Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel: Ústup AMD ze serverů dá prostor ARM výrobcům

Narozdil od autora si myslim, ze toto vyjadreni je pravdive. Ne ze by ARM bez tohoto kroku nikdo v servrech nepouzil, ale rozhodne by se o tom tolik nemluvilo a tech hracu na trhu by bylo mene. samozrejme, ze ten trh je malej. Staci kouknout na vykon ARMu, jeho spotrebu a je jasne dano jake jsou hranice pouziti.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To jsou naivní představy o světě. Který z hráčů z oblasti ARM-servery vznikl, protože se o tom mluvilo? A kde mluvilo, někde u pivka nebo na diitu? AMD je v CPU v hajzlu, ale pořád existuje, takže když by Intel začal nějak moc prudit, tak alternativa existuje - neexistuje umělá potřeba ARMu, pokud si ji opravdu nezaslouží a už vůbec neexistuje kvůli publicitě-tlachání, protože na to se při rozhodování v technických oblastech fakt nehraje. Výkon i spotřeba ARMu je stejně variabilní jako u x86, ale to by se někomu muselo chtít udělat např. 16 core s L3 cache, vyšší frekvencí na kvalitním procesu atd. Nikomu se moc nechce, protože i když je ARM o něco lepší architektura než x86, tak Intel má na své straně nanometry a velký objem výroby, což zřejmě smazává výhody ARMu.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Mam pocit ze jsi nepochopil co vlastne pisu.
Ano ARM ma vyhodu pri nic nedelani kdy ma spotrebu nizsi nez x86, ale pri aktivite uz spotreba/vykon je vyhrava Intel.
Vyrobci i zakaznici potrebuji alternativu, nemuzou si dovolit mit zavislost jen na jednom dodavately. Tj. kdyz alternativa neni, hleda se aspon "neco", to neco je steblo ARM.
Intel moc dobre vi co je ARM zac. Vzdyt se na te platforme sam podilel. Kdyby chtel tak ARM kdykoliv rozdupe.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Ano ARM ma vyhodu pri nic nedelani kdy ma spotrebu nizsi nez x86, ale pri aktivite uz spotreba/vykon je vyhrava Intel."

Tohle je oblibenej mytus, ktery vznikl z toho ze nekdo porovnava konkretni produkty, obvykle vyrobene na ruzne technologii... a vyvozuje z toho zavery o efektivnosti architektur. Kdybys mel dve x86 a ARM vyrobena na stejnem procesu, se stejnou pametovou sbernici atd, pak by sme mohly delat zavery o efektivite.

Ten vysledek by zavisel na nekolika faktorech, mimo jine na tom, na jake aplikaci bys meril tu efektivitu. A umim si predstavit nekolik beznych, u kterych by intel dostal na frak.

Takze jestli si nekde videl, ze spotreba/vykon vyhrava momentalne Intel, plyne to hlavne z toho ze ma naskok ve vyrobni technologii, a nijak to nesouvisi s architekturou.

