Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ubuntu GNOME končí jako odnož, stane se budoucím Ubuntu

Je to krok dobrým směrem, protože tříštit síly na tisíc variací každého prvku systému, přičemž pořádně nefunguje žádný, je největším problémem distribucí Linuxu.

I když musím říct, že nedávno jsem si nainstaloval Manjaro 17 KDE a překvapilo mě, že jsem dosud nenarazil na žádný otravný nedodělek a KDE plazma je už dobře použitelná, proto je škoda, že si Cannonical nevybral Kubuntu za základ.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Každý nepotřebuje "nenažráné omalovánky" :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no ono KDE5 je celkem dobré. kromě pomalejšího přilogování pak už celkem sviští, až jsem byl sám překvapen. základ je samozřejmě použití SSD. nicméně i tak musím říci, že po několika týdnech s kubuntu 17.04 (včetně posledních dnů s finální verzí) tam pořád tu a tam cosi blblo. rád jsem se zase vrátil k LXDE.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nevím proč nenažrané:

OpenSUSE Leap Plasma 5(Full HD, jeden monitor, Elegance téma, jinak default nastavení) na 760GTX nvidia proprietární drivery - 660MB veškerá alokovaná pamět

OpenSUSE Tumbleweed Plasma 5(Full HD na dvou monitorech, Elegance téma, jinak default nastavení) na APU A10 amdgpu + mesa - 440MB veškerá alokovaná paměť

žádný problém se stabilitou na leap, u tumbleweed akorát problém s drag and drop u Kate

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

~500 MB na idle systém ti nepřijde nenažrané? o.O

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S UI na úrovni KDE ne. Na krámu s nvidii mám 16GB operační paměti, na APU krámu 8GB.
Pokud bych měl krám se dvěma GB operační paměti a méně, tak bych volil LXQt. UI založený na GTK nehodlám provozovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

takze sis odpovedel sam, pro HW s 2GB bys po KDE (i pres to zeho jinak bezne pouzivas a jses jeho fanousek) nesahnul, proc? protoze je oproti ostatnim nenazrane ;) btw: na jednom specifickem zarizeni s 512MB RAM mam Xfce co po startu zabere 100MB...
(jinak mam teda Xfce i na HW s 16GB ale to nechme stranou, jsem proste jeho fanousek ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dalo by se spíše říci, že jsem fanda Qt. Používám KDE od začátku mojí linuxové zkušenosti, kdy jsem si nainstalil Mandrake a zapl 3D akceleraci pod nvidia kartou(tuším Geforce 4). Protože mám kontinuální zkušenost s KDE, tak mohu říci, že Plasma 5 je opravdu "odlehčená" oproti Plasma 4, se kterou po najetí prostředí se člověk musel obejít bez cca jednoho GB. Spíše čekám, zda faktory jako wayland, vulkan a C++17 dokážou KDE posunout, co se týče náročnosti na zdroje, ještě níže.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Někde nahoře uvedl kolik mu to nové KDE bere a což potvrzuji i já.
Po námluvách s Ubuntu a klony (Mint) a po celkem dobrých vzpomínkách na Arch jsem nyní také podobně jako on na Open SUSE Leap a právě s Plasma 5 (KDE) a nestěžuji si, tím myslím že to nechci zakřiknout.
Když se podívám zvědavě sem a tam na mé obsazení paměti tak pro běžnou práci (především web a tam otevřených i více záložek) je 2 GB paměti a se slušnou rezervou postačující. Ale mám z dřívějška 4 GB a tak co kdyby někdy, že?
Úctu mám protože dobré dřív zkušenosti s Xfce, ale to je zamrzlé s vývojem a tudíž i s některými zádrhely které se mně projevovaly. Proto a ve prospěch toho nejnovějšího (tedy vychytaného) KDE není co řešit. Už vůbec a dle mne nemá smysl a právě proti KDE upřednostnit i takový mintí Cinnamon - protože kdo ví jak to za nějakou dobu dopadne i s ním, že?
Právě proti úspornější variantě tj. s Xfce jsem také několik měsíců pod Arch zkoušel prý úsporný LXQT, kvůli knihovnám QT, ale je to zatím ještě nedodělané i když na první pohled se to jeví slušně: opět jsem zakončil se závěrem proč chodit ke kováříkovi (LQXT) když možno jít přímo ke kovářovi tj. k KDE.
To je můj názor. Tomu Gnome nechci upírat jeho klady, ovšem mně i přes vstřícné pokusy nakonec nikdy nesedlo. Jsem přece jen zvyklý pro počítač a na klasiku a očekával bych proto, že takových nás bude víc a Ubuntu půjde raději právě směrem toho KDE. Protože ona u nového KDE neplatí ani ta dřívější tradovaná nepřehlednost co se týče nastavování, zdá se mně to nyní dobrý kompromis.
Závěrem si myslím, že tady argumentovat dnes "co" jsi ty "nacpal" a "kam" tj. na nějakou očesanou vykopávku se míjí tady téma, článek je přece o budoucnosti a ne o minulosti vykopávek. Stejně potom i když to tam nacpeš tak už dnes třeba na webu si v takové konfiguraci pořádně nezabrouzdáš a nezahraješ :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Xfce4 neni zamrzle s vyvojem, ten vyvoj je sice pomalejsi, ale prace s prechodem na GTK3 je na vyborne ceste, zakladni casti systemu, knihoven, panelu, menu, aplikaci je jiz prepsano, snadno lze vyzkouset napr. v Xubuntu 17.04 (i kdyz ne vsechno je v aktualnich verzi, tak vetsina casti je v tech po preklopeni fo GTK3)...

