Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k TSMC už má několik zakázek na 12nm výrobu

Být většinový akcionář Intelu, tak za tohle vyházím skoro celé vedení. Chápal jsem to dřív (velká setrvačnost výrobní strategie), ale dnes už by Intel měl část těhle zákazníků od TSMC přetáhnout.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Šlo by o rozumné pobouření v případě, že by Intel měl přebytečné kapacity a zároveň by byl jeho výrobní proces konkurenceschopný.
Jenže vedení nikdo nevyhazuje, takže co když zde možnost získat zákazníky pro Intelovské fabriky jaksi prostě není?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzpomínám, že některých kapacit se Intel zbavoval (uzavíral je), protože nebyly ziskové. Nemohl je zmodernizovat a vzít si část trhu s mobilními soc? Technologii konkurenceschopnou má.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel na Manufacturing day priznal, že ich pôvodný 14nm proces bol pomalší ako 16FF a 14LPE. 14nm+ to zlepšil ale konkurencia šla dopredu tiež. (Intel radí zase spiatočku takže 10nm a 10nm+ bude pomalší ako starý 14nm, teda rozdiel voči ostatným tam bude v desiatkach percent). Ďalšia vec je reálne dosiahnuteľná densita, ktorá je u konkurencie asi o polovicu lepšia.

Takže potenciálny zákazník si môže vybrať buď papierovo najlepšie gate a metal pitche ktoré ponúka Intel, alebo reálne lepšiu densitu a lepší výkon u konkurencie (s overeným toolchainom, narozdiel od Intelu, u ktorého zaťiaľ nik plnohodnotne nevyrábal).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty desítky procent u 10nm bych zatím bral jako hoax. Znamenalo by to, že 14nm proces by žil hodně dlouho pro některé produkty, protože budoucí 7nm by pak byl vhodný jen pro ultrabooky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Či to je hoax... no je to informácia priamo od Intelu. Explicitne povedali, že 10nm aj 10nm+ bude pomalší ako starý 14nm. Teda hlboko pod dnešným 14nm++.

Vlastne on aj bude hlavne pre nevýkonné veci (ultrabooky možno práve nie, hovorí sa že pomer výkonu k spotrebe nieje veľmi priaznivý).

A 14nm ešte pravdepodobne žiť bude. Už je prakticky potvrdené Cofelake a logicky je pravdepodobná aj jeho E verzia. No a ešte je pravdepodobné, že Intel zrobí nejaký ďalší refresh, niečo ako pri Hasweloch.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.