Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k VESA představila 4k DisplayPort, USB 3.1 i 100W dobíjení na jediném kabelu!

Tohle celé je naprosto boží inovace. Jeden typ konektoru pro vše. Představte si jej jako srdce dokovací kolíbky, do které po příchodu domů zapíchnete svůj smartphone, nastane nějaká blbá softwarová chyba nebo třeba zaúřaduje veselý virus a do vašeho mobilu přijede přes toto úžasně flexibilní USB místo 5V rovnou 20V. Mobil vypustí trochu kouře a odebere se do křemíkového nebe ;-)

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Tak to aby si prestal pouziva stavajici microUSB nabijecky. Tam se totiz taky pouziva protokol na prepinani 0,5A a 2A. A takove hloupe zarizeni stavene na 1/4 proudu co dostane by taky mohlo delat zajime veci.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Jde vidět, že rozumíte elektronice asi jako já štrikování Vamberecké krajky. Doporučuji si zopakovat ohmův zákon.

Tady přece vůbec nejde o USB device, ale o USB host aby dokázal vyžádaný proud dodat. Pokud si USB device řekne o vyšší proud a host mu jej povolí, tak to pro device znamená pouze to, že dohodnutý proud může z hosta sosnout. Může klidně ale odebírat třeba pouze 10mA nic mu v tom nebrání i když si vyžádalo 0,5A.

Např. USB 2.0 zařízení může standardně odebírat pouze 100mA a pomocí protokolu si vyžádat 500mA. Dedikované USB porty pro nabíjení u některých desek sice umožňují dodat až ty zmíněné 2A, ale zde je to realizováno jinak než dohodnutí 500mA za běžného provozu.

Je to něco podobného jako PoE (IEEE 802.3af). Kde existují též třídy zařízení, určující kolik můžou odebírat. U PoE je negocicace založena na "analogovém" způsobu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Wow, Vamberecká krajka a spodní prádlo jdou hezky dohromady :) . Jinak souhlas s popisem napájení přes usb.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Keď sa chce, tak aj grilovať sa dá pomocou USB napájania ;-))
http://kuvaton.com/browse/15601

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tohle jsem si za tak blbou formulaci prvniho prispevku zaslouzil.
Cele to mela byt narazka na to jak maruširi zbytecne sejckuje o horicich zarizenich. Moje snaha byla prirovnat pravdepodobnost jeho zakerneho prepnuti na 20V prave k pravdepodobnosti toho, ze USB 2.0 zarizeni pripojene k portu co muze dat az 2A zacne najednou doutnat.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je masakr JoHny3! Jak to doma děláš? Všechny ty zásuvky, co je máš doma na zdi jsou přepnuté na pravděpodobně na 16A, jsi si jistý, že máš všechna zařízení stavěná na takové proudy? ROFL :-))))

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Konektor, kterým lze protlačit obraz, USB a až 100W pro napájení. No jen si to představte!
http://en.wikipedia.org/wiki/Apple_Display_Connector

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Predstavujem si ako mi na telefóne svieti obrovský dvi konektor. No fuj.

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Ano, miniaturizace za patnáct let pokročila. Ale nápady jsou stále stejné.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tady bych viděl jako zásadní výhodu to, že to není nějaký proprietární výmysl, který nikdy nepřekročí hranice původního výrobce (Apple).

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

No jo no, jenže tento je vázaný na marginální platformu a její ekosystém.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna tohle by se mi u PC zatracene libilo. Ovsem musely by to mit VSECHNY vyrabene PC a monitory. A jeste bych mozna pridal zvuk (mam zakladni repro v monitoru na pipani WIndows), ale to by klidne vyresila USB zvukovka.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych to spis pouzil na klasicke monitory. 1 kabel a vede v nem obraz, zvuk, data (USB HUB) a napajeni. No nebude super, kdyz k monitoru povede jen 1 kabel se vsim, co je potreba? A co potom v praci, kde ty monitory mam 3? Propojim je mezi sebou, k tomu 1 drat do PC... Nikde zadne zasuvky na 230V, kabely k reprakum, USB v monitoru taky funguje... No, za poslednich 10 let jsem se nesetkal s tak inovativni novinkou, ktera ma potencial masove zmenit periferie k PC.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Akorát to má jednu vadu. A to právě ono napájení.
Napájet ze základní desky 3 monitory asi nebude úplně ideální. Podle mě k tomuto řešení musí být hub.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mozno bude zachvilu namiesto 3 LCD stacit len 1 zahnuty 4K/8K 21/9 ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak. Podle současného standardu tam nikde 20V není (nepočítáme-li potenciál mezi -12 V a +12 V, což není využitelné), tahat to na 12 V nedá ani náhodou ten kabel ani ten konektor.

