Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Útok Anonymous na web České protipirátské unie a co je to vlastně DDoS?

Nevím, jestli se dá jednoznačně prohlásit, že nejde o protiprávní jednání. Podle mě se dá mluvit o "chování, které má za cíl poškodit druhou stranu" a to je něco, co právo zná, ne?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

DDOSy v poslední době nemají za cíl někoho poškodit (a vůbec mi není jasné, jak by bylo možné vyčíslit nějaké škody a případně je rozpočítat mezi milión lidí, kteří se na DDOSu podíleli) - je to spíše protest proti praktikám našich zákonodárců, lobistů atd. - v podstatě taková stávka v kyberprostoru.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Neřekl bych stávka, ale spíš blokáda nebo demonstrace.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jestli specifický DDoS útok má nebo nemá za cíl někoho poškodit je v podstatě bezpředmětné poněvadž nezávisle na úmyslu v drtivé většině finanční škody napáchá a tyto jsou i celkem snadno vyčíslitelné (a také se např. vyčíslují a především i dokazují pro pojišťovnu atd.). I nekomerční weby budou mít přinejmenším škody vázané na obnovení provozu a extra práce adminů, komerční weby vykazují ztráty v řádech statisíců euro za každou hodinu bez provozu. Zatimco DDoS lze opravdu přirovnat k jakési digitální verzi demonstrace, je přeci každému zřejmé, že i veřejné demonstrace není zadarmo a způsobuje finanční náklady a škody - ať již náklady na policejní dohled, škody způsobené komerčním subjektům (např. proto, že se zákazníci nebo zaměstanci nemohou dostat do obchodu či kanceláře) nebo mnoho nepřímých škod jako třeba promeškaný vlak či let. Jinou otázkou samozřejmě je, jak je to s legalitou každé dané "demonstrace" a to bude bezpochyby závislé i na zákonech a jejich interpretaci v každé zemi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pekne povedané ale tie útoky by som skor prirovnal ku výkladom obchodov. Ked ich postriekame nejakým sprejom tak chvilu budu "nefunkčné" možno cele obchody. Prevadzkovateľovi vznikne škoda (administrator musí prisť to opraviť) a vytržnici určite budu trestne zodpovedný...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

DDOS není nutné nijak spravovat, stačí počkat až přestane. Stejně pokud před před mekáčem začnou ekologičtí aktivisti protestovat, tak taky mohou omezit přístup zákazníkům, kteří si chtějí koupit hamburgra.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jak bylo ale řečeno, ne každý server to ustojí. A obviňovat admina, že si to měl líp nakonfigorat taky není zrovna košer, to bychom jako občani dost často zaplakali :-)

Nicméně by mě zajímalo, zda neohlášený útok je srovnatelný s neohlášenou stávkou a tedy ohlášený je pak legální.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jestli existuje zákon zakazující demonstrovat na internetu :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To přirovnání značně kulhá. K posprejování výkladů by asi bylo překreslení obrázků na webu.

Správnou paralelou DDOS je když se hodně lidí domluví a dorazí do obchodu. Představte si předvánoční šílenství v hypermarketu s 4x větší účastí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

chci se zeptat trochu i mimo tema, ale s filesharingovyma sluzbama to tak trochu souvisi.
nezachytil nekdo nejaky uvahy nad tim, ze by se vytvoril nejaky alternativni na Americe nezavisly DNS server nejvyssiho radu? myslim jako staty Cina , EU, RUsko jestli nad tim nekdy nepremysleli.
stejne jako casem tyto state dospeli k nazoru, ze GPS je sice hezke, ale je v moci Americanu ji kdykoliv vypnout, tak zacali vytvaret svoje vlastni.
jen me to tak zajima

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jestli by nad něčím takovým měl někdo uvažovat, pak by to měli být v první řadě lidé. Stát je z principu nedůvěryhodná organizace.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme korenove alternativne serveri existuju, viz:
http://en.wikipedia.org/wiki/Alternative_DNS_root

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

S DNS servery nejvyssiho radu snad ani problem neni, jsou rozmistene vsude mozne a myslim ze kdyby se USA zblaznili tak je nekdo ohlida. Problemy jsou s DNS servery pro domeny com,org, net etc, ktere jsou tak trochu chapany jako americke ale pritom je vyuzivaji vsichni. K tem se blbe dela alternativa protoze USA jsou jedine kdo vi kdo si co koupil a nepoznas jestli nejaka domena byla zrusena/presmerovana do haje protoze expirovala nebo protoze SOPA. To by se muselo dohodnout s registratorama domen ... kteri budou asi americke spolecnosti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já DDoS považuji za vandalizmus... Rozdělil bych ho na několik úrovní:
1. Milion lidí se domluví, že přistoupí na web v určitý čas. Například zápisy předmětů na vysoké škole nebo aktivní státní úředníci při vydávání řidičáků. Tohle je naprosto čistý. To, že systém kolabuje je chybou jeho návrhu. Cílem neni server shodit.

