Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test: levná Nokia 112 Dual SIM po 1 roce používání

Načo sa vôbec namáhať písať recenziu na takýto telefón ? :D
Stojí to pár eur, ide z toho volať a písať SMSky, baterka vydrží tolko že sa smarfónom môže iba snívať.
- dostačujúca recenzia na 1 riadok.

+1
-76
-1
Je komentář přínosný?

Protoze kdyz pak clovek vybira prave takovy mobil, tak aby si mohl precist i nevyhody, ktere vyrobci zamlcuji.

+1
+63
-1
Je komentář přínosný?

Před časem jsem 112ku vybral mámě, když chtěla Dual-SIM, ale červenou verzi, která myslím vypadá o dost líp. To odlupování je holt kvůli laku. Nokia 113 nebo jak se jmenuje ten podobnej single-SIM, má myslím čistý plast bez nátěru, takže tam by se to nestalo (měl jsem v ruce tu tyrkysovou taky docela slušný vzhled).

Samsung bych už nechtěl, to má zase táta (i když starší model) a ten software v tom mi přišel hodně neotesanej, například se nedal aktualizovat čas od operátora. Pak tomu jednou odešla nabíječka a bohužel to má naprosto specifickej konektor, takže se musely kupovat pořád náhradní neoriginální (originální se sehnat nedala), od nichž taky odešly už čtyři kusy. Tenhle klasický Nokiácký konektor na nabíjení je aspoň hodně standardní - nejspíš už člověk pár nabíječek toho typu v rodině má a když ji zapomene, tak se dala snadno půjčit (i když dneska už těch Nokií ubývá).

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Až moc funkčně ořezané. Před 5 lety byly telefony této třídy vybaveny lépe... Jeden by čekal, že dnes se totéž bude prodávat za pakatel, ale oni ten pakatel funkčně skrouhnou tak, aby s ním náhodou významné množství uživatelů nebylo spokojenější než se šmatlafónem.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Telefony před 5 lety s cenou pod 1 tisíc Kč? Ale ne, nebudu rejt, vím co myslíš. Také souhlasím, že by ta funkční výbava bez problémů mohla být vyšší a je uměle seříznuta. Ale tak je to všude, třeba každej sebelevnější dgi kompakt by mohl umět RAW a přitom je to doména až "profi kompaktů". A tak by se dalo pokračovat.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby ses podíval na RAW, co vyleze z 1/2,3" 20 MPx čipu při ISO 400, čistej šum místo obrazu, nekorigovanej soudek, vinětace jako kráva, asi bys tím kompaktem švihnul o zem... :-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

na podobné RAWy jsem se podíval, sic z 12M 1/2,33" čipu: http://diit.cz/clanek/test-panasonic-lumix-fz200-unikatni-ultrazoom-s-f2... takže určitou představu mám. jinak soudkovitost/vinětace, to souvisí s objektivem a je dobře korigovatelné,šum je horší,ale opět, nic neřešitelného.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

12 a 20 zdaleka není totéž.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tak fajn, počkáme až někdo uvede takovej kompakt s 20M. Pak budu moci prokázat svoji argumentaci.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

To jako vazne este nekdo pouziva??? ::)

+1
-64
-1
Je komentář přínosný?

Já ano. Ne proto, že bych byl "socka". Ne proto, že bych cítil potřebu se vymezit proti kryptofašistickýmu světu smartfounů". Prostě proto, že nejlépe z produktů na trhu splňovala to, co od telefonu potřebuji.

+1
+34
-1
Je komentář přínosný?

Urcite jsem nemel na mysli ani jednu z tech dvou zminenych variant, ale smartphone mi vyhovuje svou univerzalnosti, mam u sebe jedno zarizeni a vyuziju ho na vsechny aktivity. Opravdu jen telefonujes? Nepotrebujes nebo nemas zajem o dalsi aktivity, ktere muzes mit neustale u sebe diky smartphonu? Email, IM, GPS - zaznam trasy pri sportu, okamzita orientace, kdyz nekam jdu kde to neznam, v mhdecku z toho mam ctecku knih, sem tam zabiju nudu nejakou povedenou hrou, obcas neco vyfotim velmi slusnym fotakem, ...., jo a neni to muj pripad, ale zavislaci mohou byt neustale na facebooku. :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

email, gps, im, nic z toho u sebe neustále nepotřebuji. naopak jsem rád, když od toho aspoň na chvíli / půlden / týden občas vypadnu. v mhd čtu papírové knihy, nenudím se tak, abych potřeboval zabíjet čas nějakou hrou, foťák mám samostatný (buď nikon1 na takové to běžné dokumentární/rodinné, nebo flexaretu / velkoformát na lepší věci). upřímně, mám i přístup k typickému androidímu smartphonu a že bych to považoval za nějak komfortní? ne. surfuje se na tom blbě, emaily jsou na tom nekomfortní, hrát na malé věci mi přijde u většiny her o ničem a v ničem dalším nespatřuji užitek. a to ať již jde o levnej huawei y330 (?) nebo naopak drahej galaxy s5. prostě než abych se na nějakou rychlou drobnost mrkl hned na té prťavé divné věci s neergonomickou obsluhou, raději zvednu svoji zadnici z gauče, zasednu k desktopu a nadatlím to tam.

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

Ako hovorím každému niečo iné chutí :) ja som presný opak, niekedy uvažujem načo mi je vlastne mobil? Telefonujem z neho menej ako 30 minút mesačne a to preháňam. Niekedy je to do 10 minút. SMS-ky takmer žiadne to už radšej zavolám, ale dátové pripojenie je u mňa docela žhavé aj bez FB. Asi tablet s 3G je pre mňa najlepšia voľba.

