Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test: Uchladí nízká Noctua NH-C14S 220W AMD FX-9590?

Nebylo třeba to pracně zkoušet. Už podle konstrukce je jasné, že to nemůže hodně hřející procesor uchladit. Chladič musí na procesor přiléhat co největší plochou a ne několika trubičkami. Takže to byla marná práce se šmejdem.

+1
-38
-1
Je komentář přínosný?

??? Kefalín, čo si predstavujete pod pojmom chladič? Technologii heatpipe známe? Jádro pudla je zakopané úplně někde jinde, schválně jestli víš kde?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

<i>Kefalín, čo si predstavujete pod pojmom chladič? Technologii heatpipe známe? Jádro pudla je zakopané úplně někde jinde, schválně jestli víš kde?</i>

Já jsem asi četl jiný článek, když se tady mluví o nějakých problémech... Samo, že 220W TDP monstrum se uchladit na silent profil nedá, resp. dá jen za cenu throtlingu CPU.

Já jsem si hlavně všiml, že v iddle chladič dosáhl stejné teploty 29°C, jako věžová Noctua NH-D15S (což je NÁÁÁÁDHERA) a v zátěži to dokonce chladí na 53°C, což je o 2 stupně lepší než NH-D15S (ovšem s silent profilem, chybí srovnání s max. otáčkami na obou chladičích - zde je malý nedostatek recenze).

Mě z toho tedy vychází, že pokud chci ofukovat i komponenty na základní desce a chci-li pořádný chladič, tak Noctua NH-C14S je to nejlepší, co se dá za peníze koupit.

Kdybych to shrnul do jednoho slova, tak řeknu: objednáno.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

já si naopak myslím, že to bylo žádoucí vyzkoušet a předložit výsledky. to, že tobě je něco jasné na první pohled, neznamená, že to tak opravdu bude.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Musím souhlasit a vůbec nemusím přemejšlet. Nevím, co za jelita ti dávaj mínuska, ale to je vedlejší. Tenhle chladič je o ničem celkově, po všech směrech. Na takový CPU nemá smysl, na nenáročnej pc si zas nebudu kupovat tak drahej chladič. Tenhle chladič, byť má asi docela dobrý výsledky, z obecného pohledu nemůže mít rozumné využití v poměru cena/výkon.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

"Musím souhlasit... Nevím, co za jelita ti dávaj mínuska"

ty mínuska dostal Trashman od čtenářů za ty hloupé kecy o věcech, kterým nerozumí... cituji:
"Už podle konstrukce je jasné, že to nemůže hodně hřející procesor uchladit. Chladič musí na procesor přiléhat co největší plochou a ne několika trubičkami. Takže to byla marná práce se šmejdem."

těm trubičkám se říká HEATPIPE!! Díky téhle skvělé technologii už chladiče nemusí přímo doléhat na plochu procesoru.
Jako "šmejd s trubičkami" vypadají i ty nejkvalitnější ventilátory od Noctua:
např. NH-D15 http://www.noctua.at/inc/imageviewer.php?item=68&pnr=0&lng=en

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

pěkná recenze. Jenom škoda té ceny...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

S cenou moc dělat nejde, to je holt "daň" za to, že to dělají Rakušané a ne Číňani v miliardových sériiích.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Za kvalitu se platí. Chce-li někdo ticho, pak musí mít extra výkonný chladič a dát malé otáčky... A mě to za ty peníze stojí. Už to bude moje 3 Noctua... :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

rakusania to iba dizajnuju, myslim, ze vyroba je v Azii (Taiwan)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pochybuji, to by bylo poznat na kvaitě... a nikde na krabici není Made in Taiwan.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Uz v logu maju napisane - Noctua, designed in Austria

www.noctua.at -> About Noctua:

Noctua comes from a cooperation of the Austrian Rascom Computerdistribution Ges.m.b.H. with the Taiwanese cooling specialist Kolink International Corporation

Odtial dalej linkom "Read more about Rascom and Kolink":
At Noctua, Kolink is involved in the R&D process and responsible for the manufacturing and on-site quality control, which is the first level of the Noctua quality assurance program that was framed in coordination with Rascom.

Kvalitu dostanu taku, aku si zaplatia. Chladenie v PC mam od Noctua (Noctua NH-D15S + 2. NF-A15, 5x Noctua NF-F12 PPC-2000 PWM). Radsej nech boli dobre vyrobene na Taiwane ako zle v Rakusku.

edit: pozrel som krabice a vsetky Noctua veci co mam v pc maju na krabici "made in Taiwan"

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Shit, ano... máte pravdu. Zkontroloval jsem to znovu a je tam tam. Made in Taiwan. No tak alespoň že ne Čína... :-) Spletl jsem se. Ale kvalita provedení je stejně vysoká...

A kity pro LGA 775 a LGA 1366 jsou z Německa, protože mi napsali tohle, když jsem o něj požádal:

<i>Dear Pavel,

thank you very much for contacting Noctua and for choosing one of our products.

We'll send you the requested NM-i3 Kit, no problem of course.
This kit is compatible with both, LGA1366 and LGA775 mainboards.
Please note that you have to remove the rubber inlay of the backplate when using it on LGA1366.

The parts will go out today, please expect a delivery time of 3-7 working days.

Kind regards,
Andreas Karner
Noctua support team</i>

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nějaký ten allinone vodník se slim radiátorem uchladí všechno a dalo by se říct že je taky low-profile, máte-li kam strčit radiátor. A je btw levnější

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Zivotnost? Sprievodne javy konca zivotnosti? Ak odide cerpadlo, v lepsom pripade sa iba system vypne. Ak praskne hadicka v podstate tiez. Ak sa poskodi ventilator na Noctue, iba sa zhorsi chladenie. Hluk bude u tej Noctui, obzvlast v idle, tiez nizsi. Jedina vyhoda allinone vodnika je pre mna ta, ze teplo ide mimo case. Ale isiel som radsej do highend vzduchu, ako do custom vodnika. Riziko uniku kvapaliny a nutnost udrzby ma odradili.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jen by chtělo doplnit test o část kdy je ventilátor pod chladičem, jestli by to mělo nějaký vliv. Vžyť jsme přeci na Deep In IT. Jinak OK recenze.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.