Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

TSMC údajně přišla o objednávky Applu i Qualcommu

Klíčoví výrobci ARM čipů, Qualcomm a Apple, zřejmě nevyužijí 16nm výrobní kapacity TSMC a zvolí 14 nanometrů „syndikátu“ Samsung & GlobalFoundries…

Zpráva, kterou přinesla Fudzilla, je sice servírovaná trochu opatrně, nicméně nemusí být daleko od pravdy. Je totiž logickým důsledkem několika předchozích událostí. V první řadě je tu spolupráce Samsungu a GlobalFoundries na 14nm procesu, která dává zákazníkům k dispozici společné výrobní kapacity, což znamená možnost expanze výroby se zachováním jednoho typu procesu (při expanzi od Samsungu ke GlobalFoundries nebo opačně není třeba investovat do úpravy návrhu čipu pro výrobní proces jiné továrny).

Dalším důvodem mohou být lepší parametry procesu. Nejde ani tak o papírové údaje 14 vs 16 nanometrů, oba procesy jsou de facto vznikly vylepšením 20nm výroby - proces Samsungu byl však vylepšen o něco víc a přináší o něco výraznější zmenšení čipu (což znamená více čipů na wafer)..

Nakonec zbývá otázka ceny. Ta jednak souvisí s výše zmíněným počtem čipů na wafer (standardně se platí určitá fixní částka za wafer bez ohledu na to, kolik čipů je z něj vyrobeno) a jednak je známo, že TSMC s 16nm procesem dosáhla historicky nejvyšší ceny za wafer. Aktuální ceny Samsungu a GlobalFoundries nejsou známé, ale tradičně bývají nižší a nejinak tomu bude tentokrát (i s ohledem na „rekord“, kterého dosáhla TSMC).

Situace u Tchajwanského výrobce začíná být zajímavá. 20nm proces je stále odkládán, v tuto chvíli existuje jediný komerčně dostupný produkt, který jej využívá (ASIC pro těžbu kryptoměn). TSMC 20nm dlouho poskytovala pouze Applu, navíc ponechala pouze mobilní variantu procesu - verzi určenou pro výkonnější čipy zrušila, protože se nedařilo (bez použití FinFET) dosáhnout rozumných výsledků a společnost se nechtěla dalším vývojem zdržovat. Znamená to, že na 20nm TSMC zřejmě nebude AMD ani Nvidia vyrábět výkonné grafické čipy a budou muset počkat až na 16nm FinFET.

Pro 16nm výrobu zase TSMC ztratila klíčové zákazníky v podobě Applu a Qualcommu, takže to vypadá na velkou řadu nevytížených výrobních linek. Nakonec zřejmě nezbyde jiné řešení, než 16 i 20nm proces nabídnout za trochu výhodnější ceny - v opačném případě může hrozit ztráta dalších zákazníků.

Diskuse ke článku TSMC údajně přišla o objednávky Applu i Qualcommu

Pátek, 18 Červenec 2014 - 22:21 | Cotije Dotoho | Ta nabubřelost TSMC jim musela jednou podmést...

Zobrazit diskusi