Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Vega - rozbor architektonického preview, první fotografie a videa

http://diit.cz/sites/default/files/radeon_gpu_architecture.png
Tenhle obrázek je graficky tak ošklivý, až je to vlastně pěkné.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Takže se toho uživatelé AMD dočkají někdy v roce 2018?

Mezitím nvidia vydá 1080 Ti, Voltu a Intel vydá nová 7nm CPU.

AMD bude mít zase zastaralé produkty, good job.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

ještě lepší bude to co přijde po Voltě, to už bude definitivní konec AMD :-))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jejda, už zase?

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

AMD uz takle bankrotuje poslednich 10? let???
Vysledkem je, ze pro nasledujici roky ma nejvic volnych aktiv pro investice a vydava nejocekavanejsi produkty ve svoji historii (je to subjektivni, to priznavam). K tomu smlouva s intelem atd.

Kazdopadne pro 10 let bankrotujici firmu je to skvely vysledek.

Dost nechapu, proc je takova nenavist vuci firme, ktera aktivne zajistuje konkurencni prostredi na trhu jak grafik tak procesoru, a tim i nizke ceny.

pokud neco, tak bychom AMD meli libat prdel (to myslim doslova, pokud by nekdo vahal). Ale tak treba vsichni nadavajici se tesi na nasobne vyssi ceny a naprostej upadek ve vyvoji, takze brat jim to nebudu.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Tobe snad každý neúspěch AMD sexuálně vzrušuje nebo co. Jinak si to neumím vysvětlit.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Ne, proč by mělo? Problém je prostě v tom, že AMD je konkurence maximálně na papíře, stejně tak jejich produkty. Zatímco nvidia prodává výborný hardware i software, AMD ukazuje videa a prezentace asi rok, fakt good job.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

To myslite vazne s tim "vybornym hardware a software"?? Pascal je znasilneny Maxwell na vyrobni technologi, nic noveho neprinesl, chtelo by to otevrit oci. Software? No to je jeste lepsi jeji "gameworks", ktery udajne ma hry zlepsovat spise degraduje graficke katy jak AMD tak nVidia. Dival jsem se na to ze bych to zkusil nejak naimplementovat do meho dema co delam. A je to extremni posun dolu. To radeji zustanu u Vulkanu.
Nerikam ze nVidia nema vykon, GTX 1080 je dobra karta ale nici ji cenovka. AMD vyda VEGU na prelomu Q1 a Q2. Mel by jste si uz opravdu neco precist a ne jen varit z toho co si myslite. Kdyby jste odebiral nejake veci na Twitteru tak by jste vedel jak to je a ne cist nejake zhovadilosti na Facebooku. A mimochodem GTX 1080Ti nebude nez bude VEGA, zatim maji zdimacku na lidi v podobe TITAN X a GTX 1080.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Oči by mali otvoriť aj takí ako Vy. Pascal je moderný a konkurencie schopný HW. V niečom horší a niečom zasa lepší ako konkurencia. Vyjadrenia typu, že ide o znásilnený Maxwell Vám moc na dôveryhodnosti nepridávajú. A čo sa týka SW, je lepšie si o GW niečo naštudovať a nie len preberať nekriticky hovadiny z väčšej časti vymyslené obyčajnými hatermi čo ani nemajú šajnu o vývoji SW. Taký sa ani neunúvajú si zistiť aká časť GW je v danej hre implementovaná a ani čo vlastne ovplyvňuje a prečo. Potom čítaš nezmyslné obvinenia za čo táto knižnica môže aj keď to s ňou nijak nesúvisí. A z toho vznikajú fámy podobné ako táto o degradácii. Pokiaľ máš aspoň základnú predstavu o tom čo ktorý modul robí a prečo je náročný, tak by ťa ani nenapadlo niečo také napísať. Nedávno som si zahral napríklad NVIDIA VR Funhouse vo Vive, kde je implementovaný Flex, Physx či Hairworks. V tomto smere som doteraz nič lepšieho nevidel v žiadnej inej hre.

"zatim maji zdimacku na lidi v podobe TITAN X a GTX 1080."

