Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ubuntu 17.10 vrátí tlačítka oken napravo

Z clanku to uplne nevyplyva, tak dodam:

Ty tlacitka oken, kdyz to Canonical zmenil, tak nevim jestli uplne hned, ale velmi brzo to slo prenastavit zpatky napravo, takze to v podstate nikoho nestvalo, protoze proste sice to po instalaci bylo macovsky vlevo, ale nebyl problem to na par kliknuti prendat. Myslim od verze 14.04 to ovsem Canonical zakazal a neslo to prehodit jinak nez vymenou celeho okna myslim pres compiz, to uz si uplne nepamatuju, ale to reseni padalo a nebylo to moc funkcni. Proste debilita Canonicalu ve ktere pokracuje prave tim, jak v dobe po nejakych 6 letech, kdy uz si vetsina uzivatelu zvykla, zase obraci a prehazuje to. Proste schyzofrenie jak u Microsoftu, kde taky kazdej rok pravidelne menej funkce a design, aby uzivatele tak trochu nasrali. Asi proto se maji MS a Canonical tak radi a spolupracuji spolu. :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, tenhle přístup taky nechápu… Výrobce softwaru vymyslí nějakou „vychytávku“ (budiž) a dá to jako výchozí nastavení (taky budiž).

Ale proč se pak následně snaží bránit těm uživatelům, kterým to nastavení nevyhovuje, v používání nějakého jiného?!

Včetně řekl bych Microsoftí specialitky, kdy si uživatel sice teoreticky může nastavení měnit, ale čas od času mu ho nějaká aktualizace změní zase zpátky.

Ale to není zdaleka jen MS nebo Canonical.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tlacitka me az tak moc nestvali, ale Unity letelo dvermi kdyz jsem zjistil ze ti kolosalni idioti udelali whitelist na tray icony, a hodili tam dokopy 5 aplikaci, zbytek mel smulu. Takze kdyz ste nahodou neco minimalizovali do ikonky, tak uz ste to nezmaximalizovali, proste nebylo jak. Jo existovala tuna neoficialnich obezlicek, jenomze ty vzdycky fungovali par mesicu protoze autor se vy**** to updatovat.

Asi hochum unikla takova drobnost, ze opicit se po Applu se sice muzou, ale Apple ma pod 100% kontrolou svoji platformu a jednoduse si to UI udela tak konzistentni jak chce. Ubuntu ma v repu milion aplikaci od kdekoho, a pokud nema prachy/cas na opravu vsech, tak by udelal lip kdyby do toho nevrtal.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Osobně vidím výhodu tlačítek vlevo asi jen pro leváka, jinak se mi to zdá dost nepřirozené.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem levák a nevím, jaká by měla být výhoda tlačítek vlevo. Leda jakože na tabletu, při patlání rukama...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Osobně nevidím výhodu tlačítek vlevo ani jen pro leváka, jinak se mi to zdá dost nepřirozené.

Shodnem se, proc ani pro levaka ne? Protoze nejspis se v zivote setka se situaci, kdy to bude muset ovladat napravo a bude pak pro nej prechod na jine ovladani mnohem slozitejsi. Idealne je teda to mit nastavitelne a moci si to nastavit, jak mi to vyhovuje. Na linuxu se navic nejak tak pocita, ze je vs nastavitelne, to ze to Canonical zakazal a pokousel se uzivatele preskolovat byla byla idiocie, na kterou zjevne sami doplatili, fascinuje me jen, ze jim ten objev trval tak dlouho. ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je jen síla zvyku, ve skutečnosti na tom moc nesejde. Amiga (můj první komp) to měla na obou stranách (zavření vlevo, ostatní vpravo), pak jsem si po dlouhých letech zvykal na zavírání na Windows vpravo a přišlo mi to příšerně nepraktické dokud si člověk nezvykl a už léta dělám obojetně na OSX a Windows, tak je mi to teď úplně jedno, kde ta tlačtka jsou. Je to o zažití.

Větší rozdil ve filosofii ovládání je v tom jestli je menu v liště nebo v okně, ale i to si člověk navykne obojetně, když je tomu delší čas vystaven.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

poznam lavaka co pouziva mys pravou rukou. takze slaby argument.
inak ale X vlavo moze byt prirodzene pre arabov co citaju text zprava do lava...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když to změnili, přepnul jsem si to zase zpátky, ale pak jsem to na některých instalacích vlevo a zjistil, že mi to je vlastně jedno.

A to současně používám i Windows s tlačítky vpravo a sám jsem překvapený, že mi to přecházení nijak nevadí.

Ono to v Ubuntu má i svou logiku, když je menu okna integrované v horní liště, kde na pravé straně už jsou indikátory.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak přesně souvisí poloha ruky na stole s polohou ovládacích prvků na obrazovce? Tedy pokud se nebavíme o šmatlaobrazovkách...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Canonical měl tehdy to, čemu já osobně říkám „masoxové období“, snažil se kopírovat spoustu věcí z Mac OS X, včetně umístění tlačítek (minimalizace / maximalizace / zavření okna) napravo"

- není v textu chyba? Podle mne se snažil kopírovat umístění tlačítek NALEVO, nebo ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobne mi je jedno na ktorej strane sú tlačidlá. Hlavne aby sa s každým update svojvoľne nepresúvali.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mě také přjde nepřirozené mít ty tlačítka vlevo (i když souhlasím, múže to být věc zvyku). Taky mě nejdřív napadlo, ža možná to levákům přijde logické/pohodlnější, ale z rekcí výše vidím, že to asi nebude pravý důvod. Tak mě napadá, zda to nesouvisí s tím, že jsme zvyklí číst z leva do prava a tak nějak podvědomě nám přijde přirozené hledat v pravo ... Potom by asi tlačítka vlevo vyhovovala spíš arabům ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mám v KDE5 tlačítka vlevo i vpravo a využívám je obě. Prostě... Freedom!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.