Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ubuntu MATE bude oficiální verzí

Komentar ke komentari na konci ... ne me to ze "10 skupin" vytvari temer totez u Linuxu nemate ani neprekvapuje ... bohuzel to je Linux ... presne na tohle porad nadavam. Kdyby bylo dejme tomu 5 distribuci kazda s jinym zamerenim tak Linux ma sanci prorazit, takto navzdy bez sance.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

To je ale v pořádku a většinou to tak bývá, že když něčemu někdo nerozumí, tak si neumí (neví jak) vybrat. Představ si, že existují i úplně hloupí lidé, kteří by byli nejraději, kdyby si vybrat nemohli a byla by jen jedna možnost (bylo by to pro ně jednodušší, tak jednoduché, jako jsou oni sami). Jedno máslo, jeden sýr, jedna minerálka, jeden mobil, jeden foťák.

Já nepoužívám a nikdy jsem nepoužíval Debian, Ubuntu ani Linux Mint, ale rozdíly v nich vím, a to třeba i ty základní, jako je benevolence ke komerčním licencím.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja tuhle predstavu nikomu neberu, ale vysledek je prave ten ze Linux se presne z tehdle duvodu nikdy nerozsiri.
Jedna zakladni distribuce pro dany ucel by nebranila customizaci.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tyhle důvody nemají nic společného s rozšířením Linuxu. Co brání v rozšíření Linuxu řešit nebudu, z toho jsem už vyrostl a hlavně mi je to úplně jedno, ale ještě jsem nikdy od nikoho, kdo chtěl Linux zkusit, neslyšel, že si stěžuje na možnost výběru.

A rozhodnutí jakou verzi potřebuješ, jestli Windows Home, Windows Professional, Windows Ultimate, Windows server nebo WindowsRT či Windows Mobile je rozhodnutí člověka, který se v tom vyzná a ví, na co to potřebuje. Důležité totiž je, že nikdo po nikom nechce, aby znal všechny distribuce, stejně jako málokdo asi má potřebu znát Windows server, pokud není jeho správcem. Fedora.next má být taky Fedora server, Fedora workstation, Fedora cloud atd... ale je to pořád jedna distribuce se stejnou správou, logikou a hlavně stejnými repositáři, jen určená na něco jiného. Ti co si stěžují na roztříštěnost Linuxových distribucí jsou ti, co hledají problém tam, kde není.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Tvrdíte že roztříštěnost je důvodem k tomu aby se produkt nerozšířil? hmm ... takže co tu máme co je masově rozšířené a přitom roztříštěné: auta, televize, mobily, smartfouny, android, byty, domy, šaty, motorky, kola, knihy, závity ... a já nevím co ještě.

Ono by spíše šlo říct že jen ve velmi ojedinělých případech v historii lidstva se masově rozšířil jen jeden typ v rámci produktu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nepochopil :D

nemluvim o specializovanych upravach - router, auto, ... . Tam jsou ruzne OS, vcetne OS od MS, ale koho to zajima, nikdo to nevidi.

Pokud nebude jakz takz standartizovana distribuce, kde nebude nutne resit miliardu ruznych instalacnich balicku, ruzne verze zobrazovacu a k nim specifickych ovladacu pro tentyz HW a miliony podobnych prikladu tak se to nikam nez na specializovane a hracickovske vyuziti nedostane.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Existuje LSB http://cs.wikipedia.org/wiki/Linux_Standard_Base

---

Pointa balíčkovacích systémů je v tom, že máš rovnou výběr spoustu prověřeného softwaru, který byl zkompilován a vyzkoušen proti ostatním systémovým knihovnám někým, kdo se o distro stará. Snadný výběr, snadná instalace, žádné starosti se závislostmi (řeší se samo) ... většinou to funguje skvěle. Balíčkovač se pak sám stará i o aktualizaci (alespoň bezpečnostní záplaty), tj. aktualizuje nejenom systém a Office, jako ve Windows, ale úplně všechny aplikace, které jsou v repozitáři.

Plus můžeš si připojit další repozitáře balíčků, důvěřuješ-li jejich správcům mimo distribuci. To většinou funguje taky dobře a hlavně to řeší pohodovou instalaci minoritního softwaru o který se distro přímo nestará.

