Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ubuntu 16.10 přinese náhled na použitelný desktop Unity 8 / Mir

Tak ono by to pomalu chtelo, aby ten Mir zacal nejak byt trochu v pouzitelnem stavu. Nakonec optimiste ho cekali uz v Ubuntu 16.04, ale neni a v pristim Ubuntu pro bezne uzivatele netestery Ubuntu 18.04 uz by to nasazene byt melo. Takze v podstate v 16.10 zahajeni testu, v 17.04 dopilovani chyb, v 17.10 overeni produkcniho nasazeni a konecne v 18.04 nasazeni pro vsechny uzivatele.
S tim vsim ale souvisi i podpora grafickych karet a bez ni to nema smysl.
Open-sourcovy Intel je jasny a je super, ze to tam je hned od zacatku podporovano. Na druhou stranu samotne Intelovske ovladace grafiky za mnoho nestoji a linux s Intelem je tak vhodny pro spartanske linuxove guru, ale jiz mene vhodny pro bezneho uzivatele.
Nouveau nema cenu vubec komentovat, takze u NVidie nezbyva doufat, ze ona sama bude mit snahu Mir zakomponovat do svych proprietarnich ovladacu.
Velkou neznamou tak zustava pouze AMD, ktere v budoucnu muze diky AMD GPU a AMD GPU PRO definovat novy linuxovy standard a nebo taky ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já mám pocit, že jak AMD, tak Nvidia před nějakým rokem jasně řekli, že se budou zabývat pouze Waylandem a Mir půjde mimo ně. V podstatě stáli před rozhodnutím, jestli budou podporovat 2 servery nebo jeden, a který.

Nyní z nějakého důvodu AMD "kamarádí" s Cannonicalem, ale nepostřehl jsem změnu postoje. Možné to samozřejmě je, ale dovolím si spekulaci. Pokud chtějí na Linuxu podporovat jedno řešení; jak KDE (i LXQt) tak GNOME počítá s Waylandem, zřejmě měnit postoj nebudou. Leda by se rozhodli podporovat řešení obě, čemuž se mi moc věřit nechce.

O Miru se mluví tak, že je to dopředu ztracený čas, protože bez podpory ze stran výrobců grafických karet, může být sebelepší, přesto nepoužitelný. Chápu, že pro mobily apod. to bude zřejmě jinak, ale co se týče PC, asi se predikce naplní.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja doufam ze ne, ikdyz ty informace, jak je pises, neznam a diky ti za ne.
---
Wayland jsem uz zkousel a je to naprosty des, polofunkcni nedodelek, nestabilni s minimem funkci. Pritom RedHat se tvari, ze je to v podstate pred dokoncenim. Ja samozrejme nechci delat unahlene zavery, ale RedHatu neverim nos mezi ocima a neverim, ze kdy dostanou Wayland do funkcni podoby. Takze pro me je jedinou alternativou Mir a pokud to vyrobci GK nebudou podporovat v proprietarnich ovladacich, tak samozrejme zustanu u X-ek dokud to pujde a pak prejdu zpet na Windows. Samozrejme by to byla pro me osobne naprosta tragedie, ale co by se dalo delat. Ona by to byla asi i tragedie pro linux, protoze masovy odchod dnesnich uzivatelu Ubuntu neverim, ze by se konal smerem k jinemu linuxu, ale smerem k Windows stejne jako u me a linux by se pak opet propadl do desetin procenta rozsireni po svete. :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já vidím ještě verzi 3, kterou jsi nezmínil. A podle mě je nejpravděpodobnější. Google představí systém Andromeda jako verzi Androidu pro notebooky. Postupně se dostane přes zařízení 2v1 do všech počítačů a začne vytlačovat jak Windows, tak i současný desktopový Linux. Wayland ani Mir se neprosadí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já se domnívám, že většina lidí používá linuxový desktop na práci. Udělátka stylu 2in1 či ChromeBooky a podobné stroje, nejsou na práci vhodné. Pokud nejsi spisovatel nebo serfař.

A pokud by přišel někdo s hotovým řešením, navazující v plném rozsahu X, je přeci jedno, jestli to napíše RedHat, firma XY nebo Google. Pokud to nebude ukládat nastavení do cloudu od Google :))) a bůhví co ještě, tak je to opravdu jedno. Popravdě, moc nevěřím, že by byl Google schopen postavit komplexní řešení na zelené louce. Ale kdyby ano, všichni to uvítáme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobně nebývám slepým fanouškem toho či onoho. Klidně změním názor, pokud to bude mít reálné opodstatnění. Vzpomeňme na pulseaudio. Byla to tragédie, část distribuci jej nasadilo předčasně. Teď se děje to samé se systemd. Osobně ho nepoužívám a absolutně se mi nelíbí to, jak je proveden a silné pochybuji, že jsem jej ochoten začít používat. V tomto stavu ne. A klidně přejdu na BSD, pokud by mi to někdo cpal a nebyla jiná cesta.
Zřejmě stejně to bude s Mirem a Waylandem. Nechci tu spekulovat o tom, co je blíž k cíli, pro mne tam není ani jedno řešení. To je věc první.

Ta druhá je, že přeci toto rozhodnutí padlo před několika lety. Část distribucí se podle toho již zařídila a Wayland nalezneš ve většině repozitářích. Pokud koukneš do spec v src balíku, nalezneš parametr pro zapnutí podpory Wayland, který je často v mesa již zapnutý.

Ať chceme nebo ne, směr dala jakási diskuze, kde nakonec výrobci grafik dali přednost Waylandu. Cannonical si jede svoji a asi doufá, že bude Mir vzat na milost. Osobně se domnívám, že nebude. Linuxový desktop je malý a udržovat dvě řešení je nesmysl. Navíc bude potřeba nějakou dobu zároveň podporovat X, protože nic nejde že dne na den.

