Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Thermaltake Litepower 400 PP: Závan starých časů

A tak si člověk řiká, že tohle už smrdí podvodem. Není žalobce není soudce ?

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

" Pájka na mnoha místech působí dojmem, že olovo v ní zoxidovalo, je šedivá a matná."
- Skutecne olovo? V dnesni dobe? (ne ze bych byl proti, bezolovnate pajky jsou ultimatni zlo)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

také žiji představou, že jediné zboží co se do EU smí dovážet s olovnatou pájkou je jen s certifikací pro léčebné nebo vojenské účely.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

no kdyz zajdes do kramu (gm, ges, ...) tak je docela problem sehnat bezolovnatou pajku (pro koncoveho zakaznika, jinak je u nas hodne obchodniku a vyrobcu ktere delaji super certifikovane bezolovnate pasty, pajky atd..)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Každopádně ve správné sekci (olovnatá pájka) nic moc ceny…mám levněji :D

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

ja vim ze to je bezne v nabidce - jedna vec je ale nabidka a druha je situace na miste v kramu, kdyz jsem ji tam sel koupit ja (asi pred 3 mesicema) tak me prodavac prekvapil slovama: bohuzel bezolovnatou nemame skladem, nebude vadit olovnata ? rekl jsem no rozhodne ne ;) ale prekvapilo me to :)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Kdo by proboha dobrovolně chtěl bezolovnatou pájku? To mám trochu problém nějak vstřebat…

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ja jsem potreboval JAKOUKOLIV pajku, nutne, jaka byla nebyla priorita

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zatim jde nastesti koupit pajka s olovem - ale pro sichr drzim zasobu kdyby nejakemu EU saskovi prdlo v bedne a zakaze i to. Bezolovo jde bezne koupit kdekoliv, ale dekuju - nechci. Nesmi se prodavat vyrobky pajene "olovem", vyjma leteckeho, vojenskeho a zdravotnickeho prumyslu (mozna jsem jeste na neco zapomnel?) - aneb neprimo priznane ze bezolovo stoji za vylizprdel a tam kde skutecne zalezi na spolehlivosti je nepouzitelne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Od letoška mají v medicíně výjimku už jen defibrilátory, ostatní přístroje už musí spadat pod RoHS.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takze by evropskou komisi mel nekdo zazalovat za pokus o vrazdu. Magori.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ta věc je stařičká, v tomhle olovo podle mě ještě je…

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Hele, nechcete udělat test dejme tomu 3 levných 400W PSU? Zajímalo by mě, jak je na tom třeba FSP GreenPower (AX400-60APN) a Chieftec GPA-400S8. Hlavně teda ten Chieftec by mě zajímal.
Díky!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Chieftecy jsem už navrhoval. Podle typového označení bych je tipoval na "bráchy" tady toho TT, tedy také odvozeninu Delty. Normálně je používám do laciných a nežravých kancelářských pleček, a zatím OK.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Dělá to Channel Well.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

"Při plné zátěži +5 V tak napětí na +12 V vylezlo až na 12,74 V a naopak při zátěži této větve pokleslo pod 11,4 V již při odběru něco přes 200 W. To je pro dnešní dobu absolutně použitelné a zdroj tak nemůže projít."

Předpokládám, že tam mělo být nepoužitelné a proto by mě zajímalo nějaké upřesnění...

Něco podobné jsem již řešil na EHW a v podstatě jsem nepřišel na součástku v PC které by to mělo vadit. Na 12V jsou hlavní zátěží motory HDD, DVD a měniče DC-DC pro CPU a GPU.
http://www.cnews.cz/comment/116114#comment-116114

1, Nedovedu si představit situaci, kdy 12V větev bude úplně bez zátěže a nebo naopak bude bez zátěže 5V větev. Do nedávna se zdroje s nezávislými větvemi nedělali a přesto s tím nebyl problém...
2, 12V větev je dělaná na přenos výkonu a proto si nemyslím, že zařízení pověšené na 12V větvi budou citlivé na přesnost napětí nebo zvlnění. Stačí si představit jaké věci se na té větvi objeví při roztáčení několika HDD. Ale to se špatně měří, tak se o tom nemluví....
3, V čem se liší dnešní doba od té dřívější, že tento zdroj "nemůže projít"?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jo to jsem už opravil.