Hovoríte o dvoch najvýkonnejších jednočipových grafikách, ktoré nemajú pol roka konkurenciu a minimálne ešte ďalšie 3 mesiace ju mať nebudú. Môžete mi povedať aký je dôvod vydávať GTX 1080 Ti, keď sa spomínané 2 grafiky predávajú dobre? A naozaj si myslíte, že vám VEGA dá kartu blízko výkonu Titanu X s cenovkou GTX 1070? To asi ťažko. V podstate by sme všetky karty podobného výkonu mohli označiť ako ždímačky peňazí. Či nie? To je iba v prípade NVIDIe a u AMD sa budeme tváriť ako keby sme ich mali zadarmo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Líp bych to nenapsal, ode mě máte plus. Vedle na EH se pěkně obuli i do tynyta, že AMD implementuje technologie, které nVidia už má dvě generace. A pak kdo je tahoun a leader.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

až na samotného redaktora který je pěkně zazdil svými argumenty a defakto se postavil i na stranu Tynyta :) neboj ty jsi naš největší tahoun a leader ....však tolik zábavy si s tebou užijime až to bolí :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ne ne, daleko víc lidí se probouzí ze sna, do kterého byli zhypnotizováni AMĎákama a začínají si uvědomovat skutečné fakta a jsou schopni rozpoznat AMD fanatika.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tome, lžeš, načetl jsem si znovu ten článek a žádnej admin tam nic nepíše a neuvádí napravou míru. Akorát se to tam krásně rozepisuje jak je nVidia ve všem lepší, proto má větší podíl na trhu. Domnívám se že jsi jak alkoholik, ten taky tvrdí že to má pod kontrolou kdykoliv může přestat, což se u takového AMD fantika nedá srovnat.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

probuh jaky Admin Jardo ? :) zminoval jsem nekde admina ?

nj Jardo je hezke ze podle sebe soudis ostatni ale ne kazdy je jako ty ....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Polaris, prestoze bude technologicky vyrazne zaostavat za Vegou, je vinikajici cip, konkurenceschopnej. Drivery maji AMD lepsi nez kdy driv, co pozoruju posledni roky, tak nvidia ma v driverech mnohem vic problemu, ktery musi opravovat, ale to je vzdycky subjektivni.
To, ze AMD nevydala Vegu driv, bylo rozhodnuti, ktery je pochopitelny. Ta firma ma toho tenhle rok strasne hodne, v roce 2017 bude vydavat nejstezejnejsi produkty prakticky ve svoji historii. K tomu vsemu samozrejme vydava i embedded reseni pro svoje partnery (konzole atd.), hodne dela v high computing sfere s svym ROCm / deep learning nove atd.
Takze tech produktu a navaznych sluzeb je pomerne hodne a je skutecne zivotne dulezity, aby ty prudukty byli vydany v nejlepsim moznym stavu, to prvorade plati pro RYZEN.
Za obet tomu padl v tomhle pripade v roce 2016 vyssi segment grafik. Je to nestastne, ale zcela pochopitelny.
AMD nepochybne delala v minulosti spatna rozhodnuti, casto byla obeti nekalych praktik ostatnich, ale dovolim si tvrdit, ze rozhodnuti delajici dnes jsou velice racionalni a je jim tezko neco objektivne vytknout.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Za ukázkové líbání pudele AMD dávám +1.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD vydala nejnovejsi architekturu pred pul rokem, dalsi vyjde za pul roku a mezitim vydaji naprosto novou procesorovou architekturu. Ve svoji historii nikdy nevydavali nove produkty s takovou kadenci jako ted, to je lehce overitelnej fakt.

Mozna by bylo dobry, misto emocionalnich zvastu, si obcas neco zjistit o ty firme. Ja vim, ze lidi nejvic nadavaji na veci, o kterych nic nevedi, dokonce plati rovnice, cim mene infromaci maji, tim vice zastavaji svuj pitomej nazor. Dost absurdni, ale skutecne to plati.

