Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k UltraHD televizor za 12 tisíc Kč realitou

ve 4K nejsou ani žádné filmy, hry se na tom hrát nedají pokud teda nechci rvát dalších 60 klacků do CF/SLI, takže obsah ve 4K v ČR rozhodně nebude dřív jak za 3-5 let, k vzhledem tomu že se dnešní spotřebák dělá životností na +/- 4 roky, tak je odpověď celkem jasná- ano full HD rozhodně přežije čekací čas.

+1
+45
-1
Je komentář přínosný?

najlepšie využitie 4K je zatiaľ na prácu. Programátori a admini, nikdy nemajú dosť voľného miesta :D Neviem či konkrétne tento TV je 60Hz, čo by bolo super, no ja som nahradil full hd monitor k notebooku jednou lacnou 4K telkou a neľutujem. Nastal u mňa koniec neustáleho preklikávania medzi oknami. To pracovné miesto je úžasné, treba vidieť naživo, po chvíli si bez toho neviete predstaviť nič. Škoda tých 30Hz, ale dá sa to prekusnúť. Klady to prevažujú.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Neukroutíš si u toho hlavu? :-)

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

práveže toto mi viac vadilo pri dvoch monitoroch. ale 39 palcová telka je celkom v pohode

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Levné jsou ale jaké jsou. Sám se po něčem takovym dívám, chci kolem 40 palců místo monitoru.

Ale 100% těchto levných modelů má podprůměrné panely kombinované s edge W-LED podsvícenim, výsledek jsou nic moc barvy, špatnej gamut (v zelený třeba občas nesplňuje ani sRGB).

Dále je problém že dodnes neni HDMI 2.0 standardme, a sory 4K při 30hz je celkem useless. A i ty co maj HDMI 2.0, tak ne všechny maj korektně fungující HDCP 2.2, a bez něj přes HDMI neprojde toto rozlišení při 60hz s 4:4:4 nekomprimovanými barvami. U LG to dokonce slibovali, TV akceptuje singál ale reálnej obraz má jen 4:2:0 kvalitu tzn na cokoliv krom videa/filmů useless.

PAk je tu ten jeden Monitor-like Philips a ještě pár levnejch Korejskejch klonů, tam je ale zase problém v tom že maj jen 250HZ PWM backlight což je smrt, a ty co jej nemaj nemaj vůbec řiditelnej backlight, tam se brightness ovládá jen SW degradací kontrastu.

A poslední věc, inputlag. Obvykle naprosto tragickej, pár těch korejskejch klonů má 25ms což je nejméně, ale stále je to strašně moc na to aby na tom člověk hrál hry (alespoň pro mě). Takže zatim nic.

Celkem cool byla ta Seiki 39 a 50 palců protože šly v 1080p ocnout na 120hz tzn byly to dobré herní displaye, ale v 4K max 33-35hz (1440p dali 60), a už je to 2 roky. Slibovali nové modely ale furt kde nic tu nic, a bojim se, že s novou elektronikou budou zalagovaný, předražený a nebude to ono.

Tohle já přesně chci, aby to umělo 120hz na menších rozlišeních bez inputlagu. Těch 60hz a dejme tomu +- 20ms v 4K by ještě šlo přežít, stejně se v tomhle rozlišení v praxi moc hrát nebude, neni na to HW.

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

Rikejte si co chcete, ale me prijde 40" TV jako monitor jako totalni kravina, vlastne vsechno nad 30" (mozna i tech 30"). Ale zalezi na co to mas .... na sledovani filmu nebo hrani nejakych jednoduchych (="modernich") her asi plne dostacujici a mozna i lepsi nez maly monitor. Ale nedovedu si predstavit na tom prohlizet web, neco psat, programovat, cili jakakoliv prace s textem nebo grafikou. Kdyz od toho clovek musi sedet 2m, tak z fyzikalniho hlediska je jasne, ze bude vyssi rozliseni celkem zbytecne, navic se budou vic namahat oci nebo spis ocni svaly, kdyz budou muset jemne ostrit na takovou dalku. Ale jak je to jenom na hry nebo video, tak proc ne, ale potom bych to asi nenazyval monitorem, ale proste televizi:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak kazdemu vyhovuje neco jineho.

