Pokud ale reklama začne být vlezlá a neodbytná a způsobuje ergonomické potíže, uživatel se začně rozhlížet po řešení. A (k vaší škodě), pak nepřestane, dokud nebude na sajtně pouze text a menu :-)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Tak ona reklama je potřeba, z něčeho web a redaktoři žít musi. A tady je to docela v pohodě. Jsou i weby, kde se nedá bez adblocku najít text článků.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby někdo poslal nový vzorek, byl bys, WIFTe, ochotný zkusit to znovu až do bodu nahrazení pájky pastou?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Asi by to nebyl problém (problém bude spíše časový, ale nějak to snad zmáknu ;). Mám ještě jednu P4ku, ale to je Gallatin a ten zdaleka tolik netopí, tam by ten rozdíl byl blbě měřitelný. Kdyby byl řekněme Prescott 2M na 3,8 GHz, bylo by to super ;). Pak má ještě Prskota na tuším 2,8 GHz do socketu 478, ale protože to je jen takhle pomalé, tak tam taky neočekávám nějaký významný rozdíl.

Možná by bylo zajímavé nějaké Pentium D Smithfield, třeba model 840 ;).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A co P4 650 na s775?

Mám i nějaký prskot 3GHz 1M cache na s478, možná i nějaké to Pentium D se najde.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle věci se pořád dají obchodují za nemalý peníz, je jich malé množství a trochu škoda je takto likvidovat, když výsledek je jasný, jinak by to celé roky ti nadšenější vodníkáři nedělali, že.

Si sežeň E21x0 a pusť do toho víc šťávy, výsledky budou totožné a najdeš to pomalu na ulici.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Nazdar wift, tvoje `bastlenie` mi je velmi sympaticke - tiez som este donedavna vselico podobne stvaral...
keby si mal zaujem tak ak das na seba nejaky kontakt, tak ti mozem skusit poradit ako predist dalsiemu `lamaniu jadra`, mozno aj nejake fotky najdem.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak já asi tuším, jak tomu předejít - neuzavírat procesor bez heatspreaderu do socketu ;).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ale ved ked ti ide o skusanie CPU bez IHS tak predsa nemozes akceptovat riesenia rizika zlomenia formou ze tam IHS nechas nie?

Inak vzdy sa da dobre poucit z hotovych rieseni vyrobcov - staci sa len nad nimi poriadne zamysliet :o)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Myslel jsem tím, že nemám procák bez IHS zavírat do socketu. Pravděpodobně se destička ohnula a jádro, jelikož je neohebné, se zlomilo. Prostě to tam musím dávat bez uzavírání, přitlačit jen chladičem. To by mělo vydržet. Na druhou stranu aspoň jsem si zkusil, že jádro po zavření procesoru do socketu je pod úrovní konstrukce.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nuz ked myslis..... :o)

Niektore GPU ten problem riesia inak...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi si nerozumíme. GPU ten problém, který nastal u mé P4ky, řešit nemusí, protože jsou připájené. Ta P4ka v socketu připájená není, sedí na pružných kontaktech a pokud při uzavření socketu na oba kraje, kde má ta konstrukce standardně tlačit na heatspreader, zatlačila na tu procesorovou destičku, tak se to do socketu zabořilo jen v těchto místech, zatímco zbytek pinů ochotně tlačil tu P4ku ven. Čili se destička jako celek prohnula a jádro prdlo, protože střed procesoru byl tlačen víc ven než ty dva kraje, jak je vidět na prvním obrázku na 5. straně.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Staré athlony xp měly v každém rohu podložku o výšce jádra procesoru. Chladič tak tlačil nejen na střed, ale i na okraje procesoru a tlak se rozložil.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tie podlozky boli len taka `vypomoc` pri instalacii chladica (prilis pruzne aby nieco realne `tlacili`),
princip uspesneho ukotvenia chladica na `nahe` CPU/GPU tkvie v niecom inom... ;o)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

...ale mas recht, ze ak by wiftove zdovodnenie prasknutia bolo platne, tak by sa museli vtedajsie CPU lamat jak na beziacom pase...

Wift totiz pouziva `model analyzy`, akoby piny boli osadene len na dvoch okrajoch podkladu a nie v podstate po celej ploche a vsetkych stranach... ;o)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ked sa pozries na svoj vlastny obrazok socketu s CPU bez IHS, tak vidis ze ramcek je mierne prehnuty takym smerom, ze ak by to malo sposobit zlomenie jadra tak by sa zlomilo smerom kolmym na smer z obrazku zlomeneho jadra....