2. Méně lidí se připojí na server a používají primitivní nástroje k jeho ohrožení(ping, prohlížeč-F5). Cílem je už server shodit nebo zpomalit. Ale i tak to považuju za čisté. Protože, to že jeden user pracuje na maximum musí očekávat návrhář systému. Stejně tak musí návrhář ošetřit triviální způsoby ohrožení.

3. Poslední možností je připojení několika specialistů, kteří mají sofistikované tooly a využívají přímo zranitelností daného serveru jako SQL injection, cross-site scripting nebo mají pod správou botnet. Pomocí jednoho příkazu pak server elegantně odstaví nebo nad ním převezmou kontrolu. Tohle už určitě neni čisté.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

3. také nemá nic společného s DDoS

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to nestastne formulovane, ale v zasade je mozne takto realizovat aj DDoS utok. Ide o to, ze sa tu operuje tym, ze sa "skupina ludi dohodne". To je, podla mna, kamen urazu. Skupina ludi sa vobec nemusi dohodnut. Staci rozsirenie kodu na mnozstvo desktopov so schopnostou realizovat atak na danu sluzbu v danom case. A je tu DDoS realizovany jednotlivcom s cielom znepristupnit sluzbu, cim moze byt sposobena konkretna skoda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Njn...Ovsem to, ze neco neni trestne neznamena, ze to nemuze byt nemoralni, svinarna a podobne.
DDoS je neco podobneho, jako kdyby pred vchod obchodu prislo 20 lidi, stoupli si tak, ze nikdo neprojde a pokojne tam stali. Take nedelaji nic nezakonneho, jen stoji na chodniku...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Reakce "sviňárnou" na "sviňárnu", to je podle mě ok, teď se ještě můžeme bavit o tom, která je větší ;).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dlouhodobě je reakce stylu "oko za oko, zub za zub" neefektivní. To se ví už nejméně stovky let(vědělo se to už před několika tisíci lety, ale až později se to věrohodně ověřilo).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když někdo není schopen akceptovat slovní protesty, je třeba stupeň protestů zvýšit.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ano mnohem efektivnější je reakce za jedno oko 10 očí nepřítele :-) Všechny velmoci na této politice stojí doteď.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale to se pletete. "Veta za vetu" nebo "podraz za podraz" je uspesna strategie ... Je to zaklad lidskeho altrusimu i altrusitickeho trestani

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ve skutecnosti v dobe, kdy se zavadelo rceni "oko za oko, zub za zub" byla bezna krevni msta a zminene "oko za oko, zub za zub" bylo heslo volajici po SNIZENI nasili.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podle me vubec neni ok reagovat na svinarnu svinarnou...
Pokud mi nekdo ukradl penezenku, je spravne se nastvat a jit ukrast taky nekomu penezenku?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ne někomu libovolnému, ale tomu, co ti jí ukradl.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Potom ovsem nechapu, proc oni "utocnici" neutoci na ty, "co jim neco ukradli", alebrz na nekoho, kdo konkretne jim osobne nic neudelal.

Samozrejme je otazka, jestli je spravne za kazdy zakon, co se mi nelibi, jit strilet ty poslance, co ho schvalili, napriklad. Ac bych velmi rad odpovedel, ze ano, tak bohuzel musim zastavat nazor, ze ne.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Útočí na ty, kteří za ty zákony lobují, schvalují je, případně se v případě FBI na akci přímo podíleli. Takže mi to nepřijde moc mimo. Mimo by mi přišlo, kdyby útočili na policajty, co prováděli zásah. Ti, byť se účastnili osobně, to rozhodně neměli z vlastní hlavy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jiste, FBI za to vylozene muze :-))

Btw, jak za to muze Facebook, na ktery se ted pry chytaji, tak to uz netusim vubec:-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jasně že za to FBI přímo nemůže, jen vykonává ty zákony, tak se stala symbolem. S tím FB, to jsem taky zvědavý, to už je spíš demonstrace síly.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Dobre,
pokud to bude demonstrace sily - porad to bude v poradku?
Ze na jednu svinarnu odpovime deseti svinarnama proti nekomu, kdo s tim nema ale vubec nic spolecneho?
A FBI? FBI se stala symbolem...takze me nekdo udela svinarnu, a ja zautocim na nejaky symbol, jo? Trebas me cikan okrade, a ja sejmu zautocim na web ministerstva vnitra, protoze nedokazalo zabranit tomu, aby me nekdo okradl. To je ovsem logicke :-)))

Tohle proste nejde okecat...Kdyby nekomu slo ciste o svobodu a podobne, jak hlasaji, budou se chovat uplne jinak...tohle co se deje ja osobne neberu...
Nehlede na to, ze 99% z tech lidi, co tohle provadeji, bych identifikoval jako "uzitecne idioty", jak uz o nich davno mluvil pan Lenin a mel pravdu. Vetsinou z techto lidi nekdo manipuluje a oni mu jeste tleskaji...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

