Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

VIA konečně uvádí C3 Nehemiah

VIA logo
Proč konečně? Inu, původně měl být představen již v druhém čtvrtletí minulého roku a jen o jedno později se mělo začít s dodávkami. Pak se mluvilo o tom, že se objeví v posledním čtvrtletí minulého roku, ale realita je nakonec taková, že se na trh dostává až nyní a to v 1GHz variantě. Jaký tedy je? Co všechno umí? Jak je na tom s rychlostí vůči 1GHz C3 s jádrem Eztra-T a vůči Tualatinu?

Nejprve bych nastínil stručnou historii, abyste viděli, jak to mělo vypadat a jak to nakonec vypadá. VIA ještě v půli března měla v plánu vydat C3 procesor s járem Nehemiah (aneb C5X) už v druhém čtvrtletí. Procesor měl běžet na 1,2 GHz. Když už termín pomalu vypršel, dozvěděli jsme se, že se to stihne ještě vloni a navíc asi i do konce roku zrychlí na 1,4 GHz. Nyní je jasné, že ani jedno se nestihlo. Mimochodem, podobná lapálie potkala i 1GHz C3 procesor s jádrem Ezra-T (C5M). Ten sice byl představen už s tříměsíčním zpožděním v červnu, ale na trh se dostal až v prosinci.

VIA C3 Nehemiah 1 GHzPojďme se nyní podívat na jeho specifikaci:

  • Výrobní proces 0,13 mikronů
  • Velikost jádra 52 mm2 - stejná jako u Ezra-T a VIA jí udává jako nejmenší u x86 procesorů
  • PadLock Data Encryption Shield - o tom se rozepíšu níže
  • Velmi nízká spotřeba energie - pouhých 11,25 W (1GHz Celeron má 29 W)
  • Nízké zahřívání - ovšem nyní je už nutné použít aktivní chladič
  • 16stavová pipeline - o 4 více než u Ezra-T
  • Zefektivněná 64kB L2 cache
  • Podpora SSE instrukcí
  • Jednotka na počítání s plovoucí desetinou čárkou nyní běží na plné rychlosti procesoru
  • Podpora IO/APIC, tj. dvouprocesorového režimu
  • Plná kompatibilita s x86 operačními systémy a aplikacemi
  • Určen do Socket370, tj. kompatibilní se základními deskami pro Intel Tualatin procesory

VIA nyní věnuje velkou publicitu faktu, že její C3 s jádrem Nehemiah jako první x86 procesor obsahuje bezpečnostní prvek nazvaný "PadLock Data Encryption Engine". Co to je? VIA sama tvrdí, že to zvýší bezpečnost vašich aplikací a dat atd. Ono však nejde o nic jiného, než že v procesoru je hardwarový generátor náhodných čísel. VIA sama tvrdí, že jde o řešení, které je mnohem bezpečnější (rozuměj dodává mnohem náhodnější data), než softwarově/hardwarové řešení. Je ovšem nutné říci, že na to, aby vývojáři mohli využívat tohoto hardwarového generátoru náhodných čísel, tak s ním musí počítat. A kdo dnes programuje aplikace šité na míru VIA C3 procesorům?

A jak je to s výkonem? Na to se podívali na serveru Digit-Life. Srovnali jej s 1GHz Ezra-T C3 a 1,3GHz Celeronem s jádrem Tualatin. Oproti Ezra-T vychází procesor jasně lépe, ale s Celeroenm se rovnat nemůže. Někdy je sice rozdíl řekněme adekfávní, ale většinou je Celeron několikrát rychlejší, dokonce až čtyřikrát. Ostatně na grafy se můžete podívat sami.

Co říci tedy závěrem k tomuto kousku? Pro jeho zhodnocení je důležitá cena. Tu VIA v tiskové zprávě uvádí jako 45 dolarů. To je ovšem značně přemrštěné, když například na PriceWatch lze nalézt odkaz na 1,1GHz Celeron za 40 dolarů. Na serveru Digit-Life se však zmiňují o 30ti dolarech. To už je lepší, ale stále je Celeron lepším co do poměru cena/výkon.

Diskuse ke článku VIA konečně uvádí C3 Nehemiah

Žádné komentáře.