Skus si spravit simulaciu s plastovym stvorcom na rovnomerne pruznom podklade, ked aplikujes tlak v tychto bodoch, ako sa bude plast prehybat...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Toto by platilo, ak by to tlacil ten dekel socketu...
ak je `volny` tak plati varianta vyssie....

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Právě že to tlačí ten dekl socketu. Pokusil jsem se to nakreslit:

http://abload.de/img/untitled-1fosvi.jpg

Všimni si, že dekl je v podstatě prohnutý tak, že v místě šipek "do procesoru" tlačí na ten procesor nejvíce (vlastně na něj tlačí jen zde, protože zbytek deklu je vzhledem k procesoru kvůli ohnutí deklu "ve vzduchu").

Naproti tomu pružné piny v socketu tlačí proti procesoru, takže tam, kde netlačí dekl, vytlačují piny procesor ven a v podstatě jej ohýbají. No, a tam, kde je čára, jsem načrtl ten zlom.

Snad už je to teď jasné, jak to myslím ;).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je to jasne... a ked sa pozres na ten nakres tak ti sedi `linia zlomu`? Mala by byt praveze v kolmom smere, ak by toto bola pricina...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já to vzdávám :) Ne, ještě to zkusím. Ten procesor se neohnul tak, jak asi předpokládáš. Neudělal prohnutí jádrem dolů, ale vydutí jádrem nahoru. Dolů se to prohnout nemůže, tomu brání právě jádro, to by se jádro muselo v podstatě zbortit. Naopak se to vydulo jádrem nahoru, což je snazší, jádro praskne (a taky prasklo).

Představ si ten procesor jako část pláště válce s dost velkým poloměrem a se středem hodně pod tou deskou, přičemž orientace osy toho válce v podstatě odpovídá orientaci načrtnutého zlomu.

Pokud budou působit na středy stran čtverce (procesoru) síly tak, jak ukazují šipky (odmysli si, že ty hnědé jsou na každé straně tři, předpokládej, že je jen jedna), tak se čtverec může ohnout dvěma způsoby. Jeden předpokládáš ty a druhý se skutečně stal.

Jestli tohle nezabere, tak už nevím. Chápu, že to může být těžší, je to asi jako s tou tanečnicí, taky má každý jiný názor na to, kterým směrem se točí ;) http://nb.vse.cz/~fabry/hadanky-opticky-klam-tanecnice.html

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

chapem ako to myslis, ale skutocne ti pride realne, ze piny LGA su schopne posobit takym protitlakom aby zlomili kusok hrubeho kremika?

Co tak obratit skor pozornost tu tomu `kusu zeleza`, ktore bezne kremik lame?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím, že jiná možnost není, i s ohledem na to, ve které fázi jsem přišel na to, že je to jádro zlomené. Přišel jsem na to, že se to muselo stát někdy mezi očištěním a testy, tedy při prvním vložení a uzavření do socketu. Pro článek jsem záměrně vybral fotky, kde to zlomení není vidět, ale mohl bych ti ukázat klidně takovou, kde to vidět je.

Podstatně zajímavější mi ovšem připadá, že to i zlomené funguje, sice jen trochu, ale funguje.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

A co hovoris na `inspiraciu`?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Upřímně: nevím, o čem hovoříš. Nic mě v tom odkazu k ničemu neinspirovalo. Trošku mě nakopni... ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Může mi někdo z Diit vysvětlit, jak odstranit z levé strany ten panel, na kterém jsou zobrazeny ty odkazy na Tweet, které mě ale vůbec nezajímají a já kvůli tomuto nesmyslu nevidím část textů, takže musím stránkou popojíždět mimo tento nesmysl?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Opera, Blokovat obsah.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

v chrome třeba adblock plus, vytvoření jednoduchého filtru

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když jsem tak koukal na foto Die chipu co tam WIFT přiložil, tak by mě zajímalo, kterou ze stran lze odlomit od celku, aniž bu to bránilo funkci CPU (resp. že došlo jen částečnému ochrnutí a ne smrti pacienta).