S tím cikánem sis ten příklad sám udělal. Na severu taky cikán někoho okradl a demonstruje se před radnicí, policií a podobně. A nepřijde mi na tom nic špatného. Politická demonstrace před státními úřady. To rozlišuj. Je něco jiného, kdyby mě někdo okradl a já šel namísto toho ukrást něco jiného a nebo když místo toho demonstruji před policií proti její nečinnosti. A jestli je forma protestu řvaní před úřadem nebo sejmutí webu, to už je na schopnostech a povaze každého. Cílem stejně není poškození, ale zviditelnění protestu.
Ohledně FB a demonstraci síly - tam mi to v pořádku nepřijde. Ale někdy to tak prostě chodí, lidi nepředěláš.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Holt ten svet vidime kazdy jinak...:-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co doporucujes delat ty? "Nic" podle hesla "drzet hubu a krok"?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ak ľudia nebudú môcť sťahovať filmy tak sa budú nudiť a DDoS útoky sa len tak pohrnú.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

- stejně pořád nechápu proč zrovna ajťáci tak často trpí extrémní levicovostí(že by to bylo věkem?).
- celý článek číst nebudu. Dlouhodobě jsou mi WIFTovi názory a postoje protivné a kdybych se chtěl jó "pobavit" na tohle téma přečetl bych si A-Kontra, na co číst tuhle vybledlou kopii.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to taknejak vseobecne...
Extremni levicovosti trpi cca polovina vsech lidi v Evrope(+USA) , levicovosti "umirnenou" tak 3/4 toho zbytku...

Nejparadoxnejsi na tom vsem je, ze svet dneska funguje systemem "dog eat dog", kdy jedni levicaci "berou hracky" jinym levicakum a tito se na ne zlobi, ze jsou malo levicovi :-)))
Bohuzel to pak odsirami i mi ostatni, ale co se da delat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už zase vše známkujete levicovostí. Jenže něco lze spíš označit neschopností pravice pochopit chování, o kterém sama říká, že je člověku přirozené: Takže pravice mi říká, že hlavní motivací člověka je jeho osobní zájem a že udělá vše pro to, aby ho naplnil. A ta samá pravice pak nedokáže pochopit, že může svůj zájem hájit taky tak, že se spojí s ostatními, aby ho prosadil, klidně na úkor oněch pravičáků :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Je videt, ze absolutne nechapes, co to je pravice a co levice.
Pravice napriklad hlasa, ze se nema zasahovat do prav druhych, tedy "delej si co chces, pokud to nebrani pravum nekoho jineho".
To, co rikas : Lidi se spoji, aby prosadili svuj zajem proti nekomu jinemu, tak to je klasicky priklad levicoveho systemu

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Lidi se spojí, aby prosadili svůj zájem proti někomu jinému, je spíš obecně princip jakékoliv vlády, nikdy nejde vyhovět všem. Pokud se na tom shodne většina, nazývá se to demokracií. Takže každá vláda je podle tebe levicová :-)
To ohledně nezasahování do práv druhých hlásají liberálové, nikoliv obecně pravice. Ale i tak je výklad práv druhých záležitostí interpretace. Viz třeba názor v ekonomické oblasti na antimonopolní zákon. Podle některých není potřeba postihovat monopolní praktiky přestože se to práv druhých rozhodně dotkne.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že nemá co chápat - pravice a levice je uměle vytvořený koncept, jen způsob jak se můžou lidé dělit na dva tábory, které se vzájemně nesnášejí. PCčkáři a Amigisté časem dostali rozum, i další podobné skupiny dostaly rozum, ale vymaštění pravičáci a fanatičtí levičáci rozum asi nikdy nedostanou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Boze boze:-)
Co je prosim na pravici "vymasteneho" ?
Jinak je pravda, ze jako pravicak "nesnasim" levici, a to proto, ze mi vytrvale nici zivot asi tisici zpusoby denne.