"Sranda" je, že moja šéfka si kúpila takýto blbý telefón s dual sim. Tiež má podobný názor ako ty na smartfón. Ale čo je najhoršie tak jej baterka vydrží tak 2 dni. Áno 2 dni. Reklamovala už 3 razi. 2 krát niečo urobili ako výmena reproduktora, mikrofónu a na tretí krát jej už neuznali reklamáciu. No mobil stále vydrží iba 2 dni. Už ani hlúpa Nokia nie je to čo bývala kvalita je u nich v prdeli.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Nahoď model toho šmejdu, ať se ví na co si dávat pozor a čemu se vyhýbat. Dík.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím, souhlasím a podepisuji. Některé své kolegy a známé, kteří byli zvyklí, že jsem měl smartphone ještě v době, kdy to byla ta neznámá úchylná věc s Windows Mobile 6.0, jsem šokoval, když jsem naklusal s NOKIA 515 DUAL (mimochodem, její výdrž je ovšem otřesná), ale když jsem zrekapituloval své požadavky:
- HW klávesnice, alespon numerická
- sync kontaktů a klalendáře přes kabel či BT
- HW klávesnice, alespon numerická
- nezávislost na internetu, ten jen pro hledání v jízdních řádech
- HW klávesnice, alespon numerická
- neplýtvání místa na displeji, naopak maximalizace jeho využití
- HW klávesnice, alespon numerická
- cena za kterou mi toho krámu nebude líto
- HW klávesnice, alespon numerická
- rozumná výdrž baterie (nesplněno)
- kalendář, úkoly a přístup ke klíčovým aplikacím na titulní stránce (splněno částečně)

jo a
- HW klávesnice, alespoň numerická

tak jsem oželel to, že jsem kdysi na HTC magician (T-mobile MDA II Compact) přečetl půlku T. Prattchetta, že to byl můj přítel do nepohody, že jsem ho měl i jako tuuuze bezva modem, své svého času jediné připojení, že jsem si strašně zvyknul na dotykový jog dial u HP iPaq 610c (asi nejlepší telefon, jaký jsem kdy měl), jak bravurně se dalo psát naprosto cokoliv a zejména vyhledávat kontakty na SONY ERICSSON Aspen a že jsem u postele nakonec skounsul ten android jako dev zařízení a budík s přehráváním videa.
NOKIA mě štve, najít kontakt je pro otrlé, správa SMS tristní, navigace v kalendáři odporná, internetový prohlížeč nepoužitelný, radar srážek neexistující, ale mačkám si své milované čudlíky a nikdy více se jich nechci vzdát.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Suhlas s nokia 515 ... kupil som ju mati, ze to je tlacitkova nokiacka klasika. Vobec to nebol lacny telefon, ale je to kram a nie to, co nokia kedysi predstavovala. Bloatware = nepouzitelne blbosti v menu, pomala, malo vydrzi, notifikacia omg ... nokia 6300 bola oproti tomu uzasna (len by to chcelo lepsi fotak)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

o 515 jsem v době vybírání 112 uvažoval. odradila mě právě ta až vulgární cena.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Trochu to znám. V zimě jsem na horách stratil Sony Ericcson Mini Pro. SMS na tom psát bylo nádhera. Vůbec by mi nevadil mít o něco tlustější telefon než je na trhu běžné.

Zatím jediné řešení je externí klávesnice, přichycená magnetem (děláno pro Samsung Galaxy), propojené bluetoothem. Má to spoustu nevýhod (mnoho materiálu navíc, baterie navíc, nedrží to pevně)

Ideální by bylo integrované do zadního krytu s baterií, do které by byla napojená bluetooth klávesnice.

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

v rodině jsme měli (a někde v šuplíku asi stále máme) androida HTC s qwerty: http://www.techdigest.tv/htc-touch-pro2.jpg
jiank stále je tu třba blackberry.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

515 jsem koupil ženě. Kromě toho, že kvůli opakovaným "white screen of death" musela vzápětí po zakoupení na měsíc do servisu (kde vyměnili asi tři desky uvnitř), díky úžasnému kovovému krytu (který zároveň funguje jako anténa) má zřejmě z principu mizerný příjem, takže v místech se slabým signálem balí krám o poznání dřív, než citelně levnější plastové Nokie... a po dalším roce jí rachtá reprák atd.

Jak byla 515 tehdy na začátku měsíc v servisu, koupil jsem ještě 112 se záměrem, že bude fungovat jako nouzový mobil pro ženu, než se 515 vrátí z opravy, a že ho pak dáme klukovi (školákovi) jako základní komunikátor v situacích, kdy se začíná pohybovat samostatně. Tak se i stalo.

Závěr z toho: 112 umí prakticky totéž co 515, jenom má menší displej a hrubší rozlišení, žádné předinstalované hry (chceš hry? zaplať), lepší příjem při slabém signálu a delší výdrž na baterku...

Každopádně jak 112 tak 515 už jsou pasé :-(

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A povedztě mi Kefalín, čo vy si predstavujetě pod takým slovom kryptofašitický???

