Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Forpsi spustilo vlastní Cloud, otestovali jsme ho

aby Hyper-V melo dobry vykon, je treba do Host-OS nainstalovat "Hyper-V Integration Services"
http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=34603

Podporovany jsou: Red Hat Enterprise Linux, SuUSE Linux Enterprise Server, FreeBSD, Ubuntu, CentOS

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Já to již nyní nemohu ověřit, ale předpokládám, že v předpřipravených šablonách, které jsou připravené pro konkrétní hypervizor, bude takový doplněk nainstalován.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vím tak pokud máte koupený Win server s Hyper-V, máte také zaplacenou podporu k těmto podporovaným Linux systémumů. Tj že můžete zavolat do MS a oni vám poradí s linuxem..pokud se problém dostatečně týká Hyper-V.
O takovou podporu v případě tohoto cloudu asi zákazník přijde že?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

poradi s Linuxem nebude mysleno asi, ze poradi treba jak nastavit Appache, ale kdyz nebude neco fungovat na urovni "Hyper-V - Linux". A to stejne musi resit s poskytovatel hostingu, jako dodavatelem Hyper-V, takze vy mate hlavne placenou podporu od Forpsi, ktereho budete kontakotvat a M$ podpora Vas nemusi zajimat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Italsky hosting, ze ktereho Forpsi vychazi to asi nema
http://kb.cloud.it/en/computing/managing-a-cloud-server/kernel-update-fo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mate pravdu, v tom pripade to nebude nejspis ani zde u Forpsi a v tom pripade to u pripravenych sablon beru jako chybu. Tim by se ten vykonostni propad vysvetlil.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

clanek nebyl srovnani HyperV vs vmWare a nejste ani clovek od Forpsi, ktery by byl s Forpsi produktem dukladne seznamen a bezne s HyperV pracujici. myslim ze clanek splnil co mel, seznamit obecne s Forpsi Cloud.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak mají řešený failover? Pokud nijak, tak mi to teda přijde na trvalé provozování dost drahé, když to srovnám s klasickým housingem - moje "farma" má momentálně 7 serverů, které bych tady při těch cenách měl okolo 1000Kč / kus, to je návratnost vlastního hardware tak za 3 měsíce...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Takže máte "farmu" sedmi serverů v celkové hodnotě 21 tisíc?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mno, když pominu drobný problém s násobilkou (ono to bylo spíš okolo 28000, tj. plus jeden měsíc), tak v podstatě ano. A to nemám ani sdílenou paměť a poměr sdílení na procesorech (resp. procesoru :-) mám taky nižší.

Je fakt, že na něco se to hodí - za počátečních 300Kč / měsíc vlastní housing fungovat nebude, ale jakmile se požadavek začne blížit jednotkám takových strojů, tak mi to přijde takové... no... prostě si každý musí spočítat, co potřebuje.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jestli jsem to správně pochopil, máte 7 virtuálů na jednom HW serveru?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chápete to správně.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud tou "farmou" myslíte sedm virtuálů na jednom fyzickém, tak se bavíme o hruškách, zatímco článek byl o jablkách.

Cloud je zajímavý tím, že běží na serverech v clusteru, tedy výpadek jednoho harwaru nemá na běh služby vliv. Což je zároveň odpověď ná váš failover dotaz. Systém cloudu je postavený na vysoké dostupnosti, na clusteru s diskovými poli, prakticky vše je redundantní. Takovou funkcionalitu ani za 28 tisíc nepostavíte.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Možná tak s linuxy, 10 let starými PC či raspberry. Ale o serveru pak nemůže být ani řeč, natož o použitelnosti :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já nevidím největší přednost VM v cloudu, pronajímaných podle spotřeby rostředků právě v HA i když je to důležité, ale nejzajímavější na pronájmu podle spotřeby prostředků je to, že můžete relativně lehce vykrývat špičky zatížení.

Ohledně těch 28 tisíc jsem také nepochopil o jakém "serveru" jde řeč.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

28 tisíc je běžný 1U entry level server. Jenom pro informaci - na tom našem jede asi 15 instancí ERP systému v různých verzích na různých OS - pro vývoj a testování, pak ještě nějaké weby, Windows server pro RDP apod. - prostě ideální mišmaš. Co byste mi tak doporučil na takovou zátěž, že se vám zdá 28 tisíc málo?