Uz cca mesic pouzivam na praci 40" UHD monitor a vyhovuje mi to vic nez drivejsi 32" QHD.

BTW, koukam na nej tak ze 70cm vzdalenosti. Nevim proc bych mel sedet 2m od monitoru :-)

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem psal ve svem prispevku ..... co rozumis pojmem "prace"?

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

taky nechapu tu zalibu ve velkych uhloprickach k PC - ja si vzdycky radsi vybiral mensi, ale s vetsim rozlisenim (15,5 palcu 1920×1200 v notasu clovek sehnal, ale pri stejnym rozliseni ziskat desktopovej monitor do17 palcu to uz ne)...
40 palcu jako monitor? - to je jako v prvni v rade v kine na sirokouhlej film - ale treba to nekdo pouziva jako pomucku k rehabilitaci krcni patere :-)

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Suhlas, ako PC monitor cokolvek uz nad cca 27 palcov je blbost. Teda... pre CAD projektantov mozno nie, ale kolko je takych? Mizive percento. Osobne mam Asus PA238Q kvoli grafike a upravam fotiek a nic vacsie nepotrebujem. A filmy na tom vyzeraju skvele, aj z postele. Akurat skoda, ze ten notas, na ktorom ho mam, ma len jeden HDMI vystup, prijal by som moznost napojit dva take monitory. Kedysi sa bezne robili notasy s VGA+HDMI, teraz to orezavaju, aby usetrili.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Klidně si u malejch úhlopříček zůstaňte, nic vám v tom nebrání, já už zpět rozhodně nepůjdu. Ňákej čas jsem měl 27" 1440p monitor a byl prostě malej. Navíc nejsem fanoušek ultra jemného PPI. Těch 40" je pro 4K ideální, PPI je pak +- jak u 1440p 27" panelu a to považuji za takové maximum jemnosti, jemnější už pro mě ztrácí význam protože už pak nejsou rozeznatelné jednotlivé pixely z užitné vzdálenosti, tzn 1-pixel wide text bude nečitelnej, nebo jen obtížně, člověk by se na to musel soustředit a to neni ono.

Navíc kdo na tomhle někdy hrál hry a pod tak ihmo požitek je to úplně jinej než se krčit u malé obrazovky, pokud něco menšího tak si sednu k 22" CRT IBM P260 co mam vedle, to se mi aspoň odmění určitými vlastnostmi které dodnes nemaj náhradu, ale sedět u malého LCD ne fakt díky ne, proč když můžu mít velký.

A co se pracovního nasazení týče, tak jeden 40" 4K monitor nahradí čtyři 1080p monitory.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Takze dalsi co nepochopil .... uz na zacatku jsem psal, ze na hry je to asi OK .... ale na PRACI je 40" k hovnu! A samozrejme 40" 4k nenahradi 4x 1080p! Se mi zda, ze tu furt lidi nechapou zaklady fyziky ..... ty 4 FHD budes mit kolem sebe a ne jednu velkou plochu od ktere budes muset sedet daleko a ostrit na male pismenka .... PROSTE TAM NEEXISTUJE PRIMA UMERA, dokazes to pochopit?

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Ne, protože co říkáš je kravina. Nebavíme se tady o useless 4K na malé uhlopříčce. Bavíme se o 40 palcích, ala stejná PPI jako na 27" 1440p monitoru, pak stačí použít SW kterej ti 1 monitor umožní rozdělit na vícero virtuálních ploch a jedeš stejně jak více monitorů. Některé modely to uměj na 4 i HW cestou, a můžeš mí klidně i na každém vstupu jinej PC/zdroj obrazu pokud by ti šlo o toto, a stejně to bude fungovat. Kde je ta výhoda použití více menších monitorů? Pominu-li to že si je můžu rozmístit kolem sebe jak chci.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Roky používám 30" monitor a 10 let nebyla žádná alternativa. Pod nic menšího bych už nešel. Světe div se, ale existuje spousta profesionálního software a využití, kde se velká pracovní plocha a vysoké rozlišení vyloženě hodí. To, že si 90% zeměkoule vystačí s notebookama 1366x768 je sice hezké, ale....
Takže já bych spíš říkal, že právě na PRÁCI je to dobré a ne k hovnu. Pod slovem "práce" si ovšem každý představuje něco jiného :)
Čili taky mě začíná zajímat, že bych upgradnul nad 30" a víc než 2560x1600