Vy jste krasnej exemplarni priklad, za coz dekuju.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Vy ste často podobný príklad keď sa vyjadrujete smerom k firme NVIDIA. Takže by som radšej druhých ľudí nesúdil. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevim jestli predstaveni produktu je neuspech, reklo se presne do kdy Vega vyjde, predchozi informace uvadeli Vegu na prelom roku, coz s primhourenim oci AMD zvladla, funkcni cip ukazala. To, ze je tam nejaka prodleva za ocekavanim vychazejici z nejaky prezentace, kde stejne nebylo uvedeno nic presne... no dobry no
Ja si naopak myslim, ze pokud AMD zvladne RYZEN a VEGU tak bude dalsi obdobi pro AMD ve znameni velkeho rustu.
O neuspechu je dobry se bavit vetsinou po vydani, pred vydanim je to dost pitomy. Je to pak vzdycky hodne hypoteticky a ve znameni prani nez faktu. Ale tak jsme emocionalni bytosti mnohem vic nez racionalni, takze je to pochopitelny. A to ze AMD vyvolava emoce je jenom dobre, ta firma potrebuje reklamu a emoce jsou vzdycky dobra reklama. (to jenom pro fanousky AMD, aby to tak cerne nevnimali :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Je hezke, ze jsem pravidelne minuskovan, ac informace od AMD je proste spravna. Vega bude oficialne uvedena v prvni polovine roku 2017, tedy zcela jasne AMDeckem uvedene datum vydani stejne jako loni u Polarisu. Ten pritom oficialne uveden 29.6.2016 tedy v prvni polovine roku a karty zacaly byt v CR skladem nekdy okolo 20.8.2016. Ja tvrdim, ze u Vega to bude stejne a troufam si tvrdit, ze Vega bude mit mirne zpozdeni a karty v CR budou 31.8.2017. Minuskovani teda nechapu.

Jedinny otaznik nad datem vydani vidim u NVidie a jeji GTX1080 Ti, kterou uz ma Huang hotovou a schovava ji doma pod polstarem. Vydrzi to NVidia do 29.6.2017 a vyda ji soucasne s Vegou nebo to psychicky nezvladne a karta bude na trhu driv?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jestli tolik řešíš mínusy, tak tě opravdu lituji.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Spis me zajima, proc je nekdo dava. Chapu cloveka, ktery ma jiny nazor, da minus a napise, proc se mu muj komentar nelibi, ale vetsinou dostanu minusy a jako odpoved se objevi jen naprosto nic nerikajici komentare jako tady ten tvuj.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

dal jsem ti minus protoze porad meles o minusech a nepripada mi to normalni :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Počká. Dokud není na trhu Vega nemá důvod. Pak by ji musel zlevňovat a dělat tak ze sebe blbce. To sice stejně bude muse v případě 1080(neTi), ale ta už tou dobou bude na trhu dlouho, takže se vymluví na vylepšení výroby bla bla... Skoková sleva nové 1080Ti by však znamenala defacto přiznání "až do příchodu Vegy jsem Vás dojil jako pitomé krávy"

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

V minulosti se nekolikrat po prichodu konkurencnich grafik zlevnovalo a bylo to obecne prijimeno jako pozitivni trend, takze ten duvod to nebude. Faktem je, ze GTX1080 je extremne predrazena a po prichodu GTX1080Ti by asi sla o neco dolu. Nehlede na to, ze pro NVidii je dobre prodavat GTX1080 co nejdele a posleze zakaznici koupi GTX1080Ti, takze vydaji penize dvakrat. Prekazkou by mohla byt opravdu vykonna Vega, ale NVidia asi sazi na to, ze nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak v podstatě sis odpověděl sám a k tomu potvrdil co jsem říkal. Nvidia nemá důvod bez Vegy vydávat 1080Ti, už proto že by si konkurovala leda tak sama sobě. Není důvod vytvářet tlak na snížení ceny předražené 1080, když bez Vegy ji NV stále může prezentovat jako hiend a mít na ni nalepenu tím pádem hiend cenovku, přestože to hiend není že, když prakticky existují ještě 2 větší čipy . Nahrazení 1080 za 1080Ti ve stejné cenové hladině by znamenalo, že by Nvidia začala prodávat svůj větší čip(1080Ti) za cenu menšího(1080), což by znamenalo menší vývar a tudíž no way. Nabízí se leda cenový prostor mezi 1080 a Titanem, tedy 20-35 tisíc. Vzhledem k tomu že zde jsou prodeje malé, ti co byli ochotni vyhodit 20 tisíc už 1080 mají a enthusiasti už mají Titán, kupců 1080Ti by tedy bylo velmi málo. Nejpravděpodobnější se tedy jeví scénář počkání si na Vegu a vytunění taktů atd tak, aby 1080Ti byla alespoň o 1% nakonec nad Vegou a měla tak psyhologickou výhodu "rychlejší" karty

