Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Thermaltake se přidává do pranice s měřením provozních parametrů zdrojů

Ten měřák na prvním obrázku píše 5V, ale na stupnici je díky nevhodně rozděleným dílkům 5,1V. To je tak, když forma vítězí nad obsahem ("jak" nad "co").

Většina údajů je pro uživatele naprosto zbytečná. Osobně si myslím, že jakýs takýs smysl by mohlo mít třeba:
- aktuální hodnota kWh (aby člověk věděl kolik mu to "žere" když je v Excelu, kolik při přehrávání HD filmů a kolik ve hrách)
- nejvyšší kdy naměřená hodnota od zakoupení zdroje
- něco jako nejčastější hodnota kWh (pro jistotu: nemyslím tím průměrnou hodnotu)
- údaj o "spotřebované elektřině" od zapnutí PC (s rozlišením kolik šlo z nočního proudu, aby šly dopočítat náklady (sazby za kW by se ostatně mohly zadat v nastavení aby to rovnou přepočítávalo))
- přesné schema s barevným zvýrazněním kudy "teče zrovna kolik šťávy" (od mrtvé šedé po nejvytíženější červenou)
- no a hlavně nějak proměřovat jak si vedou všechny konkrétní kondíky
- a případně také jak se zvyšuje odpor k vrtění u vrtulky (to by mělo jít zjišťovat podle toho kolik se do ní musí pustit aby se točila tou samou rychlostí, kterážto hodnota postupným zanášením roste)

- teplota je zbytečná, ta lítá nahoru dolu a má ji v rozumných mezích držet automaticky ventilátor, ne uživatel
- rpm ventilátoru je nesmysl, jestli někomu vadí jeho vysoká rychlost, měl si pořídit zdroj s větší vrtulkou

Abych nebyl špatně pochopen, ty v současnosti se vyskytnuvší monitoringy považuju za asi tak užitečné jako LED v chladiči CPU (a led jakbysmet). :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PS: Osobně považuju za užitečnější si před nákupem ždroje ("ž" jako žrout) naťukat svou konfiguraci v nějakém tom kalkulátoru spotřeby. Bohužel zatím o žádném vymakaném českém nevím, a tak: http://extreme.outervision.com/psucalculator.jsp (klikněte na "Lite version")

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ujasněte si jednotky, protože pokud je používáte zcela mimo mísu, tak Váš příspěvěk, ač dobře míněný, vyznívá poněkud trapně...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Klidně mě rovnou opravte, budu jen rád, protože když jen kybicujete, tak váš příspěvek, ač dobře míněný, vyznívá poněkud trapně... :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

nejdřív si zjistěte jaký je význam jednotky kWh, jak se počítá a pak se zamyslete nad pojmem její "aktuální hodnota" nebo "průměrná hodnota" a snad vám dojde co to je za blbost, že?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já vám rozumím co vám tam neštymuluje, raději byste tam viděl kW nebo jen W, ale to je údaj, který se sice běžně používá, ale je běžnému Frantovi k ničemu. Ten chce (když už něco) vědět, kolik ho ta aktuální činnost (kancelářská činnost / konzumace obsahu / hraní) stojí. A na to je lepší mu ukazovat "když tohle budeš dělat hodinu, tak tě to bude stát XY kaček" (protože pojmy jako hodina a kačka jsou pro něj srozumitelné), než jen W a Franto přepočti si to přes hodiny/minuty na kilowatthodiny.

Příklad: Pokud zdroj má aktuálně příkon 200 W (aby z nich "vyrobil" při 90%ní účinnosti výkon 180W, které v tomto příkladu požadují komponenty PC), tak to dělá za hodinu běhu PC 0,2 kWh. Tedy při sazbě (ať se to dobře počítá) 5 Kč za kWh jsou náklady 1 Kč.

Prostě počítám s tím že zdejší čtenář je technik a s tím, že majitelé zdrojů většinou ne. :) A mimochodem, na třetím obrázku lze najít také nějaké KW/H i s grafem (tedy zřejmě nějaké aktuální i průměrné hodnoty kWh, které mi tu vyčítáte).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To co píšete je hezké, ale to nic nemění na tom, že používáte jednotky tak jak se vám hodí bez ohledu na jejich skutečný význam. A i kdybych přistoupil na toto označení, podobně tak jak to býva na PP v autech, tedy, že se ukazuje aktuální spotřeba v l/100km, tak běžnému BFU je jednotka kWh fakt naprd, protože by mu to ukazovalo hodnoty hluboko pod číslem jedna, což by pro něj tedy nebylo zrovna extra čitelné, že?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vynásobil by si to svou sazbou za kWh, kterou zná. Tedy pokud by se sazby nezadávaly rovnou do nastavení, jak jsem psal, a zobrazovalo by to rovnou v měně.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No jo, kW/h už vůbec neznám, co to je za jednotku, výkon dělený časem? kg×m^2×s^-4?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pokiaľ k tomu nedodávajú cloudovú aplikáciu aby sa ten zdroj dal monitorovať a riadiť na diaľku z mobilu, nemám záujem :-P
(Preboha len aby si to niekto nevyložil ako požiadavku a skutočne to nespravil, to bola irónia keď už to má podporovať facebook ...)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.