Při moc nízkém napětí dojde ke zvýšené zátěži DC-DC měničů a regulátorů, zejména u disku bych předpokládal, že to nedá. Už jsem pár odpálených elektronik na discích viděl, proč asi? Jen tak samo od sebe to neexplodovalo.

Dřív bylo na +5 V a +3,3 V pověšeno mnohem víc věcí i na sestavách, které už byly +12 V heavy - severní můstek, jižní můstek, spousta řadičů, paměti s větším příkonem. Dnes máme s výjimkou AM3+ procesor napájený z +12 V, severní můstek a paměti z +3,3 a +5 V, občas někde jeden-dva řadiče navíc, ale většinou je to všechno integrované v severním. To je odběr v jednotkách wattů, čili pravděpodobně ještě menší, než jsem tam měl já.

Projít nemůže proto, že nesplňuje ATX a to i ve scénáři, který je dle ATX Power Supply Design Guide správně a který je v dnešní době standardem.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

V čem spočívá větší zátěž DC-DC měničů? V tom že není střída 0,1(u 12V), ale 0,11(u 11V)? Nebo jak je to myšleno? Myslím, že ty měniče ten zdroj přežijou několikrát:-)

Jen tak samo od sebe většinou exploduje máloco. Ale nějaké technické odůvodnění, proč by ta příčina zrovna musela být nízké napětí? Viz. můj koment o tom co se všechno na té větvi objeví (i u kvalitních zdrojů!) např. při rozběhu dalších disků...

S tím se dá souhlasit, ale ten standard není jen dnešní, ale poměrně starej a tedy nechápu tak úplně to odůvodnění dnešními požadavky místo prostého nesouladu se standardem. Asi by to nebylo tak cool?

A v reálu napadlo někoho v diskuzi součástka/komponent na té 12V větvi, které by to vadilo?

Pro zajímavost:
Tohle "který je dle ATX Power Supply Design Guide správně" mi připomělo Vaši reakci na moje poznámky k metodice:

" Behemot | před 2 měsíci
Obrázek uživatele Behemot

Vaše vohnoutské uvažování v praxi. Na každé uprdnutí musíme mít předpisy, nadpisy, výpisy, metodiky, zákony, nařízení, vyhlášky. Pak to tak vypadá, sami ti, kteří zákony tvoří, tomu nerozumí, a není v ČR jediný člověk, který by obsáhnul všechno. Úchvatné!"

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Motor v disku nemůže pracovat na 12 V jaksi právě kvůli té toleranci. Takže je tam regulátor, pravděpodobně ten motor pojede na něčem jako 8-9 V. Pokud napětí sleze moc, regulátor se ve snaze to uregulovat usmaží. To jsme viděli už mnohokrát třeba v monitorech, kde se tranzistory upekly vlivem podstatně větší spínací frekvence ve snaze uregulovat slušný výstup se zvlněným vstupem (poté, co odešly kondenzátory a napětí bylo nefiltrované). V krajním případě se disk vypne, protože nebude schopen udržet provozní otáčky.

Navíc se sníženým napětím vzrostou proudy, všude se zvýší ztráty jak ohmicky, tak četnějším spínáním, zvýší se teploty, tím opět vzrostou ztráty. Současně poklesnou otáčky ventilátorů, tím se dále zvýší teplota. Vše to jsou okolnosti směřující k destrukci přetížených polovodičových součástek.

Nemluvě pak o špičkovém nárůstu odběru, kdy měniče vůbec nemusí stihnout v nestandardních podmínkách zareagovat včas a to se může projevit např. zamrzáním, restarty.