Bohužel jsem nikde nenašel komentovaný popis portrétu křemíku, ale nahoře, zdá se, jsou dost zásadní věci jako dekodér instrukcí, ALU, tak to by asi byl konec po odlomení, vpravo budou keše podle zjevu, dole a vlevo nemám tušení. :-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ani jsem to nečetl celé, jen prolítnul, krom závěru... No tohle není nic nového pod sluncem, kdysi jsem takhle tunil P4 ale jen Northwoody (nejlepší CPU), tam když se třeba na 2.6GHz oddělal heatspread a odštípla jedna nožička v patici, tím se z 1,5V stalo cca 1,2V, procesor se dal pak chladit pasivně, páč měl pak kolem 30W... ještě byli pak mobilní Northwoody, které měli stop-down instrukce a tam se při pin-modu snížilo napění na minimálních 1,1V a při takových 2Ghz to mělo jen 20W. Ještě toho Mobilního Celerona v tý desce mám... no měl jsem i 3.4GHz bez heatspreadu s vodníkem mi to běželo na 30°C a v zátěži ani né 50°C... Nojo, dneska je modding o něčem jiném...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jen bych pridal poznamku ohledne LGA socketu. Intel na nej nepresel jen tak z pleziru. Jeho pouziti mu umoznuje dosazeni vyssich frekvenci, snizenim parazitnich kapacit vyvodu. Pameti RAM jsou pripojeny od rady Core (Core2Duo Intel nepocita, takze od LGA1155) primo do CPU. Mozna si toho malokdo vsiml, ale propustnost mezi CPU a RAM brutalne vzrostla a dosahuje bezne kolem 18-20Gb/s v dvojkanalovem rezimu. AMD se potaci nekde u poloviny az tretiny. Proto jsou i velmi levne procesory Intel vyrazne vykonnejsi, nez u konkurence. Propustnost RAM je Achilova pata AMD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pardon LGA1156.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Mno, na to měl imho Intel LGA socket už dost dlouho před tím, než strčil paměťový řadič do procesoru (mám na mysli LGA775, který přišel na trh tuším někdy ve druhé polovině roku 2004, pro doplnění - první Opterony, které měly paměťový řadič, uvedla AMD o rok a něco dříve, v dubnu 2003). První procesory Intelu s paměťovým řadičem byly Nehalemy a ty přišly, pokud dobře koukám, až ve čtvrtém kvartálu roku 2008.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych chtel videt nejaky RTG snimek toho procesoru :) Treba na CVUT maji LVR, kde maji rentgen... otazka je jake ma rozliseni..

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Jestli máš možnost ho někde solidně zrentgenovat, tak ti ten procák klidně přinesu ;)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

vidis WIFT, a ja som si uz chcel konecne cdr vyhodit z bookmarkov ked si pred par mesiacmi ohlasil, ze ides prec. z lenivosti som to neurobil a dobre som spravil, ty si tu este stale a stale pises o zaujimavych veciach :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nemohl ten procák prasknout pří odklápění chladiče? Nevim, jestli má ten tišťák moment na zlomení té křemíkové destičky (substrátu).. Nejsem přes mechaniku, nvm..

Každopádně do odmontování, jestli jsem to správně pochopil, fungoval bez problému i v zátěži a teplotní kondukce byla lepší než originál..

Otázka kdy žačne throttlovat může souviset s tím, ve které části má čidla.. V té ulomené nebo v té majoritní?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jedno vím jistě: prasklina tam byla už před těmi testy bez heatspreaderu. Procházel jsem zpětně veškeré obrazové materiály, které jsem pořídil, a byla tam. Zcela určitě tam nebyla poté, co jsem procesor do-očistil. Jako chybu jsem tedy vyhodnotil uzavření (zajištění) procesoru do socketu bez heatspreaderu. Příště si na to musím dát bacha.

Kde to má ta čidla, to netuším ;).

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ještě, že to prasklo, protože nevím, jak byste dosáhli toho, aby CoolLaborka držela místo brutální vrstvy pájky. Pravděpodobně by se hned vylila.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ten procesor jsem už s CoolLaborkou místo pájky a s nasazeným IHS samozřejmě dávno sestavil a rozchodil, ale problém s throttlováním v zátěži i při nízkých teplotách přetrvává. Prostě jsem to nasadil na jádro přes CL a zavřel normálně do socketu. Dekl socketu tlačí na IHS, ten na jádro a přes jádro celý procák do socketu na piny. Chodí to. Jen to throtluje (i když to má nízké teploty).

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.