Ona "pravice" ci "levice" je spise takovy "stav mysli". Jses pro "socialni stat" a nebo pro to, aby se kazdy staral sam o sebe jak umi, a nechal to na lidech, jak si to zaridi? Jses pro dotace a omezovani firem, a nebo pro absolutne svobodny trh? Jses pro absolutni svobodu nazoru, a nebo si myslis, ze urcite nazory se maji kriminalizovat? A podobne. Je logicke, ze clovek, ktery je pro absolutni, ale opravdu absolutni svobodu nazoru bude nesnaset toho, co mu rika, ze urcite nazory se nesmeji rikat. Nevidim na tom nic spatneho, ze ho nesnasi. Ja ho taky nesnasim...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale problém je spíš v tom, že pravice a levice jsou vymyšlené pojmy (původně z francouzské revoluce) a díky tomu po prohlášení "jsem pravičák" můžu mít tisíc představ, co tím dotyčný vlastně mínil. V tvém případě vím, že je to liberalismus, ale u mnoha lidí je to jen krycí pojem, stejně tak jako označení levičák pro ně znamená univerzální nadávku.
Původně byli pravičáci obhájci krále, zatímco levicí vznikající buržoazie - v podstatě tedy zastánci dnešních liberálních myšlenek.
I s tou absolutní svobodou je to pochybné - anarchisti ji také hlásají. A když bych pak dal vedle sebe anarchistu a liberála, museli by se mezi sebou pobít :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ono nejde o levici/pravici, ale o řád/chaos. To se víc blíží americkému dělení na republikány a demokraty. Zástupci řádu věří, že lze postavit takový systém, že ho každý občan bude dodržovat. Což vede k totalitě. Zástupci chaosu věří, že každý člověk je individualita, takže nejde lidstvo jakýmkoliv řád sjednotit. Chaos tedy nakonec vede k absolutní anarchii.
Samozřejmě, že lidi nemůžou žít ani v jednom smysluplně. Bohužel, současný svět je stále více spoutáván řádem, což individualitám, které nebaží po moci, nedává šanci žít podle své vůle. A pokud to bude takto pokračovat, tak to nakonec skončí revolucí srovnatelnou s francouzskými revolucemi, kdy to odnese spousta nevinných. Anebo absolutní totalitou.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

S timto se da souhlasit, ackoliv bych to nazyval mozna malicko jinak, ale jo, takhle se to da napsat.

Akorat nejsem moc optimisticky s nejakou revoluci - lidem, kteri bych chteli zit po svem, moc neni. Mozna tak 1% v tehle zemi. Spis tak 0,5%.

Zbytek potrebuje ty zakony nad sebou. Potrebuje ty predpisy, ktere jim rikaji, jak se maji chovat v jake situaci.

Mimochodem, tuhle jsem cetl hezky clanek o tom, ze okolo 20% americkych divek v pubertalnim veku nevedi, ze sexem mohou otehotnet. vyzkum byl delan mezi tusim 400 tisic!!!! holkama, takze to uz je vypovidajici vzorek...

Myslim, ze tato anketa vypovida o stavu soucasneho sveta vic, nez cokoliv jineho.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To vis ... prece nemuzes ohrozit mravni vyvoj mladeze tim ze bys jim prozradil ze sexem se muze otehotnet ...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To neni postoj levicovy, nybrz liberalni, a ten ma s rozdelenim na levici/pravici pramalo spolecneho. Tou prvni vetou byste mohl mnohe z ajtaku urazit.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Mírné OT: Nova opět útočí na uloz.to a jiné "piráty". Je vidět ta kvalita zpravodajství - kdo zprávu zaplatí, tomu ji odvysílá.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak co si budem povidat - co jineho je uloz.to nez server, ktery z 99,99% siri autorsky chraneny obsah, ze...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To sice ano. Ale nic protizákonného nedělá, to dělají uživatelé. Takže podle vašeho pravicového přesvědčení byste proti němu neměl nic mít, protože se řídí našimi zákony, pouze jich využívá až po okraj. Úplně stejně, jako třeba zastavárny, které vykupují kradené zboží. Taky je nelze zavřít, vždyť by to bylo omezování podnikání :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takto je to samozrejme pravda a s tim zcela souhlasim. Naprosto souhlasim s tim, ze samotny server by nikdo nemel postihovat - na druhou stranu je spravne rict "takta zastavarna prodava kradene zbozi", stejne jako je spravne rict "tamten server umoznuje porusovani zakona, dokonce je na tom defacto postaven".
A zcela souhlasim, ze by nemel ani v takovem pripade byt postihovany samotny server. Jak uloz.to, tak nejaky megaupload, ktery ani neznam, a ani jine, ktere ani neznam.
Na druhou stranu jsem pro, aby se tedy postihovali ti, kteri zakon porusuji, tedy ti, kdo tam ty soubory nahravaji.
To by bylo zcela spravedlive a spravne, dle meho mineni.