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

no ale okno s webside si muzes na 42" UHD zmensit na 1/4 treba doprostred nebo dolu doleva ;-) a je to nemlich to same fyzicky jako by jsi koukal na jen 21" jen FullHD :-) Na 42" Jen FullHD uz je to horsi a prilis maly text se zmensit moc neda neb se rozsype... Kdovi co jsi kde osobne videl... Az vyzkousis velke UHD TV jako monitor tak pak mudruj :-))

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Sedim ted u toho Philipsu a jsem s nim velice spokojenej. PWM 240Hz jsem se trochu bal, ale nastesti mi to nevadi (predtim jsem mel 32" flicker-free qhd). Spis mi chvili trvalo zvyknout si na lesklejsi povrch.

Hraju jen obcas a ani pred tim jsem nemel monitor s vice jak 60Hz (ted teda nepocitam CRT), takze s tim taky nemam problem.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Pane jo, to je čeština! Cudzinec?

"kombinované s edge W-LED podsvícenim"
"je celkem useless"
"krom videa/filmů useless."
"Monitor-like Philips"
"backlight což je smrt"
"řiditelnej backlight"
"se brightness ovládá"
"A poslední věc, inputlag."
"Celkem cool"
"herní displaye"
"budou zalagovaný"
"bez inputlagu."

+1
-35
-1
Je komentář přínosný?

Jsi na specializovaném webu věnovaném ICT, kde většina odborných anglických výrazů nemá uspokojivý český ekvivalent, tudíž se přirozeným procesem obohacování jazyka přejímají do češtiny. Jestli ti vadí slovosled a neučesanost projevu diskutujících, to je věc jiná, ale těžko někoho pranýřovat za neformání projev, jakým komentář bezesporu je.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

"kombinované s edge W-LED podsvícenim"
"je celkem useless"
"krom videa/filmů useless."
"Monitor-like Philips"
"Monitor-like Philipscož je smrt"
"řiditelnej backlight"
"se brightness ovládá"
"A poslední věc, inputlag."
"Celkem cool"
"herní displaye"
"budou zalagovaný"
"bez inputlagu."

Takže čestina nepozná slová ako:

edge = hrana, postranné ?
useless = nepoužiteľné, zbytočné ?
Monitor-like Philips tak tomu naozaj nerozumiem, pisateľ zjavne tiež nie.
backlight = podsvietenie ?
brightness = jas ?
inputlag = vstupné oneskorenie, meškanie, zádrh ?
cool = super, dobré ?
displaye = displej, obrazovka ?

Tak to je mi vás aj Češtiny ľúto, že nemá/te základnú slovnú zásobu ako jas, podsvícení a musíte na to používať ODBORNÚ angličtinu, napriek tomu že už počas ČSSR sa tu vyrábali televízory a neboli to žiadne národu utajené slová.
Ale všímam si, že hatmatilka, kedy každé 3. slovo je v angličtine je v istých "odborných" kruhoch v móde.

Obávam sa, že skutoční odborníci ovládajú svoj materinský jazyk, nemajú problém správne používať niekoľko jazykov oddelene a nie miešať všetko do jedného, pretože nevedia ako sa česky napíše useless, brightness, backlight a chcú medzi "odborníkmi" vyzerať ako cool "znalci" problematiky.

Pre skutočných odborníkov, táto hatmatilka je k smiechu. Znak (vekom či mentálne) 15 ročného puberiaka.
Ak by mi nejaký Ing. povedal, "má to slabý backlight", pravdepodobne ukončíme spoluprácu.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Anglicke vyrazy se bezne pouzivaji a nevidim na tom nic spatnyho. Cesky umim celkem obstojne a slovni zasobu mam velkou, presto radsi pouzivam ustaleny cizi vyrazy, casto podle nich lze napriklad hledat na cizich strankach dalsi informace. O skutecnych odbornicich toho evidentne (zrejme, jasne) moc nevis, a asi bych nechtel byt partnerem pokud kvuli takove blbosti hodlas ukoncovat spolupraci. LOL

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jojojo, backlight, brightness a useless "odborník" v jednom. Blahoželám vám ku vašej oslňujúcej vzdelanosti. Pardón, aby ste mi rozumeli, ku vašej dazzlingovej odbornosti.