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Odhadem měl autor na mysli "manýry velkého bratra". Čerstvá zkušenost s Windows Phone 8.1 po prvním startu: "jistě souhlasíte, že budeme odesílat data našemu stvořiteli v těchto případech: A) B) C) D) E)" - člověk musí ty body jednotlivě pročíst, aby zjistil, že chce ty fajfky všecky jednotlivě povypínat. "Zadejte svůj login do microsoftího cloudu. Nemáte? Vytvořte si. Nechcete? Opravdu? ...nooo... když jinak nedáte..." apod. Když chcete do telefonu uploadnout staré kontakty, máte šanci jedině protlačit to skrz e-mailový účet někde u Microsoftu nebo Googlu = udělat si u zlotřilé korporace svůj osobní účet a navázat na něj seznam svých známých, a ten teprve synchronizovat do telefonu. Nevím jestli "kryptofašismus" je jazykozpytně/sémanticky přiléhavé označení, ale jako útok na mé soukromí to vnímám docela nepochybně. A to jsem v podstatě white hat, neškodný človíček s bohulibými zálibami, bezpečnostní cirkus mě obecně otravuje. Tohle prostě uráží můj středoevropský selský rozum.

Že nový matlafoun automaticky počítá s tím, že bude mít trvale datovou konektivitu do divokého internetu, a má v defaultech zapnuto spoustu fičur žravých na baterku, to je jenom takový vedlejší povzdech.
Když jsem svoji novou Lumii 530 v práci konečně rozcvičil (resuscitoval factory resetem),
trochu mě šimralo v podvědomí, že bych mohl cvičně/preventivně updatovat OS.
Ale widle mě předběhly! Telefonu jsem preventivně zakázal datový přístup přes mobilního operátora a napároval jsem ho cvičně na interní WiFi, takže měl tlustou konektivitu ven... a jak si tak přehazuju dlaždice na startovní obrazovce, ladím vyzvánění a hledám jak zakázat vibrace, widle si rovnou stáhly update OS a nabídly jeho instalaci! Plus nabídly aktualizaci několika základních appek - ale jenom pokud si vyrobíte účet ve Store. Trhni si, velký bratře.

První smartfouny (a co teprve PDAčka) mívaly relativně otevřený operační systém, ne nepodobný PCčkovým OS. Mě by se třeba hrozně líbilo, mít na matladesce možnost pracovat se soubory na disku nějakým tím "explorerem", vidět všecky soubory a otvírat je asociací podle přípony...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Navázání telefonu na cloud je jedna z nejlepších věcí a obecně trend oddělení uživatele/obsahu od konkrétního zařízení. Celý váš příspěvek je jen o neuváženém nákupu. Pokud se pletu a o všech věcech, na které teď spíláte, jste věděl předem, je to ještě zoufalejší.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Neuváženém... ono z mých požadavků vyšel tenhle základní matlafon jako nejmenší zlo. Ano, věděl jsem o těch principielních věcech předem a ano, je to zoufalé :-) že slušně vybavený tlačítkáč už nekoupíte. Docela rád bych se oddělil od konkrétního zařízení tím, že si kontakty jednou za čas odsypu na nějaké svoje soukromé datové médium.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Oddělení uživatele od konkrétního zařízení tím, že se o vaše již bývalá data bude starat americká společnost a bezpečnostní složky?
Už chápete, proč se vám říká ovce? Vždyť vy nic nemáte, pouze si pronajímáte život.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu nevím, kde v té konspirační teorii o ovcích figurují má osobní data a americké bezpečnostní složky. Asi jsem naivní, ale mám pocit, že protistátní tajemství v mém telefonu neukrývám. Naopak, je v něm spousta dat, jejichž obsah není kritický, ale jejich snadné obnovení mi ušetří spoustu času.
A pokud bych měl rozvádět tu filozofii o pronájmu života, pak ve chvíli, kdy žijete ve společnosti postavené na směně práce a peněz, pronájmu se nevyhnete :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Výraz "konspirační teorie" používají většinou lidé masivně indoktrinovaní americkou propagandou. A pak chudí duchem. Společné mají to, že používají nesprávně něco, o čem nic neví. A nebo mají pocit, že jím paní učitelka říkala něco jiného.
Chcete mít svá data u americké společnosti s přímým přístupem státní a soukromé rozvědky USA? Tak jo, řekněte to nahlas (a odůvodněte to tím, že jste ovce) a laskavě nenuťte ostatní, aby k vám šli do ohrady. V Německu hrozí pád vlády kvůli americkým odposlechům 400.000 evropanů, resp. proto, že Merkelová se v tom nechce hrabat. Být tam jen lidé, jako jste vy, tak můžou být v klidu, seberou občanky (na co, stejně se neumíte rozhodovat bez USA) a zruší obchody, protože hromada pokrutin z výroby bionafty vám musí stačit. Dobrou chuť.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mám empiricky ověřeno osobní zkušenosti, že lidé kteří věří "kospiračním teoriím" (ať už s tím označením souhlasíme nebo ne) jsou ve skutečnosti úplně obyčejní idioti.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro idiota každý idiot. Člověk z mozkem nemůže takovou věc vůbec vypustit. Bezmozek papouškuje paní učitelku a místní propagandu. A to, co paní učitelka neříkala se nestalo. K popukání. Snad je vám mezi svými mdlými mozky dobře.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A já myslím že tu vykládáš pěkný hovadiny, mám Lumii 635 LTE a veškerou konektivitu jsem omezil prakticky jen na wifi, updaty si stahovat můžeš nebo nemusíš, je to na souhlasu, trvalá konektivita je blbost, data mám venku zásadně vyplý a zapínám je jen zřídka když prostě potřebuju. To samý ta údajná žravost baterky - krom toho že je to prostě kapesní počítač tak logicky nevydrží tejden jako např. noťas, ten vydrží pár hodin... Je tam něco jako spořič baterie takže bez mýho výslovnýho povolení s ním na pozadí nic nepojede. AMEN a poslední věc - odfajfkování aby se mi nic neodesílalo do MS, nevím co je na tom za problém, nechceš - zakážeš... A fčil mudruj :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já naopak, za recenzi z praktického použití, velmi děkuji. Zrovna tento týden se rozhoduji, který mobil koupit a proto mi článek padl do noty. Volba byla víceméně jasná a tahle zkušenost mi pomohla při rozhodování.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Potíž je, že tuhle generaci levných Nokií už nekoupíte...

