Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test SSD: 64GB Transcend SSD370

Wifte, dík za recenzi. Piš častěji. 'Nuff said.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

To nebude tak jednoduchý, mou hlavní pracovní náplní je již nějaký čásek něco úplně jiného, takže ze mě vypadává jen občas něco, když mám o čem, chuť a hlavně čas psát.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

ty "gumy" jsou IMHO "chlazení"

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Mno, nevím … kdyby nad tím lítala moucha, uchladí toho imho víc ;)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Proc 64GB? SSD pod 128G se uz dostavaji do stejneho stavu jako HDD pod 1T - ostatni naklady na ostatni casti disku tvori velke procento ceny a cena tak klesa s kapacitou velmi malo (a ne jak je u ssd zvykem 2x vyssi kapacita, 2x vyssi cena). Konkretne u tohoto disku 1300 za 64G, 1700 za 128G. Stoji tech par stovek za mozne omezeni do budoucna z hlediska kapacity?

btw muceni toho stareho intel ssd uz skoncilo nebo je jeste ve fazi testu testu udrzitelnosti dat po dlouhe dobe?

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Někdo prostě není ochoten přidat 4 stovky, no.

SSD Intel už umřelo. http://diit.cz/tagy/ssd-deep-hell

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Diky. Musel jsem to prehlidnout po zbeznem prolitnuti starsich clanku po dovolene. Skoda ho.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

No, on uz se da sehnat za necelych 1600 treba v alfe, se slevou na rodinny pas jeste levneji, urcite se nevyplati investovat do 60GB verze .... ten rozdil je minimalni (pravda, v alfe je za 1200, nevim, kde za to dal tech 1300), ale i tak bych tu 60ku rozhodne nekupoval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

skoda ze v testu nejsou pro srovnani nejake normalni kvalitni SSD, jako treba Samsung nebo Crucial. Konkretne ten samsung je v soucasne dobe nepsany kral a to nejen kvality a vykonu, ale i pomeru cena/vykon

+1
-37
-1
Je komentář přínosný?

Heh od vyrobce lednicek??? Ten vyrabi i SSDcka? Ja osobne kupuju zasadne to nejlevnejsi, puvodne to byly V300, ted jsou levnejsi ty transcendy ..... tak nejak jsem se naucil byt imunni vuci parametrum SSD, protoze stejne jak u HDD, je opravdu jediny smerodatny udaj kapacita/cena, nic vic. Nejdriv jsem to strasne resil, nejakou vydrz, rychlosti zapisu, testy, recenze .... ale to je stejna saskarna jak resit tohle u HDD .... kdyz shori, tak shori kterekoliv a kazde HDD je proste pomale .... SSD je rekneme milionkrat rychlejsi nez HDD, cili zcela dostacujici pro kazdeho, takze stejne jako u HDD je rozdil v rychlosti +-100% zcela irelevantni ... SSD bude vzdy brutalne rychle a zcela dostacujici, kdezto HDD bude vzdy neskutecne pomale ......

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Jak rad bych byl aby moje ssd bylo rychlejsi jak hdd. Dokonce by me stacilo aby bylo stejne rychle a ne 10x pomalejsi jak hdd. :)
(prehistoricke ssd 1 generace bez trim. Pokusit se na nej zapsat vyzaduje velkou trpelivost - kdyz byl systemovy , klidne na minutu vytuhl system. Pouzivan jako vedlesi disk na malo menici se data - cteni je stale na urovni ssd)

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Nevim, co to mas za stary kram ..... ja beru to, ze DNES nema smysl vybirat.

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ten vyrobce lednicek kupodivu vyrabi SSD, a v ramci moznosti dane technologie jsou vyborne - taky si to vyrabi ten trapny vyrobce lednicek komplet sam - vcetne radice a flash chipu. Nelepi z ruznych komponent od XY dodavatelu, na rozdil.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

a teď jsi BTJ úplně rozbil, kdo ho spraví? ;-)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Můžu potvrdit, že to není špatné SSD, pro upgrade nějakého běžného stroje. Sám jsem to pořídil jako systémový disk na Kubuntu instalaci (používám to protože se to vzhledem a ovládáním dost podobá sedmičkám) pro rodiče a běhá to jako blesk, přitom mě to stálo přijatelných 1200 i s dopravou...