Ešte väčšie a dlhšie LOOOOOL, ako prejav neskonalej reputationy ku vašim dazzlingovým úspechom in odbore. Pozdravujte vašich parents, školu a friends. Bye

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No... já bych se kozoroha trochu zastala. Ač jsem angličtinářka na gymnáziu, také mi připadá angličtina poněkud nadužívaná. Dala jsem si tu práci a poohlédla se na internetu po článku na téma televize, který by byl odbornější a zároveň obsahoval více českých než anglických termínů. Světe div se, podařilo se: https://vas-pomocnik.cz/televizory/ . Pravda, není to tak odborné jako tady, ale pro běžného člověka je to srozumitelnější a snáze pochopitelné. Ne každý v dnešní době umí anglicky, zejména pokud jde o starší lidi (a ti tvoří na internetu dosti podstatnou skupinu). Odborníci tyto termíny samozřejmě pochopí, ale pak je otázka, na koho má být stránka zaměřená - na odborníky, nebo na veřejnost, která hledá informace? ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesto, schopnost informaci srozumitelnou a pochopitelnou formou sdělit je skoro tak podstatná, jako znalost té informace.

Some slova don't have český equivalent, ale that není the case těch used v that komentáři. Especially nevhodné is kombinování of both variant in stejném text (např. „podsvícení“ + „backlight“).

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Ďakujem. Aspoň niekto si tiež všimol "podsvícenim" nasledované "backlight".

Mne len chýba všade "w" a každé druhé písmeno VeĽkÉ, pre dokonalý "cool" efekt.
Ešte pred 3-5 rokmi som na CZ a SK weboch nevidel toľko hatmatilky, posledný rok už aj priamo od novinárov na webe, v rozhlase aj TV čo sa mne osobne vôbec, ale vôbec nepáči.

V USA z takých ľudí majú posmech, viď. Spanglish a všetky tie mixy angličtiny s iným jazykom, ktoré tých ľudí spoločensky odsúva na dno spoločnosti. Tam si cudzinci sami platia kurzy angličtiny, pretože vedia, že s ich mixovaním jazykov si nájdu max. tak prácu umývača riadu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji za přínosný komentář. Na těch "odborných" stránkách tedy ta "češtin" i "slovenštin" trpí. Pod Váš komentář se podepisuji. Děkuji. :)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, autor se v tomto ohledu chová jako magor a nechápu, co si používáním rádoby odborných výrazů, dokazuje či kompenzuje. Asi si pak připadá chytřejší, ale na čtenáře to může působit právě opačně a řekne si, "proboha, co je to za vola".

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

No, TV bez pasivniho 3D dnes je spis vysmech .... je to par kacek navic a mit to to LG, tak by se dalo uvazovat ..... kdybych teda koukal na televizi:o)
Radeji bych 4k monitor (cili max 27"). A samozrejme aby nejel na 30Hz, to je vysmech.
Jak tu byl ten DELL (tusim P2415Q) za nejakych cca 10k, tak ten by sel az na to, ze mel tusim jen tech 30Hz (ikdyz mozna ne). HDMI 2.0 je asi nutnost, otazka jak si poradi na cca 10m kabelu. DP to pry zvlada max na 3m, coz je ultrashit. A taky grafiky nemaji HDMI 2.0, coz je taky smesne az k placi ....
Uprimne receno na TV (cca 42") je to k hovnu, tam obsah nebude jeste par let ..... mozna by se to hodilo pro 3D (samozrejme pasivni), kdyz je horizontalni SBS, ale jinak k hovnu ..... na monitor (<30") je to samozrejme jine kafe.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