Stejne tak nezavreme zastavarnu, ale zavreme ty, co tam to kradene zbozi nosi. Teda, meli bychom je zavrit, ale holt policie ma jine priority, trebas merit u cedule konec obce rychlost...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Veru tak, pekne ste to napísali. Ešte by som dodal dačo čo tu ešte tuším neodznelo. Je tu ešte ďalší dôvod prečo útočia na prevádzkovateľa (mimo to, že polícia ma plné ruky dôležitejšej práce)
Vypátrať skutočných "vinníkov" je o moc zložitejšie než vypátrať majiteľov serverov. A ak by sa im aj podarilo vypátrať skutočných "zločincov" tak by pravdepodobne našli "úbožiaka" ktorý žije od výplaty k výplate a ak by sa im aj teda podarilo dačo vysúdiť, bolo by to podstatne menej a bolo by s tým podstatne viac srania. A pravdepodobne by aj tak by svoje vysúdené doláče v živote neuvideli...
Čiže jednou veto - tu nejde ani tak o nejakú "spravodlivosť" (to je nanajvýš vedľajší efekt) tu ide čisto o to žalovať toho, kto im tie vyčíslené "škody" dokáže aj zaplatiť...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono take jeden z dalsich duvoldu podle mne je ten, ze systemu se nechce jit cestou "zavreme desetinu vsech svych obcanu". Protoze kdyby se to bralo opravdu poctive, tak ty miliony a miliony soboru tam "nekdo" nahrava, ze ...
Takze system jde cestou "mensiho odporu" a pozavira ty provozovatele.
Coz jsou sice hajzlove non plus ultra, ale to neni trestne a rozhodne by to nemeli odsirat.
Pokud by system chtel, tak si najde cesticky, jak dosahnout identifikace toho, co to nahral, velmi jednoduse. Staci udelat 1-2 zakony a mame to. Umim si predstavit minimalne 5 cest, jak to udelat. Ale vsimneme si - cele slavne HADOPI a podobne veci - pro system by bylo TAK JEDNODUCHE to zavest - ale systemu se nechce...Protoze ti lide co tam sedi chteji byt znovu zvoleni...
Je to podobne, jako proc se system jednou pro vzdy nevyporada s cikanama. Je to proto, ze z cikanske problematiky system ma zisk, a take hlasy. Jak je krasne slovne bojovat, a nechat se volit...Proboha, kdyby ti cikani neexistovali, tak by si ti politici museli nejake vymyslet :-))

A toto cele je problem tohoto podelaneho systemu, ktery tu je vsude kolem nas, a rika si to demokracie. Fakt cim jsem starsi, tim vice vidim, ze demokracie je nejhorsi mozna forma vlady.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A není to spíš o tom, že pokud je potřeba zavřít velkou část obyvatel, je něco v zákonech špatně?
Ano, demokracie není ideální forma vlády, ale všechny ostatní se ukázaly ještě horší. Byť by měly do začátku dobré myšlenky, tak výsledkem vždycky bude totalitní stát. A to se týká i extrémního liberalismu - aby fungoval, musel by záhy vzniknout "Úřad na ochranu liberálních hodnot", protože jinak by si ty svině lidi demokraticky odhlasovali něco kontrarevolučního :-)
A jinak problém osvíceného diktátora je, jak zajistit na věky jeho osvícenost...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Neni to spatne v zakonech, je to spatne v lidech.
To, ze jeden druhemu nesmi ukrast auto take neni "prirozene". Prirozene v praveku bylo, ze kdo koho sejmul a co kdo komu ukradl, to bylo jeho.
Nyni mame zakony, ze se nesmi krast. Ale vetsina lidi jakz takz chape, ze krast je spatne a jakz takz se toho drzi. Takze neni potreba je zavrit vsechny.
ALE!!!
Mame tu urcite etnikum, ktere to absolutne nechape (a ted pouze konstatuji fakt, nesoudim). Tito lide nechapou, ze krast je spatne, a tak kradou. Pro ne je to zcela prirozene, pro nas ne. Take vetsina lidi z toho etnika jednou ci vicekrat nakonec ty problemy se zakonem ma...

Pro mne osobne jsou lide, kteri maji pocit, ze je spravne zadarmo vyuzivat praci nekoho jineho neco jako ti cikani. Ja docela chapu, ze pro vetsinu lidi je to prirozene a ve sve prirozenosti nejsou schopni pochopit, co je na tom spatneho - stejne jako cikan nedokaze pochopit, co je spatneho na kradeni. Ja dokonce ani toho cikana neobvinuju, ze to hraje - ja mu verim, ze to fakt nechape. Stejne tak verim, ze lide nechapou, proc je spatne pouzivat produkt, ktery vytvoril nekdo jiny, a nedat mu za to odmenu.