"Kdyby chtel tak ARM kdykoliv rozdupe."
Uh, to se tak rychle nestane. Intel by totiz musel zacit prodavat licenci na x86 kdekomu, vcetne svych velkych konkurentu. A on chce prodavat hotove CPU, protoze z toho ma mnohem vyssi marze. Si snad myslis, ze samsung a podobni, co vyrabeji buhvikolik 100mil cpu rocne ve vlastnich zavodech, si budou kupovat hotove cpu od intelu, kdyz maji ARM licenci za babku ? Ze je ukeca par mega $$ co hodil ted nejakym ARM vyrobcum ? Nebo ze jim proda x86 licenci vcetne prav ji menit podle libosti ? Tezko.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Naivní představy máte spíše v konečném důsledku nejde o řeči, představy a dokonce ani ne tak o technické parametry ,ale jen a pouze o peníze. AMD vyrábělo horší méně výkonné procesory, tím přímo tlačilo na cenu v nízko výkonovém segmentu trhu a nepřímo i na vyšší segment trhu v kterém dominoval a dominuje Intel. Absence těchto dvou skutečností vytvořila prostor do kterého se mohl infiltrovat ARM. Nic vice za tím nehledejme.
Svou roli samozřejmě sehrála "popularita" ARM v mobilním světě, která dala vzniknout sw nástrojům, ale to je již jiná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nezapomínejte že Čína potažmo v poslední době i Rusko chtějí na Americe nezávislou platformu a špitá se o ARM. Věřím že když do toho Číňan šlápne resp. dostane pokyn tak do 3 let tam pro státní správu Intel neprodá ani kus. Do Ruska za chvíli díky embargu taky a tak jim nic jiného nezbývá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak Čina i Rusko dělají kde co a v případě Ruska nejde o reakci na nějaké ujetá západní embarga, ale o dlouhodobou strategii kde chce Rusko do roku 2020 patřit k velkým hráčům na poli polovodičů.
Rusové do ARM investují, ale stejně tak vyvíjí a dokonce i vyrábí kompletně vlastní, a ne úplně nezajímavé, procesory. Poměrně zajímavým projektem je procesor Elbrus, aktuálně ve verzi Elbrus-8C s kterým se již staví serverová řešení (32 osmijádrových CPU /deska). Jasně zatím nemohou co do výkonu konkurovat Intelu na 14nm, ale v 28nm jde o velice zajímavé řešení o kterém by se psalo obden pokud by za ním stála nějaká americká firma. Aktuálně se vyrábí tento procesor u TSMC a letos má začít výroba i v ruských továrnách.
My máme naštěstí tu výhodu, že nám přátele z USA a Bruselu dodají dostatek plno vodičů a tak do polovodičům nemusíme investovat.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Rusko toho nakecá... :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

naivni predstava je cekat ze diky monopolu vznika prostor pro nove vyrobce. To je hodne naivni. Skutecnost je opacna.. Kdyz uz si vyrobce vybudoval monopolni postaveni tezko prenecha prostor po vytlacenych vyrobcich jinym. Intel se dostal do ciste monopolniho postaveni ale chce udelat dojem ze v nem neni a konkurence existuje. Asi nebude nahoda ze to rika prave financni reditel.. Kdyby antimonopolni urady nabyly presvedceni ze konkurence neni, mel by Intel problem.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, nicmene, kdyz se podivam na "track record" antimonopolnich ouradu, bych rekl ze jsou to spis saskarny pro vnejsi svet, nez skutecnej problem pro korporace..

Jinak mam dojem ze Intel ma uz nejaky cas AMD presne tam, kde chce - ovlada ~90% trhu tudiz ma situaci pod kontrolou, ale pritom ma "konkurenci" a tudiz monopolni urad z krku.... a kdyby nahodou konkurence moc zaspala, hodi ji pod zaminkou nejake $$, at nam nechcipne...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ona i zminena retorika "misto AMD nam ted konkuruje ARM" miri na ourady aby dali Intelu jeste pokoj.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Je to mizerná situace a v serverech to přímo volá po rozdělení výroby Intelu. IBM na to kašle, Samsung to vzdal, Nvidia zatím taky, tak co chcete. Je to jeden z příkladů, kdy sám trh problém nevyřeší a je třeba zásah státu nebo jiné organizace. Nenakupuje ty necelé dvě procenta AMDéček náhodou samotný Intel?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zopár ich máme aj v blade servroch v HP :) Ale v porovnaní s Intelmi je to ťažká minorita.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jako by zásah státu někdy něco vyřešil ;)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz vyradime zasah statu, tak pak uz zbyva jen masivni, ale opravdu masivni letakova kampan :)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Fraze bez valneho vyznamu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"/IBM na to kašle/" ... to není pravda. IBM v poslední době nasypala více než miliardu dolarů do OpenPower nadace a hodně se snaží prosazovat Power CPU s little endian. Pokud využijete možností upravitelných FPGA, tak mnohonásobně předčí intely. Ale uznávám že tohle není moc zajímavé pro malé firmy nabízející web hostingy.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