DP je "šit"? Já bych řekl, že je to spíš HDMI, které dodnes není řádně rozšířeno ve verzi 2.0 a oproti staršímu standardu DP 1.2 to není žádná sláva, spíš naopak. Oba dva standardy nejsou zatím vhodné pro přenos na větší vzdálenost bez použití zesilovačů a dalších drahých zařízení. Za chvíli narazíme na limity dnešních materiálů a nezbude nic jiného, než tahat takové množství dat přes optiku či jinou adekvátní náhradu dnešních měděných vodičů.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Ved TOSLINK existuje od 1983, preco sa teda optika nevyuziva pre UHD...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Protoze by si nemohli mastit kapsu na novych a novych patentech metaliky, pak se divime ze 2 metry kabel za 1000,- neni nic vyjimecnyho.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem si rikal, ze DP je lepsi, kdyz neni zatizen patenty a je rychlejsi, ale jak je na tom DP 1.3??? A jak jsem psal, vsude v diskuzich pisou, ze DP je stylu USB, kdy je 3m proste limit(!) pro plnou rychlost, pak uz se to prepne do pomalejsiho modu. Jde tam stejne jako v pripade USB o odraz signalu a pri jiste frekvenci to proste vic jak 3m neda, aspon se to ale narozdil od USB, ktere prestane fungovat, prepne do nizsiho modu. HDMI je pry koncipovane tak, ze je jedno jak je dlouhy kabel a vubec na tom nesejde, kdyz to proleze, tak to proleze.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Podle testů na zahraničních webech jsou tyto levné UHD TV ořezané až na kost a nemají přijatelné parametry v kvalitě a rychlosti zobrazení pohyblivých scén. Výsledkem bylo doporučení koupě kvalitních FHD TV (Samsung?) s pokročilými funkcemi procesorů, vyššími obnovovacími frekvencemi a celkově "vychytanějším" zpracování obrazu, které je u těchto TV dnes již dotaženo téměř k dokonalosti. ☺

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Tak 42jka UDH je riadna blbost. V ramci normalneho ppi (ktore je pri TV asi tak do 60 - vsetko nad 60 ppi nie je v segmente TV normalne), tak v ramci normalneho ppi treba na velke rozlisenie aj velku absolutnu uhlopriecku. Lahka matematika. 42jka UDH TV je maximalna blbost. Osobne mam klasicke FHD 48cku a je mi malo palcov, bral by som klidne aj 50tku, obycajne full HD, pretoze na to cumim z vyse 3 metrov. UHD na mensej uhlopriecke jak 55-60 palcov je neskutocna blbost. Vono ostrost zraku ma svoje hranie. Na druhej strane 55 palcov je hranicna hodnota pre FHD, 60tke by som uz dal QHD 2560x1440 :) ale take pri TV nemame. Pri TV mame len dementny skok od FHD k UHD a nic medzi tym.

Ceske ani Slovenske panelakove obyvaky sice nejsu pre 55tky robene, ale 48-50tky este zvladaju. A do 50 palcov je FHD v pohode. Clovek pekne vidi detaily aj z 3 metrov, nemusim cumet na to z 1,5 metra jak blb, ked chcem vidiet detaily jak na mojej starej 40tke FHD z roku pana 2009. Tam som z 3 metrov nevidel rozdiel medzi HDready a FHD.

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

ale to je nedorozumeni! Tady je rec o velke UHD TV pouzitelne jako PC monitor!!!!! a na monitor se necuci ze 3m :-)) ... Ze 3m by UHD bylo vyuzite leda az pri 100"-200"! ;-)

mel jsem 32" IPS FullHD tv jako monitor a uz mi zacinalo byt rozliseni malo pro 24Mpx fotky ale i pro weby kde zmensit maly text jiz neslo a rozsypal se do necitelne od urcite velikosti (spise malosti) :-( Dalo se to jen pocitove zmensit relativne - odsednutim ;-) dale jak 0,5m.

42" UHD mi z 0,5 m vyhovuje :-) Vdyt je to stejny (jemnost pixelu a okno si mohubzvetsit a otevrit si ctyri vedle sebe a nad sebou) jako koukat na ctyri 21" FullHD monitory ;-)