Pokud nechápete rozdíl mezi režimem násilím vynucovanými nesmysly a tím, když někdo chce vyrábět věc, která je součástí rozsáhlejšího systému soukromého subjektu (ATX je totiž jaksi vlastnictvím Intelu), na který existují nějaké normy proto, aby byla zaručena fukčnost celku, vysvětlovat netřeba. Bylo by to házení hrachu na zeď.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

1, Mám za to, že motory jsou spínány rovnou. Zkusím si to ověřit.

2, Málokterý zdroj je skutečně konstruován, aby vydržel běžet roky na plnou zátěž. A ano, běh na plnou zátěž pravděpodobně zatěžuje zdroj více než běh na 50%. Jako asi 99% těchto zdrojů pro skládané sestavy. Působí to na mě dojmem, že kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde.

3, Proč by měniče nemohly zareagovat včas? Běhají na mnohem vyšší frekvenci. Špičkový nárůst odběru není měřen u žádného zdroje zde na DIIT, čili je jen spekulace, že by to tento zdroj zvládl hůře...

4. Naopak. Já ten rozdíl chápu. To vy jste začal s "režimem násilím vynucovanými nesmysly" v diskuzi, kde byla řeč o testovací metodice, která je "součástí rozsáhlejšího systému soukromého subjektu" (DIIT).
Čili to co kritizujete, jste udělal Vy.

A opět "který existují nějaké normy proto, aby byla zaručena fukčnost celku, ..." je celkem podobné s testovací metodikou(obecně jakékoli měření), která má zajistit porovnatelnost a opakovatelnost testů(měření). Tedy to co jsem se Vám pokoušel vysvětlit posledně.

Souhlasím. Házím hrách na zeď a konečně začínám chápat, že to nemá smysl...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Co to znamená motory jsou spínány rovnou?

Protože při špičkovém nárůstu odběru nespadne krátkodobě napětí na vstupu měniče např. na 11 V, ale třeba na 9 (protože sám zdroj při velké zátěži ani nedá víc jak 11)? Říká se tomu kvalifikovaný odhad. Zažil jsem tolik případů, kdy se toto dělo - kupodivu u šmejdských zdrojů, které moc nezvládají selektivní zátěž (jaká náhoda, že) - že si to můžu dovolit.

Jak vidím, tak chápete leda velký hnědý, ATX patří Intelu, co do toho montujete web teda nevím.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

1, Bez měniče
2, Step down-u by to nemělo vadit (respektive by s tím výrobce měl počítat)
Kvalifikovaný odhad by bylo dobřé podepřít něčím jiným než viděl jsem a mohlo by se. Stačí jednoduché výpočty...
3, Urážky jsou opravdu hodnotný argument. Nicméně je alespoň poznat, že jste to nepochopil. Vaše původní odbočka bokem ke špatnému státu byla právě od metodiky testování na Vašem webu.
(Osobně si myslím, že to chápete dobře, ale nechcete to přiznat a dál děláte drsňáka co ví všechno nejlépe.)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Motor v disku je defakto bezkartacovej motor buzenej stejne jako u modelaru BLDC obvodem. Kterej z DC dela X fazove napeti o Y frekvenci. Staci se teda podivat na elektroniku disku, kde je nejmacatejsi obvod s chlazenim urcen pro motor. Z jeho specifikace vyctete min napeti. A co do toho leze je putna, dokud to bude v mezich datasheetu. Behemot nejak netusi jak to asi funguje nebo ja nevim.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Projít nemůže proto, že nesplňuje ATX a to i ve scénáři, který je dle ATX Power Supply Design Guide správně a který je v dnešní době standardem."