Hlavně bych zůstal při zemi. Kolik monitorů pod desítku má dneska DisplayPort? Kolik televizí? Ty jsou z 99 % vázané na HDMI. Úplně na nic, stačí se podívat na posledních pět let. Než přijdou nějaká zařízení na trh, už tu budou další tři různé standardy a držet se bude všechno. Však se stačí podívat i na to dementní USB, co půl rok něco jinýho. Nedávno to tu někdo počítal, kolik těch konektorů už existuje? Co vím tak už docela přes 10. To je na palici.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No tak se udela novy standard ... tak jako ma dneska vlastni kablik od zdroje graficka karta, bude ho mit i USB port.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo jasný tak se udělá třeba USBTX aby se mohla napájet zbytečná cypovina. A kdo si to jako pořídí když to nebude kompatibilní s ATX? Vůbec nikdo. Všechny tyhle blbosti vždycky zemřely.

Vymejšlet nesmyslné trotloviny s hubem s externím napájením když stačí píchnout do monitoru s LED podsvícením rovnou 40W adaptér a DVI, proč jako? Maximálně se dočkáme, že v tom teda bude i to USB. Ale to se stejně bude týkat tak monitorů typu 24''+ za 10k+. A jestli budou mít větší rozlišení, tak to jeden USB-like-a-DisplayPort stejně nedá, takže zase nic. Hlavně by to taky musela mít grafika, USB řadič na sobě a do konektoru vyvedený obraz. Do USB se obraz jen tak z ničeho nic z grafiky nedá, jestli se to bude nějak aktivně zpracovávat nějakým SW, tak latence jak prase, podpora malá (LucidLogix, nikdo?), pokud nějaké speciální řadiče, drahé, latence.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jo, thunderbolt je tve "teorie" zivym dukazem. Ze tys prestal cist novinky z it tak v roce 2005!? OI mame uz i svobodny DP. Uz ten toho umi hodne. Mame i licencovane (!!!) hdmi, je libo obraz? Zvuk? Nebo ethernet? Nemyslim, ze prave tydle resi latence, podporu, radice a nevim co jeste.
Kdysi byl na kazdou ficuru svab. Ted je temer vse v cpu nebo cipsetu. A co vic, existuji soc. Nechapu proc myslis, ze by neslo mit vse v jednom konektoru. A bez licenci - na rozdil od TB samozrejme.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jo, thunderbolt je tak skvělej důkaz, že to odhadem tak 98 % čtenářů DiiT ještě nevidělo na živo. Sni dál…

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

IMHO je tohle myšleno jako připojení dokovací stanice k notebooku a ne jako napájení monitorů z PC. Mít v dokovací stanici 20V napájecí zdroj je už spoustu let úplně běžné. Tedy, některé firmy používají 19,5V. :-)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

tak ono (micro)USB uz obsahuje davno obraz se zvukem i kdyz "jen" FullHD, i v "blbym" telefonu co mam uz vic jak 5? let. Tedy obecne nic divneho ani noveho. Jen abgrejt na vyssi pevel :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Co to je? USB nemůže obsahovat žádný obraz se zvukem, je to digitální datový sériový standard. V USB 2.0 jsou 2 piny signál, 2 napájení. Z USB 3.0 se stal docela složitý mišmaš se 2 páry s diferenciálním signálováním plus USB 2.0 v tom. Strkat do toho ještě další věci, to z toho vznikne akorát totální bordel, drasticky náchylný na chyby, poruchy, poškození. Už teď to lidi neustále likvidují když se k tomu chovají jak zvířata, dalším přidáváním párů a kontaktů za současného zmenšování to bude akorát horší.