Tedy to (42") neni kravina jako monitor ale jako tv ano (ze 3m doporucuji FullHD od 1,5m+ a UHD od 3m+! -proste jak platno domaciho kina)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ale samozrejme vsetko to je uplna sprostost pocuvajte tu pritomnych mudrlantov. Podobnych kecov som sa nacital ... qhd na 5.7" je od fullHD vraj nerozoznatelne bullsh1t kupil som note 4 a rozdiel oproti m7 diametralny ved prave preto asi aj vyhral hodnotenie najlepsi display v mobile z ktoreho ho zosadilo qhd na 5.1" ala s6!!! Taktiez si mozte pozret hodnotenia uzivatelov na 40" UHD monitor od philipsu ludi co ho testovali alebo aj vlastnia a zistite ze ich majitelia su mimoriadne spojokny a nedokazu si predstavit vratit sa k 24/27" fullHD/qHD monitorom. A 60k za sli/cf riesenie pre 4k? ste na hlavu? osobne mam 4k a kombinaciu gtx970 v sli a stali ma 20k a chodi to krasne (z toho si kludne mozem odratat 10k pretoze uz jednu 970 som mal ku qHD monitoru). Nepatrim k ludom co si nechaju koli 10eur prevrtat koleno ale zas si rozmyslim co si zadovazit a preto kazdu vacsiu kupu sprevadzaju recenzie a testy od ludi co to vlastnia/testuju a mozem povedat ze by sa z chuti zasmieli na Vasich fullHD kecoch.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsi spokojený s kvalitou obrazu při použití SLI? Osobně nyní jedu na 2560x1600@60Hz. Má stará R9 280x už hodně funěla, tak jsem jí sehnal druhou do party. Bohužel jsem celkově z CF velmi zklamaný. Jediný titul ve kterém mi přijde, že spolupracují jak mají, je GTA V. Díky za info a ostatním se omlouvám za OT.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

DVB-T/C/S2 tuner, takže ne T2? To je zastaralé už dnes.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme, že je to DVB-T2, zvláda HEVC pri 4k/30 a je to IPS panel. http://www.lg.com/cz/televizory/lg-42UB820V

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

"Obsah v kvalitě 4K nyní můžete streamovat z internetu nebo přenášet přes USB bez nutnosti podpory ze strany přídavného zařízení."

Nevidím tam příjem v HEVC z DVB-T2, což je to, co budeme potřebovat za tři roky.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to umí jen 4k/30Hz, tak je to jen pro streaming a HEVC z DVB-T2 to nezvládne. V DVB-T2 se počítá s 4k/50-60Hz neprokládaně. V Praze běží ze Žižkova pokusné DVB-T2 vysílání, takže by to mělo jít vyzkoušet.

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Kým to bude, tak TV z roku 2015 vtedy budú dávno po recyklácií.
Už pred cca rokom niektorí kupovali DVB-T2 do zásoby.
Pokiaľ viem, ČR mux1/2 je len v mpeg2, na SK to máme aspoň kombináciu mpeg2/4

4.8.2014, Podle úřadů by měl být přechod na DVB-T2 v ČR zahájen za 7 let.
http://www.tvfreak.cz/ministerstvo-prumyslu-prechod-na-dvb-t2-nejdrive-v...

Kupovať v 2015 TV s požiadavkou, aby sa dal použiť od 2021 je úsmevné.
Buď to mať na satelit, na lokálne videá alebo ako PC monitor. To je aj môj prípad. Monitor ku PC + či len na prehrávanie HEVC, do ktorého chcem previesť všetky 264 videá, obzvlásť tie žravé 20-30mbit HD/FHD z fotoaparátu a obyčajný TV.

Kým digitálne fotoaparáty nebudú nahrávať v HEVC, 4k videá, 4K TV vidím len ako monitor ku PC, inak stačí obyčajný FHD, v podstate na sledovanie pozemného TV vysielania v ČR/SK stačí starý CRT TV s 20 Eurovým STB.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to tedy umí přijímat T2, tak snad to přehraje cokoliv v tom streamu najde. 30 fps je ale nedostatečné, na budoucnost nepřipravené, a nepomůže tomu ani krasožvást "HEVC podporuje 4K video se snímkovou frekvencí 30 snímků za sekundu, takže rychlé pohyby jsou zobrazeny ostře a bez rozmazání."

