Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Trvanlivost M-Disc a Data Tresor Disc

Data Tresor Disc
V červenci 2009 jsme vás informovali o počinu firmy Millenniata, která chtěla na trh uvést zapisovatelný DVD s trvanlivostí tisíc let. Nyní tato firma konečně disky uvedla na trh a my vám k nim můžeme říci něco, co se asi jinde nedočtete…

Kapitoly článků

Už vás slyšíme, že všechny sliby o trvanlivých discích jsou jen sliby a že to nejde prokázat. Máte pravdu jen částečně. Jsou to sliby, o tom žádná. Prokázat to lze pouze simulacemi, nebo časem (otázkou je, zda chcete čekat tak dlouho, nebo vám budou stačit ty simulace). My jsme si několik disků tohoto typu už vyzkoušeli a zatím nebudeme prozrazovat detailní výsledky, snad jen, že záznam opravdu vypadá velmi trvanlivě a naprosto nijak mu nevadí třeba přímé sluneční světlo, které z běžných DVD vymaže data už během několika dní (několik disků pečeme na slunci přes měsíc a kvalita záznamu je pořád stejná, zatímco jedno normální DVD svou typickou fialovou barvu ztratilo během dvou týdnů zcela a stalo se stříbrným – zůstala jen odrazivá vrstva, data samozřejmě fuč). Podrobnější článek o těchto testech přineseme později, ale zatím jsme z kvality těchto disků nadšeni.

Tyto disky mají dvě drobné vady na kráse. Tou první je již zmíněná cena, disk totiž nestojí pětikorunu nebo desetikorunu jako běžné DVD, cena jednoho se pohybuje kolem stokoruny. Tou druhou je kompatibilita s vypalovačkami. Už firma Millenniata měla pro tento účel speciální vypalovačku – ta není speciální ničím jiným než upraveným firmwarem tak, aby vypalovačka byla schopná tak odolný materiál „propálit“, tedy přesněji řečeno korektně vypálit. Zde udělali v Northern Star jistý ústupek na trvanlivosti, aby se na disk dalo vypalovat i jinými vypalovačkami než jen těmi speciálně upravenými (podle všeho to vypadá, že jde také o jediný rozdíl mezi M-Disc a Data Tresor Disc). Nehovoří tedy o trvanlivosti tisíc let (to má M-Disc), ale „jen“ 160 let (DTD). Co však máme zkušenosti, nejlépe na ně stejně pálí upravené vypalovačky.

Data Tresor Disc ve vypalovačce - průhlednost disku
Data Tresor Disc v běžné Blu-ray vypalovačce

Pozitivum je, že Northern Star vám dokáže za běžnou cenu dodat vypalovačku, která je kusově ověřena na kompatibilitu s Data Tresor Disky (jednu takovou v redakci máme, ta má navíc upravený firmware, protože původní produkt DTD vypalovat nezvládal – pálí na ně opravdu kvalitně). Běžná praxe je taková, že mezi klasickými 5,25” mechanikami do PC se několik kompatibilních kusů najít dá, u notebookových je tomu naopak, tam to většinou nebude fungovat (kompatibilní „slim“, ať už externí, nebo interní notebookové, existují jen tři: LiteOn eSAU 208 do USB, Samsung SE-S084B také do USB a interní Matshita (Panasonic) UJ 890 AS). Millenniata naopak u svých disků požaduje jednu konkrétní vypalovačku a sama ji prodává (jde o nějakou upravenou LG a říkají jí M-Ready Drive).

Výroba M-Disků, nebo Data Tresor Disc (je to prakticky jedno a totéž, možná s tím rozdílem udávané trvanlivosti dat a kompatibilitou s vypalovačkami) probíhá podobně jako výroba klasických DVD±R s organickou záznamovou vrstvou: základem je stejný polykarbonát a dva disky slepené k sobě. Rozdíl je v záznamové vrstvě, která se u M-Disků i Data Tresor Disků provádí metodou plazmového naprašování.

Pokud u vás stále hlodá červíček pochybnosti jménem Eximpo, při němž se vám nejspíše vybaví slova jako „MultiDisc“ nebo „okamžitá ztráta dat“, pak vězte, že to zde opravdu nehrozí. Problém Multidisků spočíval v dodávce nekvalitního barviva od externího dodavatele a zdaleka nepostihl jen Eximpo, ale i další výrobce. Chyba měla tu zákeřnou vlastnost, že na interních testech se neprojevila. Projevila se až po nějaké době, kdy barvivo jednoduše ztratilo své vlastnosti, takže v lepším případě jste disk vypálili a byl rovnou nečitelný (to už mělo barvivo své vlastnosti dávno někde mimo specifikace), v tom horším jste data vypálili, poté ještě přečetli a s důvěrou disk založili, ale za měsíc nastalo totéž, co ve zmíněném „lepším“ případě – data byla pryč. To se s M-Disc ani DTD stát nemůže, protože se pro záznamovou vrstvu používá úplně jiná technologie. Základem úspěšného uložení dat je tedy pouze úspěšné vypálení. Jakmile se toto povede, data jsou v záznamové době uložena takřka napořád.