Mě osobně je jedno, které řešení bude preferováno. Proti Cannonicalu vlastně nic nemám. Ale takhle zásadní komponenta musí být v Linuxu jedna a k tomu bude přetrvávat poměrně dlouho i X, protože ani jedno řešení nebude schopné v blízké budoucnosti X nahradit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To mas asi pravdu. Ja se obavam jen toho, aby nedoslo na situaci, ze vyrobci grafik ukonci podporu X-ek predcasne a ve stylu jak pises, nasadi pouze podporu Waylandu, tou dobou v nepouzitelnem stavu. Protoze jak rikam, RedHat a priznivci (fanatici) uz dnes mluvi o Waylandu jako tesne pred dokoncenim, pritom ve skutecnosti jsou s Mirem cca. na stejne urovni - hodne daleko od dokonceni.
---
Takze mam docela strach ze situace, kdy volba bude Wayland nebo smula. To znamena, prejit zpet do doby, kdy linux byl domenou serveru a spartanskych uzivatelu, kteri hry povazovali za odpad. A ze se jednou i ten Wayland dopracuje funkcnosti, ke ktere se mnoho let dopracovavalo PulseAudio? To uz budou uzivatele zpatky na Windows a linux bude irelevantni.
Prijde mi proste hrozne, ze v dobe kdy diky Vulkan, SteamBox a podobnym projektum se linux dostava do pozice sice malinkeho ale preci jen konkurenta Windows, tady lezi takovyhle balvan, ktery muze vsechno zvratit zase zpet. :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

P.S. Ty spartansky uzivatele a administratori servru, ale prejdou na BSD nebo kamkoli bez systemd, takze: pa, pa Linux. :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To co popisuješ je černý scénářn který se nestane. To si může dovolit distro, které je okrajovou záležitosti. RedHat ani Cannonical nejsou Linux. Navíc nikdo příčetný neřekne, že je jedno z řešení hotové. I když se tak může jeho pachatel tvářit. Nahrazení X je nemyslitelné tímto způsobem. Na X závisí mnoho věcí a nejde zdaleka pouze o grafiky. Navíc na to musí být také připravené aplikace a to nejen obslužné. Já se nebojím nasazení v příštích 2-3 letech. I kdyby na Waylandu makli, stejně mu bude X sekundovat minimálně 5-6 let. Nepanikař, buď v klidu.

EDIT: ještě dodám, že výrobci grafik (AMD a Nvidia) si to nelajznou. Sice co AMD předvádí je smutné, ale to je prostě ATI / AMD v Linuxu. Ale věřím, že tohle si nedovolí ani AMD. Intel se jakžtakž snaží, ale tam je zase problémem hardware, takže z pohledu, o kterém mluvíš je z kola venku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rozdil mezi Windows a Ubuntu je, ze Microsoft si muze dovolit stat za svym, Canonical ne. Mozna se systemd, protoze pro vetsinu BFU to jakz-takz chodi, ale ne s GUI.

Ti uzivatele, co presli z windows, se nebudou jako ovce vracet k windows, ale normalne zustanou na stare verzi dokud Ubuntu nevymekne a nevrati Xka, pokud si tedy vubec dovoli je vyhodit.

A mimochodem, spartansky uzivatele a administratori serveru spis zvoli reseni jako Devuan (debian bez systemd) nez aby sli az na BSD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A aký je problém s Mir a AMD?

Ak to ide na nouveau.
13 Patches Published That Effectively Bring RadeonSI To OpenGL 4.5
Written by Michael Larabel in Radeon on 7 October 2016

Back on Wednesday I wrote about how RadeonSI and Nouveau NVC0 completed their OpenGL 4.5 extension changes but were still being held up from exposing OpenGL 4.4 due to the incomplete ARB_enhanced_layouts extension. Well, that is about to change with 13 patches published today that effectively finish it up.

Nicolai Hähnle of AMD spent his Friday finishing up the ARB_enhanced_layouts support for the Mesa state tracker / Gallium3D drivers.
http://phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=13-Patches-Finish-ST-Mesa-45

Ešte síce nie sú začlenené
https://mesamatrix.net/

Mir, like Wayland, is built on EGL and uses some of the infrastructure originally developed for Wayland such as Mesa’s EGL implementation and Jolla’s libhybris. The compatibility layer for X, XMir, is based on XWayland.

Vie niekto, kde ten problém je?

Edit: S radeonsi by to teda malo ísť

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Njn co čekat od AMD? Funkční ovladače a podporu čehokoliv? Je vidět, že Intel a nvidia jsou zase napřed a mají funkční produkty, software i celková řešení.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Intel áno. NVIDIA nie vid mesamatrix

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel áno. NVIDIA nie vid mesamatrix

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já to chci zkusit na Kubuntu ale po přihlášení do Unity mám akorát černou obrazovku s křížkem a po chvíli to zase spadne zpátky na přihlašovací obrazovku. Grafiku mám Intel, takže by to fungovat mělo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem lama, proto prosim o toleranci-jestlize pouzivam na tabletu OS Ubuntu Touch, mam tam prave ten Mir or not? Alespon podle ukazek Miru na netu se tak domnivam. Pak pokud to tedy nekoho treba zajima, jen ten Mir pouzitelnydocela dobre, jen jestlize na svem tabletoidu listuju strankami pohybem prstu do stran, jde to intuitivne, ale kdyz se prepnu do modu Desktop, mysi to nejde, ale to voni jiste doladi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Áno mate tam Unity 8 a Mir. v OTA (Over The Air) verziách mobilného Ubuntu už je asi rok oficiálne,
ladí sa verzia pre Desktopy

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.