Ale to je celkem jedno, spíš by mě zajímalo, jaký typ aplikace může mít takový typ provozu, že se pro vykrytí špičky plně spolehnete na hardware, který jste nikdy neviděl a u kterého vůbec nemáte ponětí o nějakých poměrech sdílení mezi ostatními "účastníky zájezdu". Napadá mě jenom server pro zobrazení výsledků voleb a možná nějaký scénář, kdy potřebujete distribuovat nějakou aktualizaci (například) a děláte to třeba jednou za 3 měsíce a po týdnu je hotovo, tak se to dá zase vypnout.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No pokud se budeme bavit o testování, tak já mám i "servery" s virtualizací s i3 s obyčejnou desktopovou deskou se sata diskem bez raidu a to se v pohode vejdu i do 5kKč.

Nejde mi o to, abych něco fyzicky viděl. Pronajímáme si servery, které jsem také fyzicky nikdy neviděl a problémy s tím nemám. A využití cloudového virtuálu pro posílení při špičce je efektivnější než kvůli tomu držet další fyzické servery.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

S tím se nedá než souhlasit - mít kvůli špičkám vlastní servery je nesmysl. Jinak jsem se chtěl ještě zeptat, od kolika asi tak korun se přestává psát "server" v uvozovkách? :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Já nevím, to je pro každého individuální. Může to být i PC desktop, určitě se to vždy odvíjí od úkolu/cíle, který to má řešit v rámci nějakého rozumného rozpočtu.
Tahle debata ale vznikla ve vztahu virtualizace/cloud a poskytování placených služeb. V této oblasti je 28kKč málo.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Jo, to je samozřejmě bez diskuse, že něco takového se rozumně dál pronajímat nedá (i když znám pár firem... :-). Já jsem to bral z pohledu koncového spotřebitele, který potřebuje nějakých pět - deset serverů, a teď neví, jestli si nakoupit nějaké ty mraky, nebo vlastní železo.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Záleží, jaké aplikace na tom poběží, jak rychlé má být přepnutí VM při výpadku apod. Než tohle všechno začnete vyjmenovávat, je dobré ověřit si rozpočet, protože jinak ztratíte plno času a pak se budete muset vejít do 3k/měsíc )))).
Já Vám nemůžu na základě informace 5-10 serverů odpovědět konkrétně, že se vejdete při nákupu do 150k. Ani pokud napíšete, že je to webový server. My třeba používáme na webserveru cacheování pro rychlé zobrazení nabídek a to sežere 24GB RAM, takže normálně bychom si bohatě vystačili s 2-4GB paměti, ale vyhledávání by bylo hrozně pomalé i na serveru s velmi rychlým diskovým polem.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jeden o koze druhej o voze. Dnes se HA dosahuje jinak než tím co popisujete, z cloudu si to bere pouze iSCSI boot takze v pripade vypadku neceho se "pusti" jinde totez znovu. Rozhodne pochybuju ze v pripade selhání to jede bez toho aby to ten virtualni stroj potkal.

Problem s disky bude vzdy a vsude, sluzby v teto relaci to vyresi jedine fyzicky disk v nejakejm Etherchannelu coby zrychleni toho iSCSI /Fiberchannelu - profi reseni se nikdy nezaplati (EMC a pod).

Prijde mi nesmyslna metodika, kdy to zrejme dotycni vi - a kdy to neni kontinualni.

porovnam-li

http://www.forpsicloud.cz/home.aspx

např s

http://www.flexi-vps.cz/

nebo

http://aws.amazon.com/ec2/#pricing

tak u prvního mám přes 40% rezervu výkonu tak si můžu u flexivps HA rozjet efektivněji pokud to aplikace/systém podporuje nebo u Amazonu zase za podobné peníze ale asi s kapánej jiným zázemím. Ne nadarmo všechny Amazon vyfu.ckoval s tím že nepoužívali "planning HA ..." během výpadku.

Takže je to o tom jestlí mít nativně o 40% výkonější disk (flexivps) ale pomalejší recovery (2 minuty) nebo pomalejší disk a instatní obnovu (Forpsi Cloud).

Podle mě je nejčastější chybou vidění cloudu jako CILE pro HA reseni pritom klasickou virtualizaci a podporou aplikace - velmi casto pak firmy zasnou a trpi cloudovou slepotou (nevidi jak by se to chovalo na fyzickém hw tudíž nemají žádné měřítko) což když se varianty jmenují HI instance, LOW instance, SMALL. Obecně chybí nějaké "bogomipsy".