Nenašel jsem v ATX specifikaci žádný přesný požadavek na konkrétní zátěž. Jenom nějaké typické scénáře, které jsou navíc uvozeny tímto:
"3.2.3. Typical Power Distribution
DC output power requirements and distributions will vary based on specific system options
and implementation. Significant dependencies include the quantity and types of
processors, memory, add-in card slots, and peripheral bays, as well as support for advanced
graphics or other features. It is ultimately the responsibility of the designer to derive a
power budget for a given target product and market."

"který je dle ATX Power Supply Design Guide správně"
To je nějaký doporučený způsob konstruování ATX zdrojů? V tom případě nesoulad s tímto průvodcem nerovná se nesouladu se standardem, protože "ATX Power Supply Design Guide" není ATX standard.

"Měření probíhá dle aktuální verze metodiky."
1, Odkaz nefunguje...
2, Proč se neustále mění metodika? Existuje nějaká historie metodiky, aby bylo možné zjistit který zdroj byl jak testován?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

ATX Power Supply Design Guide JE tou normou ATX. Samozřejmě, jisté pasáže jsou tam spíše doporučené, nicméně když to nefunguje, tak problém, že. Pokud bych jel podle štítku, tak by zdroji měli stači nějaké mrzké desetiny A na ostatních větvích, očividně to nefunguje ani když je odběr v jednotkách A.

Opraveno. Jinak stačí použít hledání, článek je normálně přístupný.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nějak se mi nechce věřit, že "ATX Power Supply Design Guide" je ATX standard.
Bohužel se v její specifikaci moc neorientuji. Můžete nahodit nějaký rychlý odkaz jako důkaz, že tím standardem je "ATX Power Supply Design Guide" a nikoliv "ATX Specification - Version 2.2"?

Pokud je normou, máte její číslo? :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

a co ma vlastne clovek davat za zdroje do levnych (low-end) sestav? je nesmysl tam davat zdroje nad 1k,- Kc
prosel vlastne nejaky lowend vubec specifikaci a pokud ano funguji mu nejaky zakladni ochrany?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Low-end jsem už dlouho neměl v ruce. Největší sračky jsou doprodávány a jejich náhrady jsou sice lepší, ale dražší a vše už spadá do mainstreamu.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Na tohle asi spolehliva rada neexistuje. Driv sem lidem daval fortrony a nezdech ani jeden. Pak sem presel na seasonic a taky byla dlouho pohoda. Az ted zdechnul po roce Seasonic SSP-350GT, kterej zrovna vysel nasledne v testu od behemota jako dobrej zdroj. Navic za ten rok podrazil skoro o ctvrtinu takze uz je do levnejch sestav mimo rozpocet :(

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Prodražilo úplně všechno z dovozu, tedy takřka vše, protože z dovozu je dneska 90 % věci, nebo minimálně suroviny a díly na zde vyráběné věci jsou z dovozu. Poděkujte buzerantům v ČNB že dolar se za rok a něco zhoršil o dvě koruny a po moci lačnícím socialistickým prasatům v uhniji že jejich sankce vůči Rusku musíme platit my všichni aby se splnily jejich vlhké sny uhnijní federace kde nám budou diktovat i kolik hazláku smíme použít.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

takze lepsi by bylo podle vas prijmout euro ?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Lepší by bylo zrušit centrální banku i s režimem a ať si každý platí, v čem chce, klidně mušle nebo kamínky. Mít režim, který pod hrozbou násilí nutí lidi používat nějaké papírky a druhá ruka režimu záměrně snižuje jejich hodnotu, já nevim, jakto, že ještě neproběhla v ČNB defenstrace?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

chapu vas vyrok tedy tak ze chcte Euro, coz me tedy prekvapuje protoze jste vzdy byl proti integraci :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To chápete docela blbě.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

pak mi to prosim vysvetlete, protoze ve vasem nazoru vidim logicky rozpor :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já tam vidím, že chci zrušit režim a násilné protlačování fiatu. A vy tam vidíte, že chci násilím protlačovaný fiat. Tak nevím, ale musíte mtí nějaké zvrácené hodnoty, abyste v poměrně jasném vyjdáření viděl pravý opak.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To jako bys vazne byl radsi soucasti noveho Sovetskeho Svazu (zase) nez Evropske Unie?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

