Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Úžasný ultrabook Dell XPS 13 s Broadwellem nabídne oficiálně Ubuntu!

půjdu do něj s tím fullHD, protože je matnej. lesklej dotykáč 3200x nechci

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Otazka znie inak

Ja mam Vostro 3300 (Early 2010)

Výrobní číslo: G1DY5N1

Datum odeslání:20. 8. 2010

VOSTRO 3300 : N-SERIES BASE V2 BEST CONF PROCESSOR : I5-520M(2.4GHZ) GRAPHICS : NVIDIA? GEFORCE 310M, 512MB

N-series je bez Microsftackych produktov, vo vybranych krajinach s predinstalovanym Ubuntu (funguju obycajne edicie). Repozitar k obvladcom existuje..

Dodaval sa od 1.maja/kvetna 2010 do 31. augusta/srpna 2010, a zrusili ho preto (to mam od managerov), ze sa predvala s Ubuntu tak dobre, ze sa Dellu znizil podiel Widnows pod hranciu, v ktorej mali na OEM< Windows zlavu. Cize jeho predaj toho modelu zdrazoval Widnows pre Dell.

A tomu sa aj da verit, na jedho dodavku sme cakalai 10 tyzdnov a ako skol,a musime kupovat od vitaza vyberoveho konania cely rok. Im to dodal slovensky Dell 31.8. a faktura dal az 10.9. ale anitdatovanu(aby sa zmentilio do terminu predaja), lebo nvedeli v Delli na SVK ako ho zauctovat, ked bol bez OS s FreeDOS DVD-ckom.. V AUT bol s Ubuntu 10.04 na pultoch momentalne na nom mma 14.10 a no problem

Skor ma zarazil ten rozdiel v cene. Vtedy bolo Vostro bez Windows o 10 EUR drahsie, dnes o 100EUR lacnejsie. To znamena, ze Dellu a jeho zakaznikom prestavaju vadit drahe Windows a Ubuntu zacina produkovat dostatocny zisk...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Můžeš mi někde poslat, že je opravdu o 100 euro levnější bez windows? obvykle bývaj rozdíly v řádu euro, vyjímečně to překročí 30euro.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

The Dell Precision M3800 Mobile Workstation is now available with Ubuntu and there will soon be an Ubuntu-powered developer edition of the new Dell XPS 13 ultrabook as well.

Configuring the Dell Precision M3800 with Ubuntu instead of Windows will knock $101.50 off the price tag.
02/01/2015 at 9:44 AM
http://liliputing.com/2015/02/dells-offer-ubuntu-linux-xps-13-precision-...
February 2, 2015
http://www.digitaltrends.com/computing/want-dell-xps-13-m3800-less-go-ub...

Dell pouziva, ako kazda US firma kurz 1EUR=1USD kvoli 2 rocnej zaruke v EU oproti 1 rocnej v USA a pre DPH...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To ano :-) ale rozhodně neznamená, že když sleví v US o 100 dolarů (co jsem tak pochopil z textu, tak to ani nemají podložený), tak že u nás sleví o 100 euro...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Podlozene to maju rozhovorom s manazerom projektu...

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

No, ten článek jsem jen v rychlosti prolistoval... Každopádně je pravda, že 1USD=1EURO, ale 1EURO se nemusí rovnat 1dolaru (tím myslím to, že když se v US něco sleví o 100 dolarů, tak neznamneá že se to sleví o 100euro u nás, ta částka může být mnohem nižší).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

jsem v šoku, rozdíl u M6800 je dokonce 4200kč

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Dell nyni nabizi... nyni ho nabizi uz asi 3 roky... Vid projekt Sputnik

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Akorát Dell tam k ubuntu přistrkává takovou vtipnou EULU
A u latitudů už tohle vůbec nedává. A navíc z kdysi dobrých business strojů udělal ty frikulínské ultrabooky