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

ja si pred dvouma rokama uspesne upgradoval z htc touch pro na nokii e52 z bazaru :) dneska baterka tak 7-10 dni podle pouzivani, telefonuje, esemeskuje, paradni kalendar, spokojenost :)

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Dakujem za recenziu. Tiez rozmyslam o nejakom hlupom telefone, podla moznosti dvojsimkovom. Mam na skusku 515 ale nie je to ono. Vydrz nie je tak dobra, uzivatelsky komfort tiez nejaky divny (podla coho to triedi SMSky?) plus je tam kopa bugov (2x white screen of death, zvonenie zostava hrat aj potom co druha strana medzitym polozi???). Nokia 225 bude asi teda tiez o tom istom.

Kiezby existoval solidny nastupca E52. Volanie, SMS, budiky, kalkulacka, kalendar, podpora mass storage k SD karte, obcas internet na pozretie mobilnych verzii webov. Pri vydrzi 2+ tyzdnov.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

ja jsem uz cca 8 let spokojen se Samsungem D900i / druhy z bazaru za 300,- /, pro me ma presne to, co chci / neco navic, ale foto pro pripad nutnosti az moc dobre... /

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Poznám, osobne som ale mal 240 ktorá teraz beží u mojej mame. Na pôvodnej baterke vydrží stále týždeň a to ten telefón má okolo 8 rokov. Aj 900 aj 240 mala podľa mňa veľmi vydarenú ergonómiu a aj funkcie. Najviac sa mi na ňom páčil "otravovač" to myslím tú funkciu keď sa telefón stále v pravidelných intervaloch ozýval ak na ňom bola SMS alebo neprijatý hovor. Asi najlepšia funkcia na mobiloch akú som videl a používal :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já mám Samsung 1080, taky už roky stále s původní baterií. Teď má výdrž asi týden. Jediné, co mě štve, je že korejští soudruzi udělali chybu ve FW při blokování klávesnice. Blokovány jsou všechny klávesy, ovšem nikoliv šipka nahoru, která má jako klávesovou zkratku funkci baterka. Nepomůže ani přemapování této zkratky jinam.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Resil jsem jestli nechtit takovej telefon, ale trosku sem narazil, GPS, 3G (mebo 4G), Mejl, internet ... vem cert. Na datovani mam tablet.

Co bych potreboval je
Vydrz 20+ dnu (coz ta nokie splnuje)
Bluetooth do auta
Synchronizace kontaktu - Goggle, Microsoft, Exchange
Synchronizace kalendare - Goggle, Microsoft, Exchange
Staci me to pres GPRS

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Já mám s těmahle telefonama co dlouho vydrží ten problém, že pak po 14ti dnech nemohu zaboha najít nabíječku.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

jo, to jsem zapomněl v článku zmínit, ač je to klíčová informace. další důvod pro modely s microUSB konektorem.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Asi to má svá pro, ale mám z toho článku pocit, jako kdyby na nějakém auto serveru recenzovali koně, jásali, že startuje při libovolné teplotě, zabere méně místa při parkování a sám se natankuje. Nezbývá než popřát hodně zdaru :)

+1
-37
-1
Je komentář přínosný?

a já mám zase pocit, že tě napadl takový na první pohled vtipný komentář, tak si ho hned běžel vložit do diskuse. relevanci ale mají oba naše pocity tak nějak .... mizivou, že? :-)

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Máte ode mne plus, cítím se odhalen :) Ale vážně, pořád to tu beru jako IT server, ne jako nástěnku po popírače pokroku. Samozřejmě, tento článek má přínos, ale jinak bych se na něj díval na idnes a jinak jej hodnotím na diit/cdr.
Můžete se plácat po zádech s tím, jak omezený přístroj jste ochoten nosit a používat, ale pokud na jeho úroveň degraduji například obyčejnou Lumii 520 nebo 532 viz níže, dostanu to samé jen s tím rozdílem, že v případě potřeby mám k dispozici všechny běžné standardy služeb, synchronizaci a net.
Tou degradací myslím vypnutí všech služeb a konektivity na úroveň digitálního budíku... Uvedené hodnoty nejsou daleko od pravdy i s občasnou kontrolou mailů. Je tato odpověď dostatečně relevantní?

parametry baterie Lumia 520, zdroj MS
Vyměnitelná baterie: Ano
Kapacita baterie: 1430 mAh
Napětí baterie: 3,7 V
Maximální doba v pohotovostním režimu: 16 dní
Maximální doba hovoru (2G): 17,4 h
Maximální doba hovoru (3G): 9,7 h

parametry baterie Lumia 532 dual SIM, zdroj MS
Vyměnitelná baterie: Ano
Kapacita baterie: 1560 mAh
Napětí baterie: 3,8 V
Maximální doba v pohotovostním režimu se dvěma SIM: 22 dní
Maximální doba hovoru (2G): 20,9 h
Maximální doba hovoru (3G): 12 h

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

„pořád to tu beru jako IT server, ne jako nástěnku po popírače pokroku”

Zrovna na tomhle webu se myslím vždycky prosazovalo vybírání věcí podle toho, jak splní deklarované požadavky, a naopak spíše despekt k vybírání věcí podle toho, jestli jsou cool nebo in.

Zajímavé, že jsem neviděl třeba stížnost, že v článcích o procesorech by se nemělo psát o Celeronech, a podobně.