A nehnije ten ARM spíš z hlediska SW? Proč psát SW pro x86 a ARM, když ten ARM na tom není o tolik lépe, aby se jim to zřejmě vyplatilo. Nadšení pro výrobu HW tu je, někdo to snad i provozuje (myslím že ksichtokniha má nějakou - možná i celou, kapacitu postavenou na ARM CPU), ale o SW jsem neslyšel nic. Dobře, dostaneme tam nějaký ten linux, takže OS by byl... ale co zbytek? Jestli kecám, tak mne neukamenujte, ale já opravdu nevidím ten sw, pak už by to bylo kompletní a nebyl by důvod neprovozovat servery na ARMu.

No a rozdíl výkonu počinu řešení intelu vs AMD je jasnej. Bude to víc papat, musí se víc klimatizovat a bude to mít menší výkon, to by jsme se vrátili zpět o pár let a zároveň by to byl hezký důvod, proč přejít k intelu, že.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

ARM je vyhodny jen tam kde neni potreba vykon a vetsinu casu se CPU flaka. Pak je mozne docilit uspor za energie. U vytizenych serveru by byl ARM naopak energeticky vic narocny.
SW neni problem. Cilovy trh se dela vzdy na konkretni platformu. Tohle neni pro trh pro koncove uzivatele.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Se softwarem jako takovym by nemel byt problem. Kdyz existuje dobre napsany SW pro Linux x86, pak by to melo jit prelozit i pro ARM verzi Linuxu (vlastni zkusenost).
Mozna spis, ze se ten SW pak musi dukladne testovat na nove HW platforme, coz muze stat hodne casu (tj. penez) a nikomu se do toho nechce - kdyz ARM servery skoro neexistuji.. Bohuzel.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

SW pro ARM není problém. Linux to už podporuje dlouho (ARM i ARM64) a nebavíme se jenom o základním OS, ale o celém stacku (Apache, Python, Perl, PHP, Databáze...) Takže pokud máte vlastní aplikaci, tak to stačí jenom překompilovat. Aplikace v Pythonu, Ruby apod. jsou interpretované, takže tam není vůbec žádný problém. A v Céčku sem tam na něco můžete narazit (např. bitové posuny) ale to jsou opravdu drobnosti, které vývojář zvládne bez problému upravit.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Tak to vypadá spíše na nějaký komplexní problém "drobností", které dohromady tvoří celek, proč se ARM v serverech zatím neprosadil.

Železo by tu bylo, popř. každý si to může koupit v malém... malina. Viděl jsem fotky různých exotických "clusterů" z malin. Pokud SW jako takový také není obrovskou překážkou, pak už zbývají peníze, zřejmě i to testování a někdo, kdo na to bude mít koule a zkusí to, někdo velký.

btw. z hecu jsem se mrknul po spojení ksichtokniha a arm, hnedka mi to našlo i možnost zaměstnání u ksichtoknihy jako vývojář. Dokonce mi to našlo i několik rozhovorů, ale steně si myslím, že to prostě nebylo vidět :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslim si ze Intel ma financni prostor dotovat dve odvetvi kde jedno z nich bude navic jeho stezejni (servery a HPC) a to po dlouhou dobu (tedy nekolik let), u mobilniho segmentu tabletu sice "prodali" nebo spise dodali za lonskej rok 46 milionu Atomu, a navic v nejlevnejsim segmentu tabletu kde jsou nejvetsi prodeje (takze tech 46 milionu kusu zase neni tak moc) a jsem jeden z tech co si nejaky tablet s Atomem poridil, ale co je to ve srovnani s celkovim objemem prodanych ARM ktery je za lonskej rok na cifre cca 1.2 miliardy kusu, takze uzmuli necela 4% trhu

ve chvili kdy Intel prestane Atomy proti ARM dotovat, tak se ty vyrobci co je osazovali zase vrati k ARM

v servrove oblasti to ale zatim pro ARM vidim spise spatne, jeste proste nedosahuji takovych vykonu aby mohli uzmout vyznamnejsi podil a jeste par let to asi bude spise okrajova/testovaci platforma v servrech a HPC