Takže moc nechápu o čem mluvíš, cituji "nebude nutne resit miliardu ruznych instalacnich balicku," ... vybereš a máš. Takový je cíl. Není to lepší než "stáhnu pytel aplikací, každou odjinud, proženu antivirem, během instalace nepovolím adware, případně ho pak odstraním"?

A jako bonus některé balíčkovače umožňují uložit "konfiguraci balíčků" a s touto konfigurací instalovat další počítače. Moc fajn, chceš-li instalovat pár podobných PC.

---

Ano, lze instalovat statické binárky vytvořené pro libovolný Linux. Vždycky to šlo. Stejně jako ve Windows se dají distribuovat binárky i s knihovnami (viz komerční software, Eagle od CADsoftu např. mám-li uvést něco, co používám velice často a dlouho), nebo hry od IdSoftware (mám zkušenost s Quake 4 a Enemy Territory), Skype, Steam, a další ...

Nevýhoda statických binárek a binárních aplikací je v tom (kromě licence), že jsou větší, stejně jako ve Woknech sebou vlečou i sadu potřebných knihoven (alespoň některé), že nejsou kompilované pro tvůj CPU a tvou sadu instalovaných knihoven (třeba novějších s opravenými chybami, nebo pro oblíbenější GUI). A někdy s nimi mohou být potíže, pokud se autor softwaru rozhodne nepodporovat starší CPU (případ Skype z minulých týdnů), nebo staré verze knihoven ... bez zdrojáků neřešitelné. (samozřejmě audit kódu, možnost zkoumání, vylepšování ... věc důvěry v autora vs potřeby uživatele)

---

"ruzne verze zobrazovacu a k nim specifickych ovladacu pro tentyz HW"

nVidia má ovladač jeden ... resp. má legacy ovladače pro staré GPU, stejně jako pro Windows, alternativně lze použít noveau

AMD má ovladače ... no, z mého pohledu polofunkční chaos. Problém AMD, dokud nevyřeší, nic od nich nekupuji.

Intel má ovladače součástí Xek a snad docela funkční.

Uživatel nic z toho obvykle neřeší. Co je součástí Xek to funguje samo rovnou, nVidia se nainstaluje z repozitáře odklikne souhlas s lincencí a jede taky. AMD nevím.

Stejně tak zvukovky, síťovky atd... uživatel obvykle do ničeho nemusí sahat, jen nastaví hlasitost a připojí kabel.

Jasněže existuje problematický hardware, ale není to spíš starost jeho výrobce, než Linuxu? Tedy hlavně pokud výrobce HW aktivně nespolupracuje. On třeba takový MAC OSX běží na čemkoli? A MS Windows?

+1
+42
-1
Je komentář přínosný?

Kruci dalsi kdo nechape/nechce chapat.

Aktualne tu nejsou jen Xka, takze mimo ne, jiny VGA driver.
---
ad balickovace. Tedy pocita se s tim ze pro kazdou distribuci je nutne udelat jiny instalacni balicek ... nemyslis ze to znamena o dost zvysene naklady na distribuci SW a testovani ?
-----
Hm. Ted koukam ze Adobe ukoncilo vyvoj Adobe Readeru pro Linux .... takze uz jsou dostupne jen min jak polofunkci alternativy ... no super :-( .

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

ad balickovace. - myslíš ty náklady, kdy třeba Valve vydalo deb balíček Steamu a komunita se postarala o zbytek? To muselo být opravdu drahé ;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

jasne a kdyz komunita neudela tak to zaplati kdo ? Ne vse bude resit kumunita. jasne ze u steamu to komunita udela, to je aplikace, ktera zajima znacne procento uzivatelu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, tím jsem ti hodil kost, že když to zvládne komunita bez jakékoliv podpory od firmy, která to naprogramovala, jak asi bude těžké to přebalit do jiné distribuce. Hodím ti další kost, jelikož mám zkušenosti s výrobou RPM i DEB balíčku, problém to nebude vůbec žádný.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz si to myslite. Tohle nic neni nic levneho. Nezapomente zapocitat i testovani. A vyzkouseni na jednom PC fakt nelze brat jako otestovano.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím, že tuhle diskuzi ukončíme, jelikož nespěje nikam, jako že fakt nikam.

