Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Oboustranný USB-C konektor jde do světa

mechanicka kontrukce epliho lightningu mi prijde o dost jednoduzsi a lepsi a myslim ze bude mit i vetsi zivotnost

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Je pravda, že při životnosti 10k zapojení to vychází pouze na 3 použití denně po dobu pěti let... počkat, to není až tak zlé ;)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Při třech použitích denně to vychází na 9 let a ještě pár dní. :-) Můžeme se ostatně spolehnout, že na trhu budou jak šmejdy, které odejdou po pár stovkách použití, tak kvalita, která neodejde nikdy (protože bude dřív nahrazena novější verzí).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

1 použití jsem bral jako zasunout a vysunout, neboli dvě akce.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Teď ještě jak to bere ten návrh - já to nestudoval.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, to je také otázka. Mne při pohledu na to lomítko napadlo pouze slovo "nebo", ale vyložení druhým způsobem je také docela možné a logické. Každopádně mi připadá i ta má - horší varianta - jako dostatečná. Asi stejně přijdou s něčím, co tento konektor bude nahrazovat, dříve než za pět let.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

S USB type-C, který byl představený v souvislosti se specifikací USB 3.1, se trefíte vždy napoprvé ... pokud to bude USB type-C. Jinými slovy, vždy "jak na potvoru" si k USB 3.1c zařízení vezmu microUSB2.0 kabel nebo obráceně. U nešikovnějších lidí dojde navíc k mechanickému poškození konektoru.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nj. Uz ted si rikam ze mam na stole kupu rozdilnych USB kabelu kazdej s jinym konketorem abych mohl vse potrebne pripojit.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Presne. Uz jsem USB-A strkal do e-sata (neuspesne) i do ethernetu (parcialni uspech). Poslepu se to holt tak snadno nepozna ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

a nebo do HDMI

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyhoda: nový návrh, ale zpětně kompatibilní

Kecy. Typ C nenarvu do Typu A. Takze na strane desktopu bude stale problem s orientaci, protoze tam bude typ A (jeste hromadu let), a na strane zarizeni se nic nezmeni (u typu B vsech velikosti sem nikdy nemel problem s orientaci konektoru)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Moj nazor je podobny. Spatna kompatibilita je fraza. Myslene je to asi v tom zmysle, ze pre kysnu si mam kupit 2.0A-C adapterik a pre divajs 2.0miniB-C alebo 2.0mikroB-C adapterik, ci nebodaj 3.0mikroB-C ... no a potom to "krasne" pojde. Adapteriky ci redukcie na oboch stranach prestanem potrebovat v tom momente, ked na kysni alebo notebooku bude typ C a sucasne divajs bude mat typ C. Uplny uzas.

Cele mi to pripada ako reackia na dementnych americky trh a dementnych americkych ludi, ktori su ako opice a strkaju ihlan to gulateho otvoru a kocku ho trojuholnikoveho otvoru. Kur*a sak preto tie konektory tak boliu pred mnohymi rokma tak narhnute, aby sa dali strcit len jednym smerom a aby sa mini a mikro nedali strcit jeden do druheho. Lenze pri vynalozeni aekvatnej sily je asi tupym dementym americanom mozne zastrcit aj dnesny usb konektor opacne.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nezabúdaj, že ten typ C tam môžem aj tak stále rvať na výšku :D Nakoniec spravia aj typ D ako pre "dementov" a bude okrúhly ako 6.35mm jack pre gitaru.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

WOW, "ako 6.35mm jack pre gitaru". Tak to si nechej honem patentovat, ty kovové piny na napájení tak 500W budou stačit, doprostřed optiku halfduplex 100Gbit, aby tam bylo jen jedno vlákno a mohlo se to točit dokola. Akorát jak to nacpeš do 4mm telefonu? A zase bude třeba kamión redukcí, ach jo.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Mám tomu rozumět tak, že USB-C narvu i do mikro USB-B a bude to pasovat?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Bylo by to pěkné, ale bohužel ne. Ta "kompatibilita" je řešená stejně, jako např. USB u Apple - potřebuješ adaptér, nebo kabel z klasického USB-A na C. Ale lepší, než drátem do oka, taky to mohlo být nekompatibilní úplně, jako třeba firewire vs USB. :-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

mechanicky mi pride lepsie navhnuty applacky lightning, tak nejak mi pride bytelnejsi. Inak je to spravny krok len skoda ze vysiel medzicasom USB 3.0. Toto mal byt konektor ktory mal vyst po usb 2.0
Skor mam ale obavy, vzhladom na doterajsi vyvoj usb, na co zasa "zabudli" a na co pridu ze by sa hodio do usb 3.2/4.0