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

asi to tak bude.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

K úplnému štěstí ještě chybí cena Vegy...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tipuji 25k za 16GB verzi kterou predvadeli :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A pak že je GTX 1080 drahá )))))))))

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

však GTX 1080 je drahá o tom žádná :)
ale karta která bude "asi" výrazně silnější nejen ve hrách s dvojnásobkem VRAM a univerzálnějším výpočetním výkonem bude stát jen o trochu více nebo stejně jako GTX 1080 je očekávatelné >>> možná její ořezaná sestřicka s 8GB VRAM bude vyrazně levnější :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

AMĎáci, nevidíte si na špičku nosu. nVidii nadáváte že nasadila bez konkurence vysoké ceny a když ji dotáhne AMD tak už otáčíte, že je to dobře... narovinu se mi chce z Vašich charakterů blít.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

kde nekdo tvdi ze je to dobre ? prestan uz placat jak malej Jarda :) stejne jako se NV prizpusobila RX 480 tak AMD se proste prizpusobi a nabidne skoro za stejnou cenu vykonejsi a univerzalnejsi produkt (akorat nejspis i s vetsi spotrebou :) ) >>> a mimochodem dohadujeme se tu o 3.14 protoze ani nevime jakou cenu dany produkt bude doopravdy mit ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nevieme ani výkon, nielen cenu. To, čo predviedli v DOOMovi mám už teraz s 1080tkou (nie referenčnou). A to sa Titánu ani neblížim. Mi tieto očakávania z Vegy pripomínajú očakávania na Polaris a predtým Buldozer. Radšej by som triezvo počkal na to čo bude pretože je lepšie byť pozitívne prekvapený ako sklamaný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Debata nad kartou, kterou si nehodlam koupit, je bezpredmetna. Cimz nerikam, ze ve vasem pripade to tak je, pouze tim rikam, ze je to podobne debate jestli vyda porshe novy model tento nebo pristi rok. Je to samozrejme jedno, pokud si ho nebudu kupovat. Debatovat samozrejme muzu v hypoteticky rovine, ale validitu nebo legitimitu chceteli bude mit ta debata minimalni a bude spise zbytecna.

Rekneme pokud se podivame na prodeje 4K, HDR a dalsich zobrazovacich zarizeni nad 1440p, kde AMD objektivne nema nabidku, tak ono do budoucna zas tak o moc neprijde, protoze ten narust prodeju pujde exponencialne nahoru a proda se to holt pristi rok. Koneckoncu nema moc smysl novej monitor kupovat dnes, je lepsi si pockat az se trochu zabehne HDR a cena spadne trosku dolu. Je to proste vymena za soustredeni se na RYZEN. A to rozhodnuti je proste spravny aspon podle meho skromnyho nazoru.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Treba je dostavas za to, ze uvadis nepresne informace. Pokud to nekdo dela pravidelne, tak se nemuze divit, ze to uz nestoji ani za ten dalsi komentar.

Aby se nereklo tak protentokrat: Polarisy se v referencnich verzich daly bezne sehnat uz behem cervence. To ze se zajimavejsi nereference daly poridit az v prubehu srpna je jina vec, kterou jsi ale nezminil.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavá grafika v tabulce. :) GP106 GeForce GTX 1060 Ti 200 mm² 192bit

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opraveno, „ti“ tam nepatřilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ví se už jestli Vega nahradí Polaris nebo jestli ho jen doplní a bude jen v high endu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hadam ze polaris prijde v nove revizi a VEGA bude v nekolika variantach v highendu a casem to doplni nejakym multi GPU :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Thus, it is assumed that the first representative of the Volta architecture will be presented by the founder of NVIDIA at GTC 2017 in may next year. Just note that the head of the company will be in a similar industry event today, but we will talk about artificial intelligence and robotics, so the surprises from the sphere of graphic solutions unlikely.
About graphic solutions Volta is known not so much. According to one version, they will produce TSMC's 16-nm technology, spent with Pascal. According to another version, the release Volta for 14-nm technology can do Samsung. Moreover, the Korean contractor can master the release of the updated graphics solutions in Pascal, the second generation, all for the same 14-nm technology. The latter will be released in 2017, and, according to Chinese sources, almost without exception acquire the memory type GDDR5X, with the exception of the cheapest type solutions GP107.