Presto si myslim, ze ma smysl cikanum vysvetlovat, ze se krast nema...a lidem, co maji pocit, ze mohou vyuzivat zdarma plody cizi prace proti jeho vuli, ze to neni v poradku...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže si uvědom, že třeba autorská práva jsou výmysl posledních 200 let a jejich vývoj je příkladem jak i dobrá myšlenka dokáže pod tlakem lobby zničit svou podstatu. Původní autorské právo mělo chránit autora proti plagiátorům a dát mu čas na reedici díla. Nic víc. Dnes se to zvrhlo natolik, že to určité vyvolené skupině lidí zajišťuje skvělý kšeft. Ale kšeft je věcí dohody, některé obchodní praktiky z dob 18. století dnes taky neplatí a nic divného na tom není. Proto když si spousta lidí myslí, že je něco v těchto právech špatně, nevidím v tom chybu lidí, ale jen vývoj názoru.
Mně třeba přijde naprosto paradoxní, že pokud něco vymyslím jako technik a chci to ochránit, musím si to patentovat, za patent platit a i to maximálně 20 let. Pokud se ovšem prohlásím za umělce (což je i programátor), tak mám práva na doživotí + 70 let bezplatně.
Další a ještě lepší paradox je, pokud si nechám barák navrhnout architektem. Když pak budu chtít udělat nějakou změnu, budu se s ním muset dohodnout, i když já jsem to kompletně zaplatil.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Naprosty souhlas - samozrejme soucasny stav v oblasti ochrany audio/video je spatny. Umim si predstavit mnoho jinych, lepsich zpusobu.
Ja osobne bych byl i pro to, aby se kazdy rok platila urcita castka, pausalni. Dokud ji dany umelec plati, ma to chranene...v okamziku, kdy neplati, chranene to nema. To by bylo imho docela fer. Pripadne omezit to ze 70 let beplatne na rekneme 5 let bezplatne, to by taky slo.
Ci nejak jinak - to co je dnes je zle.

Ovsem na druhou stranu, nebudeme si nic nalhavat - ti co stahuji na co prijdou, tak tem je to zcela jedno...ti proste stahuji, pac muzou, a budou stahovat, at to bude jakkoliv se zakonama. Oni ani proti nicemu neprotestuji, neprotestuji proti tomu, ze to nejde koupit, a bla bla bla...mozna tak 1%, jinak to jsou kecy, ktere maji zakryt fakt, ze proste nechteji platit NIC.

Takze tu mame proti sobe 2 systemy, oba dva jsou spatne. Ani jeden nechce udelat prvni krok. Chapu "umelce" - tam totiz hrozi, ze kdyz udela kdoku klidne 10, nikdo jim nevyjde naproti. Protoze proste ti lide to chteji stahovat zadarmo....A jak to nebude zadarmo, tak je nic nezajima...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je mozny jenomze vzdycky to tak nebylo, nevyuzili situace a nechali si zakazniky navyknout na stahovani zadarmo, nyni si je musi prevychovat nazpet (zas tak tezke to bejt nemusi kdyz i zlodeji plati - za premium ucty)....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ja si pamatuju, jak v dobach 286tek se platilo 10kc/1MB jakehokoliv obsahu :-) Co si pamatuju, byla to takova ustalena cena napric celou republikou.
Takze : Bylo to tu vzdy :-) Akorat dneska v dobe internetu vetsina lidi neda ani tech 10kc...jasne, urcite procento si zaplati premium ucet, a proc asi? Aby mohli stahovat mnohem rychleji, protoze bezna rychlost, kdy maji film doma za 2 hodiny, jim nestaci, stahuji toho mnohem vice...
Ehm....takze kdyby se jim dala moznost mit 1 film doma za 1kc, asi by to vzali.
Ehm...kdo bude prodavat 1 film za 1kc? To snad je lepsi ten film ani nenatocit,protoze touhle metodou by se fakt nezaplatil

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To nebylo za 1MB ale kus a shodou okolností se to dávalo za nahrátí média, to je jakoby dneska někdo bral 10kč za nahrátí hry na DVD... taky levnota a žádný kšeft pro vydavatele...
ad premium, se prodávalo donedávna 300GB za 1000kč to je 3-6blueray disků tj 333-166 kč/kus/dílo tj. žádná koruna jak se nám tu snažíš nalhat.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Priznam se, ze tyto sluzby nijak nepouzivam ani neznam, takze mohl bych prosit vysvetleni k tomu 300GB za 1000kc? To je 1000kc za co presne?
Dik...
Jinak cena 10kc/MB skutecne platila. Pamatuju si, ze vrchol blaha pro tyhle prekupniky byla hra Wing commander 2, ktera mela 10MB :-))
Samozrejme jinde to mohlo byt jinak...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to 1000 KC za premium ucet co umozni vysokou rychlosti stahnout 300GB dat se servru (jakychkoli). Po stahnuti techto dat se ucet prepne to normalnoiho modu, kdy je treba rychlost omezena treba na 100 kB/s. Pripadne to zakaze stahovat uplne.
Tak nejak to zhruba funguje.

