Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k TSMC: 5 nm do roku 2020, 10 nm rentabilních příští rok

Až začnou klesat maximální frekvence i těmhle ARM prdítkům, tak bude sranda. Možná by si Intel a AMD-GF měli nechat nějaké 14nm linky pro OC edice CPU a hlavně na nejnovějších procesech zapřemýšlet o CPU složených z více kusů křemíku jako to měly quad-slepence od Intelu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jde o mobilní stroje, tak snížení frekvence je při snaze o snížení spotřeby jž takřka nevyhnutelné. Ale třeba někoho konečně začne zajímat optimální celková architektura.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"V tuto chvíli má TSMC připravené EUV skenery a masky, další dva EUV skenery pro 7nm výrobu doplní v roce 2017."

To musí byť nejaká chyba. TSMC pri 7nm EUV používať nebude. Plánujú ho až od 5nm niekedy v roku 2020.

Skôr totiž EUV dostupné nebude, a sú pochybonsti, či vôbec bude v nejakom schopnom stave čo i len v roku 2020. Preto má TSMC aj "záložné plány" podľa ktorých bude možné ísť bez EUV aj na sub-nm procesy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to máš asi lepší informace než co-CEO TSMC, který tvrdí, že na 7 nm najedou na EUV a na 5 nm je budou používat:

“We estimate that EUV will be a cost-effective tool for high-volume manufacturing by 2020, in time for our 5nm ramp,” TSMC Co-CEO Mark Liu

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna jednatelé velkých technologických firem (např. Intel, TSMC...) poslední dobou předvádějí spíš umnou PR řeč, kterou chtějí uchlácholit, příp. navnadit současné akcionáře, než že by informovali o skutečném vývoji firmy. Ta citace ale "odhaduje" /estimate/, že do roku 2020 se EUV stane použitelnou natolik, aby ji mohli nasadit pro masivní produkci u 5nm procesu. Tj. na 7 nm ji určitě budou zkoušet, ale naplno poběží až o generaci dál.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ako už je napísané v komentári nadomnou (a vlastne aj v tvojom), EUV nebude v použiteľnom stave minimálne do roku 2020, ako by ho teda mohli použiť už v roku 2018?

A že by som mal lepšie informácie ako ktokoľvek z vedenia TSMC... pokiaľ viem tak nikto netvrdil že TSMC pri 7nm nejaké EUV použije. Skôr naopak. To že si to niekto preloží nesprávne je už len jeho problém.

A že to budú testovať na 7nm výrobe je bezpredmetné. EUV je v "testovacej fáze" snáď už viac ako 10 rokov a vždy sa testovalo na aktuálnom alebo budúcom procese...

ps.: vážne by ma zaujímalo, ako si z tej citácie, ktorú si sem dal prišiel nato, že TSMC použije pri 7nm EUV :D Však je tam jasne napísané 5nm a 2020. :D Vážne silno uvažujem, ako si na to prišiel :D Že by zlý prekladač? :D Ako vážne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

„The company said it has been using 7nm as a development vehicle for EUV, achieving what it called good integration of EUV scanners, masks and photoresist. TSMC said it is running four state-of-the-art EUV scanners for infrastructure development and will move in another two NXE:3400 EUV production tools from ASML in the first quarter of 2017.“

http://www.eetimes.com/document.asp?doc_id=1330117&

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Stále nechápem, ako si prišiel nato, že pri 7nm sa bude používať EUV. Však tam je jasne napísané, že to použijú len na vývoj.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

7nm a nasledne 5nm jen tak v pohode a ted prosim tu o Karkulce. :-D
---
Ja jsem naopak presvedcen, ze 10nm je posledni architektura na hodne dlouho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je snad něco co brání používání nižších čísel při označování výrobních procesů? Vsadím se, že do 10 let se budou vyrábět chipy upečené na méně než 1 nm.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jo takhle, jako myslis, ze zase zmeni metr a milimetr (respektive nanometr) bude zase o neco delsi jako uz to udelali jednou? :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.