Stroj na plazmové naprašování keramicko-kovové vrstvy na Data Tresor Disc ve výrobně Northern Star
Hlavní část linky, kde se provádí v devíti komorách postupné plazmové naprašování keramicko-kovové záznamové vrstvy

„Keramicko-kovová“ vrstva má tu sympatickou vlastnost, že prostě drží. Nevadí jí přímé sluneční světlo, UV záření ani jiné vlivy, které vadí organickým barvivům. Po slepení obou disků je záznamová vrstva neprodyšně uzavřena a nemůže k ní nic, kromě světla. Pokud tedy disk fyzicky nepoškodíte, data budou stále čitelná. Zda je budete skladovat v temnu, nebo na slunečním světle, opravdu nehraje roli. Disky jsou samozřejmě dražší, protože jde jednak o novinku (technologie a vývoj se musí nějak zaplatit) a v neposlední řadě se zde platí za kvalitu. Rovněž náklady na výrobu jsou vyšší, takže tyto disky asi nebudou hned tak stát desetikorunu. Odhady jsou takové, že cena by mohla v konečné fázi klesnout na polovinu (což je pořád hodně), otázkou je kdy.

Millenniata M-Disc má cenu o něco nižší, jeden disk vychází na bez centu 3 dolary, balíček deseti je za $26,59. Když se to tak vezme, Millenniata je už nyní s cenou tam, kde by chtěli být časem v Northern Star. I tak jde pořád o cenu relativně vysokou. Můžeme se samozřejmě bavit o tom, čím takové médium budeme za 160 let číst, ale o tom to není. Jde o médium, které by mělo data udržet alespoň tak dlouho, než se za něj najde adekvátní náhrada. Jak říkají lidé v Northern Star: „Čím to budete číst, není náš problém. Náš problém je, aby data na tom disku vydržela. A to jsme splnili.“

Nabízí se samozřejmě také srovnání s pevnými disky. Na to se dá také odpovědět, i když asi ne tak přesvědčivě jako ohledně samotné kvality optického média. Pevný disk je médium přepisovatelné, takže data můžete nedopatřením (a samozřejmě také úmyslně) smazat. Z DTD (a M-Disc) data nedopatřením nesmažete. Pokud si pořídíte DTD/M-Dic, nebudete muset časem zkoumat, zda jsou ještě data čitelná a zda by to už nechtělo je přepsat na jiné médium. Můžete se bez obav spolehnout na to, že pokud budete mít kompatibilní zařízení, data z M-disku/DTD přečtete, protože tam prostě budou.

Na tomto místě si můžeme povzdechnout nad tím, že modrolaserovou válku vyhrál formát Blu-ray. Podle lidí z Northern Star by šla technologie plazmového naprašování použít i u Blu-ray disků, stejně jako u HD DVD. Pokud by vyhrál HD DVD, mohli bychom dnes kupovat tyto trvanlivé disky v HD DVD podobě, protože pro HD DVD je výrobní linka stejná jako pro DVD, zatímco pro Blu-ray je jiná (lisují se jiné disky), takže k přechodu z DVD na HD DVD by stačilo velmi málo, pouze upravit lisovací matrici. Na Blu-ray v Northern Star (zatím) přecházet nehodlají, s ohledem na zájem o optické technologie by se investice do výrobní Blu-ray linky nevyplatila. Faktem je, že médium s kapacitou 15 GB a takovouto trvanlivostí dat klidně i za řekněme 150 Kč by dnes bylo zajímavější než DVD se 4,7 GB za stovku.

Jedno z médií Data Tresor Disc se peče na slunci
Data Tresor Disc - jedno z médií pražených na slunci

Jak jsme již zmínili, provádíme momentálně v redakci „dlouhodobé“ testy odolnosti dat (už od června). Jejich výsledky budeme ve velkém článku prezentovat později, zatím jsme ale na trvanlivější jednorázově zapisovatelné DVD médium, než je DTD, nenarazili. Mimochodem disky mají formát DVD+R, protože je to jednak levnější licenčně a jednak je identifikace na disku vylisována, což zjednodušuje výrobu (u DVD-R by se musel identifikátor po vyrobení zapsat na každý disk, u DVD+R to odpadá). CD-R se touto metodou vyrábět nebudou vůbec.

Tagy: 
Zdroje: 

X-bit labs, Millenniata, vlastní fotky z návštěvy Northern Star z června 2011

Kapitoly článků

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku 1000letá DVD+R v prodeji, první výsledky revolučních DVD již nyní u nás

Pondělí, 5 Září 2011 - 21:46 | lto | To mohl byt zajimavy test, pres den na slunicku a...
Pondělí, 5 Září 2011 - 21:39 | lto | Kazdy plast myslim obsahuje chlor, a ten casem...
Pátek, 2 Září 2011 - 22:04 | RayeR RayeR | Asis nemel na te krabice odrusovaci keltskou...
Pátek, 2 Září 2011 - 22:01 | RayeR RayeR | Tak abys byl v obraze: http://www.alza.cz/dvd-r-...
Pátek, 2 Září 2011 - 21:58 | RayeR RayeR | Skoda ze se v tomhle nezavedla u mechanik nejaka...
Čtvrtek, 1 Září 2011 - 19:23 | David Foltyn | tohle urcite najde uplatneni pro prumyslove...
Středa, 31 Srpen 2011 - 20:56 | Inuyasha | By mě zajímal výsledek. Za boha nemohu přijít na...
Středa, 31 Srpen 2011 - 10:46 | WIFT | Děkuji polovičnímu démonovi za příspěvek ......
Úterý, 30 Srpen 2011 - 23:41 | Jirka1 | Tak Nero DVDSpeed hlásí VDSPMSAB 01. V barvivu ve...
Úterý, 30 Srpen 2011 - 23:16 | pepst | FW väčšiny starších mechaník by sa dal upraviť...

Zobrazit diskusi