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Kdepak. Některé TV z minulého roku umí přehrát HEVC ze souboru nebo internetového streamu, ale nikoliv z DVB-T2 vysílání a to i v případě, že 50p/60p zvládají. Je to jen otázka FW, výrobci se vymlouvají na to, že v době vývoje modelu ještě nebyly finální specifikace. A ochota vydat nový FW je nízká...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Může to být i otázka výkonu procesoru - třeba se musí použít nějaký o 12 dolarů dražší.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

V tomhle případě to opravdu není otázka výkonu procesoru ale jen úpravy FW. Jsem li schopen dekódovat h.265 z internetového streamu, jsem ho schopen dekódovat i z DVB-T2 streamu. Jen to do toho videoprocesoru musím poslat, což je v těch TV zakázáno. Pro DVB-T2 zkoušky třeba Sony vydala FW, který to umí.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Na 12 tisicoch zacinaju lepsie/normalne FHD TV, tak UHD za takuto cenu musi byt poriadne osekana TV.
Jednoznacne lepsi FHD TV ako taketo UHD.
UHD je hlavne marketingova vec, ktora nema velky vyznam v TV s beznou uhloprieckou 40-55". Zvysenie rozlisenia uz neprinasa zvysenie kvality obrazoveho vnemu. Nepridava tomu aj fakt, ze obsah zaostava za moznostami TV. Clovek je rad za kvalitny HD signal.

Osobne by som radsej bral vybavenejsiu FHD TV. Ovladanie, menu a funkcie dnesnych TV su jednym slovom otras. Az po nespocetnych aktualizaciach TV funguje ako-tak.
TV v normalnej cenovej hladine nemaju take funkcie ako blby set-top box za par eur. Tam by sa mali vyrobcovia viat zamerat. Popripade ponukat holy TV s moznostou pripojenia/zakupenia boxu podla potrieb. Mam TV s so vsemoznymi tunermi, ktore aj tak nevyuzijem. Mam v TV smart a ine funkcie, z ktorych 99% nevyuzijem a nepotrebujem. To cele po par rokoch prestane vyrobca podporovat a potom mi to bude uplne nanic. Tiez pochybujem ze dnesna TV prezije tolko ako stara Orava aked sa nieco pokazi, ze mi to bude mat kto opravit.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Si celkem odporuje ten tvuj prispevek ne?
Co je lepsi vybava u TV? Kdyz by bylo za stejne prachy FHD a UHD, tak asi nikdo nebude premyslet, co koupit ..... lepsi vybava televize zahrnuje maximalne nejake "smart" funkce, ktere jeste nikdy nikdo nepouzil a akorat zpomalujou praci s TV. Pokud jsou takove ceny a pokud to LG ma s pasivnim 3D, tak kdybych dnes kupoval televizi, tak bych do FHD nesel, kdyby byla za stejne prachy ...... ano, nejspis bych to k nicemu nevyuzil, ale tak proc ne?:o)

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Za rovnake peniaze dnes nedostanes rovnako kvalitny UHD TV. FHD bude zatial stale kvalitnejsia. Bude mat mensie rozlisenie ale ostatnymi parametrami tu UHD TV prekona. Rdasej si vyberiem za tie iste prachy 400Hz FHD TV s kvalitnym obrazom, podsvietenim a odozvou ako 100Hz UHD s mizernym obrazom.
Co sa tyka lepsej vybavy nemal som na mysli smart funkcie o tie mi ani trochu nejde. mal som na mysli napriklad dvojtunerovy prijmac(aby som napriklad vedel nezavisle pozerat a nahravat dva programy v dvoch roznych multiplexoch), alebo len taku blbost, ze v ramci jedneho multiplexu jeden program pozerat a druhy nahravat. Vyhodit zbytocne veci ako smart funkcie. Ine vstupy a vystupy by som prijal,.... Lepsie/ergonomickejsie ovldanie TV a jeho funkcii. Lepsia podpora prehravania roznych formatov, na nahravanie nepouzivat rozne divne formaty,....

3D este zije? Toto by som urcite neriesil, na to nieje poriadny obsah. Ja zase nepochopim, k comu ti je nieco, co nevyuzijes. Hlavne u takych veci s obmedzenou zivotnostou.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Dneska jeste fakt nekdo nahrava video z televize?:o)

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Nevěřte tomu, že budou FHD televizory kvalitnější. Mají konečnou, skončil vývoj, nic lepšího už nebude, jen stále osekanější kusy pro chudé masy, asi tak ještě rok nebo dva, později už jen ty 55 cm a méně. Větší už výhradně UHD.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Aj práve preto som kupoval UHD. Lebo FHD sa dnes iba ryžuje. Najlepšie časi má za sebou. Technicky sa nezlepšia ale uberať kvôli cene výroby budú všade. No UHD je vonku krátko, počiatočné vážne choroby sú za nami, a aby presvedčili ľudí ku kúpe novej nepotrebnej TV tak výrobca musí dať to lepšie čo má. Ešte nejaký čas UHd pôjde kvalitou hore lebo asi potenciál je, ale dnes je už doba keď sa dá kúpiť slušné UHD za slušné peniaze.