a co je to nejhlavnejsi, tak na UI to neni skoro poznat, a xfce4-terminal ma workaround volbu aby vyska "ousek" listu terminalu nebylo zbytecne vysoke (vychazejici s vycozich vysek GTK/GNOME/TEMATU/atd)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je dneska mládež, když se jim nezdá moc, že spouštěč aplikací má přes 500MB :-p Můj první linux (RedHat 5.2 nebo č.ě už nevím, CD bylo přiloženo k takové hnědé knize, snad první svého druhu, která u nás vyšla) s FVWM běžel na kompu s 8GB paměti naprosto v pohodě i s několika spuštěnými apkami :)

Dnes mám 256GB paměti ale i tak mě štvou nenažrané softy, které ubírají paměť tomu, co má na daném počítači hlavně běžet...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nezapomeňte, že operační paměti sice můžete mít prakticky tolik, kolik chcete (nebo kolik chce většina lidí), ale cache mají pevnou velikost. Kompaktnější kód obecně není výkonnostně na škodu, i když možná o něco méně než kompaktnější datové struktury, ale ty jsou samozřejmě taky součástí toho čísla.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jako předpokládám, že vývojáři Qt a KDE jsou natolik inteligentní, že nepřetěžují zásobník s funkcema o dvaceti parametrech a nemají kód, jehož výsledkem je zběsilé skákání mezi segmenty jenom proto, že to jde(jeden nejmenovaný SW hegemon bohužel takto vychovával programátory po dlouhá léta). Taky předpokládám, že pro visualizaci je dobře využito i GPU, pokud je to možné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě řekni, že předpokládáš, že se všude využívají moderní SIMD instrukce.. :D :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vymenit jednu zhovadilost (unity) za inu hovadilost (gnome3)
no super