The firstborn of a family of Volta will use the memory type HBM2, but this will only be used in the segment speed calculations. GPU Pascal GP100 already memory type with HBM2, but for consumer market it is too costly. The first representative of the Volta architecture can be equipped with 32 or 48 GB of memory HBM2.

What will get less expensive generation Volta graphics cards? The GDDR6 memory type being developed by Samsung. Theoretically, it can work at frequencies up to 14-16 GHz QDR, adequately replacing GDDR5X in 2018. However, the main advantage of GDDR6 will not be high performance and low power consumption. This will allow, in particular, to double the standard amount of memory on consumer graphics cards without sacrificing heat dissipation. Graphics card Volta "mediocre" will be equipped with 16 GB of memory GDDR6 and 256-bit bus, and a more powerful graphics card with 384-bit bus will receive up to 24-48 GB of memory.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nerozumím, jak myslíš poslední větu v tomto souvětí:

"Zatímco v případě DDR pamětí s omezenou propustnosti je tento přístup problematický (z celkové propustnosti je stále ukusována část odpovídající datovým přenosům po PCIe), v případě výrazně rychlejších HBM2 nehraje snížení propustnosti o část blokovanou přenosy po PCIe významnou roli."

Asi ses snažil vyjádřit to, že karta, která má víc paměti a navíc rychlejší by už neúměrně zatěžovala svoje okolí (PCIe a RAM), tak to už "museli" vést venkem? Ne nezbytně obecně, ne pro hráče, právě díky tomu, že 16GB je dnes dostatečně hodně, aby se nic moc tahat nemuselo. Profi sféra a budoucnost je pochopitelně jiná věc.

Jinak co mně vrtá hlavou je, jak udělají levnější verzi (ne pomalejší, levnější). Jestli můžou u HBM2 už vypnout jednotlivé vrstvy a udělat cojávím třeba 384bit kartu, nebo by museli vypnout jeden čip (nebo ho tam nedat) a pak tu máme Polarisovejch 256 GB/s... Že můžou vypnout jen část čipu je věc jiná a jasná... Vega bez X atd. Možná to bude Vega bez "e" )))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak tam se primo udava rychlost na jedno pouzdro od - do a to ze v pouzdru muze byt ruzny pocet vrstev = kazde pouzdro muze dosahnout maximalni rychlosti i s mensi kapacitou ....takze mohou zustat u dvou pouzder a jen snizi rychlost na jeden pin a dostanou neco mezi plnohodnotnymi dvemi pouzdry a polarisem :) takze lze zachovat dve pouzdra ktere mohou mit klidne rychlost od 50% pak 80% konce 100% plneho vykonu 512 GB/s
takze ve vysledku nic vypinat ani orezavat nemusi a budou maximalne deaktivovat nektere vypocetni jednotky (v zavislosti na kvalite cipu :) ) >>> a pak staci pridat v budoucnu dalsi dve pouzdra a dostaneme se na 512 až 1024 GB/s s kapacitou až 32 GB :) >>> v podstate jen spekuluji z toho mala informaci co mame :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No mi to pak taky došlo, že Hynix dělá i 4GB čipy, takže to furt bude 512GB/s. Ale nákladově si nepolepší, to měla být hlavní myšlenka, stejně se budou muset mrcasit se dvěma čipy, takže na ceně karty se to projeví nula nula nic... bohužel.

Nicméně zajímavě by mohl vypadat crossfire můstek přímo z HBCC - paměti na dvou kartách by se nemusely zrcadlit, když přístup je stejně rychlej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to je fakt ze v masove vyrobe je realny rozdil cen zanedbatelny :D ale urcite si nechaji zaplatit pouzdra s ruznou kapacitou i rychlostmi :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.