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Me to prijde vyresene u usb 3 lepe. Hlavne z toho duvodu, ze ma pritlacne kontakty (ty pruzne plisky co zajistuji kontakt) na strane kabelu, takze pokud odejde tento kontakt (nejcasteji je problem v nem, protoze se pohybuje) tak jen vymenite kabel. V pripade lightningu je ten pruzny kontakt v zarizeni.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

jakoze v iphonech odchazi ten konektor? Tak o tom jsem jeste neslysel

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vedle rozbitých displejů jsou u telefonů obecně nejčastější závady právě rozbité konektory.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono uz v telefonech taky nic mechanicky namahaneho neni, od te doby co zrusily tlacitka a castecne vymenen baterie a pametove karty.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

no ano lenze tie kontektory "neumru" na odpracovane hodiny ale pretoze sa telefon vytrhne z kablu, zakopne sa o kabel, drbne telefon na zem a pritom je zapojeny do neho kabel a podobne. Inak povedane, zdochne nasilnou smrtou. Tam samozrejme sa da urvat aj lightning a v takom pripade by to muselo byt ako 6.35mm jack alebo nieco podobne robustne. Hmm inak preco sa nepouzil napriklad 3,5 mm jack ale povedzme s trojuholnikovym prierezom na povodne 4 pinove usb? to by v pohode frcalo :-)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ale samozřejmě, že ano. Čím menší piny jsou, tím snadněji se zamačkají, vtlačí dovnitř, zlomí atd. A zatím jsou stále menší a je jich stále víc. A je čímdáltím větší opruz je i měnit, zvlášť SMD, co se klidně utrhají i s měděnou vrstvou a co pak.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ale o to jde. Výrobce nepotřebuje, aby to nějakej Behemot opravoval. Ale aby to uživatel zahodil a šel si koupit nový. A navíc, zákazník si žádá menší a menší zařízení a kupuje je.
To je prostě kapitalismus, volný trh, konkurence - vše to, co tak vzýváš. Tak tu nefňukej.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Marv-CZ: Menší ? V roce 2010 jsem si koupil Samsung Wave a je o polovinu menší, než modelky, které jsou dneska označované jako mini.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Este ked sa tak pozeram na ten navrh, je sice uz nejaka doba co som vysiel zo skoly, ale cez hentaky soplavy konektor, kde fyzicke kontakty budu dost male, tlacit 5A a 100W mi pride ako dost uletene. A to nehovoriac o kabli kde vecsina vyrobcou pouzije tenku zilu. Skoro mi to tak pride ze sa pri maximalnych odberoch rata s urcitym zahrievanim. A este jedna vec, nech ratam ako ratam tak tych 100W mi nevychadza. Ak cez to pojde 5A a bezne USB ma 5V tak to je furt len 25W. A ak ma ist cez to 100W a usb ma nemennych 5V tak potom by muselo tiect cez ten konektor a kabel 20A co uz je uplna volovina.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To bude tym, ze to nebude uz len 5V, ale dokaze switchnut na 12V a 20V .... http://en.wikipedia.org/wiki/USB

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Sláva.
Někdy si říkám, jestli na USB Implementers’ Forum nejedou v nějakých drogách.

Přijde myšlenka, že by to chtělo jeden univerzální počítačový konektor.
Tak navrhnou konektor, který je nutné zapojit ve správné orientaci, ale z tvaru zástrčky nejde orientace poznat.
Zároveň ho navrhnou tak, že kabel má na obou koncích zástrčky, ale propojením dvou hostitelských zařízení je můžete odpálit.
Pro menší zařízení se udělá zmenšený konektor, ale proč jen jeden? Hned dva, samozřejmě zhruba stejně velké.
Tři různé konektory, není to málo? Hezky od každého uděláme typ A a typ B, ať je legrace.
Máme šest univerzálních konektorů, není to skvělé?

Pak přijde USB 3 a s ním další čtyři nové konektory (resp. USB 3 standard A je kompatibilní s USB standard A, takže z pohledu uživatele tři nové konektory).

Takže z pohledu uživatele je devět různých konektorů a žádný z nich není oboustranný. Tak to zaokrouhlíme na deset, no ne?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Coze? Odpalit? Magori. Je dost spatne, ze dve host zarizeni nejdou propojit, ale aby to jeste mohlo poskodit zarizeni ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zlatej OhnivejDrát :o)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Jen aby to spolehlivě drželo ve zdířce, například pokud se připojí gamepad. Připadne mi to totiž oproti klasickému konektoru dost krátké.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.