Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Tyan má první referenční OpenPOWER platformu s CPU IBM Power 8

No, dobře, ale jak se to bude škálovat? Protože pokud nijak, tak to není k x86 IMHO moc konkurenční...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

ale tento konkretni system od tyanu neni ani tak delany pro produkcni prostredi, jako spis pro vyvojare aplikaci na power ... proto tato masina co nevyuziva schopnosti cpu, kvuli cene, aby to bylo dostupny ...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Dobře, to beru, ale mohli teda udělat nějaký menší form factor, než 2U. :-)

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Že by návrat PowerPC architektury v multicore provedení? :) Nu, na serverech se to docela osvědčilo, tak proč ne...

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Power (mainframy) != PowerPC (male servery).

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Power = PowerPC už nějakých 20 let, kdy byla při uvedení Power3 sjednocena ISA a řada Power převzala 64bitovou instrukční sadu PowerPC. Procesory, které dneska IBM vyrábí už jsou značeny jen Power, poslední PowerPC bylo 970MP a to už je skoro deset let.
Někteří menší výrobci ještě sypou na trh i neserverové procesory (PA Semi resp. Apple a jejich PWRficient, Freescale pro embedded a automotive), ale už i ty se jednotně značí jako Power.

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Ne. IBM se snazilo Power a PowerPC sjednotit architektonicky i mikrokodem na urovni instrukci, ale nakonec to vzdali. Instrukce jsou naprosto odlisne - viz Instruction set architecture pro PowerPC http://moss.csc.ncsu.edu/~mueller/cluster/ps3/SDK3.0/docs/arch/PPC_Vers2... a Principles of Operation pro Power https://www-304.ibm.com/support/docview.wss?uid=isg23f570d52b991b62e8525...

Jestli to marketingova hovada znaci stejne nic nevypovida o tom, ze sw zkompilovany pro Power na PowerPC fungovat nebude a naopak.

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Dovolím si nesouhlasit: mainframy od Velké modré, jejichž historie se odvíjí od Systému/360 a zahrnuje současnou řadu System z (sestávající z eServerů zSeries, Systémů z9, z10 a zEnterprise), nenesou žádné procesory POWER stejného výrobce. Mainframy jsou poháněny CISCovými procesory – to kvůli zpětné kompatibilitě sahající až k pra pra Systému/360, kdežto POWER je z definice RISC a najdeme je hlavně v serverech (IBM System i, p, a Power System, jakož v BlueGene superpočítačích nebo v Cellu Playstation 3). I když platí, že některé rysy POWER 6 byly inspirovány těmi v mainframovém z10 cpu.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Preju jim uspech. IBM slo cestou hodne specialnich jednotek a nad nima 8SMT (v podstatě 8x hyperthreading u Intelu), takze 12 jadro ma 96 paralelnich vlaken. Nic co by se hodilo pro desktop, ale u serveru na kterym pobezi hromada virtualnich masin s ruznym uzitim to asi bude zajimave. Zvlast s tou vazne docela obri eDRAM L3 cache.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To jsem si taky říkal, že kdyby na tom uměl běžet VMware Hypervisor, že by to mohlo být zajímavý.
Uvidíme jestli se VMware pochlapí

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.