Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k VESA odklepla FreeSync jako nový standard

Krok správným směrem. Je to jednodušší řešení a i nepochybně levnější.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

nVidia musí puknout vzteky. Teď ten její předraženej bazmek Gsync nebude nikdo kupovat

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

ono je to samozrejme krapet slozitejsi, ty dve technologie maji spousty spolecneho a Nvidia vyuziva i urcitych patentu AMD, ale ve finale umi Gsync i naopak pozdrzet a pustit obraz v takove frekvenci jake je treba, od toho tam je taky ta vyrovnavaci pamet v tom modulu, velice dulezitym faktorem take je, ze freesync bude vpodstate az v monitorech s DP1.2a a to taky nebude hned a ne u kazdeho monitoru, i dnes tech monitoru co by meli DP1.2 neni mnoho a prekvapive s nim vyrobci monitoru docela setrej a maji je spise u drazsich monitoru

jak FreeSync tak G-Sync maji kazde svoje vyhody a nevyhody a kazdy z nich si jiste najde sve zakazniky

tahle neprejici paralela k jedne ci druhe strane se da najit v obou smerech jak k AMD tak k Nvidii, a je to dosti smutne, no schvalne se zamysli a podivej se jak mas pripojeny monitor, pokud prez neco jineho nez je DP1.2a tak FreeSync vpodstate nemuzes vyuzit

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

S prvním odstavcem se dá souhlasit, ale v posledním tak úplně pravdu nemáš. Podle dosavadních informací má právě u některých DP1.2 monitorů řešit situaci firmware, protože elektronika řady DP1.2 monitorů je DP1.2a kompatibilní. Situaci komplikuje pouze způsob, jakým je implementován scaler, respektive to, zda je možné scaler obejít nebo ne. Pokud ano (nebo scaler vůbec není přítomný), pak v principu nic nebrání tomu, aby na takovém LCD byl s příslušnou softwarovou výbavou FreeSync provozovaný. Dostupnost bych do "pro a proti" vůbec nemíchal, pokud je mi známo, není G-Sync minimálně v našich končinách o nic lépe dostupný než FreeSync. Stejně tak mi není jasné, jaký má smysl zdůrazňovat, že FreeSync nebude realizovatelný na všech monitorech nebo na starších modelech, které už někomu stojí doma. G-Sync snad ano?

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

problem je v tom, ze vyrobci monitoru nemaj duvod zpetne zavadet novejsi firmware, oni tak jako vsichni chtej prodat sve vyrobky a ne jen zpetne dovybavovat zadarmo ty co jiz prodali :) no sak si zkus najit jen jeden jedinej monitor ktery ma updatnutej firmware a zvlada tedy jiz dnes freesinc, a pritom AMD zdelilo ze takove monitory jsou a stacil by prave jen update firmware

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No tak nabídnout přes síť servisů upgrade firmware za pětikilo, problém? Nebo za litr ať lidi nežerou, u monitoru za 5k+ to za to rádi daj.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle argument nedává smysl. Těžko můžeš po výrobci požadovat podporu technologie, která ještě není vydaná. Dokud nedojde k vydání a zveřejnění technologických požadavků, nemůže nikdo slíbit, zda danou technologii bude nebo nebude podporovat.

Jestli některý výrobce přinese podporu FreeSync u stávajících modelů, můžeme reálně posuzovat teprve poté, co bude FreeSync vydaný. Zatím víme, že s některými modely to po technologické stránce realizovat lze a tudíž tato možnost existuje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

zvlastni ze si AMD, tak velka firma nedokazala zajistit na prezentaci jen jeden jediny monitor ktery by s danym vyrobcem prezentovala, myslis ze by si nejaky vyrobce monitoru nechal ujit takovou moznost mit zdarma prezentaci vlastniho produktu a svetu tim zdelit "podovejte se mame zadarmo neco, za co konkurence chce nekolik set dolaru navic"? zvlastni ze Nvidia pro G-Sync ty vyrobce ukecala a prodej je alespon v planu a na prezentace to meli funkcni