A jen tak mimochodem, vyzkoušení na jednom PC nelze brát, kupodivu, jako otestováno ani na Windows Vista (a různých SP), na Windows 7 (a různých SP) na Windows 8, Windows 8.1, Windows 8.1 Update 2 atd... V tom má ostatně výhodu asi jen Mac OS X.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kde jsem tvrdil ze u Windows staci jeden PC a jedna verze ? Samozrejme ze nikde. U OS X to samozrejme taky neplati, je treba testovat na vice.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No vidíš a já mám s komerčním softwarem opačný problém.

Často to je tisíc a jedna variace na licenční omezení za přemrštěné ceny a ve výsledku pořád stejná polofunkční sr*čka.

ale k tématu

BFU/začátečníkům je roztříštěnost Linuxu u zadele. Stejně vybere to, co mu někdo doporučí, někdo nainstaluje, nebo se o tom někde dočte a sám vyzkouší, je snadno ke stažení tam, kam se zrovna proklik ... a buď mu to vyhoví a zůstane u toho, nebo zkusí něco jiného, snadno dostupného, někým jiným doporučovaného.

Skutečný BFU často nevidí rozdíl mezi Windows a OSX, natož mezi distribucemi Linuxu. Mnozí dokonce berou Ubuntu jako nějaký specielní OS a netuší, že to je Linux atd... (vše ze zkušeností s lidmi). Těmhle lidem stačí vědět kde se píšou maily, kde je internet, kde se prohlížejí fotky a jak se tiskne ... co běží pod obrázky navrchu je nezajímá, ani když to nefunguje. Tuto starost přehazují na někoho dalšího.

A nám zkušenějším linuxákům roztříštěnost vyhovuje, máme si z čeho vybírat :-) Když Ubuntu nepřijatelně mrví GUI, zvolím si něco jiného, když mi nevyhovuje instalátor/výběr balíčků/updaty/systemd (a Lennart obecně)/branding vecpaný do GUI/nestabilita vývojových verzí ... může být milión důvodů, proč se mi něco na distru nelíbí a jsem rád, že si můžu vybrat jiné, že jich je přehršel a když ani to nestačí, že si můžu sestavit vlastní (osobně jsem zatím velmi spokojený s Gentoo).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A teď si představ, že si má někdo vybrat auto, takových variací na čtyřkolku,... nebo nedej bože byt. Unifikovat a basta!

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

A ? Copak nelze napriklad Ubuntu modifikovat ? Nelze tam dat KDE ? Jde, stejne jako jde povymenovat plno dalsich veci. Problem ale je, kdyz zakladni veci se jinak delaji v Debianu, Fedore, Ubuntu, ... . To uz je problem. Aplikace se musi upravovat pro jednotlive distribuce, totez plati pro skripty ... . Zpetna kompatibilita je problem, protoze bezne se stava, ze nova verze teze distribuce zacne pouzivat jiny soucasti systemu nez predchozi. Tohle nahrava akorat tomu ze se nainstaluje verze dejme tomu 5 a do konce zivotnosti celeho reseni tam zustane 5, protoze prechod na 6 a vyssi by vyzadoval prepracovani.

Doporucuji zjistit si kolik existuje verejnych Linux distribuci a jejich forku, kolik toho uz stacilo zaniknout. Je to neuveritelne mnozstvi.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Já neříkám, že ne, ale to je holt svobodný vývoj. Proč to chcete lidem brát?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

>Doporucuji zjistit si kolik existuje verejnych Linux distribuci a jejich forku, kolik toho uz stacilo
>zaniknout. Je to neuveritelne mnozstvi.

Zakladnych evidovanych distribuciije 285 (histporicke maximum bolu 325)
http://distrowatch.com/dwres.php?resource=popularity

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

http://futurist.se/gldt/

No to su ale zmetci co? Co si to dovoluju robit toho tolko! Kto sa v tom ma vyznat! Zakazat a do basy!

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Rozmyslam ci niekedy nastane vo vesmire doba, ked bude niekde na internete clanok o tych prekliatych linuxoch, a nebude tam komentar takehoto typu.