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"13,3palcový IPS displej s rozlišením 3200×1800" - dekuji nechci, prilis mrnave ikony, Windows 8.1 + programy ktere to nativne ani nezvladaj, moderni hry si natom plynule nerozbeham a jeste to bude zrat jako primotop. Nechapu tuhle 2/4K manii, je to zbytecne nasazovat tam kde to smysl nema. Ja vidim smysl nativniho 4K obrazu jenom na 30" zobrazovadlu a i to se mi jeste zda jako prilis mala velikost pro toto rozliseni.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Windows to zvladaji. Stezuj si tvurcum aplikaci a tvurcum mnohych programatorskych nastroju. Neboj Linux na tom lepe neni.

Jinak 2/4k ma velky smysl. Ze to vyvojari ignoruji je vec jina. Obraz neni mensi, obraz je detailnejsi a pismenenka a jine veci nejsou tak zubate nebo rozmazane. V soucasnosti mrizku jednotlivech pixelu na LCD vidi i slepej.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Používám Linux při 166 ppi a žádný problém jsem nepostřehl. Můžete být konkrétnější?

Jinak se zbytkem komentáře zcela souhlasím. — Nikdy bych si nemyslel, že budu s Bespim takto bezvýhradně souhlasit. ;-)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

No ja nevim, ale kdyz mam aplikaci zalozenou na stejne "graficke" knihovne (napriklad QT) v Linuxu i ve Win, tak nechapu proc by v Linuxu melo HiDPI fungovat OK a ve Windows ne. Jedine co me napada, ze v Linuxu u dane aplikace se provede prepocet umisteni prvku, ktery v nekterych pripadech vede k neocekavanym deformacim a kolizim (bezne oriznuty text, obcas nejaky prvek mimo ocekavane umisteni a tim padem nedostupny, ...). Tento rezim je i ve Windows, a do Windows 8 vcetne byl vychozim rezimem. Od Windows 8.1 pro aplikace bez uvedene podpory HiDPI v manifestu aplikace pouziva "bitmapove zvetseni" aby nedochazelo k deformacim (no vypada to hnusne). Tento rezim je ve Windows od Visty. Tj. opticky na prvni pohled je ve Windows 8.1 vic aplikaci videt jako HiDPI nekompatibilnich nez ve Win7.

Treba u aplikaci co pouzivaji knihovnu Krypton Toolkit pri starem typu zvetseni u vyssich DPI vtipne mimo jine chybi texty na tlacitcich. To je hodne super :-) .

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, vždyť u 13" to vychází 330 dpi - k čemu je to dobré ? Pokud bude SW vykreslovat podle ppi, budou objekty vykresleny stejně velké bez ohledu na rozlišení takže mi je jedno jetli mám HD nebo 4k, jenom to víc zatíží CPU a GPU. Jasné, že při spracování grafiky to je o jiném ,ale kdo z vás uvidí pidipixely při 150dpi ? Běžné FHD monitory mají tak 70-90, takže pro 4k nic menšího jak 27" (cca 160 dpi) nemá smysl.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aby text, včetně serifů, kurzívy a škálování duktu s výškou písma, vypadal jako na papíře? Nyní mám Full HD rozlišení při 13palcové úhlopříčce (166 ppi) a snesl bych ještě jemnější rozteč bodů. Moje prostředí pracovní plochy nemá se zvyšováním rozlišením sebemenší problém.

Ptáte se, kdo uvidí pixely při 150 ppi. Já rozhodně při 150 ppi odliším, zda má vertikální čára šířku jednoho nebo dvou pixelů, přičemž skok je to poměrně hrubý.