„pokud na jeho úroveň degraduji například obyčejnou Lumii 520 nebo 532 viz níže, dostanu to samé”

Zrovna tohle by mě opravdu zajímalo. Nechce to někdo reálně vyzkoušet a sepsat výsledky?

Řekněme následující cyklus pro každý den:
1x budík (třeba v 7.00), jednu SMS odeslat a jednu přijmout, minutový hovor volat a přijmout, 10x jen odemknout telefon a zkontrolovat, 30 minut čtení webu přes mobilní data, 15 minut čtení webu přes WiFi, přičemž telefon musí být na příjmu minimálně od budíku do 22.00.

A jak dlouho to ten telefon na jedno nabití vydrží.
(Podle mých zkušeností s E52 bych řekl, že tohle zvládne týden, tj. 7 cyklů.)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nezkoušel jsem 520/532, ale 1320, která má 6" a baterii 3400 mAh (3,8 V), pohotovost uvádějí 28 dní, což jsem neprověřil, protože tel. používám, ale zhruba uvedený scénář několikrát nastal (více hovorů i sms) a telefon sloužil 6 dní a 8 hodin.
To ostatní (cool/in a celerony) vyplývá asi z nepochopení. Pokud se něco liší jen výkonem, nemá smysl se nad tím pozastavovat. Je-li ovšem rozdíl v celé koncepci...
Ale na druhou stranu, známá teď trvala na nákupu "hloupého" telefonu a hlavním důvodem byla slabá sebekontrola - "když mám přístup k mailu, pracuji i o dovolené". Takový důvod chápu, přestože mu nerozumím.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Čili od těch dříve zmíněných s poloviční baterkou se dají čekat tak 3 dny?

Možná ještě lepší příklad než Celeron by byl Raspberry Pi. Parametrově daleko horší, ale prostě je navržené pro splnění jiných požadavků, než počítač s Core i7.

Já chtěl klasický telefon (teď nevím s tím „hloupý”… E52 je oficiálně smartphone :-) ) hlavně kvůli hardwarové klávesnici, na psaní je prostě lepší, než dotyková.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Jo, E52 jsme používali ve firmě. Stejně jako E51. Křápy, kde se permanentně kazily klávesnice a reproduktory. A snad i konektory.

Ale jinak jsem je měl docela rád. Skladné, malé. Jakž takž výdrž.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Baterie těch nižších modelů je sice poloviční, ale ostatní parametry také, proto můžete čekat výdrž spíše podobnou.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

já nepopírám pokrok, naopak jej vítám, ale musí být rozumným směrem. momentálně stále zastávám názor, že hardwarové ovládací prvky jsou daleko lepší než softwarové, takže když už moderní smartphone s velkým dotykovým displejem, tak raději něco jako blackberry. pravdou ale je, že svůj názor ještě budu muset podrobit dalšímu hodnocení, neboť tuhle jsem si na vyšehradu všiml v metru slečny s takovým tím menším iphonem (4 nebo 5 ??), jak datlí sms na té mrňavé sw klávesnici TAKOVÝM tempem, že mi spadla brada a nevěřícně jsem zíral. ale asi za tím bude nemálo let cviku.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

"hardwarové ovládací prvky jsou daleko lepší než softwarové"
- s tím docela nesouhlasím, hw tlačítko nezmizí když ho nepotřebuješ a pořád zbytečně zabírá plochu na úkor displeje.
Sw tlačítko když potřebuješ tak tam prostě je, když není potřeba, nepřekáží tam a celej displej máš volnej. Potřebuješ - objeví se, toť celý kouzlo :-)

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je hlavne o zvyku, kdyz jsem mel jeste nokii E71 tak jsem se taky obaval a branil prechodu na touchscreen klavesni. Ted s prehledem datluji dlouhe odstavce na touchscreen klavesnicich 7" windows tabletu nebo na note 2 a mam takovy dojem, ze tady v tomhle nejsem zdaleka sam. Navic treba na androidu je strasne velky vyber klavesnic, na note 2 pouzivam Perfect Keyboard Pro, ktera je velmi kustomizovatelna a to bych videl jako hlavni vyhodu touchscreen klavesnice na androidu. A jak tady podotyka nekdo jiny, touchscreen klavesnice, klavesy umoznuji vetsi display = pohodlnejsi cteni etc. Nektere hardwarove klavesy by ale mely zustat jako volume, home, back, power... (napsano na touchscreen windows Linx 7)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

jj, vystihl jsi to uplne presne, samozrejme jako zajimavost je to urcite osvezujici, ale snad se nam tu takoveto recenze nerozmohou nejak vic. :-)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Ne koně, ale třeba 20 let staré auto.
Takové články se na auto serverech skutečně objevují, dokonce část nadšenců přes auta dává starším autům přednost před novými (tj. koupí si na ježdění třeba 10 let staré auto, přestože mají peněz dost a klidně by si mohli dovolit nové).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Už hezkejch pár let používám Nokii C2-01 a spokojenost. Ale teď jsme koupili ženě véčko 2012D od Alcatelu a začínám nad ním vážně přemýšlet. Dřív jsem véčko nechtěl kvůli držáku v autě, ale ten už teď taky nepoužívám. Ta pohoda, nemuset se starat o zamykání a odemykání klávesnice...