:D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

kks nenavidim toto rozdelovanie PC susciastok na low mid hi-end podla ceny. Obzvlast ked niekdo dava co najlacnejsi zdroj bez ohladu na kvalitu.Setrit na zdroji sa nema ani pri uplne najzakladnejsej zostave.Proste zacnite konfiguraciu skladat od zdroja.Zoberiem najzakladnejsi ale stale dostatocne kvalitny zdroj (aktualne asi medzi 1-2 tisic Kc) a ktomu doplnim vsetko ostatne co sa vojde do rozpoctu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

no jo, ale obhajuj před kupcem desky AM1 a Kabini, které dohormady stojí i s RAM a HDD okolo 5 tisíc, nákup zdroje za litr, navíc když takový stroj nežere skoro nic. Do takové sestavy klidně toho Chiefteca nebo OEM Seasonic 350W vrazím, a ještě to je zdroj, který bude brutálně předimenzovaný.

Důležité je, že až to prdne, aby to nesežehlo zejména disk. Je (bohužel) doba spotřební, lidi to tak chtějí.

A když člověk vidí, jaká zvěrstva dělají domácí "konstruktéři" sestav - viděl jsem PC s Z97 deskou, K-CPU a R9 280X napájený "700W" zdrojem báječné noname značky za necelých 1000Kč - tak se ani nediví. (že ten PC nefungoval, je celkem jasné. To byl v podstatě důvod, proč mě "pan konstruktér" k počítači zavolal)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Tak OEM Seasonic není špatný zdroj, že, i kdyby se měl dát 350W Bronze, tak při té spotřebě je účinnost celkem buřt. Ale zase je rozdíl mezi OEM Seasonicem, který jsem nikdy neviděl zajít na kondenzátory (tedy že by se zvlnění zvedlo nade všechny meze), a vším ostatním, co tento průser přesune na komponenty dále v sestavě. AM1 v podstatě utáhne asi i pico zdroj.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

To "asi" je asi for.... AM1 zerie skoro nic, uz keby na toto nebol piko psu vhodny tak asi na nic..... S obycajnym zdrojom to zere max 35w cela zostava, mne s dcdc zdrojom a adapterom 12v/4A to zere max 23w, idle 11-12w.... Ten eurocase stoji za test, za 13e je to zadarmo http://shop.luneco.cz/komponenty-pevne-disky/eurocase-dc-dc-menic-in-12v...

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

To mi připadne lepší připlatit si a koupit už rovnou desku s DC-DC, tj. Asrock AM1H-ITX. Cena sice o cca 700Kč vyšší oproti běžným deskám, ale elegance DC konektoru na backplate to jistí.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ono vec pouzitia, vybavy dosky..... ten zdroj za zmesti do kazdej skrinky a hlavne myslim, ze na tej asrock uz do pciex nedas grafiku ak je takto napajana.... A aj cena... A zdroj je univerzalka, v inej zostave mi taha intel ci3 .... Islo mi o to zeje to lacne ale nerozsirene a nejaky testik by som prijal, co nato povie behemot.... :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to musí byt nutne novy zdroj, a pokud je to skutecne nejaky absolutni low end typu "na kancelarske práce", tak tam klidne dam klasicke Eurocase za 4 kila 350W. Ono to sice 350W dozajiste neutáhne, ale takova sestava si vezme kolik? 100-150W? Na to to staci. Samozrejme za predpokladu, ze z toho nikdo nebude za pul roku stavet "herni PC".

Když to za par let mozna i odejde, tak se koupi jinej za par stovek...

Pokud to novy bejt nemusi, tak clovek na Aukru koupi "nejaky" zdroj za par korun, doslova (sam jsem tam prodaval 300-400W zdroje okolo 30-50kc).

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.