Jak vidite, ma to dost daleko do filmu za korunu, na druhou stranu, je to vic nez 3-6 HD filmu, pac filmy nemaji reklamy, varoni proti kopirovani a dalsi podruzne veci a byvaji prekomprimovane. Takze 1 HD film byva na 8 - 20 GB, tj cca 30 filmu, tj cca 33 Kc na film.
Coz je plus minus cena jednoho filmu z video pujcovny.
Takze tuhle castku jsou u nas ochotni lide dlouhodobe platit za jedno shlednuti filmu doma.
Nejsou to zase az tak male penize, kdyz si clovek vezme, ze to je za jedno shlednuti.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, ty 50-100GB jsem bral za film ktery je ke stahnuti jako image dane placky, kdo filmy sbira tak tomu casto dava prednost pred rekomresovanou verzi...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale vždyť "stahování" zadarmo tady bylo vždycky, jen dnes je to technicky jednodušší. U knížek bylo přece vždy normální ji někomu půjčit, nebo si ji půjčit v knihovně. Nevznikaly tak sice fyzické kopie, ale čtenář si taky přišel na své. Obdobně u hudby, kde už i kopie vznikaly. Půjčovaly se desky, nahrávaly se na magnetofony a bylo to zcela přirozené a nikdy to nikdo nepostihoval, pokud se to nedělalo pro kšeft. Mohl jsem si cokoliv zcela legálně nahrát z rádia, TV, dnes je snaha mi i v tomto zabránit. Přitom bez kopírování by existence magnetofonů, VHS a podobných zařízení neměla smysl, pro pár nahrávek z domácnosti by si je skoro nikdo nekoupil. Až dnes se z digitálního kopírování i doma dělá v podstatě trestný čin, jen proto, že někomu začaly klesat zisky.
Je vidět, že kopírování tady vždy mezi lidmi bylo, z toho taky plyne poněkud jiný pohled většiny lidí na autorská práva proti krádeži něčeho hmotného.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano ano, a da se rict, ze komunisti tohle kopirovani, zvlaste zapadni hudby/filmu tak nejak tise tolerovali, a dalo by se skoro zdat, ze to podporovali...
Z toho ostatne plyne nalada v tomto state, kde je pro vetsinu lidi normalni to delat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zase do toho pleteš komunisty. Tohle se přece dělo kdekoliv na světě. Vynálezcem magnetofonu ani VHS nebyla Tesla :-)
Ale náznaky omezení se začaly objevovat právě tehdy. V USA byl díky videu i soudní spor, kdy se soudila Sony se Sony (Pictures) :-) Jenže tehdy ještě soudci měli mozek a nahrávání na VHS bez omezení povolili.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono je ale taky potreba uznat, ze kopirovani kazet a kopirovani veci pres internet je "trosku" nekde jinde. Kdyz si jeden clovek koupil kazetu, tak by musel stravit tyden kopirovanim, nez by kopiema zasobil aspon nejakou mensi vesnici. Zatimco kdyz dneska koupim cedecko, grabnu ho do mp3 a hodim na net, tak to zitra muze mit doma miliarda lidi na celym svete.
Takze je docela jasny, ze ochrance prav to stve podstatne vic. Ale zaroven nevim, jakej jasnejsi dukaz, ze tomu proste nejde zabranit, by jeste chteli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To není cesta menšího odporu to je snaha skrýt bezradnost.Je známo že když velká část lidí přestane respektovat nějaký zákon tak ten zákon vlastně přestává platit protože je prakticky nemožné zavřít tak velké množství lidí.Modelově pokud v české republice nebude 10% lidí respektovat nějaký zákon tak tu mluvíme o milionu lidí.na to nemáte dost soudů věznic ani dost bachařů co je bude hlídat.To by zrujnovalo jakýkoli stát.Z této logiky vychází že čím více lidí porušuje zákon tím méně jsou postižitelní.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jo, Nova mi pije krev už delší dobu a včerejší a dnešní zprávy si přímo říkají o přes držku, nebo aspoň o DDOS: https://piratskenoviny.cz/loic/index.htm

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Vami popisany scenar by sa este dal povazovat za formu protestu, ale treba si uvedomit, ze pod DoS a DDoS sa nielen skryvaju AJ ine typy utokov, ale hlavne su vo velkej vacsine pripadov realizovane uplne inak. Su realizovane botnetmi, casto zaplavou TCP SYN packetov, niekedy aj skutocnymi (celymi) HTTP requestami, ale ziaden z nich neodosiela browser a ich jedinym cielom je odstavit dany web alebo sluzbu.
Toto je velmi odlisny pripad od pripadu "protestu niekolko tisic ludi" alebo este naivnejsiemu prirovnaniu k "prechodu uzkou ulicou".