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

On by to Intel nemusel dotovat setrvale. Stačí, aby ohlásil svůj záměr a většina výrobců odpadne, protože jim je jasné, že nedostanou šanci. Viz právě situace s tablety. Jakmile Intel oznámil svůj záměr, AMD zareagovala vycouváním z tohoto trhu: http://diit.cz/clanek/tablety-pro-amd-nejsou-prioritou

Levní výrobci ARM čipů, kteří jediní mělo potenciál dotovaným Atomům konkurovat (Alwinner, Rockchip a další), radši podepsali smlouvy s Intelem a pracují pro něj. Dotování není setrvalá záležitost; stačí ho udržet po dobu nezbytně nutnou pro vyčištění trhu od hlavních konkurentů, a pak už lze nastavit standardní ceny (respektive takové, které postupem času ztráty na dotacích vykompenzují).

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

mam dojem ze vetsina tech co Intelu podepsali, tak zaroven setrvavaji i na ARM, takze as Intel prestane dotovat muzou dal vyrabet oboje, tedy jak tablety s Atomem, tak s ARM, ten kdo to pociti budou koncovi zakaznici, modely s Atomem jiste bez dotaci podrazi, vpodstate nebejt ten co jsem koupil ja za 14 stovek ale treba za 2500 tak onem asi ani neuvazuju a dal necham jako dno testlabu v podobe Samsung Galaxy Tab3 s nejakym ARM Marvell za trojku, takhle jsem to proste vzal jako extra levnou soucast meho testlabu

lidem je v naprosto drtive vetsine uplne fuk co v tom je za SoC a jestli je na zadech logo Intel nebo nejake jine je jim docela fuk, hlavni je prave cena, ktera bez dotaci Intelu proste na danych modelech zvedne cenu a tim klesne o dane tablety zajem ze strany zakazniku :)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Asi som nechapavy ale fakt v tom clanku nikde nevidim napisany ten dovod ktory autor furt omiela. Akosi mi tam chyba jasne napisany dovod (teda okrem vyhlasenia intelu) a zasa su tu len take hmliste omielania. Co sa tyka nastupu Atomu namiesto ARMu, no cela ta nadsenecka vlna ARMov v serveroch mi prisla viac ako akcia medii a nadsenia novinarov nez realna poziadavka trhu. ARM proste vykonovo na servery nema, mozno na nejake jednoduche mikroservery. Ale v momente keby mal konkurovat plnohodnotnemu x86 tak je potrebne spravit vyrazne zmeny aj v ARMe a vyhody spotreby a dalsie idu rapidne do hajzlu a jedine co ostane je to ze je to ina platfroma (co z hladiska vyvoju SW teda nieje az taka vyhra). A ostatne kto by vyrabal ARM na 14-16nm aby to bolo konkurencie schpne? A na 22nm a viac by to v pripade vykonostnych narokov bolo asi zravejsie ako intel a mozno aj viac ako amd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím si, že je vztah AMD - ARM tak zásadní. Nástup ARM serverů, podle mě zavinil v důsledku například Google.
Android stojí za rozsáhlou portací Linuxu na ARM.
Díky tomu lze provozovat na ARMu snadno serverové řešení bez nutnosti jakkoliv měnit logiku práce se systémem.
Technicky vzato pohled do vývoje mou myšlenku podporuje. Nakonec AMD tuším také vyrábí ARM CPU nebo minimálně na něčem takové pracuje.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.