Pokud máte obavu o výkon CPU a GPU, nic vám nebrání v dané situaci změnit rozlišení, kdy jeden logický pixel odpovídá třeba čtyřem fyzickým. Dostanete stejný obraz jako kdyby toto rozlišení bylo nativní. Opačně to však nefunguje.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

To ako vazne ? Neverim ze MacBook Air early 2014 postaveny na Haswelly bude zastaraly oproti notebooku ktory vysiel teraz a este aj na platforme Broadwell. Uz som sa zlakol ze Diit vysiel z civku aj ked teraz sa kope dobre do nVidie (aj ked zasluzene) a Apple ostane bokom. Ked uz tak samotny applisti hovoria o trocha zbytocnej existencii 13" Airu kedze MacBookPro 13" po vyhodeni mechaniky je vahovo aj rozmerovo prakticky na urovni airu ale ma lepsi display a aj procesor. Inak ten Dell vyzera pekne len to mega rozlisenie, vo windowse, je stale problem. Aj ked s win8.1 je to uz pouzitelne, stale to ma daleko od vyladenosti retiny v OSX. Snad s win10 to uz bude v pohode. Mimochodom nech uz je Apple s Macbookmi kritizovany akokolvek jdna vec sa im upriet neda a to vydrz na bateriu a vobec cely powermanagement. Nedivil by som sa keby Air postveny na boradwelly v pohode prekonal aj tento Dell.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

"Retina" je vyladěná? A to jak?
Pokud vím, tak to má Apple pěkně ošizený a hřeší na to, že je jedinej dodavadatel hardwaru. OS X "škáluje" DPI tak, že retina displej má přesně dvakrát větší vertikální a horizontální rozlišení než ten obyčejnej. Takže to funguje tak, že když je aplikace explicitně napsaná pro podporu high DPI, tak se na tom zobrazí normálně 1:1. A ten zbytek softwaru, kterej to neumí, se prostě namapuje tak, že jako jeden pixel se pro něj používá 2x2 blok toho retina displeje.To teda podle mě není žádné škálování DPI, ale hack, protože to prostě počítá jenom s dvěma úrovněmi DPI, a pro tu druhou to ještě potřebuje speciálně napsat a udělat grafické "assets". A když k tomu připojíš nějakej monitor někde mezi, nebo s hustotou pixelů ještě vyšší než má ta jejich "retina", tak tůdle.

(Neručím za to, že jsem to popsal technicky správně, takhle mě to bylo vysvětleno.)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu je to dokonale funkční řešení, které v nejhorším případě podá stejnou kvalitu, jako obyčejný displej. Kdysi měl i apple libovolné škálování (a možná to jde i nějakým hackem zapnout), ale zahodili to a teď mají po problému.
Řešení ve windows (10) podle mých zkušeností většinou funguje, ale najdou se případy, kdy nefunguje bezchybně ani 2:1. Problém totiž není v samotném škálování (tedy nějaké neostrosti při jiném, než celočíselném násobku), ale že některé objekty nejsou na svých místech (klasicky překrývající se tlačítka/texty). A tohle má apple vyřešené a pokud by to řešilo problém s překrývajícími objekty, tak bych byl všemi deseti, aby to bylo ve windows řešeno stejně i za cenu ztráty neceločíselných násobků.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

U skalovani Windows se pletes. Skalovani co popisujes se tyka aplikaci skalovanych starym zpusobem, tj. pak dochazi ke kolizim. Od Windows 8.1, ale je pouzivan ve vychozim nastaveni jiny zpusob (prisel s Vistou). U aplikaci bez uvedene podpory HiDPI dochazi ke zvetsovani prepoctem bitmapoveho vystupu, aplikace je pak "rozmazana" ale funkcne v pohode. Tj. vizualne to vypada hrozne a tyka se to vetsiny aplikaci.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Popisuji co teď vidím (ok, včera). Ve chvíli, kdy se jde přes přepočet bitmapy, tak je všechno v pořádku (samozřejmě je to rozostřené při neceločíselných násobcích, ale to funkčně nevadí). Mnohem častěji se ale setkávám s tou závažnější chybou při rozhozených prvcích.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Nemůžou to být vadné aplikace, který mají ten flag nastaven, ale high DPI ve skutečnosti neumí? Tuším to tak dělalo třeba Delphi (jsem slyšel).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.