Suhlasim, ze sa na "piratov" kyda omnoho viac ako by sa malo a vacsina z toho je demagogia, ale nemam zaludok na to, aby som proti nej bojoval tiez dezinformaciami a polopravdami.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Takže chápu-li to správně, tak použití LOIC (Low Orbit Ion Cannon) není trestné ale jen nemorální?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je možné za DDOS útok považovat např. i to, když se pár desítek lidí domluví, a začne chodit do kolečka po přechodech a tak zablokují nějakou silnici? Před nějakou dobou podobnou akci provedli v jakési obci, přes kterou jezdilo spousta kamiónů, které se chtěli vyhnout placení mýtného.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je presny priklad.
A povazuju to take za svinarnu.
Totiz - lide ziji ve state, ktery jim zajistuje milion a jednu vec, ale kdyz se jim neco nelibi, tak nejdou za tim, kdo jim ublizuje - tedy za statem. Nene, jdou a poskodi nekoho, kdo za situaci vubec nemuze, totiz nejake ridice, kteri k tomu prisli jak slepi k houslim.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No a co bys říkal řešení, které je zcela liberální. Lidi by se dohodli, koupili si kus silnice a dali tam zákaz vjezdu.
Společnost je složitá, nemůžeš jít vždy za konkrétním viníkem. Protože obecně je v tomto případě viník stát, ale která jeho část přesně? Ministerstvo, které nepostavilo obchvat, nebo pan starosta, který má v trase pozemky a chce na nich vydělat, nebo nějací ekologičtí blázni, kteří stavbu zablokovali? V tom případě je prostě nejúčinnější demonstrace síly, ať se politici pohnou.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by se lide dohodli a koupili kus silnice, nech si s ni delaji, co chteji, samozrejme.
BOHUZEL to v dnesnim systemu nejde, nebot z nejakeho nepochopitelneho duvodu maji lide pocit, ze se stat o ty silnice stara lepe, nez by se starali soukromnici, a tak vetsina lidi pozaduje, aby silnice byly statni.
No, holt jsou lide paka, tak co uz ...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ještě bych měl trochu lépe popsat situaci - problém s nadměrnou kamiónovou přepravou v té zmíněné obci způsobil stát zavedením mýtného. Je tedy myslím přirozené očekávat, že ho taky stát vyřeší, např. zakázáním průjezdu vozidel těžších než 3,5 tuny. Státní úředníci ale dlouhodobě ignorovali žádnosti občanů o to aby nějak omezili kamiónovou přepravu na úroveň jaká byla před zavedením mýtného.

Máte nějaký lepší nápad co v takové situaci dělat, než např. občas na hodinu zablokovat silnici přecházením do kolečka po přechodech?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, nekolik...
Za prve - komunikovat s tema, co tyhle veci maji na starosti.
Za druhe - volit lidi, kteri toto nedopusti na urovni poslancu.
Za treti - volit lidi, kteri tohle nedopusti, na urovni obce.

Nejake prechazeni dokola totiz NIC nevyresi. Juuu, supeeer, mamo, tato, jsme na TV Hovna a vsude se o nas mluvi....asi tak 2 minuty, nez prijdou dalsi zviratka ci silnicni pirati...

Chapu vsak, ze tyto body, co jsem popsal maji urcita uskali.
Bod 1 - zde je potreba vyvinout urcitou intelektualni aktivitu a to chapu ne vsichni zvladnou. Dale je potreba se tomu venovat vyrazne dele, nez 1 hodinu. Je potreba se tomu venovat opakovane. Mozna dokonce investovat nejake vlastni penize....
(sam tuto moznost vyuzivam, alespon je pak hezke sledovat, kdo jak reaguje a odpovida a maily/dopisy a podobne).
Rozhodne nejake statni urednice to maji na salamu...Poslanci a senatori jsou ti, kdo statni urednice ukoluje...

Bod 2 - zde chapu problem toho, ze ti lide, co tem "chudakum" cpou do chrtanu tuhlety socialni jistoty a podobne vymozenosti nakonec budou stejne zvoleni, i kdyz ve skutecnosti konaji proti zajmu obcanu. No jo tato, chapej, kdyz je tam nezvolime zase, tak mozna se vyresi problem s tou silnici, ale Mana od vedle rikala, ze by byly nizsi tuhlety duchody, no to ne tato, to nesmime dopustit...

Bod 3 - zde to moc nechapu, proc si lide velmi casto na ty radnice voli neschopne zmrdy, ale asi to souvisi s bodem 2, jinak to nechapu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono je možná i jiná varianta.
Bod 2: Nepodsouvejte zas někam ty socany. Ať tam zvolíte kohokoliv, je v případě malé vesnice pravděpodobné, že nikoho z nich nebudete ani znát, stejně tak on vás. A problém přechodu ve vesnici bude prostě jedním z miliónů jiných problémů. Takže nezávisle na politickém složení, bude se řešit, až na něj v té kupě dojde řada.
Bod 3: I když se vám povede zvolit rozumnou radnici, problém stejně nevyřeší, protože Bod 2.
No a pak vám nezbyde, než se hlasitě ozvat, aby se z problému s prioritou 0,000001 stal problém s prioritou 0,001 :-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jednalo se o obec Vaňov před Ústím nad Labem.Jsem rodák z Vaňova tak to vím.Ta situace je tam hrozná i dnes.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.