Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Trendy v oblasti augmentací – s exoskeletonem si budete připadat jako Iron Man

exoskeleton
Lidské tělo má po fyzické stránce konečné hranice. Poměrně snadno se vyčerpáme, kdežto stroje, které tyto limity lidského těla překonaly, jsou s námi již po staletí. Až v posledních letech se začaly objevovat určité trendy v oblasti augmentací, jako je např. exoskeleton, který člověku propůjčí nadlidskou sílu, větší hbitost a impozantní vytrvalost ve fyzických možnostech člověka.

Sci-Fi se stává realitou

Vzpomínáte si na film Aliens v hlavní roli se Sigourney Weaver? V tomto filmu používala exoskeleton pro přemísťování těžkých břemen. Dnes už ale není problém podobnou technologii převést pomalu, ale jistě z plátna Hollywoodu i do naší reality. Pomyslnou štafetu ve vývoji exoskeletonu pro zamýšlenou energozbroj drží armáda.

Ripley

Společnost DARPA už do programu nalila něco kolem 50 miliónů USD. Zamýšlený exoskeleton pro zvýšení výkonnosti vojáka v boji tak dostává skutečnou podobu. Rozsah programu má za cíl vyrobit plně funkční prototyp aktivně řízeného exoskeletonu vojákem, který nejenom že podstatně zvýší sílu a hbitost vojáka, ale umožní mu nést i mnohem těžší zbraně, poskytne mu poměrně účinnou ochranu před nepřátelskou palbou a ochrání ho před chemickým či biologickým útokem, plus do určité míry sníží expozici radiací. Jestli s tímto exoskeletonem zůstane voják déle aktivní v boji se teprve uvidí, ale jedno je jisté, voják unesene daleko více jídla, munice a dalších polních zásob.

exoarmy

Co bude asi zajímat ajťáky je to, že daný oblek by měl mít vlastní software a měl by být plně programovatelný. Raněného vojáka by tak mohl navést sám do základny. To zajistí antropomorfní exoskelet využívající uhlovodíkové články a vysokotlaké pneumatické systémy, které napodobí pohyb člověka.

Na komplexní energozbroj to zatím nevypadá

Aby voják měl v budoucnu k dispozici energozbroj podobnou z videoher, k tomu je ještě dlouhá cesta. Hlavní problém je jednoznačně napájení. Žádné mikrofůzní články alá série Fallout se zatím bohužel nekonají. :-)

Naděje pro vozíčkáře

Říká se, že vynález kola, je jedním z největších vynálezů lidstva, ale pro paralyzované na dolní končetiny představuje kolo nešťastný životní fakt v podobě invalidního vozíku. Ale i vozíčkářům se rýsuje na lepší časy díky izraelskému podnikateli Amitu Gofferovi, který když byl upoután na invalidní vozík po těžké autonehodě, tak neztratil naději a vytvořil robotické kalhoty, které vyměnil za invalidní vozík. A tak vznikl ReWalk robotický exoskeleton, který je již od roku 2011 v prodeji. Vstupní cena byla stanovena kolem 100 000 dolarů.

exos

ReWalk exoskeleton napájí z batohu akumulátorová baterie poskytující celkem 3,5hodinový provoz. V batohu se nachází i počítač, který obsluhuje propracovanou detekci pohybu. Senzory vyhodnotí pohyb nositele obleku a retranslatují je do pohybu pomocí motorizovaných kloubů exoskeletonu. Celá výstroj obleku váží 15 kg.

Pro zájemce o hlubší studium dané problematiky je k dispozici tento odkaz.

A nakonec exoskeleton i pro Ajťáky

Možnosti využití exoskeletonu jsou prakticky nekonečné. V průmyslu jako náhrada vysokozdvižných vozíků, dále pro důchodce kteří už pomalu mají problém s chůzí a počítá se i s ryze komerčními variantami pro běžné lidi, co by chtěli posílit výdrž, sílu a hbitost.

A teď taková perlička na úplný závěr. Je všeobecně známo, že lidé, co pracují v IT průmyslu, mají časem potíže s rukama, neboli úplně odrovnané ruce na staří, od neustálého datlování do klávesnice. Takřka s jistotou proto vznikne i nějáký ten exoskeleton pro IT profesionály, co se nasadí na horní končetiny a pokusí se vyřešit i tento problém.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Trendy v oblasti augmentací – s exoskeletonem si budete připadat jako Iron Man

Úterý, 18 Červen 2013 - 20:13 | Ereb | a jak píše hkmaly uhlovodíkové palivové články...
Úterý, 18 Červen 2013 - 20:08 | Ereb | využívá to hydrocarbon fuel, tedy uhlovodíkové...
Úterý, 18 Červen 2013 - 16:37 | Alexandra Stanovska | Ajťáci skôr vymyslia iný druh ovládania než...
Úterý, 18 Červen 2013 - 16:10 | Damel | Děkuji, ale zajímalo by mě něco hotového,...
Úterý, 18 Červen 2013 - 16:08 | Damel | Záleží na tom, co vše zahrnujete co práce na PC....
Úterý, 18 Červen 2013 - 15:55 | HKMaly | Nejspis uhlovodíkové palivove články. Neco z http...
Úterý, 18 Červen 2013 - 15:51 | HKMaly | Nemel by ten exoskeleton pro IT byt urceny jen na...
Úterý, 18 Červen 2013 - 15:48 | HKMaly | Pro armadu to samozrejme super je. To, ze te muze...
Úterý, 18 Červen 2013 - 15:45 | Damel | To mě by zase zajímalo co to jsou ty "...
Úterý, 18 Červen 2013 - 14:06 | DAUTFG | Ajťák na záchodě: otřepat... škub otřepat né...

Zobrazit diskusi