Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Ukázka nVidia HybridPower

HybridPower znak
Hned na začátku tohoto roku představila firma nVidia technologii Hybrid SLI, která dokáže za chodu přepínat mezi integrovanou a ve slotu přidanou grafikou, což je režim HybridPower, případně může integrovaná grafika vypomáhat s tvorbou 3D scény grafice ve slotu, což je zase režim GeForce Boost. Nám se naskytla u příležitosti předváděčky v Mnichově příležitost podívat se na to, jak vlastně HybridPower ve výsledku funguje a přepíná mezi integrovanou grafikou a grafickou kartou v PCI Express ×16 slotu a především jak se to pak projevuje na celkové spotřebě sestavy při zátěži a v klidu. A protože jsme s sebou měli našeho nezbedného redakčního šotka, bylo o zábavu postaráno. Demonstrace dopadla napoprvé velice podobně jako legendární předváděčka Windows 98 při připojování skeneru, který poslal tento systém „do modra“. No a protože jsme věděli, co bude šotek dělat, „jakoby náhodou“ jsme to natočili…

Ne, teď opravdu vážně. Náš redakční šotek s tím neměl nic společného, ten škodí výhradně nám a je za to od konkurence náležitě placený ;-). Demonstrace se samozřejmě nezdařila z jiného důvodu, přičemž nám bylo přislíbeno, že to by se rozhodně příští měsíc v prodejních verzích stávat nemělo, toto byly jen zkušební vzorky. My bychom rozhodně nechtěli abyste si mysleli, že si z nVidie děláme srandu, ono to není potřeba, lidé v nVidii mají, jak je vidět, smysl i pro humor. Toto se může samozřejmě stát každému, náhoda tomu chtěla, že se to stalo zrovna nVidii, když jsem měl zapnutý foťák v režimu „video“.

Napodruhé se to již povedlo, neboť technici nenechali běžet prezentaci příliš dlouho, aby se situace neopakovala. Průběh předváděčky je tedy asi takový, že nejprve byla změřena spotřeba sestavy se zapnutou grafikou ve slotu, kdy se nic nedělo, pak když grafika generovala 3D scénu s poletujícími koulemi, následně byl systém přepnut do režimu energetické úspornosti, což spočívá ve vypnutí grafiky ve slotu a zapnutí grafiky integrované, což v klidu samozřejmě spotřebu značně snížilo. Následně i v zátěži byla spotřeba celé sestavy menší než v klidu se zapnutou grafikou ve slotu, samozřejmě výkon té integrované byl o poznání nižší (to poznáte z videa bezpochyby sami).

Následuje graf spotřeby sestavy v průběhu měření, kde je na začátku nejprve stav s přídavnou grafikou v klidu, pak krátce při zátěži, následuje špička a pokles, což je přepnutí na integrovanou grafiku a vypnutí té ve slotu, po chvilce klidu je spuštěn tentýž zátěžový test a po chvilce klidu je opět systém přepnut na výkonnou grafiku ve slotu (mimochodem pokud jsme se dobře dívali, šlo o GeForce 8800 GT, procesorem v desce byl Athlon 64 X2 4200+).

Srovnání výkonu Hybrid Power - integrovaná a přídavná grafika v

Na závěr jen dodejme, že manuální přepínání obou režimů, které je na videu předváděno, se prý objeví v prvotních verzích této technologie, v budoucích ovladačích by měla být i možnost definovat pro jednotlivé aplikace profily tak, aby se podle potřeby spustil ten který režim.

Možná byste také měli vědět, že v současné době pravděpodobně neexistuje žádná karta, kterou byste mohli s HybridPower použít. Aby totiž grafika tuto funkci podporovala, musí mít něco navíc. To něco je softwarově řízený spínač na SMBus, který bude nVidia dávat na novější karty, ale na současných, pokud jsme to dobře pochopili, nic takového není, takže budete-li to chtít využít, každopádně budete muset vyměnit i celou grafiku. Tento softwarový spínač bude v podstatě vypínat a zapínat úplně celou grafiku (na videu si můžete všimnout, že se vypne i její větrák), takže to bude asi tak, jako byste ji z počítače úplně vyndali.

Nakonec je tu ještě něco, co asi víte. Odteď bude mít totiž prakticky jakýkoli nový čipset nVidie integrovanou grafiku. Tím by mohla nVidia celkem zajímavě útočit na současně první Intel v počtu prodaných grafik. Celkem zajímavé je i to, že některé nejnižší varianty čipsetu i přes přítomnost integrované grafiky nebudou mít vůbec žádné výstupy, takže i tak do nich budete muset grafiku strčit. Bude-li to pak ta od nVidie s podporou GeForce Boost, bude jí ta integrovaná pomáhat, žádný další význam nemá.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Ukázka nVidia HybridPower

Úterý, 22 Leden 2008 - 09:21 | WIFT | >> adams: To je ale cheating ;-)....
Úterý, 22 Leden 2008 - 04:46 | Adams Adams | >>WIFT: Klíčový je v tomto případě...
Úterý, 22 Leden 2008 - 02:19 | Anonym | no tak to mi pripomina dobu, kdy jsem mel diamond...
Pondělí, 21 Leden 2008 - 19:26 | Anonym | Mám enermax galaxy. Trochu hlučnější, ale to mi...
Pondělí, 21 Leden 2008 - 16:19 | WIFT | >> MadCap: No, já tam nikoho jiného...
Pondělí, 21 Leden 2008 - 15:52 | Anonym | Já, nejsem, takovej, Expert, že bych, k jednomu,...
Pondělí, 21 Leden 2008 - 15:51 | Anonym | Myslete, si co, chcete, podle, mně je to, super,...
Pondělí, 21 Leden 2008 - 15:50 | Anonym | Zdar Xspy, tak, kdyby, jsi mněl, zrovna, nějakou...
Pondělí, 21 Leden 2008 - 14:28 | Anonym | "u příležitosti předváděčky v Mnichově,...
Pondělí, 21 Leden 2008 - 09:03 | DTS maniac | krajic: PS- neni to jedno, silnejsi zdroj byva...

Zobrazit diskusi