Jinak fotoaparáty mají jakoby USB, což ale není USB, ale proprietární UC-E6 s osmi vodiči. Tam je i analogový obraz, ale to jsou na sobě zcela nezávislé páry prostě v jednom konektoru.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No on asi mysli USB MHL ktory byva na mobiloch, len zabudol sa poriadne pozriet na ten konektor. Ono to navonok vypada ako micro USB 2.0, len ta dlzka vecsia lebo najprv je klasicky Usb a za nim su vystupene dalsie piny prave pre MHL. Staci sa pozriet aj na hdmi kabel od Samsungu. Ten konektor je o nieco dlhsi ako klasicky usb 2.0 micro. A to je prave pre to.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to nevím, technicky přesně, který typ to je, ale mechanicky je naprosto stejný jako mikro USB na mojem externím USB HDD od WD :-)

Mám jeden kabel kam oboje napichuju: http://2.bp.blogspot.com/-y_CCreX7BeE/UI9SVdpwW2I/AAAAAAAAAq4/PFmSilzZeZ... a s HDMI mám tuto redukci: http://www.dsi-keyboards.com/images/products/detail/MMHLCable__00.jpg

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ok trocha som patral. MHL ako take ma fungovat na micro USB lenze v ramci specifikacie je mozne pouzit aj vlastne konektory. SGS 2 mala MHL 1. Od SGS3 vyssie ma Samsung MHL 2.0 a pouziva na to svoj vlastny 11 pinovy micro USB konektor. Ako je to u ostatnych vyrobcov netusim kedze mam len SGS 4, tak isto ake su obmedzenia medzi klasickym mico a ich rozsirenym. Predpokladam ze to bude hlavne o rozliseny/priepusnosti (mhl 2.0 by malo zvladat full hd a 7.1 kanalove audio) a tak isto v dalsom moznom pouzivatni usb konektoru. Pri tom samsungackom je mozne pouzivat aj mhl (teda video vystup) a zaroven tlacit data cez usb, co predpokladam ze na tom klasickom micro usb nebude mozne, tam sa asi zariadenie prepne do mhl rezimu a micousb sa chova ako cisto video konektor. Takze zasa dalsi chaos...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ale nejenom fotoaparáty to používají. Tyto konektory jsou naprosto běžné.

My třeba používáme MiniUSB konektor s 10 piny. Nahoře je klasické USB a dole pak 3.3V UART s nějakými dalšími řídícími signály. Velkou výhodou tohoto řešení je, že člověk nemusí mít další konektor a ušetří spoustu místa na plošňáku. Běžně s PC se komunikuje přes USB ale pokud potřebuješ k tomu připojit další embedded škatulku tak použiješ UART (spodní piny).

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Představte si počítač, který by měl grafiku, která by uměla přes DP napájet připojené monitory...kolik by ubylo otravných kabelů!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem si to představil a ani trochu se mi to nelíbí. Výkonná grafika v zátěži + 3 velká eiza z ní živená, kolik že stojí kvalitní kilowattový zdroj?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Dnešní LCDčka mají, pokud se nebavíme o extrémech, 30 wattů, v extrému tedy k 80. Nicméně, monitory hned mohou být o neefektivní (a kurvítkový) zdroj levnější a lehčí. Centralizace zdrojů rozhodně prospěje efektivitě a životnosti, a usnadní kabeláž. V takovém případě by ale někdo musel přijít s nezpoplatněným standardem, což se samozřejmě nestane, protože kapitalismus nemá rád standardy.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

...a pak si takový monitor budeš chtít hodit k notesu a zjistíš, že ti ten tvůj konkrétní kousek papá 80W a ntb podporuje pouze typy se spotřebou do 50W (kvůli adaptéru). O baterii nemluvě.

Myšlenka hezká, ale podle mě řešit napájení monitoru je blbina. Zajímavější to bude pro nějaké větší NAS atp, jenže ty zase potřebuješ non-stop pod proudem, takže ta mašina bude muset být v nějakém použitelném stavu, rozuměj, aby běžel zdroj a nebyl ve st-by.

Rozumné využití bez nějakých zábran s využitím výkonu kolem 100W vidím maximálně v nabíjení ntb, nebo do budoucna (jestli budou nějaké baterie 2.0) v nabíjení telefonu, který se nebude nabíjet 2h, ale třeba 5 minut.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já dám teda rozhodně přednost malým zdrojům v LCD než jednomu mega zdroji v PC. Možná to není tak efektivní, ale rozhodně je to flexibilnější.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.