Proste.. akoze.... faceplam.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jeden velký státní podnik: fůůůj, to nebude nikdy fungovat!
Spousta firmiček: hurá, tak se na to musí!
Spousta linuxíků: fůůůj, to nebude nikdy fungovat!
Jedno velké oficiální distro: hurá, tak se na to musí!

...!?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo nerika jedno, ale soucasny stav nikam nevede.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Pro pochopeni maly priklad:

Holdingova firma v niz kazda jeji cast si vybere jinou Linux distribuci, instaluji se pouze vybrane buildy s delsi podporou aktualni v dobe nakupu PC. PC se obmenuji v desetiletych cyklech. Celkem se pouziva 6 klientskych distribuci. Dejme tomu ze je tedy 30 ruznych OS/verzi soucasne v provoznim nasezeni a ted je potreba udrzovat firemni SW tak aby na vsem fungoval .... . Pro srovnani kolik ruznych verzi bude u MS a Applu ? 3-4 ?

Jiny priklad. Mala firma vyvyji vlastni komercni SW, licence stoji cca 600Kc s tim ze nova verze za kterou je potreba platit je dejme tomu po 5 letech a je 50% sleva na upgrade licenci. Podpora je drzena na 4 verze Windows (8,7,Vista, XP). No a ted jim nekdo rekne ze by mohli delat pro Linux, kdyz vezmu hlavni distribuce a jejich odnoze rekneme 20 kusu (nevim, fakt to nehodlam pocitat) plus podpora stejne dlouha jako u Windows tedy 15 let. Zde se nelze omezit jen na verze s dlouhou podporou, takze to mame dejme tomu 200 ruznych verzi OS ? ... no tak na takovej vyvoj se kazda firma vykasle. Jedina sance je podporovat jen vybrane distribuce a verze po omezenou dobu. Pro bezne uzivatele nic moc.

Celkem jednoduche scenare na pochopeni proc za soucasne situace je nemozne si myslet, ze je sance aby se linux nejak vic rozsiril.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale samozrejme, ze firma bude podporovat rekneme 3 verze od 3 distribuci. V dalsich 150 distribucich to bude fungovat taky, casto uplne beze zmeny nebo treba s tim, ze "v Ubuntu to je podporovane, v Mint MATE to pobezi taky ale musite doinstalovat Gtk3", ale oficialne to podporovane nebude, ta firma s tim nebude mit zadne naklady.

Uvedom si, ze udelat software pro linux, ktery pobezi na vice distribucich je snadne. Po pravde je spis tezke udelat to tak, aby to bezelo na ubuntu a na xubuntu ne. Jde ciste jen o to, kolik distribuci se firma rozhodne otestovat.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Priklad Ubuntu a Xubuntu neni zrovna nejlepsi, ze. Nehlede na to ze i u tohoto se najdou podstatne rozdily. Najit SW ktery na jednom funguje a na druhem ne zas tak velkej problem neni. Nerikam ze to nelze poupravovat aby to slo, ale tohle bezni uzivatele delat nebudou. Dokud nebude alespon jedna distribuce pro kterou se bude ladit podpora vicemene vseho tak a tim padem tam spadne vetsina BFU a mozna i firemnich klientskych desktopu, tak se to nikam nepohne.

Ale tohle nema cenu resit. Proste urcita skupina lidi porad tvrdi zadny problem a pak, kdyz se pred se prijde na vec ta mlci nebo odkazuji na fora.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Používam komerčný SW na linuxu, ktorý má tri balíčky jeden deb pre Ubuntu, jeden rpm pre Fedoru a OpenSuse a jeden tar.gz pre ostatných. Aký problém, ja mám Debian a funguje to bez problémov a nie je to medzi oficiálne podporovaná distribúcia.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Zeby som konecne skusil nieco novsie, ako 10.04 ktora mi tu bezi ako hodinky? Unity som neprisiel na chut a Mint sa nema rad s mojou grafikou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Skor to vyzera tak, ze Ubuntu si uvedomilo, ze nie kazdy je nadseny z Unity. Linux Mint a podobne distribucie to pochopili skor, dali ludom co chcu = mozu si vybrat sami.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

A az vyjde Debian Jessie, tak budem mit ty verze s Mate 4. ;o)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.