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Na jakou prezentaci? Krom toho, že jeden pracovník AMD ukázal asi pěti novinářům, že variabilní synchronizaci je možné realizovat bez speciálního hardwaru a demonstroval to na notebooku, se žádná prezentace nekonala. Od té doby nebyla žádná akce, kde by o FS AMD hovořila, ani novinářům žádnou prezentaci nerozesílala. Všechny informace, o kterých se od té doby psalo, pocházejí z žádosti na rozšíření VESA standardu a od vlastních zdrojů jednotlivých novinářů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Docela by ma zaujimalo ci sa da nejakym nenasilnym sposobom updatnut firmware na beznom monitore. Docela si to neviem predstavit pokial dany monitor nema nejaky servisny datovy vstup a to teda bezne monitory nemaju. Iste v tej vyssej cenovej kategorii asi hej, ale aj tam by ma zaujimalo ci by to vobec fungovalo rovnakym stylom ako ostatny hw na pc, t.j. spustenie nejakej aplikacie ktora automaticky flashne firmware. Nejak si moc nedokazem predstavit ze bezny uzivatel rozoberie monitor, bude hladat nejake servisne pripojenie a este aj k tomu potencionalne zhanat kabel/konektor.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Monitor je schopný přijmout informace přes obrazový vstup

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ale to samo o sobě asi nebude stačit. Tuhle jsem v nějakým servisním manuálu na toto narazil namátkou, tam měli nějakou desku se 16pinovým švábem a trochu víc vstupy/výstupy, jen tak na sériák/USB to asi píchnout nepůjde.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Priznam sa nikdy som to neskumal preto som to aj polozil ako otazku. (celkom ma bavi ze nejaky internetovy zdegenerovanci daju otazke -1 :-)). Na dnesnych televizoroch bezne byva seriovy servisny konetor (mozno aj USB zasa tak moc som jednotlive znacky neskumal) ale ak si dobre pametam co smo davnejsie cital manual tak aj tam to chce do tej telky narvat nejaky obvod do rozsirujuceho slotu pre niektore ukony. Fakt neviem, ale nemyslim si ze upgrade firmwaru na monitore bude zrovna nejaka jednoducha zalezitost co zvladne bezny uzivatel.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

U TV se to už delší dobu dělá rovnou z flashky. Vzhledem k tomu, že umí přehrávat fotky/videa, tak je podpora pro USB prakticky ve všech modelech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pochybuji, že v TV dokážeš flashnout firmware logiky zobrazovače (či síťovky či čehokoliv jiného).

Upgradnout chytrý software (operační systém), to by neměl být problém, ale dost pochybuji, že se dá dostat blíže k HW (telku nicméně nemám, takže v této oblasti jsem nikdy nexperimentoval).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Zapomínáš na jeden důležitý fakt. A to, že ikdyž třeba nepůjde stávající monitor upgradnout, tak když si někdo bude pořizovat nový, tak si už jej koupí s tím portem co podporuje FreeSync a nekoupí si monitor s G-Sync už jen kvůli tomu, že cena takového monitoru bude logicky dražší kvůli dodatečnému HW, který u FreeSync být nemusí. A půjdou opět více na odbyt monitory s FreeSync než s dražším G-Sync. A osobně pokud si budu pořizovat nový monitor tak už jedině se 4K a ty určitě už budou podporovat nový DisplayPort :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

kde nato zapominam? to jsi zminil as ty ted a ja s tim souhlasim

a cena G-Sync v budoucnu je nejista, je docela pravdepodobne ze to v cene monitoru bude tak male procento ze nebude treba resit

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by to bylo zanedbatelné pak jo, ale zatím byla uvedena cena za kit G-Sync 175$. Což je přes 4000,-Kč což je hodně. Samozřejmě pokud bude G-Sync zabudované přímo výrobcem v sériové výrobě bude to mnohem levnější, ale pořád to bude ranec oproti technologii FreeSync, která bude prakticky zadarmo!

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"ono je to samozrejme krapet slozitejsi, ty dve technologie maji spousty spolecneho "

Teda osobně mi nazvat reaktivní systém (spreadsheety, CSP, asynchronní logické obvody atd.) "technologií" přijde mimořádně domýšlivé... Teď mě omluvte, musím jít vyčistit okna hadrovou technologií. :-D

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ad pouziti FreeSync - ono bude mit AMD docela problem i u stavajici generace grafik - pokud se pouzije jiny vystup nez DVI, tak nefunguje ZeroCore Power.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Omlouvam se ze do toho vstupuju aniz znam jakykoliv blizsi detail (proto taky nedavam minus), ale ... co je tim omezenim ze muze byt pouzit pouze DVI vystup?
Osobne bych to tipoval spis na "pokud se pouzije analogovy vystup, tak nefunguje ....", t.j. nepujde to na vystupech, ktere uz z principu potrebuji periodicky opakovat signal. Ale to je fakt strelba od boku, protoze se mi nepovedlo najit nic o zerocore power a jeho omezeni na dvi.
Ani nemam nic od AMD (myslim :-) ), takze to je jen teoreticka zvedavost.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.