Mít s sebou všude mail, web, Facebook a podobné věci také nepovažuji za žádnou výhodu, člověk si venku od techniky rád odpočine. Čas v dopravě zabíjet nepotřebuju, řídím, a když někdy ano, vezmu si Kindla. Na hloupé ofocení otevírací doby na obchodě stačí hloupý mobil s 3 MPx foťáčkem a na focení si beru ven úplně jinou techniku.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

K Nokii (Microsoftu) 130 - vlastním ji a nedoporučuji. Klávesnice je pohodlná, zadní lampička praktická, váha úžasná (68g), výdrž na baterii dobrá, má USB.
Nicméně je ořezaná až na kost. Ze staré Nokie 6030 jsem byl zvyklý např. na nastavení prodlevy mezi zvoněními budíku. Zde je napevno 10min. Odpočítávání času chybí. Audio-přehrávač neumožňuje posun v rámci zvukové stopy (využil bych u mluveného slova).
To vše je ale druhořadé. Zejména není slyšet hovory, reproduktor je příliš slabý. Kvůli němu bych ji podruhé nekoupil.
K nastavení dual-sim: Lze nastavit výchozí SIM pro hovory, pro SMS nebo se vždy zeptá. Karty jsou schované pod baterií.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak se nam tu asi otvira dalsi dira na trhu. Uz jsem podobne stiznosti zaznamenal od uzivatelu, co IT nehovi a chteji obycejny mobil na volani. Napr. nejaky obycejny Samsung, ve kterem bylo asi 15 melodii na zvoneni, ovsem vsechny naprosto priserne.
Ale obavam se, ze tyhle diry uz nikdo nezaceli, protoze kdo ma penize, tak je cpe do vyroby matlafounu a nikdo z nas pritomnych je asi vyrabet nezacne. Kdybytak podobne veci sly alespon doprogramovat, to uz by se treba nekdo nasel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To porovnání fotek z mobilu a scale-down z fotaku neni spravne. Mobil ma 0.3 Mpx (bayer, RGBG) a ta vase zmensenina ma 0.9Mpx (RGB). Kdyz uz to chcete porovnavat, vemte 1:1 CROP (640x480) ze zrcadlovky, ne zmenseninu.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

a to prosimtě bude relevantní jako v čem?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Bude alespon korektni co se tyce vzorkovani barev a komprese (teoreticky by DSLR melo vyhrat, protoze ma lepsi interpolaci/kompresi diky silnemu dsp). U kinofilmu pak take vyrez - v realne velikosti snimace z te nokie ;)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Já zvolil trochu jiné řešení, úvaha byla si koupit nějaký „hi-end” klasický telefon ještě v době, než se přestaly prodávat.

Takže mám Nokii E52 a jsem spokojený.
Volá, SMS posílá, konektivitu má (vč. WiFi), rozlišení (320x200) je dostatečné na to, aby i ten web byl použitelný, resp. zprávy/články, jízdní řády a Facebook si na tom přečtu.
Dokonce má i GPS, i když pro navigaci vadí malá obrazovka, takže se to hodí spíš staticky- kde zrovna jsem plus mapa okolí.
Foťák je, ale na dnešní poměry nic moc (3Mpix).
Výdrž baterie cca týden, nabíjení standardně přes micro USB.

A ještě jedna důležitá vlastnost: Budík budí i když je telefon vypnutý. Jak jsem zjistil, tohle u moderních smartphonů zdaleka není samozřejmé.

Perlička: Jako nový jsem ho koupil asi za 3700 Kč. Koukal jsem, že dneska repasované stojí 4000.
Zjevně nejsem sám, kdo si ten telefon oblíbil.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ještě doplním, E52 není dual-SIM, takže kritériím v článku by asi nevyhověla.

Já se rozhodl jít cestou dvou telefonů. Druhý telefon je dotykový, ale možná se používá víc jako navigace, než jako telefon.
Tam je pak výhoda dvou zařízení, protože navigace vyžere baterku druhého telefonu a ne hlavního (a případně i naopak, prostě pokud bych vybil či dokonce zničil / přišel o jeden telefon, pořád můžu použít ten druhý).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pouzivas jako navigaci v aute? Jestli jo tak potom nevidim duvod proc by se mel vybit... Kdyz pouzivam mobil jako navigaci v aute tak ho mam vzdycky na nabijecce.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pokud máte nabíječku do auta, auto, kam jde zapojit (měl jsem auto, kam zapojit nešla) a nezapomenete na ni :-) tak ano.

Jo, a pak jsem narazil na další problém, kdy nabíječka sice má USB, ale některá zařízení se přes ni odmítají nabíjet.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Tak zapomenout ji nemuzu, mam ji porad v aute ;-)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Davide, Davide. Brejle taky nosíš po kapsách s kličema? Taková prasata co nosej mobil s kličema a pak si stežuji jsou ... Jinak taková Nokie 225 dual sim není na zahození.

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Mobil mám s klíči v jedné kapse, ale vedle. ano, občasný kontakt může nastat, ale byl to jen příklad pro worst case scenario. měl jsem to asi napsat obšírněji: nevím kde ta 112 nabrala tolik škrábanců - i těch které vypadají jako tření po ploše, ale žádný dřívější mobil takhle poškrábaný po pár měsících používání nebyl. takže tady opravdu pozoruji přechod k horšímu materiálu. jo a btw, nejsem prase, jsem ježek.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna předevčírem jsem zasadil smrtící úder čtyřleté C2-01. Už delší dobu jsem smutně uvažoval, co si pořídím, až nějaká životně důležitá součástka hodí ručník do ringu, a teď to konečně přišlo. Postupující ocvrnkávání laku a škrábance na krycím skle displeje ničemu nevadily, telefon mi mnohokrát vypadl z kapes, klávesnice vydržela všechno... (nečistoty i gamesení potomka) - nakonec to vzdal jako první zřejmě displej. Z piety jsem ho ještě rozebral a složil, pokochal jsem se minimalistickou mechanickou konstrukcí (tak *proto* byl tak odolný). Tohle byl asi poslední telefon za rozumnou cenu, který splňoval moje požadavky: vedle panem Ježkem jmenovaného volání, SMS a výdrže baterky potřebuju ještě taky BT handsfree do auta (a cca 2Mpix foťák se taky hodí).