Nebylo by od věci vyžebrat peníze od poskytovatelů a pak udělat skutečněj mystery shopping a ne z připraveného dělat závěry.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak nějak - ono je to sice v cloudu "highly available" (jako že to jede pořád a rychleji se to zotaví v případě problému), ale na druhou stranu člověk nikdy neví, s kým dalším se potká na procesoru, paměti a hlavně na disku - pokud jsou tam 600GB disky a rozprodají to po 10GB, tak se jeden fyzický disk sdílí mezi 60 virtuálů. Ono to nebude tak hrozné, určitě je tam nějaký load balancing a nějaká redundance, ale stejně, spoléhat na to...

Že to pořád srovnávám s tím housingem :-) - já mám nějakou (neříkám že úplně high) availability vyřešenou tím, že se jeden ten disk prostě může fyzicky přehodit do vedlejšího "hot spare" šasi - které tam stejně má hostující firma i pro své potřeby - a zmáčkne se tlačítko "power". Uznávám, že je to proti navzájem se zrcadlícím FC polím v plně automatickém režimu (teda doufám, že tam něco takového mají) ryzí amaterismus nejvyššího kalibru, ale oproti tady tomu Forpsi cloudu je to o 6000Kč/měsíc levnější.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kedze Hyper-V server mohol mat len 4 jadra to znamena ze to maju postavene na Windows 2008/R2 s Hyper-v 2. Co je skratka dost stary produkt. HyperV 3 vo Windows 2012 prinasa dost optimalizacii aj co sa tyka vykonu. A navyse ak tam neboli Integration Services tak je ten Hyper-V v tom prepade vykonu oproti VMware mozno nevinne :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je pravděpodobné, že Hyper-V za to nemůže, ale spíše ta absence dodatečných komponent. Hyper-V na Windows 2008/R2 je sice dost staré, na obranu je třeba dodat, že Hyper-V na Windows 2012 je velmi nové na to, aby to měli poskytovatelé otestované pro ostré nasazení v podobných produktech.

Je pravda, že to omezení 4 procesorů je celkem nepříjemné.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

inak staci vyeditovat konfiguracny xml subor k danej virtualke a jadra si nastavit kludne aj na 16. To obmedzenie je len v GUI, nie technologicke. Myslim, ze Hyper-V 3.0 ma limit 64Cores.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Praxe ukazuje, že často nemá vliv na kvalitu použitá platforma jako systém uvnitř. 2008 je opravu starej a není důvod mít virtualizaci na W2008 když virtualizované 2012 se chovají mnohem lépe.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

From: FORPSI - Tech
Sent: Thursday, February 28, 2013 1:31 PM
Subject: [119-18BA24A5-0154] dotaz na Hyper-V Integration services v Linux CentOS sablone pro Forpsi CLOUD

Dobry den,
nejprve se omlouvam za pozdni odpoved. Integracni komponenty jsou v sablonach obsazeny. Vami zminovany clanek rika, ze pokud chcete updatovat kernel, je na ne treba myslet a nainstalovat je take.

S přáním pěkného dne
Luděk Michera
Technické oddělení/Tech dept.
Tel: +420 38 38 35 35 3 - CZ NONSTOP HotLine
Tel: +421 2 52 62 30 07 - SK NONSTOP HotLine
Portál zákaznické podpory: http://support.forpsi.com
Administrace služeb na: http://admin.forpsi.com
Services Administration at http://admin.forpsi.com
FORPSI je obchodní název pro služby poskytované společnostmi
INTERNET CZ, a.s. a INTERNET SK, s.r.o.
________________________________
Sent: Fri, 22 Feb 2013 13:44:21 +0100
To: Zákaznická podpora
Subject: dotaz na Hyper-V Integration services v Linux CentOS sablone pro Forpsi CLOUD
>
> Dobry den,
> maji sablony instalujici na Hyper-V Forpsi Cloudu OS CentOS zahrnutu instalaci "Hyper-V Integration services" pro Linux, nebo je musim doinstalovat rucne ?
> Italska verze Cloudu je asi nema, jestli to chapu spravne:
> http://kb.cloud.it/en/computing/managing-a-cloud-server/kernel-update-fo...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.