Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k TSMC zvažuje továrnu v USA, rozhodnutí padne v roce 2018

Trump na fotce prsty ukazuje velikost hradla tranzistoru u aktuálního 16 nm procesu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A naše debilní EU nechá zkrachovat Qimondu, protože v EU lze zřejmě vyrábět (a v případě problémů i dotovat) jen automobily a řepkový olej. Tím neobhajuji tohle antikapitalistické ovlivňování trhu. Současný systém je tragikomický.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já měl za to, že Němci z polovodičového průmyslu těží tím, že jako jedni z mála (nebo jediní?) vyrábějí špičkové výrobní prostředky pro polovodiče. Zkrátka vyrábějí stroje, co vyrábějí stroje, a kdo vyrábí ty (druhé) stroje (zde DRAM obvody), na tom už jim tolik nezáleží. Jestli se jim samotná montéřina doma nevyplatila, to už je asi jiná věc, a co s tím dělat? Jakmile je to prťavé, jsou náklady na dopravu zanedbatelné (kolik váží milión dolarů v autech a kolik v DRAM modulech?) a může se to vyrábět v podstatě kdekoliv.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Qimonda byla i v Portugalsku.
„Jestli se jim samotná montéřina doma nevyplatila, to už je asi jiná věc, a co s tím dělat?"
Tehdy byly ve ztrátě nebo blízko prodávání za výrobní náklady snad všichni, ale ti všichni se mohli spolehnout na dotace od státu nebo z jiných segmentů. Polovodiče se vyrábí i Japonsku a USA, takže v Německu neměl být problém. Ta montéřina, ale probíhala spíš v tom Portugalsku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.