Takže jsem se zběžně prohrábl tlačítkovými Nokiemi, co se dají momentálně koupit, se zalíbením jsem hleděl na 225, ale ouha: ačkoli se to málokde píše v základním seznamu vlastností, tenhle tlf má sice bluetooth, ale BEZ PODPORY HANDSFREE !!! To je naschvál jako prase! A bacha, tohle se týká zřejmě všech zbývajících tlačítkových Nokií, které MS ještě vyrábí (možná s výjimkou 1-2 modelů, které mají zase nepoužitelný 0.3Mpix foťák nebo tak něco.) "To by bylo, abychom ty technofobní konzervy nedonutili kupovat matlavé destičky" - říkají si mezi sebou účastníci kartelové dohody několika zlotřilých korporací, které zásobují trh... Navíc firmware S30 series je i v dalších ohledech zřejmě ještě zkriplenější, než tradičnější S40 (který býval už tradičně naschvál zkriplený oproti prémiovému S60). Kde jsou ty časy, kdy Nokia 6150 umožňovala namapovat na levé tlačítko pod displejem libovolný seznam funkcí a editor SMS uměl právě jenom SMS, s minimálním počtem kliků pro zadání příjemce...

Takže jsem váhal, jestli koupit tlačítkový Samsung S5611 s papírovou výdrží v pohotovostním stavu asi 10 dní, nebo za podobnou cenu nejlevnější matlavou Lumii 530 s papírovou výdrží dvojnásobnou...
Do toho jsem v rádiu slyšel hlody o tom, že "trh si žádá matlavé destičky, protože 80% nově prodaných telefonů jsou matlavé destičky" - přestože jsem pacifistický počítačový nerd, v tu chvíli mi šla pára z uší.

No nakonec jsem sáhl po Lumii. Šokovala mě už při vybalení z krabice - takové pádlo! Následně mě přivítala vtipem vpravdě dadaistickým - kdo si pořídí telefon s Windowsama, jistě tak činí proto, aby ho uvítal zátuh v grafickém splashscreenu bootloaderu (modré logo Windows trčelo na displeji asi hodinu, než jsem ho vypnul). Prostě mi ten telefon po prvním zapnutí nic jiného neukázal. Dobrá - spravil to "reset to factory defaults" (přesný postup asi na 8 kroků, který musíte složitě googlit) - ale když si vezmu, že asi nejsem zdaleka sám, tak se křivě usmívám, kolik asi zbytečných reklamací "dead on arrival" musí registrovat Alzáč a třetí firma co tomu dělá servis... Nakonec se to i docela svižně hýbe... ale teda... nějaká jednotnost uživatelského rozhraní (Metro) je jenom velice obrysová, oproti třeba standardnímu Windows desktopu. A pokud mi někdo tvrdí, že na mobilu funguje Metro velice příjemně, tak já tvrdím, že mi i tady po vcelku důkladném seznámení pěkně pije krev. Proboha - takové mrhání výkonem CPU a elektřinou na těch pár funkcí, které potřebuju. No aspoň že to umí víc budíků. A dovolí vyházet ze základní obrazovky všecko, co se mi tam nelíbí. Dokonce jde z flašky odinstalovat Facebook! A napárovat modrý zub na staršího Parrota CK3100 bylo taky v zásadě bez problému (musel jsem Parrotovi říct, že budu párovat, což jsem možná u tlačítkáčů nemusel, už si nepamatuju). Už to nemá virtuální sériák s AT příkazy a nebere to v základním stavu vizitky ve VCF... ach jo. A ty hlášky při prvním startu... kdo se jako já chechtal až se ohýbal při instalaci Windows 8/8.1 na počítači, tomu tady budou nejmíň cukat koutky.

Po dvou dnech užívání mám čím dál větší strach o touchscreen. Asi budu muset vymyslet nějaký futrál. Což ale není u matladestičky nic příjemného, navíc když zamykací tlačítko na boku je tak citlivé... no na tom ještě zapracuju. K tomuhle displeji se nemůžu chovat tak ignorantsky jako u tlačítkáče, kde mi škrábance v podstatě nevadily :-( Ach jo... možná jsem měl vzít radši ten Samšung. Nebo kdyby neměl Aligator mizernou citlivost a výdrž a další nectnosti, klidně bych ho bral.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Display by mohla řešit ochranná folie (~100 Kč?), nebo tvrzené ochranné sklo (ale to je polovina ceny toho telefonu). VCF ne, ale CSV ano.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Jasne ze screen protector... To je prvni vec kterou kupuji ke smartphonum a fotakum. Ted jsem objednaval 10 kusu obyc na HTC ONE za libru... Vzdycky objednavam nejaky obycejny 'crystal clear', ale vice kusu protoze se to kolikrat nepodari nanest napoprve uplne perfektne bez bublinek... Sice uz v tom mam velkou praxi (nejlepsi je vetsinou koupelna + takovy ten balonek ofukovac na senzory a objektivy, stetecek a celovka :-) V tomhle jsem perfekcionista, nesmi jit poznat, ze na tom mam screen protector, ale ten at se potom doskrabe jak chce. Note 2 normal nosim i s klicema v jedne kapse u bundy, protector uz je poskrabany jak svin, ale display pod nim po dvou letech porad jako novy ;-)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

No jasně, jsem hlava děravá... dokonce snad kupujeme do práce ochranné fólie ve velkém formátu na panelové počítače, kolegové to tady stříhali na menší kousky na míru pro matlafouny už před lety, když se tyhle hračky začaly objevovat a první hračičkové si je pořídili... díky za tip.
Jestli to správně chápu, snímací vrstva kapacitního dotykového senzoru je až pod vrstvou relativně odolného plastu a moje prsty sejme i skrz další vrstvičku ochranné fólie... což je dost rozdíl třeba oproti odporovým senzorům, které reagují na mechanické promáčknutí choulostivé povrchové fólie, a typickou závadou je, že je někdo ovládá perem (nebo třeba šroubovákem) a klobnutím způsobí trvalý průraz v konkrétním místě...