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Taky jsem jej použil pro starší komp, který má jen 2GB ram na Win7. A mohu říci, že z toho starého stroje za pouhých 1150,- to udělalo neuvěřitelně rychlejší komp. :-)

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Když už jsme u těch SSD, zajímalo by mně, jestli už někomu "normálním provozem" odešlo SSD jinak než chybou firmwaru. Mám staré OCZ Vertex 30GB, hodnota Realocated Bytes ve S.M.A.R.T vypovídá, že disk má už něco za sebou a S.M.A.R.T dále hlásí, že disku zbývá 7% života (když jsem se díval naposled asi před 2 měsíci, tak tak mu zbývalo 17%). Za chvíli tomu disku budou 4 roky, tak jsem zvědav, jestli se jich dožije :)

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

To šel nějak rychle do kopru, cos s tím dělal? ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právě že nic zajímavýho. Jsou na tom jen Win7 64b + všechny programy. Po celou dobu života toho disku je na něm volno mezi 2-5GB, první rok na něm byl i swap (ten jsem pak hodil jinam). Právě že mě to taky překvapilo, že za ty poslední 2 měsíce skočila životnost o 10% dolu.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

křemíková smrt se blíží...

+1
-34
-1
Je komentář přínosný?

Znamemu odeslo OCZ 60GB po 2.5 letech domaciho pouzivani. Ve vetsine pripadu odchazi radic, napajeni a pod. Zivotnost bunek nema vubec smysl resit, protoze temer vzdy odejde neco okolo.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

taky mi odeslo OCZ Vertex 2 60 po cca 2,5 letech, co sem tak cetl tak je to jejich normalni zivotnost takze OCZ uz nikdy nechci ani videt, ted premyslim o tomhle SSD, chci 64GB na system a par programu a pak 256/512GB SSD na hry a na zalohy a filmy mam klasicky HDD

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mně odešli 2 z 5 koupených. První po nahrání nového FW, doporučovaném výrobcem (prostě se disk tvářil že se FW nahrál, ale byl tam pořád ten samý a po třetím opakování se už nehlásil). Ten vyměnili za novější verzi, no a zrovna dnes druhý (kingston v300) který už nenaběhl po vypnutí NB kterému došla baterka. Toho budu muset reklamovat zítra... :0(
Ale že by se opotřebovaly to ani omylem..

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Nie je hodnota Reallocated Bytes zo SMARTu trosku zavadzajuca u SSDcok, prave kvoli tomu ako funguju a vnutorne si "upratuju" data? Alebo ty myslis celkovo ze kolko toho bolo takto prehadzanych prave z dovodu vnutornej aktivity?

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem přišel domů, pustím PC a hle - zbývá 6% života disku.

Začal jsem zjišťovat jak to ten disk zjistí a je to docela jednoduché. Ve S.M.A.R.T je položka "Maximum P/E Count Specification" která říká, kolik si disk myslí, že každá buňka přežije zápisů. V mém případě má hodnotu 5000. Dále tu máme položky "Minimum Erase Count", "Maximum Erase Count" a "Average Erase Count" které říkají kolikrát byla každá buňka minimálně přepsána, maximálně přepsána a kolikrát byla v průměru přepsána. V mém případě jsou to hodnoty: 4159, 5183 a 4714.

A teď spočítáme 1 - 4714/5000 * 100% a máme v procentech zbývající životnost disku.

Když jsem na to tak koukal, tak jsem čekal rozdíl mezi minimálním počtem přepisů a maximálním mnohem větší. Jak už jsem psal výše, na disku bylo po celou jeho životnost volno jen mezi 2-5GB, což je cca 5-15% kapacity. Je vidět, že si řadič hlídá opotřebení buněk docela slušně.

A pak mě překvapila ještě jedna věc - za dobu života bylo na disk zapsáno 2,648 TB dat a přečteno 5,239 TB. Spíš než hodnoty mě ale zaujal ten poměr - to je skoro přesně 1:2 (poměr zápis ku čtení). Na disku je pouze systém (Win7 64b) + aplikace, nic víc, žádná data.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Takže ten nápis "TS 64G SSD.." je údaj o kapacitě jen pro znalé?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je to modelové číslo o kterém je v článku řeč...

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je spodni deklik kovovy, mohly by gumove vyplne slouzit jako ochrana proti zkratu pri silnem stisku ploch SSD v ruce.
p.s. Nevite nekdo, k cemu slouzi LED dioda D3, ktera je na plosnem spoji mezi radicem a RAMkou? Pod krytem toho asi moc neosviti.

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

Měsíc zpátky jsem kupoval 128GB kousek z řady SSD320 a jediný co jsem o něm v češtině našel, byl komentář na czc, že někomu chcípnul :) No i tak jsem koupil a zatím nelituju.. Thx za testík, on se určitě někomu bude hodit ;)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.