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No znám osobně lidi, kterým se gnome moc líbí ač já jejich nadšení nesdílím. Něco-buntu zatím považuji za velice dobré notebookové distro, ale samo preferuju kubuntu před ostatníma a asi i LXQt bude zajímavé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jde o logickou volbu prechodu z jednoho GTK prostredi na jine GTK prostredi, s tim ze obe v podstate pouzivaji stejne (zakladni("desktopove")) knihovny, stejne zakladni programy, stejny Spravce Software atd...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zaujimalo by ma aky potom bude rozdiel medzi Debian s GNOME a Ubuntu?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Stejny jako ted. Debian stabilni a odladeny... ale se starsima verzema software. Bugbuntu jako vzdy rozbity, ale zakazdou cenu co nejnovejsi software (takovej mix debianu experimental a unstable).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"za každou cenu co nejnovější SW" - to mluvíš spíš o Arch.. Ubuntu používá poměrně staré verze a Debian prakticky antické.. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Závisí ktorú vetvu debianu používaš, ja na server Stable a normálne Sid

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Po pravdě se divím, že někdo používá pro normální práci Sid. Asi se nechá najít okno, kde to jakž takž funguje, ale Sid má klasicky rozbité závislosti, takže často ani něco nejde správně nainstalovat, protože tam chybí balíček, většinou jde najít v experimental, ale někdy ani tam ne, a pak se objeví až následně. Typicky je to třeba při přechodu na novou verzi Gnome, kdy se tam části dostávají postupně a často to ani nechodí. To spíš testing, kde již jsou správné závislosti hlídané systémem. Klasicky jedu na stable+backports s tím, že tu a tam něco doinstaluju z testing. A jak se blíží vydání nové verze a dojde ke zmrazení, tak většinou přejdu na testing úplně a pak plynule na novou stable. Po pravdě řečeno pro běžného uživatele není nutnost updatovat rychleji. Jediný důvod je v podstatě jen vývoj software, kdy je dobré pracovat na nejnovějších věcech, ale to není běžný uživatel.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je pravda že Sid má občas niečo rozbité závislosti ale zatiaľ mi to nerobilo problém jednoducho som to neupdatetoval alebo nenainštaloval hneď. A za celý čas čo ho mám som mal problém len dvakrát, raz bol problém v jednej knižnici čo rozbila SSDM stačilo vrátiť pôvodnú verziu knižnice a všetko šlapalo a druhýkrát stačilo preinštalovať časť ovládača grafickej karty lebo som aj updatetoval jadro a nenabehli X11 a to mám aj KDE5. Čiže je to celkom stabilné, ale aj tak mám v rezerve disk so Debianom Stable keby sa to úplne domrvilo a mohol ďalej pracovať.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, přesně tak to funguje, ale to jseš schopen pořešit ty nebo já, ale normální uživatel ne. Ten potřebuje, aby to fungovalo a nerozbilo se to. Po pravdě řečeno, já už to taky moc řešit nechci, protože to stojí čas, kterého mám míň a míň. Kdysy jsem jel jenom na testing, dnes už jsem na stable. Hlavně od té doby, co se zkrátilo vydávání nových verzí z 5-7 let na 2 roky. To už je pro mne překousnutelné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne to pisu o ubuntu. Byly casy kdy to byl jen debian s jinym skinem a muj program (vyvijeny na debianu) sel zkompilovat a fungoval. A pak se zmenilo ubuntu na bugbuntu a zacali se mnozit problemy specificke jen pro ubuntu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jestli ubuntu používá staré verze, ale když jsem do virtualu zkusil nainstalovat kubuntu, tak tam KDE bylo vždycky (ve dvou ze dvou pokusů) hodně rozbitý. Teď jsem zkusil Manjaro/KDE a funguje s jediným problémem za pár dní občasného použití.
PS: xubuntu je ok a gnome nemám rád

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kazdy nech si vyberie na Linuxe co mu vyhovuje,mne osobne XFce,ale je jedno co komu vyhovuje - Gnome,Lxde,Kde,Unity - hlavne nikoho nebude otravovat svojvolne instalovanie aktualizacii systemu kludne aj hodinu :-),samovolny restart systemu ked nechate bezat system par dni, a po restarte 4 hod - nevypinajte pocitac ,system sa aktualizuje .-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.