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Ty folie jsou hodne tenke a na funkcnost kapacitativniho dotykace nemaji podle mojich zkusenosti zadny zasadni negativni vliv. Nektere dokonce muzou i zlepsit 'klouzavost', nektere i zhorsit, ale celkove se vetsinou chovaji velice neutralne a kdyz je clovek nanese precizne, tak ani nejde poznat, ze tam nejaka folie je. Mene kvalitni folie mozna muzou trosku ovlivnit vnimanou ostrost displaye, ale porad lepsi nez mit na drahem telefonu za par mesicu poskrabany display. Ja jsem mel predni i zadni folii na iPhonu 4s a pouzival jsem ho bez pouzdra a za dva roky byl porad jako novy a strelil jsem ho na ebay behem 10ti minut od zacatku aukce za £250, pecovat o takove veci se vyplati :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Prej strach o touchscreen :-D Já teda nevím, ale jak se k mobilu chováš tak bude vypadat... Já mám prostě pouzdro u pasu a v něm je Lumča jako v bavlnce a když ji vytáhnu tak se k ní prostě chovám slušně a jediný co mi občas pije krev je umatlanej displej, ale to ošudlím třeba o triko a předtím na ten displej ještě dejchnu...
Jinak s tím zásekem po prvním zapnutí si pobavil, neříkám že se to nemůže stát, ale bude tos měl holt smůlu na ojedinělej kus, stane se prostě...

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji za zmínku o Nokii 130, tenhle kus mne zaujal. Ač jsem spokojen se svou 6 let starou nokii, tak možnost mít dual sim telefon mne pomalu nahlodává ke koupi nového telefonu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jako praktický mobil by to mohlo být fajn. Kdyby tam byl použitelný foťák. Přeci jen jsou situace, kdy si něco potřebuje zaznamenat (dokument či bouračku) a tak by 112 neobstála....

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ten kryt displeja no.. je to len plast. Jeden znamy mal rovnaky problem, plno skrabancov. Doma si to nejak jednoducho rucne prebrusil :) vyzeralo to ako nove

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Alcatel 2012D

Plusy:
Rychlost
Velký displej
"Hloupý" (ano je to klad)
Dual Sim
Silné vibrace
Hlasitý reproduktor
Po připojení na PC funguje jako modem

Mínusy:
Výdrž baterie (vadná baterie mého kusu, řešeno reklamací)
Mouchy v systému
Nepoužitelné hry
Nepoužitelné aplikace
Absence Java

Přecházím z kombinace dvou telefonů. Stařičké SE K800i a služebního "chytrého" SE Xperia X10miniPro.

Už mě nebavilo tahat dva přístroje, tak jsem chtěl dual sim. A když jsem viděl rozměry střední třídy chytrých 4.5 a více palcových telefonů, vzdal jsem i možnost nákupu nového chytrého zařízení. Nejsem z generace facebook, dokáži si poradit i bez možnosti připojení na internet a když vím, že budu potřebovat brouzdat/"pracovat", tak si s sebou vezmu notebook. Takže 99,9999% času, kdy mám u sebe telefon, nepotřebuji žádné chytré funkce a přístup na internet.

Ideální by byla Dual SIM SE K800i ve štíhlejším provedení. Tímto směrem se bohužel vývoj nevydal, tak jsem skončil s tímto Alcatelem. Alcately jsem už měl. Vím, že tohle je pouze číňan, co si koupil značku, takže jsem nečekal zázraky.
Zatím stále převažuje výhoda jednoho přístroje a rychlost "systému". Než jsem v noci z X10miniPro zavolal hasiče, tak uběhlo neuvěřitelných 120 vteřin. Tak dlouho trvalo než se systém probral a umožnil mi telefonovat. Vím, je to relikvie, už ve své době nepovedená.

K těm mouchám:
Výdrž baterie, 1 den a to s tím nic nedělám. Hodně divné. Za 24 hodin bez volání nebo jiného používání, se prostě vybije. (UPDATE: vadná baterie, vyřešeno reklamací)
Hry: Ani je nezkoušejte stahovat, vše jsou demo verze. Výrobce nemá ani trochu slušnosti, nechat Vám v systému, nějakou blbinu v podobě pongu, tetris, hada, nebo cokoliv na ukrácení dlouhé chvíle.
Java hry instalovat nejdou.
Prezentovaných 500 aplikací na internetu je blbost. Všechny zatím placené a ani nevím jak by fungovaly; nejsou demovezre.
U tlačítek rychlé volby (2-9), můžete naprogramovat i nějaký kontakt. Bohužel pokud zapomenete, kde jaký máte, tak se to před vytočením hovoru nedozvíte. To je blbost co?
Na displej se otiskují hrany tlačítek.
Klávesnice je pouze jakási tenká fólie s vystouplými čísly. Při stisku cítíte ostré hrany tlačítek. Obávám se snížené životnosti tohoto konceptu.

Takže nebudu plácat dál:
Na telefonování a jako kalkulačka to stačí. SMS tolik nepíšu, ale "smart" čeština nezná moc českých slov, takže psát raději klasicky.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.