Mám LG a vôbec mi nepríde ako lenivý. Všetko prepína rýchlo a magic ovládač je perfektný :) Jedine čo by som uvítal, tak trošku lepší multimediálny prehrávač. Ostaté je OK.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Najlacnejšiu TV by som nekupoval. To bývajú fakt ohlodané (funkčne) a nekvalitné (najlacnejšie súčiastky) stroje. Podobnú debatu som čítal, keď som si kupoval FHD telku a teraz sa všetko opakuje. Čo bolo skôr sliepka či vajce? Tak je to zo všetkým. Ak nie je zobrazovadlo 4K nebude ani obsah. V januári som kupoval 55 UHD LG 850 a môžem povedať, že som dobre urobil. Nejde o obsah, ale o jemnosť obrazu. Pri 55 je vidieť kocky pixelov pomerne z veľkej vzdialenosti. UHD má podľa mňa zmysel už teraz. Veľmi som prekvapený, ako dobre sa konvertuje obraz z malých rozlíšení ak je slušný dátový tok pri zázname. Rozlíšenie filmu nie je všetko hlavne ak je dátový tok malý a to je u nás najväčší problém. Väčšina poskytovateľov HD signálu orezáva dátové toky a na väčších či lepších TV je to hrôza pozerať.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Mám již mnoho let 42" FHD plazmu Panasonic a do dnešního dne na ní pouštím FHD obsah jen výjimečně. Televize jede většinou v SD, filmy 720p jsou při mé pozorovací vzdálenosti 2,5-3m jemné až dost. FullHD bych plně využil až u větší obrazovky (50").
Je na to krásný článek a přehledný graf, který jasně ukazuje, jaké rozlišení má smysl při jaké velikosti obrazovky a pozorovací vzdálenosti, zde: http://s3.carltonbale.com/distance_chart_small.png
Český překlad vyšel na AV Manii: http://avmania.e15.cz/kdy-koupit-televizor-s-ultra-hd4k-rozlisenim

Z toho je jasně vidět, že 4k nikdy při nejběžnější situaci v normálním bytě (vzdálenost od obrazovky cca 3 metry) potřebovat nebudeme, protože ho oceníte až u úhlopříčky 100" a výše.
Takže to, že výrobci po krachu 3D hledají něco jiného, co by jim pomohlo prodat nové modely a přinutit chudáky spotřebitele vyměnit své přístroje, neznamená pro poučeného uživatele vůbec nic.
Jinými slovy ani to FHD není dnes ještě plně použitelné a nezbytné, úplně stačí tzv. HD ready (720p).

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To je přesně stejné, jako smatfouny se superjemnými displeji, kde už rastr uvidíte jen pod mikroskopem, hlavně že to žere výkon a tedy baterku.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Pravdu díš. Ono je to hlavně o úhlopříčce, nikoli o rozlišení. Pokud si vezmeme třeba hypotetických "16k", tj 15360×8640, tak v nich už člověk opravdu uvidí i jednotlivé částečky makeupu na hercově tváři. To není žádoucí. Proto mě osobně vyhovuje víc filmový materiál, kde se to i díky zrnu tak trochu stírá. 4k bude na doma maximum, do běžného paneláku, kde jsou to s bídou tři metry ode zdi ke zdi, přičemž tu jednu zeď bude muset pokrývat obrovská obrazovka, aby byl vjem lepší - nikoli z rozlišení, ale z plochy, která zabere větší část zorného pole. Záměrně jsem tohle do článku nepsal a doufal, že se ozve někdo v diskusi.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Nic nemožného viz.: https://www.arecenze.cz/test-televizoru/ na druhou stranu je otázka co tyto papírový parametry přináší v real podmínkách a hlavně ty jiné oblasti jako zvuk etc. K čemu je giga rozlišení na špatné úhlopříčce, s 5 W reprákem :)?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.